Belum Menjadi Ahli?
 
Menu Utama

Login
Username:

Password:

Remember me



Lost Password?

Register now!

Carian

Siapa di Sini
26 user(s) are online (17 user(s) are browsing Forum)

Members: 0
Guests: 26

more...

Members Baru
YWakehurs 2014/4/23
regina8539 2014/4/23
toojae3Loh 2014/4/23
IFurnell 2014/4/22
yazmin1725 2014/4/22
farayassir 2014/4/22
MHenderso 2014/4/20
HAngela 2014/4/20
mlyuki 2014/4/18
TSteinmet 2014/4/17


 
   
 
Loading
 
 
 
 


Browsing this Thread:   1 Anonymous Users



Bottom   Previous Topic   Next Topic  Topic is Locked

« 1 (2) 3 »


Re: SI penyebab prolong jaundice?
#11
Kenalan Baru
Info
Salam,

Baby saya baru 13 hari.

Waktu 5 hari gi chk jaundice - 15.3mg
Hari ke 6 - 15.7mg -> terus kena admitted 2 hari
hari ke 8 - 12.3mg - dibenarkan balik tapi kena dtg chk semula
hari ke 11- naik ke 13.8mg - Dr. kata sbb umur dh dekat dua minggu so maybe breastmilk jaundice. Kena gi chk balik esok.

My worries...saya tgk anak saya makin kuning. Saya BF demand...or biasanya dlm 2-3 jam sekali. Kencing baby ok dan berak pun ok. Saya risau kalau kuning makin naik.

Patut tak saya bg air / supplement dgn FM cz ada article yg kata sementara kuning ni & nak cepat turun lebih baik supplement. Atau continue je apa yg saya buat skrg- full BF?

TQ

Posted on: 2009/10/7 10:59
Create PDF from Post Print Facebook Twitter Google Buzz Linkedin Stumbleupon FriendFeed Del.icio.us Digg Reddit Technorati


Re: SI penyebab prolong jaundice?
#12
Rakan Rujuk
Info
dun mix with anything (plain water/glukos water etc)...just continue BF. insyaAllah akan lega. anak saundara saya sampai sebulan kuningnyer tp berkat susuibu, kuning dah baik, dan bayi sihat sehingga sekarang (dah 5 bulan tak pernah demam teruk lg)

Posted on: 2009/10/7 11:46
Create PDF from Post Print Facebook Twitter Google Buzz Linkedin Stumbleupon FriendFeed Del.icio.us Digg Reddit Technorati


Re: SI penyebab prolong jaundice?
#13
Kenalan Baru
Info
salam mamiaza,


sabar yer... mcm tu jugak sy dulu... krn kekurangan ilmu, sy beri anak sy FM. mamiaza ikut jer saranan doktor yg merawat baby. kalau kat hospital kerajaan tmpt fahmi cek dulu, doktor2 mmg suruh bg SI, no FM... N doktor2 salu ckp kuning tu akan hilang, but slowly.... teruskan BF sekerap mungkin...

Posted on: 2009/10/7 12:10
Create PDF from Post Print Facebook Twitter Google Buzz Linkedin Stumbleupon FriendFeed Del.icio.us Digg Reddit Technorati


Re: SI penyebab prolong jaundice?
#14
Rakan Setia
Info
salam,
ms ank k2 sy kna kuning hmpir sebulan tp alhamdulillah xde apa2.mmg perlu teruskan bf cuma kalo bb asyik tido atau x aktif kna bw jmpa Dr.ada Dr surh berhnti bf tu sbb dia takut ibu ada ambk ubat herba lps bersalin tp kalo kita terus stop ubat tu rasanya ok walaupun bb kuning&xde simptom lain..

Posted on: 2009/10/7 12:13
Create PDF from Post Print Facebook Twitter Google Buzz Linkedin Stumbleupon FriendFeed Del.icio.us Digg Reddit Technorati


Re: SI penyebab prolong jaundice?
#15
Kenalan Baru
Info
salam...
sy pun ibu baru.. my bby skg umo 4mths this 13hb.. mse lahir dia pun prolonged jaundices... teruk.. lpas 40ari rase nye br ilang kuning dia... tp sy tt bg EBM.. tak campur... lg sedih mse faris kena msuk wad.. kat hosp trg. wad scn@wad bby tgh renovated.. so ibu takleh stay in ngn bby.. just bby ngn lampu2 jer ader kat wad... tp sy strunggle pg2 kul8 my sis antar sy g hosp utk feed my bby.. stay kat hosp kdg2 smp kul12mlm.. sbb lpas tuh smua ibu kena blik... mmg sedey la.. b4 blik tuh sy tgalkn SI utk my bby.. sbb kalu x tgal, nurses akn bg FM.. dan mmg kat wad d galakkan tgalkn SI utk bby...

