Belum Menjadi Ahli?
 
Menu Utama

Login
Username:

Password:

Remember me



Lost Password?

Register now!

Carian

Siapa di Sini
41 user(s) are online (32 user(s) are browsing Forum)

Members: 0
Guests: 41

more...

Members Baru
mlyuki 2014/4/18
TSteinmet 2014/4/17
HNoyes 2014/4/17
HCaple 2014/4/16
tikarasha 2014/4/16
Snowball99 2014/4/16
S9069 2014/4/15
JOgle 2014/4/14
CLipscomb 2014/4/14
ummiteeya 2014/4/14


 
   
 
Loading
 
 
 
 


Browsing this Thread:   1 Anonymous Users




(1) 2 3 »


permasalahan haid
#1
Rakan Setia
Info
assalamualaikum

ni ada masalah sket, fazira amik noriday utk merancang & pada masa yg sama nak maintain ASI supaya tak kering (seperti yang dicadangkan oleh Dr.) tapi masalahnya sekarang, sejak ambil pil tu 2 bulan lalu, period jadi tak teratur... macam dah jadik sebulan 2 kali pulak periodnya... cthnya, dlm 23, 24hb akan mula period buat beberapa hari, kering & 2 minggu kemudian dlm 6hb gitu, dtg balik periodnya... periodnya pun xdela macam masa belum dpt baby dulu, kali ni lebih sedikit & sekejap... Dr. kata maybe badan nak adjust dgn ubat tu & ada org2 lain pun kata gitu... tapi dari segi agama pulak, macam mana nak kira hari haid tu utk puasa & sembahyang balik ye?

adakah period yg kali kedua tu dikira dari tarikh period yg terdahulu cth: 1st day period 24hb, so 6hb tu dikira hari ke 14 period menjadikan period pada 8hb onwards sebagai darah istihadhah & boleh beribadat

atau, period yg kedua tu di kira sebagai period baru hari pertama...

camna ni? confuse la... pls help!

Posted on: 2006/10/6 6:11
Create PDF from Post Print Facebook Twitter Google Buzz Linkedin Stumbleupon FriendFeed Del.icio.us Digg Reddit Technorati


Re: permasalahan haid
#2
Kenalan Baru
Info
waalaikumussalam,
saya juga pernah berada seperti dalam situasi fariza tidak lama dulu. pertamanya, mmg betul kitaran haid jadi tidak teratur, tapi alhamdulillah selepas lebih kurang 3/4 bulan dah ok sikit walaupun tak seregular masa before bersalin dulu. kedua, pasal isu haid, saya pun tertanya-tanya jugak dulu masa berhadapan masalah yang sama. alhamdulillah, kebetulan pula ada dengar talk di radio ikim (tapi tak ingat nama ustazah yg kasi talk tu) pasal haid. antara isi yang relevan yg saya jadikan panduan: kita dikira berhadas besar bila mana dalam keadaan berhaid. haid ini ada 3 cara utk kenalpasti iaitu darah itu sendiri warna, bau, kepekatan dsb, kedua tempoh, dan yg ketiga saya tak ingat. jadinya saya menyimpulkan: oleh sebab saya pasti saya mmg period berdasarkan warna/bau/etc, dan asalkan tempoh sekali dtg haid tak melebihi 15 hari secara berterusan, maka saya berhadas besar walaupun haid kedua datang kurang drpd 15 hari selepas hari pertama haid pertama (err paham ke?). wallahu'a'lam, sekadar berkongsi apa yang saya pegang, harap dpt membantu. takut jugak kalau2 tak betul, harap fariza dpt tanya juga kpd ustazah2 kalau berpeluang.

Posted on: 2006/10/6 10:17
Create PDF from Post Print Facebook Twitter Google Buzz Linkedin Stumbleupon FriendFeed Del.icio.us Digg Reddit Technorati


Re: permasalahan haid
#3
Moderator
Info
fazira
saya tak ambil apa2 'family planning pil/method'
kiter natural jeee....
Tapi kiter dah jumpa gynea to discuss ttg family planning ni...
gynea kiter kata kalau ambil pil...itu hormon...so mmg normal lah kalau period tak teratur or tak period etc2....

Kiter so far ALhamdulillah.....teratur banget!

