Belum Menjadi Ahli?
 
Menu Utama

Login
Username:

Password:

Remember me



Lost Password?

Register now!

Carian

Siapa di Sini
23 user(s) are online (12 user(s) are browsing Forum)

Members: 0
Guests: 23

more...

Members Baru
TSteinmet 2014/4/17
HNoyes 2014/4/17
tikarasha 2014/4/16
Snowball99 2014/4/16
S9069 2014/4/15
JOgle 2014/4/14
CLipscomb 2014/4/14
ummiteeya 2014/4/14
DAckman 2014/4/13
CParamor 2014/4/13


 
   
 
Loading
 
 
 
 


Browsing this Thread:   1 Anonymous Users






Petua nak lawaskan perut bayi....
#1
Rakan Setia
Info
Memandangkan hari ini hari Krismas, saya dan suami mengambil peluang petang semalam untuk settlekan bil-bil sebelum due date so tak de benda yang tertunggak.Apabila tiba di SESCO ( kalau di Semenanjung kita sebut TNB ) , betapa ramainya manusia yang beratur....maksudnya mereka pun mengambil peluang untuk selesaikan apa yang patut sebelum musim perayaan dan tahun baru. Saya mengambil giliran, dan ada lebih kurang 50 orang di tempat duduk menunggu.
Anak kecil saya tinggalkan bersama suami di dalam kereta, memandangkan tiada parking yang legal pada masa itu. Saya mencari tempat duduk yang tidak terlalu sukar untuk keluar apabila nombor dipanggil kelak.Tanpa saya sedari ada seorang ibu memangku anak kecilnya sambil menyusukannya duduk dihadapan saya. Ibu ini duduk bersebelahan dengan seorang wanita yang sudah berusia...mungkin dalam lingkungan 50 tahun ke atas. Bukanlah niat saya untuk mencuri dengar apa yang dibualkan tetapi oleh kerana suara dan cerita yang dibualkan sedikit sebanyak menarik perhatian saya.
Ibu itu meluahkan rasa risau tentang bayinya yang amat sukar untuk membuang najis....katanya lagi adakala bayinya hanya akan membuang air besar seminggu sekali.Nak lebih merisaukannya bau angin yang keluar juga kurang menyenangkan. Namun wanita yang berusia itu menjawab dengan tenang, itu perkara biasa bagi anak yang minum susu ibu. Tiada yang perlu dirisaukan kecuali bayi yang diberi susu botol. Saya tertarik dengan perbualan itu kerana adakala bayi kecil saya juga melalui perkara yang sama. Wanita berusia itu memberi satu petua kepada ibu tadi dengan mengatakan bila kita menyusukan anak, makanan perlu dijaga. Adakala makanan yang menyebabkan ia jadi begitu. Apa yang bagus dicuba ialah berikan anak kecil itu 2-3 titis air perahan anggur merah demi memudahkan ia membuang air besar. Kalau dapat setiap tiga atau empat hari agar perut bayi sentiasa selesa....( mungkin takut kembung disebabkan bahan yang lambat buang). Yang pasti saya berniat untuk terus mencari buah anggur selepas pulang dari SESCO.
Saya menceritakan kepada suami apa yang saya dengar semasa saya menunggu. Tersenyum suami saya apabila saya katakan saya pun nak cuba, bagus untuk anak. Sebelum ini saya pernah memberi bayi saya air perahan anggur kerana kata ibu saya ia bagus untuk hilangkan kuning semasa bayi baru dilahirkan.Walaupun saya mengambil sebiji vitamin c setiap hari ianya hanya menjadikan susu ibu itu lebih berzat dan mungkin antibodi lebih baik untuk bayi tapi bukan untuk melawaskan perut bayi. Walau apapun, saya akan mencuba teori baru ini, semoga anak saya sentiasa dapat tidur dengan lena dan terus membesar seperti seorang juara!.
Kesimpulannya anggur itu kaya vitamin C...
http://anakkuwiraku.blogspot.com

Posted on: 2007/12/25 3:42
Create PDF from Post Print Facebook Twitter Google Buzz Linkedin Stumbleupon FriendFeed Del.icio.us Digg Reddit Technorati


Re: Petua nak lawaskan perut bayi....
#2
Rakan Arif
Info
salam norrita,
saya cdgkan awak search dulu topic sbl buka topic baru sbb dah byk kali dibincangkn topic2 yg awak buker tu...
forumer dah tk reply sbb dah byk kali jawab benda yg berulang2...
jgn kecik ati yerkkk
cthnyer cam topic awak ni bolehla search sembelit ker..mmg dah ader.

Posted on: 2007/12/25 8:18
_________________
Original ImageOriginal Image [url=http://lilypie.com]Original ImageOriginal Image[...
Create PDF from Post Print Facebook Twitter Google Buzz Linkedin Stumbleupon FriendFeed Del.icio.us Digg Reddit Technorati


Re: Petua nak lawaskan perut bayi....
#3
Rakan Setia
Info
Quote:
nnorita78 wrote:

Ibu itu meluahkan rasa risau tentang bayinya yang amat sukar untuk membuang najis....katanya lagi adakala bayinya hanya akan membuang air besar seminggu sekali.Nak lebih merisaukannya bau angin yang keluar juga kurang menyenangkan. Namun wanita yang berusia itu menjawab dengan tenang, itu perkara biasa bagi anak yang minum susu ibu. Tiada yang perlu dirisaukan kecuali bayi yang diberi susu botol. Saya tertarik dengan perbualan itu kerana adakala bayi kecil saya juga melalui perkara yang sama. Wanita berusia itu memberi satu petua kepada ibu tadi dengan mengatakan bila kita menyusukan anak, makanan perlu dijaga. Adakala makanan yang menyebabkan ia jadi begitu. Apa yang bagus dicuba ialah berikan anak kecil itu 2-3 titis air perahan anggur merah demi memudahkan ia membuang air besar. Kalau dapat setiap tiga atau empat hari agar perut bayi sentiasa selesa....( mungkin takut kembung disebabkan bahan yang lambat buang).

