Belum Menjadi Ahli?
 
Menu Utama

Login
Username:

Password:

Remember me



Lost Password?

Register now!

Carian

Siapa di Sini
29 user(s) are online (19 user(s) are browsing Forum)

Members: 0
Guests: 29

more...

Members Baru
konnor3839 2014/4/24
YWakehurs 2014/4/23
regina8539 2014/4/23
toojae3Loh 2014/4/23
IFurnell 2014/4/22
yazmin1725 2014/4/22
farayassir 2014/4/22
MHenderso 2014/4/20
HAngela 2014/4/20
mlyuki 2014/4/18


 
   
 
Loading
 
 
 
 


Browsing this Thread:   1 Anonymous Users




(1) 2 3 4 ... 40 »


kaedah merancang keluarga...
#1
Rakan Arif
Info
assalamualaikum...

saya ingin berkongsi pendapat dgn mama2 semua tentang kaedah merancang keluarga yg diamalkan..selalunya selepas melahirkan anak, adalah dinasihatkan utk menjarakkan kelahiran sekurang2nya 2 tahun bagi memastikan rahim kita pulih sepenuhnya drp trauma bersalin di samping memberi tumpuan kpd anak kita (i.e dpt susu badan) sbl mendapatkan adik utknya...

memandangkan topik ini sebenarnya penting tetapi selalu diabaikan kerana kita malu utk membicarakan tentangnya, saya harap mama2 semua dapat berfiikiran terbuka dan sama2 lah kita menyuarakan pendapat dan berkongsi pengalaman mengenainya demi kebaikan kita bersama...

Posted on: 2005/8/8 23:29
_________________
Original ImageOriginal Image

Original Image

http://ezzuramd.blogspot.com
Create PDF from Post Print Facebook Twitter Google Buzz Linkedin Stumbleupon FriendFeed Del.icio.us Digg Reddit Technorati


Re: kaedah merancang keluarga...
#2
Rakan Arif
Info
saya baru setahun 3 bulan mendirikan rumahtangga...saya berkahwin ketika belajar di tahun akhir di UIA jurusan perubatan...setelah berkahwin mmg tak sabar utk menimang cahayamata sbb ada rakan2 saya yg sama belajar dah pun ada anak..so geram tgk anak diorg yg comel tu...tapi saya tak boleh termengandung sehinggalah bulan 8 2004 sbb tak mahu coincide dgn final exam saya...so selama 4 bulan+ saya dan suami menggunakan kaedah kalendar dan kondom bagi mencegah kehamilan...saya bersyukur krn mempunyai kitaran haid yg teratur jadi senang laa nak kira safe period (jangakmasa selamat)...

sebelum berkahwin terinign juga utk cuba memakan pl perancang..tetapi setelah berbincang dgn pakar2 perubatan (yg merupakan pensayrah saya) mereka mencadangkan utk menggunakan kaedah kalendar dan barrier method (i.e kondom)...

alhamdulillah it worked for me...setelah bersalin ni saya berhasrat utk meneruskan kaedah yg sama..disebabkan saya menyusukan anak secara exclusive jd 4 bln pertama ini dipanggil natural contraception sbb tiada ovulasi berlaku..setelah 4 bulan nnt kaedah merancang keluarga harus diamalkan kerana selalunya pada masa ini overi akan aktif dan mengeluarkan folikel2 utk menghasilkan ovum

Posted on: 2005/8/8 23:43
_________________
Original ImageOriginal Image

Original Image

http://ezzuramd.blogspot.com
Create PDF from Post Print Facebook Twitter Google Buzz Linkedin Stumbleupon FriendFeed Del.icio.us Digg Reddit Technorati


Re: kaedah merancang keluarga...
#3
Rakan Arif
Info
assalamualaikum,

saya pun baru setahun 5 bulan mendirikan rumahtangga...baby saya berusia 7 bulan...cuma dia lahir pada 14/12/04 so memang la muda sian kat dia...org lain dah masuk satu taun dia lambat lagi...

selepas bersalin selama 4 bulan baru saya period....jadi saya pun bercadang utk merancang menggunakan kaedah kalendar ni...tapi tak berapa pandai sgt....cara lainnya gunala kondom jugak...kadang2 tu terlupa lak nak beli....boleh tak mama jihan berikan cara kaedah kalendar...kitaran period dlm 30-34 hari gitu...tu pun sejak bersalin ni dia lari skit... masa bujang dulu 25-27 hari je....

tq kerana sudi berkongsi ilmu tu....

