Belum Menjadi Ahli?
 
Menu Utama

Login
Username:

Password:

Remember me



Lost Password?

Register now!

Carian

Siapa di Sini
37 user(s) are online (26 user(s) are browsing Forum)

Members: 0
Guests: 37

more...

Members Baru
tikarasha 2014/4/16
Snowball99 2014/4/16
S9069 2014/4/15
JOgle 2014/4/14
CLipscomb 2014/4/14
ummiteeya 2014/4/14
DAckman 2014/4/13
CParamor 2014/4/13
AWalker 2014/4/12
T7731 2014/4/11


 
   
 
Loading
 
 
 
 


Browsing this Thread:   1 Anonymous Users




(1) 2 3 4 »


Hukum ganti puasa/pembayaran fidyah bagi ibu bersalin atau menyusukan
#1
Kenalan Baru
Info
Assalamualaikum wbt,

Sebelum ni ada thread tentang cara mengganti puasa bagi ibu yg fully bf, tapi not so much on hukum, as in perlu di ganti sahaja, atau dibayar fidyah sahaja atau kedua2 nya sekali. Saya bukak soalan ni utk benar2 minta ibu2 yg arif tentang hal ini harap dapat berkongsi.

Saya bersalin pertengahan Ramadhan tahun lepas, sebelum bersalin pun byk juga tertinggal. Cuba ganti sedikit demi sedikit tapi atas kealpaan sendiri dan kurang daya tahan, sampai skrg ni ada lebih kurang dua minggu lagi yg belum di ganti Puasa lagi 3 hari..mmg confirm la tak sempat ganti abis..saya rasa mungkin ada lagi ibu2 yg berada dlm situasi sama seperti saya.

Saya cuba bertanya pendapat yg lebih arif, soal hukum ganti puasa ni, ada beberapa pendapat yg saya dpt, tapi mostly sekadar pendapat la, tak disertakan nas2 yg jelas. Ada yg kata kalau tak dpt habis ganti, yg selebihnya dibayar fidyah sahaja dan tak perlu diganti lagi. Ada yg kata kalau tak habis ganti, kena double bayar fidyah dan tetap kena ganti pd tahun hadapan. Yg mana satu sebenarnya, dibayar fidyah sahaja, atau fidyah dan ganti puasa sekali. Ada juga pendapat mengatakan kalau tak habis ganti melangkah tahun, fidyah akan berganda dan puasa tu tetap perlu diganti. Kalau tak silap saya ada hukum specific bagi ibu2 yg bersalin, dalam nifas dan juga utk ibu2 yg menyusukan..tapi saya tak pasti..

Harap sangat kawan2 yang arif hal ni, atau ada rujukan yg clear dapat berkongsi utk dijadikan panduan bersama..terima kasih..

Selamat menjalani ibadah puasa buat semua, semoga Ramadhan kali ini lebih baik dr yg sebelum2nya dan semoga dipanjangkan umur utk bertemu Ramadhan yg akan datang..aminn


Posted on: 2007/9/9 17:59
_________________
Original Image
Original ImageOriginal Image
Create PDF from Post Print Facebook Twitter Google Buzz Linkedin Stumbleupon FriendFeed Del.icio.us Digg Reddit Technorati


Re: Hukum ganti puasa/pembayaran fidyah bagi ibu bersalin atau menyusukan
#2
Rakan Arif
Info
salam cengkerang,

baru2 ni sy ade baca ttg hukum ganti pose ni kt laman web mana mana tah..xigt..tp sy igt lg ape yg terulis kt situ.hukum nyer mestilah wajib ganti pose yg tertinggal dlm bulan ramdhan..
1. bg ibu bersalin, dikira uzur syari'e, jika xsempat abes ganti seblum ramdhan berikut nyer...kene lah byr fidyah mengikot berapa hari yg tertinggal itu dan juga mengganti pose yg tertinggal itu.kadar fidyah boleh rujuk kt laman web zakat.xsilap sy..rm1.50 sehr...dan sekiranya masih belum sempat ganti pd thn hadapan dn dtg lagi ramdhan satu lg...fidyah die berganda xsilap..iaitu 2 kali ganda..tp pose ganti tak berganda...
2. bg ibu mengandung yg xpose sbb risokn bayi dlmkandungan / yg menyusukn anak riso susu xcukup..wajib ganti dan byr fidyah sekaligus...xsilap sy...sekiranye melangkau thn...terlps ramdan, fidyah berganda...tp pose ganti tidak..xsilap sy lah...
3. bg ibu yg mengandung/menyusukn anak yg diri nya xbertenaga/xsehat..hanya perlu ganti pose ajer..xperlu fidyah..tp kalau melangkau thn...baru kene fidyah..kes sama spt no.1 di atas...xsilap sy..
ape2 pon..tylah lebih pakar..ini sekadfar ilmu yg sy ada..igt2 lupa..refresh..dan ini jugak yg sy belajar dulu ms skolah...wallahualam..

