Belum Menjadi Ahli?
 
Menu Utama

Login
Username:

Password:

Remember me



Lost Password?

Register now!

Carian

Siapa di Sini
33 user(s) are online (26 user(s) are browsing Forum)

Members: 1
Guests: 32

umminur11, more...

Members Baru
konnor3839 2014/4/24
YWakehurs 2014/4/23
regina8539 2014/4/23
toojae3Loh 2014/4/23
IFurnell 2014/4/22
yazmin1725 2014/4/22
farayassir 2014/4/22
MHenderso 2014/4/20
HAngela 2014/4/20
mlyuki 2014/4/18


 
   
 
Loading
 
 
 
 


Browsing this Thread:   1 Anonymous Users




« 1 (2)


Re: JENIS-JENIS MINYAK IKAN
#11
Kenalan Baru
Info
kalau kite makan ikan fresh same tak khasiat ngan makan minyak ikan.?

Posted on: 2007/12/15 17:46
_________________
Original ImageOriginal Image
Create PDF from Post Print Facebook Twitter Google Buzz Linkedin Stumbleupon FriendFeed Del.icio.us Digg Reddit Technorati


Re: JENIS-JENIS MINYAK IKAN
#12
Rakan Arif
Info
azrinaz, minyak ikan ni pernah dibincangkan dengan panjang lebar kat sini...
FISH OIL

nurul_alya, sama jugak kalau makan ikan...makan ikan fresh tentulah bagus... tapi pilih ikan yg isinya berlemak seperti ikan jenahak (ungau), ikan merah, dan yang sewaktu dengannya. Sebab tu bagus makan ikan selalu...dan sebab tu jugak kalau kita perasan, ikan yg berlemak tu, mahal sikit harganya...

Posted on: 2007/12/15 22:56
Create PDF from Post Print Facebook Twitter Google Buzz Linkedin Stumbleupon FriendFeed Del.icio.us Digg Reddit Technorati


Re: KEBAIKAN PENGAMBILAN MINYAK IKAN
#13
Kenalan Baru
Info
QUESTION:

Can I take cod liver oil supplements when I'm pregnant?
I've read about the benefits of fish oils and I'm worried I'm not getting enough. Usually I enjoy fish, but now I'm pregnant it seems to make me nauseous.

ANSWER:

When you're pregnant or trying to get pregnant, you shouldn't take supplements containing cod liver oil, or other types of fish liver oil. This is because fish liver oil contains high levels of vitamin A, like liver and liver products such as liver pt. If you have too much vitamin A, levels could build up in your body and may harm an unborn baby.

People generally take fish-oil supplements because of the omega 3 fatty acids they contain. These fatty acids can help protect against heart disease. Some people think that having omega 3 fatty acids while you're pregnant can help an unborn baby's cognitive development. But at the moment there isn't enough evidence to draw any firm conclusions.

It's better to eat fish than take fish-oil supplements, because as well as containing omega 3, fish is an excellent source of other nutrients that are good for your health and your baby's development.

We should all try to eat at least two servings of fish a week, including one serving of oily fish, as part of a healthy balanced diet. Oily fish, such as salmon, trout and mackerel, contain more omega 3 than white fish. But generally you should avoid having more than two portions of oily fish a week, because it can contain pollutants called dioxins and PCBs (polychlorinated biphenyls).

It's important to remember that when you're pregnant, or trying to get pregnant, you should avoid eating shark, swordfish and marlin. This is because these types of fish can contain relatively high levels of mercury. You should also limit the amount of tuna you eat to no more than two tuna steaks (weighing about 140g when cooked or 170g raw) or four medium-size cans of tuna a week (with a drained weight of about 140g per can).

