Belum Menjadi Ahli?
 
Menu Utama

Login
Username:

Password:

Remember me



Lost Password?

Register now!

Carian

Siapa di Sini
37 user(s) are online (27 user(s) are browsing Forum)

Members: 0
Guests: 37

more...

Members Baru
MHenderso 2014/4/20
HAngela 2014/4/20
mlyuki 2014/4/18
TSteinmet 2014/4/17
HNoyes 2014/4/17
HCaple 2014/4/16
tikarasha 2014/4/16
Snowball99 2014/4/16
S9069 2014/4/15
JOgle 2014/4/14


 
   
 
Loading
 
 
 
 


Browsing this Thread:   1 Anonymous Users




(1) 2 »


Betul ke minyak ikan bagus utk otak baby?
#1
Kenalan Baru
Info
Assalammualaikum,

Saya baru dapat tahu yg minyak ikan bagus utk perkembangan otak baby.

Ada tak momies yg biasa gunakan? Minyak ikan yg macam mana ye?

Lg satu, kandungan saya dah 6 bln 3 minggu. Masih sempat lg ke saya mkn minyak ikan tu. Selama ni saya amalkan makan kismis je. Maksud saya, masih memberi kesan ke pd kandungan saya sbb saya rasa mcm dah agak lewat je utk amalkan.

Please advise.

Thanks.

Posted on: 2007/12/13 9:44
Create PDF from Post Print Facebook Twitter Google Buzz Linkedin Stumbleupon FriendFeed Del.icio.us Digg Reddit Technorati


Re: Betul ke minyak ikan bagus utk otak baby?
#2
Rakan Setia
Info
azrinaz,

info ni muken dpt m'bntu..

sb nk share experience sdri xde..hikhik... (kalaulah tau bnd ni ms preggy Ariana dl.. )

so azrinaz, its not too late 4 u to amek fish oil..go for it!!

1) "Mothers who take fish oil supplements during pregnancy may improve their baby's hand-eye coordination and boost brain development."

source: http://www.webmd.com/baby/news/200612 ... r-moms-may-benefit-babies

2) "Akhir minggu ketiga kehamilan merupakan waktu yang tepat untuk memulai mengkonsumsi minyak ikan, karena laju pertumbuhan otak manusia mulai terjadi saat itu, hingga beberapa bulan pertama setelah bayi dilahirkan. Penelitian lain menyimpulkan bahwa Cod liver oil yang dikonsumsi selama kehamilan dapat meningkatkan berat lahir dan menekan risiko bayi mengalami diabetes type 1."

source: http://victor-health.blogspot.com/

Posted on: 2007/12/15 2:42
_________________
Original Image

Original Image
Create PDF from Post Print Facebook Twitter Google Buzz Linkedin Stumbleupon FriendFeed Del.icio.us Digg Reddit Technorati


KEBAIKAN PENGAMBILAN MINYAK IKAN
#3
Kenalan Baru
Info
Pengambilan DHA oleh ibu mengandung atau kanak-kanak yang sedang membesar dapat membantu dalam proses pembelajaran mereka. Kajian menunjukkan kanak-kanak yang diberi DHA mungkin lebih bijak. Pada masa ini terdapat susu formula yang mengandungi DHA. Ia adalah langkah bijak memberi anak-anak kecil anda susu formula ini. WHO dan British Nutrition Foundation menyarankan pengambilan DHA sebanyak 20mg bagi setiap kilogram berat bayi anda. Untuk bayi yang tidak cukup bulan WHO menyarankan 40mg/kg pengambilan DHA. Pengambilan berlebihan minyak ikan yang diambil dari hati ikan (seperti Cod Liver Oil) semasa mengandung tidak digalakkan kerana ia mengandungi vitamin-vitamin A dan D yang tidak larut dalam air.
Produk fish oil bg ibu-ibu mengandung yang biasanya disyorkan oleh doktor-NEUROGAIN.