Posted on: 2007/9/9 21:09
_________________
Original Image
Original Image
Create PDF from Post Print Facebook Twitter Google Buzz Linkedin Stumbleupon FriendFeed Del.icio.us Digg Reddit Technorati


Re: Hukum ganti puasa/pembayaran fidyah bagi ibu bersalin atau menyusukan
#3
Rakan Istimewa
Info
petik dari islamonline.net
http://www.islamonline.net/English/ra ... 22/2001/fiqh/fiqh62.shtml

jawapan daripada dr yusof qardhawi (ulama' yg sgt dihormati dan byk discuss pasal fiqh - syafie)

And if the pregnant and breast-feeding women fear for themselves, then most of the scholars say that they should not fast and they only have to make it up. In this case they are similar to the sick.

But for the pregnant woman who fears for the fetus or the breast-feeding woman who fears for the child, it is unanimously agreed that they are not to fast. The scholars have differed on whether she has to make it up or if she has to just feed a poor person for each day of if she has to do both. The majority of scholars say that she is to make it up, while Ibn Umar and Ibn Abbas say that she is to feed a poor person, and the others say that she is to do both. But it appears to me that it is permissible to feed a poor person instead of making it up, especially with regards to the woman who is constantly pregnant or breastfeeding and would not find a chance to make it up. One year she would be pregnant, the next year she would be breast-feeding, the next she would be pregnant and so on. She would constantly be either pregnant or breast-feeding to the extent that she would not be able to make anything up. And if we burdened her to make up all the days she did not fast because of pregnancy or breast feeding, then that would mean that she would have to fast a number of continuous years after that. This has in it a great hardship and Allah does not wish for His worshipers to be in hardship.

Posted on: 2007/9/9 21:34
_________________
ratuhati
Create PDF from Post Print Facebook Twitter Google Buzz Linkedin Stumbleupon FriendFeed Del.icio.us Digg Reddit Technorati


Re: Hukum ganti puasa/pembayaran fidyah bagi ibu bersalin atau menyusukan
#4
Rakan Arif
Info
hmm..still tak brapa conclusive sgt

Bab ni mmg mengkonfiuskan, sbb ada byk sgt scenario:
1. pregnant mother who fears for her own health
2. pregnant mother who fears for her baby's health
3. b/f mother who fears for her own health
4. b/f mother who fears for her baby's health (i.e susu drop and takut if baby terpaksa di topup dgn FM plak)

apakah hukum dari segi berpuasa di bulan ramadhan?
apakah hukum dari segi menggantikan puasa?
fidiyah? tak perlu fidiyah? perlu ganti puasa? tak perlu ganti puasa? perlu ganti double bil. hari if tak sempat bayar before next ramadhan ke? or ganti bil. yg sama je?

yg saya igt masa belajar time sekolah dulu, if pregnant mothers worry about themselves, then tak perlu bayar fidyah, but if worry abt their baby, then kena bayar..tp puasa tetap kena ganti.

waduh.. mmg confius. Mebbe mama kamariah boleh buat satu lagi talk la, panggil mana2 ustazah ke, tlg bagi penerangan sikit. Blh gak org jahil cam saya ni belajar and lebih faham. Amacam mama? Ok tak?

Posted on: 2007/9/10 9:21
Create PDF from Post Print Facebook Twitter Google Buzz Linkedin Stumbleupon FriendFeed Del.icio.us Digg Reddit Technorati


Re: Hukum ganti puasa/pembayaran fidyah bagi ibu bersalin atau menyusukan
#5
Rakan Karib
Info
Salam mommies,

Saya pun x tahu sgt la psl hukum ganti puasa ni.
Tapi ni apa yg FIL saya ckp sbb saya pun byk lg puasa yg x ganti coz pantang dlm bln puasa.
Saya tinggal puasa tahun lepas so smpi skrang x sempat habis ganti.
So FIL kata saya kena bayar fidyah bersamaan satu cupak beras utk satu hari. Tapi puasa tu still kena ganti mcm biasa, bkn double. Kalau smpi tahun depan x habis ganti puasa lg, maknanya fidyah akan berganda. mean 2 cupak beras utk satu hari. Satu cupak beras bersamaan dgn 880gm.

Itu je la yg saya tahu.