If you're suffering from nausea, you could try eating fish at a different time of the day when you don't feel so unwell, or try disguising it in other dishes. It often helps if someone else can prepare and cook the food for you! Eating small amounts of food often, rather than large meals, and drinking plenty of fluids can also help to reduce nausea. The good news is that the nausea usually disappears around the 12th to 14th week of pregnancy.

www.eatwell.gov.uk

Posted on: 2007/12/16 2:37
Create PDF from Post Print Facebook Twitter Google Buzz Linkedin Stumbleupon FriendFeed Del.icio.us Digg Reddit Technorati


Re: JENIS-JENIS MINYAK IKAN
#14
Kenalan Baru
Info
UmmuAhmads,

tq bagi info tu...

Posted on: 2007/12/17 16:34
_________________
Original ImageOriginal Image
Create PDF from Post Print Facebook Twitter Google Buzz Linkedin Stumbleupon FriendFeed Del.icio.us Digg Reddit Technorati


Re: Betul ke minyak ikan bagus utk otak baby?
#15
Rakan Istimewa
Info
juz nak share apa yang saya jumpa di Utusan Malaysia, 21/2/2010

-----------------------------------------------------------
KHASIAT DHA SUSU IBU

Wanita selalunya mengambil berat soal pemakanan mereka semasa hamil. Asid folik dan kalsium mungkin nutrisi pertama yang terbayang dalam fikiran mereka, namun terdapat satu lagi nutrisi yang sama pentingnya tetapi sering diabai iaitu asid docosahexaenoic atau DHA.

DHA, sejenis asid lemak omega-3 poli tak tepu yang berantai panjang, dijumpai dalam setiap sel dalam badan. DHA adalah penting untuk perkembangan dan kefungsian otak, mata dan sistem saraf pusat. Semasa mengandung, janin yang sedang membesar bergantung kepada ibunya untuk mendapat DHA yang diperlukan. Ini kerana DHA diperolehi daripada makanan yang dimakan, maka kandungan DHA dalam diet seseorang ibu menentukan sebanyak mana DHA yang dapat disalurkan kepada janin. Malangnya, ramai ibu mengandung gagal mendapatkan jumlah DHA yang disyor. Di samping itu, DHA tidak terdapat dalam kebanyakan vitamin pra lahir.

DHA dalam susu ibu mampu meningkatkan Keupayaan Fungsi Kognitif Bayi

Kajian yang dilakukan di Universiti Texas Tech menunjukkan wujud perkaitan antara jumlah DHA yang didapati dalam susu ibu dan fungsi kognitif bayi. Pada dasarnya, lebih banyak DHA yang ada pada seseorang ibu, maka lebih pintar bayi yang akan dilahirkan. Bayi memerlukan DHA untuk perkembangan otak dan mata yang optimum dan mereka memperolehi DHA ini daripada susu ibunya.

Kajian terbaru ini diterbitkan dalam majalah Journal of Paediatrics Psychiatry menunjukkan wujud perkaitan positif antara paras DHA dalam susu ibu dan fungsi tingkah laku neuro seseorang bayi yang baru lahir. Penemuan ini menyokong banyak kajian klinikal menunjukkan DHA memainkan peranan penting dalam perkembangan mental dan visual seseorang bayi. Kini DHA menjadi bahan tambahan kepada lebih 75 peratus susu formula bayi di Amerika Syarikat.

"Kajian ini adalah penting kerana ia memperkaitkan paras DHA yang lebih tinggi dalam susu ibu dengan fungsi kognitif yang lebih menyerlah ketika umur bayi itu masih mentah," ujar penyelidik kajian tersebut, Connye Kuratko, PhD. Beliau merupakan seorang pakar diet berdaftar, sebelum ini bertugas di Universiti Texas Tech, kini bekerja dengan Martek Biosciences.

DHA Dari Sumber-Sumber Diet

Menurut Dr. Barbara Levine, profesor madya nutrisi dalam perubatan di Kolej Weill Medical, Universiti Cornell, "sumber DHA yang paling tulen ialah bukan daripada ikan itu sendiri, tetapi apa yang dimakan oleh ikan itu iaitu tumbuhan laut yang dikenali sebagai 'alga.' Oleh itu, mengambil suplemen DHA yang diperbuat daripada alga laut merupakan cara paling selamat bagi ibu mengandung untuk meningkatkan simpanan asid lemak mereka.