Posted on: 2007/12/15 3:43
Create PDF from Post Print Facebook Twitter Google Buzz Linkedin Stumbleupon FriendFeed Del.icio.us Digg Reddit Technorati


Re: KEBAIKAN PENGAMBILAN MINYAK IKAN
#4
Rakan Setia
Info
Quote:
alifa wrote:

Pengambilan berlebihan minyak ikan yang diambil dari hati ikan (seperti Cod Liver Oil) semasa mengandung tidak digalakkan kerana ia mengandungi vitamin-vitamin A dan D yang tidak larut dalam air.

alifa,

ooops...based on ur info amek fish oil during preggy xelok plak..huhuu...

mne nk cayer ni ek..??

Posted on: 2007/12/15 6:31
_________________
Original Image

Original Image
Create PDF from Post Print Facebook Twitter Google Buzz Linkedin Stumbleupon FriendFeed Del.icio.us Digg Reddit Technorati


Re: KEBAIKAN PENGAMBILAN MINYAK IKAN
#5
Rakan Arif
Info
Quote:

mamaAriana wrote:
Quote:
alifa wrote:

Pengambilan berlebihan minyak ikan yang diambil dari hati ikan (seperti Cod Liver Oil) semasa mengandung tidak digalakkan kerana ia mengandungi vitamin-vitamin A dan D yang tidak larut dalam air.

alifa,

ooops...based on ur info amek fish oil during preggy xelok plak..huhuu...

mne nk cayer ni ek..??


mamaAriana,

mengambil ms preggy mmg elok tp JGN BERLEBIHAN atas sbb2 di atas. neway dalam apa2 pun tak bole berlebihan especially mineral2 yg xlarut/menjadi toksik mcm vit A, kalsium, etc.

walaupun recommendation elok diambil ms awal2 4th month sbb ms tu otak baby tgh boost tp at anytime pun bole amik.

Posted on: 2007/12/15 8:55
_________________
sharing is caring @superkids
Create PDF from Post Print Facebook Twitter Google Buzz Linkedin Stumbleupon FriendFeed Del.icio.us Digg Reddit Technorati


Re: KEBAIKAN PENGAMBILAN MINYAK IKAN
#6
Rakan Setia
Info
Quote:
sitilina wrote:

mengambil ms preggy mmg elok tp JGN BERLEBIHAN atas sbb2 di atas. neway dalam apa2 pun tak bole berlebihan especially mineral2 yg xlarut/menjadi toksik mcm vit A, kalsium, etc.


sitilina,

btol gk u ckp tu kn..

ambil skadar yg perlu sude..hehee...

thanx 4 da info..

Posted on: 2007/12/15 10:23
_________________
Original Image

Original Image
Create PDF from Post Print Facebook Twitter Google Buzz Linkedin Stumbleupon FriendFeed Del.icio.us Digg Reddit Technorati


JENIS-JENIS MINYAK IKAN
#7
Kenalan Baru
Info
Jenis-jenis minyak ikan yang berkhasiat

1. Minyak ikan yang disebut Cod Liver Oil, berasal dari hati dan lemak ikan yu serta mengandung Vitamin A , D dan triglisirida. Kedua vitamin ini sudah dikenal di kalangan doktor dan orang awam sebagai ubat untuk memperbaiki dan menyempurnakan pertumbuhan tulang dan kulit juga sebagai ubat pencegah dan penyembuhan untuk Xerophthalmia dan kebutaan.

2. Omega 3 adalah nama popular untuk minyak ikan yang mengandung campuran Eicosapentanoid acid ( EPA ) dan Decoxahexanoid acid ( DHA ) berasal dari ekstrak jaringan lemak ikan jenis Mackerel , Herring , Sardine dsbnya. Semua jenis ikan ini hidup di air permukaan. Omega 3 dikatakan berkhasiat untuk menurunkan kolesterol , menurunkan tekanan darah tinggi dan mencegah penggumpalan sel trombosit dan arteriosklerosis. Ia juga sesuai diambil oleh wanita-wanita hamil.

3. Squalene adalah minyak berasal dari ekstrak hati ikan yu botol ( Aizame , Spiny dog fish , Centrophorus atromarginatus Garman ) dam mempunyai kasiat dan manfaat selain untuk menjaga kesegaran dan kesihatan tubuh , tetapi juga dapat dipakai untuk pengubatan berbagai jenis penyakit antara lain.