Posted on: 2007/9/10 9:53
_________________
Original ImageOriginal Image
My Everything....
Create PDF from Post Print Facebook Twitter Google Buzz Linkedin Stumbleupon FriendFeed Del.icio.us Digg Reddit Technorati


Re: Hukum ganti puasa/pembayaran fidyah bagi ibu bersalin atau menyusukan
#6
Rakan Arif
Info
so means if kita tinggal puasa in 2006 (lets say 20 hari),

then sampai ramadhan 2007 kita tak dapat ganti semua (lets say cuma 10 hari dpt ganti, and lagi 10 hari tak sempat ganti),

then untuk ramadhan 2007 kita tak puasa lagi 5 hari sbb period, so in 2008:

do we have to ganti: 20-10+5 = 15 hari?
and fidyah = 10 cupak?

or

do we have to ganti: 20-10 (darab 2 sbb tak sempat ganti dlm tahun yg sama)+ 5 = 25 hari?
and fidyah = 20 cupak?

actually fidyah ni kita bayar sbb kita tak puasa masa bulan puasa, or kita kena bayar sbb kita tak sempat nak ganti puasa dlm tempoh yg dibenarkan?

eg: ramadhan 2006 kita tak puasa sbb pregnant/pantang, so before ramadhan 2007 kita kena bayar fidyah sbb tak puasa in 2006?

or

eg: ramadhan 2006 kita tak puasa sbb pregnant/pantang, tp kita tak sempat bayar semua puasa before ramadhan 2007, so kita kena bayar fidyah sbb tak sempat ganti hutang puasa in 2006 dulu? kalau kita sempat ganti semua puasa then tak yah fidyah ke??

fuhh... makin ku fikir makin serabut..

Posted on: 2007/9/10 12:31
Create PDF from Post Print Facebook Twitter Google Buzz Linkedin Stumbleupon FriendFeed Del.icio.us Digg Reddit Technorati


Re: Hukum ganti puasa/pembayaran fidyah bagi ibu bersalin atau menyusukan
#7
Rakan Karib
Info
mcm gini,

Saya puasa tahun 2006 saya tinggal 30 hari. Sampai skrang saya sempat ganti 10 hari je. So saya ada balance lg 20 hari. Maknanyer saya kena bayar 20 cupak beras. Dan puasa tu saya kena ganti sblm kita berpuasa tahun 2008.

Kalau saya sempat ganti 10 je sampai puasa tahun 2008 so saya ada balance lg 10 kan..
Saya kena byr fidyah 20 cupak beras utk 2008 nyer puasa.
20 cupak tu hnya utk puasa 2006 yg x ganti smpi 2008.
Klau yg period tu saya x tahu sgt. Tp x salah saya la...(klau salah tlg betul kan ye..) klau x ganti dlm tempoh setahun pun kena byr fidyah. Dan FIL saya kata puasa tetap kena ganti x kira la bape tahun tggl. Tapi dia kata ganti mcm biasa bkn double. So far ini je yg saya tahu.

Klau ada mommies yg tahu tlg terangkan ye..

Posted on: 2007/9/10 14:42
_________________
Original ImageOriginal Image
My Everything....
Create PDF from Post Print Facebook Twitter Google Buzz Linkedin Stumbleupon FriendFeed Del.icio.us Digg Reddit Technorati


Re: Hukum ganti puasa/pembayaran fidyah bagi ibu bersalin atau menyusukan
#8
Kenalan Baru
Info
Salam..
dari apa yg saya faham tentang pendapat dr yusuf qardhawi tu
1. ibu yg pregnant/ breastfeeding yg xpose sbb risaukan keadaan / kesihatan dirinya.. maka perlu diganti pose je, xde sebut pasal fidyah
2. ibu yg pregnant/ bf yg risaukan anaknya..
kat sini ada byk pendapat, ada yg kata fidyah saja, ada yg ganti pose saje, ada y kedua2 nye skali
jadi, yusuf qardhawi bpndpt supaya byr fidyah sahaja. sbb kalau ganti pose dikhuatiri memberatkan golongan yg spacing anak xjauh sgt +bf pula.
sekian pd pemahaman saya

Posted on: 2007/9/10 15:08
Create PDF from Post Print Facebook Twitter Google Buzz Linkedin Stumbleupon FriendFeed Del.icio.us Digg Reddit Technorati


Re: Hukum ganti puasa/pembayaran fidyah bagi ibu bersalin atau menyusukan
#9
Rakan Istimewa
Info
Quote:

And if the pregnant and breast-feeding women fear for themselves, then most of the scholars say that they should not fast and they only have to make it up. In this case they are similar to the sick.

Kalau ibu hamil dan menyusu badan bimbang akan kesihatan mereka, maka kebanyakan ulamak berpendapat mereka tidak perlu berpuasa tetapi mereka wajib menggantinya di lain kali. Dalam kes ini, ia sama hukumnya seperti sakit.

Yg ni clear la kan..