Kajian menunjukkan mengambil suplemen DHA semasa menyusu akan meningkatkan paras DHA dengan berkesan dalam susu ibu dan juga dalam darah bayi. Satu kajian yang diterbitkan dalam majalah American Journal of Clinical Nutrition keluaran Julai baru-baru ini, menunjukkan bayi yang dilahirkan oleh ibu yang mengambil suplemen DHA semasa empat bulan menyusu susu ibu, boleh mencapai kepintaran psychomotor (seperti penyelarasan dan menyusun atur) seawal umur 2 setengah tahun.

Nasihat memakan ikan dan amaran pemakanan daripada badan-badan pakar di USA

American Heart Association, United States Food and Drug Administration (FDA) dan Environmental Protection Agency (EPA), telah mengeluarkan nasihat tentang pemakanan ikan. Amaran ini dikeluarkan sebagai tindakbalas terhadap penemuan sesetengah jenis ikan mengandungi methylmercury, iaitu sejenis pencemar yang sekiranya berada pada paras yang tinggi boleh membahayakan sistem urat saraf janin, bayi yang baru lahir, malah kanak-kanak yang baru bertatih. Ini boleh membawa kepada kesan negatif terhadap jangka masa penumpuan, penguasaan pertuturan, keupayaan penglihatan dan mengesan ruang, daya ingatan dan penyelarasan. Adalah dianggarkan hampir 60,000 kanak-kanak setiap tahun dilahirkan dengan risiko masalah neurologi yang disebabkan oleh pendedahan kepada methylmercury semasa di dalam rahim ibu.

Untuk mengurangkan risiko pendedahan kepada raksa berbahaya ini, FDA mengesyorkan ibu mengandung dan menyusu dan juga anak-anak yang masih kecil supaya memakan tidak lebih daripada 12 auns ikan yang dimasak setiap minggu serta memilih pelbagai jenis ikan daripada memakan satu jenis sahaja. Elakkan daripada memakan ikan besar seperti ikan yu, todak, ikan tile dan tenggiri raja yang semuanya mengandungi methylmercury pada paras yang paling tinggi.

DHA daripada susu ibu berbanding DHA daripada minyak ikan

Minyak ikan diperolehi daripada tisu ikan yang berminyak dan mengandungi kedua-dua DHA dan EPA (asid eicosapentaenoic). Tetapi, suplemen minyak ikan biasa mengandungi EPA dengan jumlah yang agak tinggi dan sebaliknya mengandungi DHA sekadar sederhana sahaja. Pada orang dewasa, DHA dan EPA dapat dihadamkan serta diserapkan. Tetapi, pada bayi dan janin, EPA mungkin bersaing dengan DHA untuk merebut tempat dalam membran sel saraf, ini mungkin membahayakan otak yang sedang berkembang, dan mungkin menjejaskan perkembangan mata dan sistem saraf. Dalam susu ibu, jumlah DHA adalah empat kali lebih tinggi berbanding jumlah EPA -Alam semulajadi adalah yang terbaik!

Penyulingan molekular

Sesetengah pengilang mengeluarkan minyak ikan melalui proses 'penyulingan molekular' untuk menghapuskan methylmercury dan toksin lain yang wujud dalam ikan. Bagaimanapun, proses ini tidak mungkin dapat menghapuskan 100 peratus methylmercury kerana dengan kaedah yang digunakan sekarang ini, pasti masih lagi meninggalkan sedikit kesan toksin - mungkin pada paras yang tidak boleh dikesan. Ini banyak bergantung kepada kesensitifan dan kecanggihan alat ujian yang digunakan.

