Belum Menjadi Ahli?
 
Menu Utama

Login
Username:

Password:

Remember me



Lost Password?

Register now!

Carian

Siapa di Sini
47 user(s) are online (33 user(s) are browsing Forum)

Members: 0
Guests: 47

more...

Members Baru
HAngela 2014/4/20
mlyuki 2014/4/18
TSteinmet 2014/4/17
HNoyes 2014/4/17
HCaple 2014/4/16
tikarasha 2014/4/16
Snowball99 2014/4/16
S9069 2014/4/15
JOgle 2014/4/14
CLipscomb 2014/4/14


 
   
 
Loading
 
 
 
 


Browsing this Thread:   1 Anonymous Users




(1) 2 3 4 ... 13 »


Baby -demam, batuk kahak - mcm mana nak kuarkan?
#1
Rakan Karib
Info
A'kum semua...ella cari dlm search kalau ada topik ni tapi tak jumpa..rasanye ada dah tapi tak tau naper tak dpt! Nak mtk tlg kawan2 ni...

Baru2 ni ella demam, skrg sofea lak dah terjangkit..yg sedihnye dia punya kahak aduh sakit dada dgr bila dia batuk sedih sgt rasanye! Jumaat baru2 ni Ella dah bwk jumpa paed kat dsara specialist, 1st time jumpa dr azizi..dia kasi sampai 4 ubat oral n 1 masuk dlm hidung..ni pun stress gak tu coz sofea pandai tutup mulut n then kuarkan balik semua ubat2 tu..mcm mana u all buat ye? I guna syringe..pastu dia bleh nangis kuat2..muka2 merah giler..sampai lagi teruk bunyi batuk...hingus pun kuar.

Risau betul rasanye tgk sofea..tapi bijak bila takde ubat senyap je..pening kepala makcik ni!!!!!

Sori ye kawan2 tak tau nak tanya kat sapa dah ni?!


Posted on: 2007/1/22 13:50
_________________
Original ImageOriginal Image
Create PDF from Post Print Facebook Twitter Google Buzz Linkedin Stumbleupon FriendFeed Del.icio.us Digg Reddit Technorati


Re: Baby -demam, batuk kahak - mcm mana nak kuarkan?
#2
Rakan Rujuk
Info
ellasofea,
Kalau hingus yang visible tu, saya biasa sedut guna mulut dan buang. Kena kerap2 sikit supaya hidung baby tak tersumbat dan dia dapat bernafas selesa. Cepat aje keringnya. Kalau kahak pekat kat chest tu, memang hanya dengan ubat. Kalau teruk dan lama sangat memang dr. akan bagi gas dan suruh buat physio untuk sedut kahak.

Kalau boleh tak naklah sampai kena sedut tu…seksa sungguh baby!

Posted on: 2007/1/22 14:08
_________________
casa arina

Original Image
Create PDF from Post Print Facebook Twitter Google Buzz Linkedin Stumbleupon FriendFeed Del.icio.us Digg Reddit Technorati


Re: Baby -demam, batuk kahak - mcm mana nak kuarkan?
#3
Rakan Karib
Info
ellasofea & anamiraa,

i pernah alami pengalaman mcm ni.yang kakak kena selsema + demam + batuk. doktor terpaksa buat nebulizer 3 kali. kesian tgk menjerit2....kalau i anak selsema tgh cair i sedut jer...utk kurangkan kuantiti mucus dlm hidung. petua org2 tua, sapu kunyit hidup pada batang hidung...insyaallah jadi...cuma kuning sikit ler hidung dia....kunyit ada healing power. i dah try...insyaalah ok. kalau dah likat terpaksalah bagi ubat. tang bagi ubat nie anak2 i memang susah....terpaksa tunggu babah dia org balik...kena bersilat giler.

speaking about bagi ubat ni...disebabkan anak2 i susah nak mkn ubat...boleh and effective tak kalau i bagi ubat campur dlm susu?