Sumber dari:
www.medikaholistik.com/ 220202

Posted on: 2007/12/15 10:50
Create PDF from Post Print Facebook Twitter Google Buzz Linkedin Stumbleupon FriendFeed Del.icio.us Digg Reddit Technorati


Re: KEBAIKAN PENGAMBILAN MINYAK IKAN
#8
Kenalan Baru
Info
salaams
wud like to share my discussion with paed, dr ling fr smc.
as what did he mention last 2 weeks when i asked the same question, so far there is no scienctific approved.

but 1 of the pharmacist i met beriya2 recommend.(tp x bli pung)

depends to us kot

Posted on: 2007/12/15 10:55
Create PDF from Post Print Facebook Twitter Google Buzz Linkedin Stumbleupon FriendFeed Del.icio.us Digg Reddit Technorati


Re: KEBAIKAN PENGAMBILAN MINYAK IKAN
#9
Rakan Karib
Info
Salam Mommies!
Nleina masa mengandung ambil Neurogain PB.

Scientifically Formulated For Pregnant and Breast-feeding Women

Both Ω=3, Ω=6 Essential Fatty Acids (EFAs) are essential but the body requires them in a ratio that is not normally achieved by the typical diet of today's industrialized nations. They must be consumed regularly as the body has limited storage for them.

Pregnancy - in the last three months of pregnancy, it is important that the mother-to-be has an ample supply of the omega-3 fatty acids. Around 70 percent of all the cells that made up the adult brain are formed during this period. The omega-3 DHA central to this process reaches the fetus from the mother via the placenta.

If there is insufficient DHA for the baby, fetal development may be impaired resulting in lower IQ and poor visual acuity.

What is NeuroGain® PB Vegicaps®* ?

Neurogain® PB is a natural, customized, standardized, refined purified, high quality formulation of conditionally Essential Fatty Acids for Pregnant and Breast-feeding women. Now available in vegetable capsules made in Germany, Neurogain® PB is DHA high, EPA low with AA and OA to help Pregnant and Breast-feeding women meet important pre and peri natal nutritional requirements in essential fatty acids. Neurogain® PB is scientifically formulated in line with international recommendations for essential fatty acids supplementation early in life.

Caring Pharmacy ada jual.Based on Nleina punye research avoid ambil fish liver oil krn kemungkinan kandungan mercury yg mungkin tinggi ; boleh effect pregnancy. Yg Neurogain nie fish oil dari kulit ikan.

Nleina ambil dari time mengandung & BF. When bb 1 mth old,Nleina start bagi bb Neurogain for children.Yg nie terserah pada mommies. I was on strict diet.Nleina yakin quality BM depends on what we eat. Kalau dah diet, surely BM ada kurangnya.Itu sbb Nleina bagi.Paed pun bagi clearance.

He..he..sorry pjg berjanggut

Posted on: 2007/12/15 11:30
Create PDF from Post Print Facebook Twitter Google Buzz Linkedin Stumbleupon FriendFeed Del.icio.us Digg Reddit Technorati


Re: JENIS-JENIS MINYAK IKAN
#10
Rakan Arif
Info
Hm, nak tanya sketlah Scott Emulsion tu boleh ke? i mean bkn utk kita but utk anak..

anak saya dah 2tahun..

Posted on: 2007/12/15 14:26
_________________
Original ImageOriginal Image


Original ImageOriginal Image
Create PDF from Post Print Facebook Twitter Google Buzz Linkedin Stumbleupon FriendFeed Del.icio.us Digg Reddit Technorati




(1) 2 »



You can view topic.
You cannot start a new topic.
You cannot reply to posts.
You cannot edit your posts.
You cannot delete your posts.
You cannot add new polls.
You cannot vote in polls.
You cannot attach files to posts.
You cannot post without approval.
You cannot use topic type.
You cannot use HTML syntax.
You cannot use signature.

[Advanced Search]


 
 


Diselenggara oleh
Original Image
Pusat Sokongan Penyusuan Ibu

MBfPC
Original Image

Original Image

Online Shopping
Original Image
Online Shopping!!Visit us today!

Hebatnya Susu Ibu!
Original Image

ALIM Kids Playgroup
Original Image