Posted on: 2006/10/6 10:46
_________________
MySweetstory-BF&Me
Malaysian BreastFeeding Peer Counselor, MBfPC
Kalau sudi berkawan say hi to me:crafidah at gmail dot com.
tak sombong punya!
Create PDF from Post Print Facebook Twitter Google Buzz Linkedin Stumbleupon FriendFeed Del.icio.us Digg Reddit Technorati


Re: permasalahan haid
#4
Rakan Setia
Info
terima kasih ummridhwan,

jadi dari apa yg fazira paham pasal penerangan ummridhwan ni, kalau 2nd period kita dtg dlm 15 hari tu mmg kira berhadas besar la kan... tapi kalau 2nd period tu berterusan sehingga lebih 15 hari dari kiraan hari pertama period pertama kira istihadhah la yea?

bagaimana plak ibadat kita sepanjang tempoh kering antara period pertama & kedua tu? di kira sah @ tak? ada org kata sah, ada org kata kira hadas besar gak sbb lepas tu period balik. jadik wpun kita berpuasa masa tu kena ganti gak balik... isk byknye nak ganti kalau cenggitu!!!

lagi satu, kalau lepas 2nd period tu kering & x lama lepas tu period lagi, tu nak kira macam mana plak ek? kalau mmg dia dtg balik dlm masa lebih2 kurang masa 1st period bulan lepas tu kira mmg dah new cycle period kita la kan... tapi katakanla (mintak2 xla jadik camtu tp just in case) masa 2nd period tu dia kuar 3,4 hari je tapi dah jadik lebih 15 harila dari kiraan period 1st tadi... pastu kering 2,3 hari pastu kuar balik... ha yg kuar kendian tu kira period ke istihadhah?

dlm keadaan camtu blh x kita buat yg macam ummridhwan ckp tu, tgk rupa dia etc. kalau mcm biasa period keluar tu yela dia, kalau tak maknanya darah penyakit la tu kan... tapi masalahnya kenkadang bende ni kan berekor2 stain sesikitla... so, susahla gak nak bezakan darah camna... ke, better kira hari... isk makin konpius plak hehe

heh cam byk jer masalah jgn pening ye baca masalah2 ni hehe...

mintak2 cepatla teratur semula macam lovebaby

Posted on: 2006/10/6 11:50
Create PDF from Post Print Facebook Twitter Google Buzz Linkedin Stumbleupon FriendFeed Del.icio.us Digg Reddit Technorati


Re: permasalahan haid
#5
Rakan Arif
Info
Cakap jer pasal masalah haid nie...mesti buat aku risau....aku nie jenis haid yang tak penah tetap sebab tu aku susah dapat baby...masa si hanif ari tuh 3 tahun aku menunggu baru dapat....aku punye haid jenis 3 atau 4 bulan sekali baru datang.....susah kan ....tak tau nak kira waktu subur .....baru2 nie aku last datang haid 16 Ogos 2006 sehingga sekarang tak datang2.....risau aku ...macam2 pil dan ubat aku makan....pun tak datang juga...bila test prenant tak ader pulak....ermmm pelik aku....kalo jenis orang yang subur mesti dah mengandung kan.....ermmmmaper pendapat korang..

Posted on: 2006/10/6 12:53
_________________
Original ImageOriginal Image


[url=http://lilypie.com]Original Image[img]http://lb1m.lilypie.com/v5ho...
Create PDF from Post Print Facebook Twitter Google Buzz Linkedin Stumbleupon FriendFeed Del.icio.us Digg Reddit Technorati


Re: permasalahan haid
#6
Kenalan Baru
Info
fazira,
alamak semakin konfius ke? sori penjelasan saya kurg jelas, saya tak maksudkan mcm fazira cakap kat bwh.
Quote:

fazira wrote:
jadi dari apa yg fazira paham pasal penerangan ummridhwan ni, kalau 2nd period kita dtg dlm 15 hari tu mmg kira berhadas besar la kan... tapi kalau 2nd period tu berterusan sehingga lebih 15 hari dari kiraan hari pertama period pertama kira istihadhah la yea?

katakanlah, saya period minggu 1 (M1), clear M2, period M3 (definisi minggu - 7 hari), saya tak solat sepanjang M1 dan sepanjang M3 (walaupun M1+M2 dah 14 hari), tetapi solat dalam M2. tetapi kalau kesnya begini: period terus menerus 16 hari, saya mungkin ragu2 sama ada darah selepas hari ke-15 haid atau pun istihadhah (tapi tak pernah terjadi pd saya lah). tapi mmg M1 dan M3 tu jelas period lah. kalau 2,3 hari keluar brown sikit2 je ke (contoh: period 10 hari, clear 3 hari, brownish 3 hari), saya pun jd ragu2 jugak kot, mungkin perlu kira dari hari pertama dulu pulak..
wallahu'a'lam...

Posted on: 2006/10/6 13:17
Create PDF from Post Print Facebook Twitter Google Buzz Linkedin Stumbleupon FriendFeed Del.icio.us Digg Reddit Technorati


Re: permasalahan haid
#7
Rakan Rujuk
Info
itulah saya di sini pun mengalami masalah yg sama ngan fazira.dulu memang teratur but since i amik noriday starting ths jan period memang tk teratur.start march period datang selepas bersalin datang dua kali sebulan......

nw guna depo provera start august.the whole september takder period now bila dah puasa sampai sekarang dah 13 hari tak abis2 first 7 days keluar color coklat gelap now baru heavy flow darah biasa.


teruklah nak mengganti posa nanti....