rgds,

Posted on: 2007/1/22 16:32
Create PDF from Post Print Facebook Twitter Google Buzz Linkedin Stumbleupon FriendFeed Del.icio.us Digg Reddit Technorati


Re: Baby -demam, batuk kahak - mcm mana nak kuarkan?
#4
Moderator
Info
ella
kiter org kalau akif selsema dan batuk mmg mkn ubat doc bg aja...then kalau doc kata kena buat nebulizer maka berulang alik la pg ptg gi buat nebulizer..kalau kena fisio pun ulang alik jg laaa..
akif kalau nak buat nebuliser mmg mcm perang la
dia buka silat sakan..latest kena pegang 4 org..ganaih....

ttg bg ubat tu....mmg sorang pegang sorang sumbat masuk mulut
dia akan telan

russiah
kalau nak tambah ubat dlm susu boleh tp..pastikan sikit je la susu tu
kang susu bnyk dia tak minum habis...tak ambik ubat dlm dose sebenar...
mcm akif..mmg pantang kalau tambah ubat dlm ebm...silap aghi bulan...botol2 susu tu dia humban masuk longkang...

Posted on: 2007/1/22 16:52
_________________
MySweetstory-BF&Me
Malaysian BreastFeeding Peer Counselor, MBfPC
Kalau sudi berkawan say hi to me:crafidah at gmail dot com.
tak sombong punya!
Create PDF from Post Print Facebook Twitter Google Buzz Linkedin Stumbleupon FriendFeed Del.icio.us Digg Reddit Technorati


Re: Baby -demam, batuk kahak - mcm mana nak kuarkan?
#5
Kenalan Baru
Info
well.. my experience.. my first oter.. mkn ubat cam mkn coklat.. siap mintak lagik... almaklumlah ubat budak2 kan rasa strawbery la.. orange la.. tapi si khadijah pulak.. masyaallah.. cam kena dera punya nangis... i pakai shringe dia nangis giler2 nyer.. siap si kakak offer nak tlg mkn kan ubat adik dia.. .. tapi my bs kata dia letak dlm susu je.. dah senyap.. sedar2 tidur je.. heheh.. tapi betuila part sedut pakai mulut tu.. my collegue nih buat camtu gak kat anak dia..

Posted on: 2007/1/22 17:11
_________________
Original Image

Original Image
Create PDF from Post Print Facebook Twitter Google Buzz Linkedin Stumbleupon FriendFeed Del.icio.us Digg Reddit Technorati


Re: Baby -demam, batuk kahak - mcm mana nak kuarkan?
#6
Rakan Setia
Info
fid,

sama la akif ngan hayyan.bergaduh2 kalo pakai neb.baru ni pi klinik hayyan kene pakai neb+sedut kahak.
masa pi klinik baru ni, baru la tau yang rupanyer ubat batuk n ubat selsema x bagus.bukan je pada baby tp pada org dewasa jugak.patut la anak aku asik batuk jek,rupenyer kahak yg dulu2 dok berkumpul dalam paru2.

doctor kata kalo klinik yg bg anak kite ubt batuk n selsema tu maknanyer bukan nk bagi baik tp baik teruk lagi.tu yang aritu hayyan sampai kene pnemonia sbb batuk prolong.

so the best way,buang kahak2 dlm lung.mmg la nampak seksa baby bile kene sedut kahak tp lepas tu baby ok.mcm hayyan lepas sedut kahak nampak better.klinik tu pulak mmg ok sbb both mama n hayyan dapat 4 jenis ubat sorang + neb + sedut kahak( fisio) + consultation = RM73 jek.

Posted on: 2007/1/22 17:17
_________________
Original ImageOriginal Image

Original ImageOriginal Image
Create PDF from Post Print Facebook Twitter Google Buzz Linkedin Stumbleupon FriendFeed Del.icio.us Digg Reddit Technorati


Re: Baby -demam, batuk kahak - mcm mana nak kuarkan?
#7
Moderator
Info
akif selalunya akan dapat ubat cairkan kahak. kalau tahap kahak nya tak serius
kalau serius terus nebulizer....
latestni doc bg ubat cair kahak ...mmg berkesan nama tak ingat mucolytic ke amende ntah...
dia makan je ubat tu dia akan muntah kuar selambak..menurut shida/charataya ubat tu mmg akan menyebabkan rasa nak muntah...