hai nnorita78...

sy juz nk bg pdpt d'sni..

pd sy bayi yg d'beri susu formula m'punyai k'mukenan lbey tgi utk m'hidap smbelit b'bnding bayi yg m'mnm susu ibu..

n plus umo ank awk bp ye..?? (sb if below 1years xelok kot nk bg mnm jus buah2an g kn..)

if sy t'silap tlg p'btolkn yer..

Posted on: 2007/12/25 9:21
_________________
Original Image

Original Image
Create PDF from Post Print Facebook Twitter Google Buzz Linkedin Stumbleupon FriendFeed Del.icio.us Digg Reddit Technorati


Re: Petua nak lawaskan perut bayi....
#4
Rakan Setia
Info
Quote:
madoct_04 wrote:

cthnyer cam topic awak ni bolehla search sembelit ker..mmg dah ader.

nnorita78,

myb u ley bkak link ni utk tmbh kn info bout topic sembelit kay :cara nak atasi anak sembelit ..

Posted on: 2007/12/25 9:28
_________________
Original Image

Original Image
Create PDF from Post Print Facebook Twitter Google Buzz Linkedin Stumbleupon FriendFeed Del.icio.us Digg Reddit Technorati


Re: Petua nak lawaskan perut bayi....
#5
Rakan Karib
Info
masa sy ke klinik time baby umo sbulan, nurse ada pesan yg xperlu risau klo baby xbuang air besar wlaupun seminggu. sbbnya, bg baby yg diberikan bf secara ekslusif, sume zat akan diserap oleh badan baby, jd klo dia x buang air besar pn kire normal.

Posted on: 2008/2/15 13:23
Create PDF from Post Print Facebook Twitter Google Buzz Linkedin Stumbleupon FriendFeed Del.icio.us Digg Reddit Technorati


Re: Petua nak lawaskan perut bayi....
#6
Rakan Setia
Info
Quote:
first_mom wrote:

nurse ada pesan yg xperlu risau klo baby xbuang air besar wlaupun seminggu. sbbnya, bg baby yg diberikan bf secara ekslusif, sume zat akan diserap oleh badan baby, jd klo dia x buang air besar pn kire normal.

salam fist_mom...

btoL ke pe yg ur nurse kt tu..??

cm dl ms Ariana mnm BM je mmg die tiap2 hari die poopoo..

tp....skrg nih ms da mnm BM + FM die cm selang2 hari poopoo..

de tu smpai 3hari xpoopoo...

amt2 rsau sy..

n bl da poopoo bau die amt2 busuk + cair + wrne green-black..

hmm....

pe slh ny yer..

sb bg FM ke..?

Posted on: 2008/2/16 11:38
_________________
Original Image

Original Image
Create PDF from Post Print Facebook Twitter Google Buzz Linkedin Stumbleupon FriendFeed Del.icio.us Digg Reddit Technorati


Re: Petua nak lawaskan perut bayi....
#7
Moderator
Info
just nak share pengalaman..
masa anak saya baru lahir-5 bulan 28 hari dia mmg poo poo 5-7 days sekali..
tak de poo poo hari2
bila dah start solid baru poo poo hari2..

mmg normal budak fully BF/exclusive bf poo poo 3-4 hari sekali....

Posted on: 2008/2/16 16:24
_________________
MySweetstory-BF&Me
Malaysian BreastFeeding Peer Counselor, MBfPC
Kalau sudi berkawan say hi to me:crafidah at gmail dot com.
tak sombong punya!
Create PDF from Post Print Facebook Twitter Google Buzz Linkedin Stumbleupon FriendFeed Del.icio.us Digg Reddit Technorati


Re: Petua nak lawaskan perut bayi....
#8
Kenalan Baru
Info
hi all.. anak sy br berusia 3 bulan 16 hari... tp da sminggu x berak... sy bimbang...

Posted on: 2010/6/24 11:38
Create PDF from Post Print Facebook Twitter Google Buzz Linkedin Stumbleupon FriendFeed Del.icio.us Digg Reddit Technorati


Re: Petua nak lawaskan perut bayi....
#9
Rakan Karib
Info
saja jenjalan baca info :)

Posted on: 2010/6/25 0:17
_________________
Mamasofwa's Blog
Create PDF from Post Print Facebook Twitter Google Buzz Linkedin Stumbleupon FriendFeed Del.icio.us Digg Reddit Technorati







You can view topic.
You cannot start a new topic.
You cannot reply to posts.
You cannot edit your posts.
You cannot delete your posts.
You cannot add new polls.
You cannot vote in polls.
You cannot attach files to posts.
You cannot post without approval.
You cannot use topic type.
You cannot use HTML syntax.
You cannot use signature.

[Advanced Search]


 
 


Diselenggara oleh
Original Image
Pusat Sokongan Penyusuan Ibu

MBfPC
Original Image

Original Image

Online Shopping
Original Image
Online Shopping!!Visit us today!

Hebatnya Susu Ibu!
Original Image

ALIM Kids Playgroup
Original Image