DHA daripada sumber tumbuhan (Alga) - Pilihan yang lebih selamat

Suplemen DHA yang diperbuat daripada alga menyediakan pilihan yang lebih selamat untuk ibu mengandung dan menyusu, yang ingin memperolehi manfaat DHA untuk bayi mereka tanpa berasa bimbang tentang toksin methylmercury ataupun kandungan EPA yang tinggi.

Martek Biosciences USA, merupakan satu-satunya syarikat di dunia yang berjaya mengeluarkan DHA daripada jenis alga yang telah dipatenkan dan ditanam secara besaran dalam tangki penapaian yang ditempatkan jauh dari laut dan menggunakan air bertapis - semuanya ini dikawal ketat di bawah syarat perkilangan GMP.

Alga yang ditanam jauh dari laut bermakna alga ini tidak terdedah kepada pencemar dari lautan. DHA daripada sumber alga juga adalah bebas daripada lain-lain asid lemak politaktepu yang berantai panjang seperti EPA, yang wujud secara semula jadi dalam minyak ikan.

Inilah sebabnya mengapa DHA yang dikeluarkan oleh Martek didapati dalam lebih 99 peratus susu formula bayi yang diperkayakan dengan DHA di Amerika Syarikat.

Dosej yang disyorkan

Para pakar dari National Institute of Health dan International Society for the Study of Fatty Acids and Lipids (NIH/ASSFAL) mengesyorkan pengambilan sebanyak 300mg DHA setiap hari bagi ibu mengandung dan menyusu. Terdapat banyak formula susu untuk pra lahir dan bayi yang mengandungi DHA, tetapi parasnya selalunya rendah. Suplemen tambahan masih lagi diperlukan dan disyorkan.

Di samping itu, sesetengah kajian menyarankan paras DHA yang mencukupi dalam diet seorang ibu yang baru melahirkan anak, mungkin memainkan peranan dalam membantu mewujudkan keafiatan dan kesejahteraan emosi ibu tersebut selepas melahirkan anak.

DHA bersalut enteric

Suplemen DHA yang diperbuat daripada kapsul sayuran bersalut enteric melindungi kapsul itu daripada tindakan asid dalam perut, oleh itu memastikan kapsul akan hancur di dalam usus, bukan perut. Penyerapan DHA adalah lebih baik apabila ia diserap dalam usus. Lagipun, tidak akan berlaku rasa pahit-pahit apabila bersendawa. Ini merupakan perkara penting bagi ibu mengandung kerana beliau mungkin berasa terlalu sensitif terhadap bau tertentu.

Membeli suplemen

Untuk memilih suplemen DHA yang bermutu bagi ibu mengandung dan menyusu, pastikan sumbernya adalah daripada sayuran (alga) kerana ia tidak mengandungi sebarang toksin mahupun EPA, yang selalunya dijumpai dalam kebanyakan suplemen yang sumbernya daripada ikan.
-----------------------------------------------------------

Posted on: 2010/2/24 10:27
_________________
Kesihatan Kecantikan Komuniti
Create PDF from Post Print Facebook Twitter Google Buzz Linkedin Stumbleupon FriendFeed Del.icio.us Digg Reddit Technorati


Re: Betul ke minyak ikan bagus utk otak baby?
#16
Rakan Rujuk
Info
molecular distilled atau penyulingan molekular yg disebutkan dalam article by mamaAnA di atas memang adalah sangat penting
sebab tu kalau nak beli supplement minyak ikna kena check ada taksupplement tu menjalani molecular distilled ni

kenapa EPA dan DHA akan bersaing?