Posted on: 2005/8/9 10:24
Create PDF from Post Print Facebook Twitter Google Buzz Linkedin Stumbleupon FriendFeed Del.icio.us Digg Reddit Technorati


Re: kaedah merancang keluarga...
#4
Rakan Arif
Info
kaedah kalendar sesuai digunakan utk wanita yg mempunyai kitar haid yg tetap samada 26-30 cycles atau 32-36 cycles...dlm kaedah ini kita kena kenalpasti waktu subur kita...cuba lihat blk kitar haid kita dlm masa 4 -6 bulan lepas...kenalpasti kitarhaid yg terpanjang (cth 30 hari) dan kitar haid terpendek (cth 26 hari) dlm masa 4 -6 bulan tersebut...

cth:
kitar haid terpendek (26) - 14 = 12
kitar haid terpanjang (30) -10 = 20

so antara hari ke 12 hingga hari ke 20 dlm kitar haid anda dikira waktu subur dan precautions kena diambil utk mengelakkan pregnancy (cth kondom atau abstinence)

kitar haid dikira bermula hari pertama haid anda pada bulan ini hinggalah hari sbl dtgnya haid bulan depan...

satu lg kaedah kalendar yg boleh diaplikasikan, katakan kitar haid anda ialah 29-30 hari, so ambik 29 - 14 = 15...15 ini dikira waktu ovulasi..jadi kondom atau abstinence harusla dilakukan /guna 5 hari sbl dan 5 hari selepas hari ke 15...

ini kerana ovum boleh hidup (viable) selama 3 hari tanpa disenyawakan dan kemudian akan mati dan bersedia utk stimulate next kitar haid...dan sperma pula viable dlm rahim selama 24-36 jam...

selalunya saya tahu waktu subur saya dan masa tu saya akan gunakan kaedah kondom..kalau tiada kondom lakukan pemancutan di luar..

harap dpt membantu

Posted on: 2005/8/9 15:21
_________________
Original ImageOriginal Image

Original Image

http://ezzuramd.blogspot.com
Create PDF from Post Print Facebook Twitter Google Buzz Linkedin Stumbleupon FriendFeed Del.icio.us Digg Reddit Technorati


Anonymous
Re: kaedah merancang keluarga...
#5
Anonymous-Anonymous
bagus topik ni sbb saya pun mmg ada kemusykilan..

anak saya baru nak masuk 5 bulan. risau jugak kalau mengandung. last week saya test pregnancy. alhamdulillah tiada.. bukan nk menolak rezeki.. tp kalau boleh hendaklaa agak jauh jaraknya sbb saya hendak menyusukan anak dgn susu ibu selama yg boleh.

lega hati saya baca first 4 months tuh xberlaku ovulasi. tp skrg saya dan suami menggunakan kaedah pemancutan di luar.. agaknya bila agaknya haid akan datang? sbbnya saya berhajat hendak menggunakan implanol.. menurut doc saya perlu tunggu sehingga period dahulu...

Posted on: 2005/8/9 15:46
Create PDF from Post Print Facebook Twitter Google Buzz Linkedin Stumbleupon FriendFeed Del.icio.us Digg Reddit Technorati


Anonymous
Re: kaedah merancang keluarga...
#6
Anonymous-Anonymous
bagus topik ni sbb saya pun mmg ada kemusykilan..

anak saya baru nak masuk 5 bulan. risau jugak kalau mengandung. last week saya test pregnancy. alhamdulillah tiada.. bukan nk menolak rezeki.. tp kalau boleh hendaklaa agak jauh jaraknya sbb saya hendak menyusukan anak dgn susu ibu selama yg boleh.

lega hati saya baca first 4 months tuh xberlaku ovulasi. tp skrg saya dan suami menggunakan kaedah pemancutan di luar.. agaknya bila agaknya haid akan datang? sbbnya saya berhajat hendak menggunakan implanol.. menurut doc saya perlu tunggu sehingga period dahulu...