sbnarnya.. my exp, byk faktor knapa bby prongoled jaundices... not bcos SI.. SI adalh yg tbaik utk bby kita..
mmg my MIL pn ckp bg FM la utk kurang kn kuning faris... oh.. nooo.... sbb sy tau knape... sy rase la.. he3.. ( kalu salah tlg betulkn..)

1.bby awak lelaki? bby lelaki biase senang kuning.. sy taktau knape.. tp ramai yg ckp mcm tuh...

2.jenis darah bby ngn ibu x same.... klu darah bby ngn ibu xsama exspecially ibu drh o ngn bby darah lain... lg susah ngn lama dia kuning.. cos nk rasi kn darah.. sbb kita nyusu, susu ibu akn jd darah daging bby... sbb tuh perasan x?? doc akn msti akn tnye jenis drh ibu n bby.. pas2 ader range2 dia utk doc dismis bby from wad... perasan x??

3.bby awak ader mcm benjolan air tak d kepala?? kbiasean bby yg ade benjolan air@ d pnggil hematoma dlm bhase hosp akn lama jaundices slagi benjolan tu ade... hematoma nih d sbb mse proses kita meneran, kepala bby kuar msuk kuar msuk.. jd bnjolan tuh akn blaku.. (kwn2 nurse sy yg gtau nih)

tu jer yg sy nk kongsi kn.. tp mmg.. bby sy lama jaundices.. my blood o ngn my bby A ikut my hubby... ngn my bby ade hematoma.. n ble benjolan tuh surut@ilang my bby pun ok...
skg sguh chat ngn aktif.. mse 3mths berat pn dh 7kg.. sy BF wak2 mlm jer sbb sy bkerja.. n siang bg pngasuh SI yg perah..

jd pd ibu2 yg bby dia prolonged juandices.. bersabar laa n teruskn BF.. berusaha BF jga... sy harap nih dpt mbantu...

Posted on: 2009/10/9 7:57
Create PDF from Post Print Facebook Twitter Google Buzz Linkedin Stumbleupon FriendFeed Del.icio.us Digg Reddit Technorati


Re: SI penyebab prolong jaundice?
#16
Rakan Istimewa
Info
Bagi saya jaundis adalah perkara biasa memandangkan kedua-dua anak saya adalah pro-long jaundis (cerita ini saya pernah ulang dithread2 lama dengan tajuk yang sama) dan hampir ditukarkan darah tapi alhamdulillah di saat nak tukar darah bacaan TSB dia turun mendadaki. Kalau kena tukar darah pon (mengikut cerita teman di wad saya masa di wad Putrajaya) sepupu dan anak2nya mmg pro- long jaundis dan kalau lelaki memang mewarisi G6PD dan ditukarkan darah dan sehat sehingga kini. Masa saya di wad dulu macam2 mitos saya dengar daripada ibu2 tentang bayi yang tukar darah, bagi saya ape pon kita kene refer pada doktor dan jangan ambil bulat-bulat cakap orang yang tak arif dan kita juga yang tensen.

Bagi saya yang penting teruskan penyusuan susu ibu. Memang benar salah satu punca jaundis jika ibubapa atau ibu atau bapa mempunyai darah O dan kami sekeluarga memang berdarah O (tang ni den tak dapek nak nolong memang kono jaundis la). Seperti apa yang doktor beritahu saya kadang-kala baby terkena jangkitan kuman di sekitar anggota badan juga menyebanbkan pro-long jaundis (faham tak apa saya cakap ni ), anak pertama saya tali pusatnya membusuk dan terkena jangkitan kuman, baby pra-matang dan doktor mengesyaki dia pembawa G6PD dan anak kedua saya matanya ada jangkitan kuman dan penyebab jaundis lambat hilang (kedua anak saya ada jaundis hingga hampir 2 bulan lebih, tapi saya malas nak kalut nanti susu merundum yg penting kita pantau).