saya bagi term yg mudah
EPA ada 1 ikatan
DHA ada double bond

dalam badan, untuk memecahkan satu ikatan (tukar DHA jadi EPA) adalah lebih mudah (kerana pemecahan ikatan kimia menghasilkan tenaga)
berbanding membina satu ikatan baru (dari EPA tukar jadi DHA) yang lebih susah dan memerlukan tenaga untuk membiuna ikatan kimia itu

sebab itu dijangkakan dlam badan, bila ada persaingan DHA dan EPA, akan lebih banyak DHA dipecahkan menjadi EPA

so walau DHA tinggi dalam satu kapsul, tapi dalam badan ia akan bersaing untuk membentuk substance yang apling stabil dan menjimatkan tenaga (ini konsep asas kestabilan dalam kimia)

sebab itu la budda anda kena bagi DHA dari susuibu sebab yang dalam susuibu itulah paling stabil dari segi nisbah DHA : EPA

Posted on: 2010/2/24 10:40
Create PDF from Post Print Facebook Twitter Google Buzz Linkedin Stumbleupon FriendFeed Del.icio.us Digg Reddit Technorati


Re: Betul ke minyak ikan bagus utk otak baby?
#17
Rakan Karib
Info
panjangnye info mamaAna ni.. juling mata nk baca

Posted on: 2010/2/24 10:57
Create PDF from Post Print Facebook Twitter Google Buzz Linkedin Stumbleupon FriendFeed Del.icio.us Digg Reddit Technorati


Re: Betul ke minyak ikan bagus utk otak baby?
#18
Rakan Karib
Info
masa ngandung kan imran dulu i amalkan amik scott emulsion..sbb i nk DHA tu pi kat otak anak i..at the same time untuk i gakk..hahaha i suke mkn scott emulsion tu..

Posted on: 2010/2/24 11:03
_________________
my lovely boy..MUHAMMAD ALIFF IMRAN BIN MOHD. SYAHIRAN

[/url]
[url=http://lilypie.com][img]http://bf.lilypie.com/2WQ0p8/.png[/img][/url]

my moments blog[code]<a href="http://2.bp....
Create PDF from Post Print Facebook Twitter Google Buzz Linkedin Stumbleupon FriendFeed Del.icio.us Digg Reddit Technorati


Re: Betul ke minyak ikan bagus utk otak baby?
#19
Kenalan Baru
Info
sye just makan SUPA EPA Cosway n Spirullina Cosway..

ok la..dlm SUPA EPA COSWAY tu ader EPA, DHA ngan Omega 3.

digalakkan utk ibu peknen n breetfedding mommy..

kndungan SUPA EPA tu mcm minyak ikan jgak kot..

Posted on: 2010/2/24 11:13
Create PDF from Post Print Facebook Twitter Google Buzz Linkedin Stumbleupon FriendFeed Del.icio.us Digg Reddit Technorati


Re: Betul ke minyak ikan bagus utk otak baby?
#20
Rakan Rujuk
Info
saya pun ada baca article kat Utusan Malaysia tu..
dia emphasize better makan DHA extracted from veggie source supaya xdak kandungan mercury yg most of ikan yg bersaiz besar akan absorb... sejauh mana kebenaranya dan keberkesanannya entahlaa sebab artikle tu pun ditaja oleh pharmaceutical company yg wat DHA from veggie..hmm mungkin ada bias.. any comment?

Posted on: 2010/2/24 11:50
_________________
Original ImageOriginal Image

R.U.M.A.H.K.A.M.I
Create PDF from Post Print Facebook Twitter Google Buzz Linkedin Stumbleupon FriendFeed Del.icio.us Digg Reddit Technorati




« 1 (2)



You can view topic.
You cannot start a new topic.
You cannot reply to posts.
You cannot edit your posts.
You cannot delete your posts.
You cannot add new polls.
You cannot vote in polls.
You cannot attach files to posts.
You cannot post without approval.
You cannot use topic type.
You cannot use HTML syntax.
You cannot use signature.

[Advanced Search]


 
 


Diselenggara oleh
Original Image
Pusat Sokongan Penyusuan Ibu

MBfPC
Original Image

Original Image

Online Shopping
Original Image
Online Shopping!!Visit us today!

Hebatnya Susu Ibu!
Original Image

ALIM Kids Playgroup
Original Image