Quote:

But for the pregnant woman who fears for the fetus or the breast-feeding woman who fears for the child, it is unanimously agreed that they are not to fast. The scholars have differed on whether she has to make it up or if she has to just feed a poor person for each day of if she has to do both. The majority of scholars say that she is to make it up, while Ibn Umar and Ibn Abbas say that she is to feed a poor person, and the others say that she is to do both. But it appears to me that it is permissible to feed a poor person instead of making it up, especially with regards to the woman who is constantly pregnant or breastfeeding and would not find a chance to make it up. One year she would be pregnant, the next year she would be breast-feeding, the next she would be pregnant and so on. She would constantly be either pregnant or breast-feeding to the extent that she would not be able to make anything up. And if we burdened her to make up all the days she did not fast because of pregnancy or breast feeding, then that would mean that she would have to fast a number of continuous years after that. This has in it a great hardship and Allah does not wish for His worshipers to be in hardship.


Bagi wanita yang hamil/menyusu bimbangkan diri mereka dan anak dalam kandungan terdapat pelbagai pendapat..

1. mereka hanya perlu mengganti puasa
2. mereka perlu mengganti puasa dan membayar fidyah

dan bagi dr yusof qardhawi pula, bagi wanita yang hamil dan seterusnya menyusu badan dan x sempat dan tak larat nak mengganti kerana proses mengandung dan menyusu ni berterusan maka ..... cukuplah hanya dengan membayar fidyah...

itu yang saya dapat simpulkan daripada ni la...

wallahu'alam..

bagi saya sendiri saya pernah hamil + menyusu - direct feeding x pump (tapi dah campur la masa ni) dan saya juga mengganti puasa saya.. Alhamdulillah.. okay... sempat tapi 3 hari sebelum 1 ramadhan saya habis ganti... dah masa2 kecemasan kata org....

tambahan, x de dalam ni.... yg saya tahu kalau x sempat ganti puasa, hanya fidyah berganda, bukan puasa...

contoh:
tak sempat ganti 2 hari, maka sebelum lagi satu ramadhan kene ganti 2 hari tu, dan kene bayar fidyah utk 4 hari....

tapi again... kalau mmg x larat bak kata fatwa atas tu, kene bayar fidyah je... kalau x sempat bayar fidyah ramadhan tahun ni, kene ganda dua la fidyahnya.... tapi puasa tahun depan kalau x bf lagi, kene la ganti gak puasa...

Posted on: 2007/9/10 15:14
_________________
ratuhati
Create PDF from Post Print Facebook Twitter Google Buzz Linkedin Stumbleupon FriendFeed Del.icio.us Digg Reddit Technorati


Re: Hukum ganti puasa/pembayaran fidyah bagi ibu bersalin atau menyusukan
#10
Rakan Arif
Info
Salam.

Izinkan saya menyampuk sikit...

Saya rasa segala penerangan dan rujukan drp cik fikir tu dah complete dah....

1) Dlm hukum fiqh ni, kalau ada beberapa pendapat yg masing2 ada sumber yg sahih, maka terpulanglah kepada kita nak ikut mana2 pendapat yg meyakinkan kita.

2) Dlm mana2 ibadat wajib, memang ada rukhsah (kelonggaran/kemudahan) utk melaksanakannya, sama macam solat. Hanya diri sendiri dan Allah sahaja lah yg tahu sama ada bimbang kesihatan kita ke, baby ke, apa ke. Walaupun ada kemudahan, hanya diri kita sendiri dan Allah sahaja yg tahu sejauh mana kita dah usahakan. Contohnya dlm menjaga pemakanan, sahur mengikut keperluan, etc. Seterusnya hanya diri kita sendirilah yg dapat menilai yg mana satu perlu kita lakukan (ganti aje ke, fidyah aje ke, both ke, etc)

3) Kerana hal2 ibadat wajib sedemikianlah Islam menggalakkan anak menyusu selama 2 tahun...(bukan 10 tahun). Kemudian juga menggalakan penjarakan anak, dan sebagainya, untuk memudahkan kita balance antara keperluan kita, anak, dan keperluan ibadat. Dan seterusnya hanya Allah sahajalah yg menentukan apa yg terbaik buat kita, sedangkan kita yg hanya mampu merancang.

Wallahu'alam.






Posted on: 2007/9/10 16:28
Create PDF from Post Print Facebook Twitter Google Buzz Linkedin Stumbleupon FriendFeed Del.icio.us Digg Reddit Technorati




(1) 2 3 4 »



You can view topic.
You cannot start a new topic.
You cannot reply to posts.
You cannot edit your posts.
You cannot delete your posts.
You cannot add new polls.
You cannot vote in polls.
You cannot attach files to posts.
You cannot post without approval.
You cannot use topic type.
You cannot use HTML syntax.
You cannot use signature.

[Advanced Search]


 
 


Diselenggara oleh
Original Image
Pusat Sokongan Penyusuan Ibu

MBfPC
Original Image

Original Image

Online Shopping
Original Image
Online Shopping!!Visit us today!

Hebatnya Susu Ibu!
Original Image

ALIM Kids Playgroup
Original Image