Nasihat saya ibu-ibu baru jangan terlalu risau, apa yang penting kita ikut nasihat doktor dan jgn amek bulat2 cakap orang yang kurang arif ttg jaundis, yg penting masa mengandung jaga pemakanan dan banyakkan berdoa.

p/s: family saya juga mewarisi G6PD di sebelah lelaki so jika ditakdirkan ada anak lelaki saya kene bersedia dari segi mental dan emosi utk tangani pro-long jaundis.

Harap membantu.

Posted on: 2009/10/9 8:18
_________________
Kesihatan Kecantikan Komuniti
Create PDF from Post Print Facebook Twitter Google Buzz Linkedin Stumbleupon FriendFeed Del.icio.us Digg Reddit Technorati


Re: SI penyebab prolong jaundice?
#17
Kenalan Baru
Info
btul tuh.. sbb bler pronglod doc biase akn amik drh bby,buat mcm2 ujian tmasuk la torches....

torches tu utk tgk conginental infection... nk tukar2 drh nih byk gak prosedur dia.. bkn snang2 jer...

Posted on: 2009/10/9 8:28
Create PDF from Post Print Facebook Twitter Google Buzz Linkedin Stumbleupon FriendFeed Del.icio.us Digg Reddit Technorati


Re: SI penyebab prolong jaundice?
#18
Kenalan Baru
Info
Salam..


anak sy lelaki, my hubby darah O, n myself darah B. mungkin tu sbb my son dpt prolong jaundice.... darah x serasi.. mmm....

thanks 4 the opinion, nanti kalau dah ada anak ke2, sy akan lbh bersedia n x mudah dgr ckp2 org....

Posted on: 2009/10/12 13:33
Create PDF from Post Print Facebook Twitter Google Buzz Linkedin Stumbleupon FriendFeed Del.icio.us Digg Reddit Technorati


Re: SI penyebab prolong jaundice?
#19
Kenalan Baru
Info
Bb saya pun kena prolong jaundice..dekat 2 bulan dan saya bf sepenuhnyer..dalam bulan pertama everyweek pi klinik chk darah..bacaan tak tinggi sgt tapi maintain jerr dalam 217-219..pastu dr refer kat spital..baru chk darah betui2.. Alhamdulillah darah ok and dr bagitau jaundice sebab penyusuan..
Dr tanyer kalau nak masuk dalam bahan study utk research diaorg..org m'sia kekurangan vitamin D (masa pregnant/menyusukan)..
skrg nie tengok kulit baby pun dah ok dah..baru lebih kurang 2 months + 2 weeks..and baby dah pandai nak bersembang cara dia laa...siap ketawa lagi...
pada pendapat saya jaundice nie kena pantau2 dan teruskan SI..kena tengok warna po po and kencing bb..kalau warna po po & kencing kuning dan bacaan jaundice tak tinggi ..tak yah risau sgt..

Posted on: 2009/10/13 13:46
Create PDF from Post Print Facebook Twitter Google Buzz Linkedin Stumbleupon FriendFeed Del.icio.us Digg Reddit Technorati


Re: SI penyebab prolong jaundice?
#20
Kenalan Baru
Info
Salam..bb sy ade mslh ngn prolonged jaundice ni..umo dh lbh sebulan tp msh kena jaundice..aritu dpt meningitis..minggu ni doc bgtau bb mungkin dpt prolonged jaundice lak..mcm mane nk wat yer!!..sian anak ummi..mata ngn seluruh bdn jd kuning..

Posted on: 2010/8/25 23:16
Create PDF from Post Print Facebook Twitter Google Buzz Linkedin Stumbleupon FriendFeed Del.icio.us Digg Reddit Technorati




« 1 (2) 3 »

  Topic is Locked


You can view topic.
You cannot start a new topic.
You cannot reply to posts.
You cannot edit your posts.
You cannot delete your posts.
You cannot add new polls.
You cannot vote in polls.
You cannot attach files to posts.
You cannot post without approval.
You cannot use topic type.
You cannot use HTML syntax.
You cannot use signature.

[Advanced Search]


 
 


Diselenggara oleh
Original Image
Pusat Sokongan Penyusuan Ibu

MBfPC
Original Image

Original Image

Online Shopping
Original Image
Online Shopping!!Visit us today!

Hebatnya Susu Ibu!
Original Image

ALIM Kids Playgroup
Original Image