Posted on: 2005/8/9 15:48
Create PDF from Post Print Facebook Twitter Google Buzz Linkedin Stumbleupon FriendFeed Del.icio.us Digg Reddit Technorati


Re: kaedah merancang keluarga...
#7
Rakan Arif
Info
kalau puan breastfeed anak secara exclusive dan selagi period tak dtg, ini dipanggil kaedah Lactational Amenorrhea Method (LAM) dlm merancang keluarga...

period selalunya tak ada sekiranya puan breastfeed exclusively..tapi utk kaedah merancang keluarga guna LAM, hanya effective 4 bulan pertama selepas bersalin...selepas itu kena guna kaedah lain seperti kondom, pil pernacang dsb...implanon pun satu kaedah yg bagus tpi penggunaannya kena di insertkan selepas period..jadi puan kena tunggu laa bila period puan dtg dan kemudian berjumpa dgn DR utk insert implanon

Posted on: 2005/8/9 15:56
_________________
Original ImageOriginal Image

Original Image

http://ezzuramd.blogspot.com
Create PDF from Post Print Facebook Twitter Google Buzz Linkedin Stumbleupon FriendFeed Del.icio.us Digg Reddit Technorati


Re: kaedah merancang keluarga...
#8
Rakan Arif
Info
kalau puan breastfeed anak secara exclusive dan selagi period tak dtg, ini dipanggil kaedah Lactational Amenorrhea Method (LAM) dlm merancang keluarga...

period selalunya tak ada sekiranya puan breastfeed exclusively..tapi utk kaedah merancang keluarga guna LAM, hanya effective 4 bulan pertama selepas bersalin...selepas itu kena guna kaedah lain seperti kondom, pil pernacang dsb...implanon pun satu kaedah yg bagus tpi penggunaannya kena di insertkan selepas period..jadi puan kena tunggu laa bila period puan dtg dan kemudian berjumpa dgn DR utk insert implanon

Posted on: 2005/8/9 15:56
_________________
Original ImageOriginal Image

Original Image

http://ezzuramd.blogspot.com
Create PDF from Post Print Facebook Twitter Google Buzz Linkedin Stumbleupon FriendFeed Del.icio.us Digg Reddit Technorati


Re: kaedah merancang keluarga...
#9
Rakan Arif
Info
kalau puan breastfeed anak secara exclusive dan selagi period tak dtg, ini dipanggil kaedah Lactational Amenorrhea Method (LAM) dlm merancang keluarga...

period selalunya tak ada sekiranya puan breastfeed exclusively..tapi utk kaedah merancang keluarga guna LAM, hanya effective 4 bulan pertama selepas bersalin...selepas itu kena guna kaedah lain seperti kondom, pil pernacang dsb...implanon pun satu kaedah yg bagus tpi penggunaannya kena di insertkan selepas period..jadi puan kena tunggu laa bila period puan dtg dan kemudian berjumpa dgn DR utk insert implanon

Posted on: 2005/8/9 15:58
_________________
Original ImageOriginal Image

Original Image

http://ezzuramd.blogspot.com
Create PDF from Post Print Facebook Twitter Google Buzz Linkedin Stumbleupon FriendFeed Del.icio.us Digg Reddit Technorati


Re: kaedah merancang keluarga...
#10
Rakan Arif
Info
Dear all,

I'm currently using noriday (minipill-progesteron only- as prescribed by my gynae) for contraception method as this will not affect lactation. I've been on it since 2 month after giving birth because my menses came in early although i breatfeed exclusively - maybe because i only do milk expression.

However, thru some info on the net , this pill will do some changes on your body - weight fluctuation,hair loss, increase in appetite etc -depending on how does the body responds to the pill which is hormonal.

The only problem i'm facing recently is i'm losing so much of hair....hair is everywhere on the floor at home especially when i comb or washing it...is there any medication/ treatment to overcome this problem that won't interfere with lactation...

I feel as if i'm getting bald.

Regards,
tini.


Posted on: 2005/8/9 16:27
Create PDF from Post Print Facebook Twitter Google Buzz Linkedin Stumbleupon FriendFeed Del.icio.us Digg Reddit Technorati




(1) 2 3 4 ... 40 »



You can view topic.
You cannot start a new topic.
You cannot reply to posts.
You cannot edit your posts.
You cannot delete your posts.
You cannot add new polls.
You cannot vote in polls.
You cannot attach files to posts.
You cannot post without approval.
You cannot use topic type.
You cannot use HTML syntax.
You cannot use signature.

[Advanced Search]


 
 


Diselenggara oleh
Original Image
Pusat Sokongan Penyusuan Ibu

MBfPC
Original Image

Original Image

Online Shopping
Original Image
Online Shopping!!Visit us today!

Hebatnya Susu Ibu!
Original Image

ALIM Kids Playgroup
Original Image