Posted on: 2006/10/6 13:39
Create PDF from Post Print Facebook Twitter Google Buzz Linkedin Stumbleupon FriendFeed Del.icio.us Digg Reddit Technorati


Re: permasalahan haid
#8
Kenalan Baru
Info
Quote:

fazira wrote:
assalamualaikum

ni ada masalah sket, fazira amik noriday utk merancang & pada masa yg sama nak maintain ASI supaya tak kering (seperti yang dicadangkan oleh Dr.) tapi masalahnya sekarang, sejak ambil pil tu 2 bulan lalu, period jadi tak teratur... macam dah jadik sebulan 2 kali pulak periodnya... cthnya, dlm 23, 24hb akan mula period buat beberapa hari, kering & 2 minggu kemudian dlm 6hb gitu, dtg balik periodnya... periodnya pun xdela macam masa belum dpt baby dulu, kali ni lebih sedikit & sekejap... Dr. kata maybe badan nak adjust dgn ubat tu & ada org2 lain pun kata gitu... tapi dari segi agama pulak, macam mana nak kira hari haid tu utk puasa & sembahyang balik ye?

adakah period yg kali kedua tu dikira dari tarikh period yg terdahulu cth: 1st day period 24hb, so 6hb tu dikira hari ke 14 period menjadikan period pada 8hb onwards sebagai darah istihadhah & boleh beribadat

atau, period yg kedua tu di kira sebagai period baru hari pertama...

camna ni? confuse la... pls help!


Waalaikumussalam Fazira...

Mengikut apa yang saya faham.. tempoh maksima haid 15 hari dan tempoh minima suci antara 2 haid 15 hari.

So kalau awak period 24 Sept dalam 2 tiga hari. Lepas tu datang lagi dalam masa 15 hari tu, contohnya 6 October, 6,7 dan 8 Oktober tu di kira haid dan selepas tu di kira istihadhah. Wallahu a'lam.

Ni ada link yg saya dpt dari google untuk rujukan.
link 1
link 2
link 3

Posted on: 2006/10/18 10:17
_________________
Original Image

score A
Create PDF from Post Print Facebook Twitter Google Buzz Linkedin Stumbleupon FriendFeed Del.icio.us Digg Reddit Technorati


Re: permasalahan haid
#9
Rakan Arif
Info
umi hanif,
kita sama la...tapi eton tau knp tak period...eton ada PCOS...lepas buat ovarian drilling baru la dpt zafran ni...
period eton mmg tak menentu...ni baru lepas pe'od..tapi tu pon kuar skit2 jer..tak yah pakai pad pon...pakai panty liner cukup...kalu weewee baru la kuar...tu yg tensen tu...dok kuar camtu...sampai la 6 hari..jgn dtg balik dah...bile citer ngan MIL dia ckp mmg biasa org yg BF period dia tak betul sgt..

Fid,
eton pun tak pakai any contraceptive...natural...sebab masa post natal check up ari tu my gynae usik.."takkan nak pakai kot...nak dpt sorang pon susah...go naturally la...kalu decide dah ready nak have another one, come & see my again..."
eton tak kisah...(cam aiman sebut la plak...) nak dpt baby skang pon boleh gak cuma kesian kat zafran...baru nak rasa bermanja...tunggu dia 1 year la...

Posted on: 2006/10/18 10:39
Create PDF from Post Print Facebook Twitter Google Buzz Linkedin Stumbleupon FriendFeed Del.icio.us Digg Reddit Technorati


Re: permasalahan haid
#10
Rakan Arif
Info
a'aa la ... kalau kita BF baby.... period tak menantu kan.
Kita dtg period after 4 bulan deliver baby. tu pun dtg sikit jer for 4 day.
Next period dtg after Tsya 6 bln (3 ari jer). So kita ngat tahun ni boleh ler puasa penuh ker... tip tap tip tup... datang lah pulak masa ramadhan. Keluar nya sikit-sikit jer but for 5 days..... isk geramnya.
Tak per arh nanti kita bayar lah balik puasa tu.


Posted on: 2006/10/18 10:51
_________________
Original Image
Original Image
Create PDF from Post Print Facebook Twitter Google Buzz Linkedin Stumbleupon FriendFeed Del.icio.us Digg Reddit Technorati




(1) 2 3 »



You can view topic.
You cannot start a new topic.
You cannot reply to posts.
You cannot edit your posts.
You cannot delete your posts.
You cannot add new polls.
You cannot vote in polls.
You cannot attach files to posts.
You cannot post without approval.
You cannot use topic type.
You cannot use HTML syntax.
You cannot use signature.

[Advanced Search]


 
 


Diselenggara oleh
Original Image
Pusat Sokongan Penyusuan Ibu

MBfPC
Original Image

Original Image

Online Shopping
Original Image
Online Shopping!!Visit us today!

Hebatnya Susu Ibu!
Original Image

ALIM Kids Playgroup
Original Image