Posted on: 2007/1/22 18:02
_________________
MySweetstory-BF&Me
Malaysian BreastFeeding Peer Counselor, MBfPC
Kalau sudi berkawan say hi to me:crafidah at gmail dot com.
tak sombong punya!
Create PDF from Post Print Facebook Twitter Google Buzz Linkedin Stumbleupon FriendFeed Del.icio.us Digg Reddit Technorati


Re: Baby -demam, batuk kahak - mcm mana nak kuarkan?
#8
Kenalan Baru
Info
oo.. ubat yg nak muntah tu... nama dia mucosolvan.. anak ina 2 org dulu batuk teruk sgt. sampai kena beli nebulizer machine tu..
pastu ina kasi cow colostrum brand transfer factor.. alhamdulillah sampai skrg terus baik. nebulizer machine tu pun simpan dah tak guna lagi dah..
ada option lain yg jauh lagi murah.. brand cni nama dia igmax.. la ni dua2 jarang sakit dah. batuk langsung takde. alhamdulillah..

wasalam

Posted on: 2007/1/23 0:03
Create PDF from Post Print Facebook Twitter Google Buzz Linkedin Stumbleupon FriendFeed Del.icio.us Digg Reddit Technorati


Re: Baby -demam, batuk kahak - mcm mana nak kuarkan?
#9
Moderator
Info
ubat utk nebulizer tu kita boleh suka2 bagi ke?
bkn itu ena doctor yg bg ?

Posted on: 2007/1/23 8:36
_________________
MySweetstory-BF&Me
Malaysian BreastFeeding Peer Counselor, MBfPC
Kalau sudi berkawan say hi to me:crafidah at gmail dot com.
tak sombong punya!
Create PDF from Post Print Facebook Twitter Google Buzz Linkedin Stumbleupon FriendFeed Del.icio.us Digg Reddit Technorati


Re: Baby -demam, batuk kahak - mcm mana nak kuarkan?
#10
Rakan Rujuk
Info
Ella, Y don't u call ur pead. Cerita ur problem. Kalau teruk maybe dia akan advise u bawak baby pergi fisio. Best thing is, u consult balik Dr.
Kalau ubat pakai syringe tu, mebbe u boleh either bedung ur baby or suruh hubby tolong pegang baby. Then kasi sikit2. Selang seli ngan air kalau dia tak tahan rasa. Kalau bedung make sure u baringkan tak flat, kepala dia tinggi skit supaya tak tersedak. Syringe tu, u target kat tepi pipi belakang skit. Supaya dia susah nak keluarkan balik.
If u r still BF, take more Vit C. Itu cara baik nak sampaikan the vit c to ur baby. ( org kat fisio yang bagitahu i).

Posted on: 2007/1/23 9:08
Create PDF from Post Print Facebook Twitter Google Buzz Linkedin Stumbleupon FriendFeed Del.icio.us Digg Reddit Technorati




(1) 2 3 4 ... 13 »



You can view topic.
You cannot start a new topic.
You cannot reply to posts.
You cannot edit your posts.
You cannot delete your posts.
You cannot add new polls.
You cannot vote in polls.
You cannot attach files to posts.
You cannot post without approval.
You cannot use topic type.
You cannot use HTML syntax.
You cannot use signature.

[Advanced Search]


 
 


Diselenggara oleh
Original Image
Pusat Sokongan Penyusuan Ibu

MBfPC
Original Image

Original Image

Online Shopping
Original Image
Online Shopping!!Visit us today!

Hebatnya Susu Ibu!
Original Image

ALIM Kids Playgroup
Original Image