Belum Menjadi Ahli?
 
Menu Utama

Login
Username:

Password:

Remember me



Lost Password?

Register now!

Carian

Siapa di Sini
34 user(s) are online (19 user(s) are browsing Forum)

Members: 0
Guests: 34

more...

Members Baru
konnor3839 2014/4/24
YWakehurs 2014/4/23
regina8539 2014/4/23
toojae3Loh 2014/4/23
IFurnell 2014/4/22
yazmin1725 2014/4/22
farayassir 2014/4/22
MHenderso 2014/4/20
HAngela 2014/4/20
mlyuki 2014/4/18


 
   
 
Loading
 
 
 
 


Browsing this Thread:   1 Anonymous Users




(1) 2 »


RESEPI UNTUK BABY 6 BULAN-12 BULAN
#1
Rakan Karib
Info
askum,,

saya nak tanya,,,biasaya baby start makan time baper bulan erk?sb baby sitter sy srh sy kasi ank makan nestum ,,,sekrg baby sy dh 5 bulan,,,dia srh msk bubur @ puri,,,,mcm mn erk???ada x kawan kt sini yg buat mcm tu..sb dok tor srh start umo 6 bulan,,,so mcm mn erk???
plsssssss

Posted on: 2008/2/29 10:41
Create PDF from Post Print Facebook Twitter Google Buzz Linkedin Stumbleupon FriendFeed Del.icio.us Digg Reddit Technorati


Re: RESEPI UNTUK BABY 6 BULAN-12 BULAN
#2
Rakan Karib
Info
Klu nyusukn baby, 6bln dh bole g mkn. Tp klu FM dlm 4bln gitu rasenyer. Tp b'gntung pd baby tu jugak. Klu dia dh mntk nk mkn, bg ler. Baby awak pn dh 5 bln kn. Klu nangis x berenti n asyik nyusu jer tu tnda lapa la tu. Sbb baby dh perlukn mknan tmbhn utk m'besar... Psl resepi tu try search 'solid food' kt sni... Sy pn byk blaja drpd situ... :) correct me if i'm wrong...

Posted on: 2008/2/29 10:49
Create PDF from Post Print Facebook Twitter Google Buzz Linkedin Stumbleupon FriendFeed Del.icio.us Digg Reddit Technorati


Re: RESEPI UNTUK BABY 6 BULAN-12 BULAN
#3
Rakan Karib
Info
hai,,,umminawal,,,

tq coz bg tau,,,,betul jgk erk,,kdg2 bay sy astik gamuk,,,after yusu bdn,,kdg2 rasa susu x der ker aper ker????kdg tension gak,,

Posted on: 2008/2/29 10:57
Create PDF from Post Print Facebook Twitter Google Buzz Linkedin Stumbleupon FriendFeed Del.icio.us Digg Reddit Technorati


Re: RESEPI UNTUK BABY 6 BULAN-12 BULAN
#4
Kenalan Baru
Info
sy biasa buat bubur nasik letak carrot ngan isi ayam..pah tu tapis....nyum..nyum...sedap betul dia makan..anak saya tak suka makan nestum....

Posted on: 2008/4/14 11:35
_________________
Original Image

Original Image
Create PDF from Post Print Facebook Twitter Google Buzz Linkedin Stumbleupon FriendFeed Del.icio.us Digg Reddit Technorati


Re: RESEPI UNTUK BABY 6 BULAN-12 BULAN
#5
Kenalan Baru
Info
baby saya skang ni baru 4 1/2 bln, tp kan skang dia asik isap jari, tangan n lengan yang teramat bersungguh2.. bukan takat isap, siap ditarik2nye gusi dia tu mcm gtl or something... saya tak sure whether dia actually dah nak makan solid food or dia gtl gusi nak tumbuh gigi... normally tumbuh gigi around 7-8 mths kan? i pun xtau... tak study pun lg..

tp, the way dia isap jari n lengan tu mcm lapar sngt... n yg paling saya tak sampai ht tgk dia, bile dah lepas bf (dia punya bed time), dia mesti akan tidur meniarap sambil isap jari then baru lena.. kdg2 dia buat mcm2 bunyi sampai la terlelap sendiri.. skang ni mmg habbit dia tidur meniarap sambil isap jari, tak pun tidur mengiring...

Kdg2 tgh2 malam kalau saya terjaga, tgk2 dia dah tidur meniarap sambil isap jari sambil mata pejam..padahal mase dia dah tidur early night tu saya dah betulkan position dia.. risau plak sy tkt lemas..

nak kate lapar, skang ni dia dah tak banyak minum susu sbb asik2 nak main jer.. satu lg.. dia suke baut mulut mcm tgh makan/kemam (macam budak xde gigi makan)... laju plak tu..

Saya plan nak bagi solid food bile dah 5 mths, 2 minggu jer lagi... maybe mommies boleh suggest idea, kot2 dah blh bagi skarang.. n.. menu utk dia of course lah yg blended n bertapis kan?

Posted on: 2008/4/14 16:42
Create PDF from Post Print Facebook Twitter Google Buzz Linkedin Stumbleupon FriendFeed Del.icio.us Digg Reddit Technorati


Re: RESEPI UNTUK BABY 6 BULAN-12 BULAN
#6
Rakan Istimewa
Info
u bleh bukak balik topik solid food for baby. ada beratus2 mukasurat kat situ bleh baca satu2. menu dan resepi pun ada.
i nak start bagi NEF makan bulan depan. 1st week nak bagi air kanji jerk... bila masak nasik tu tengah menggelegak cedok sket air tu... tunggu sejuk ker baru suap dia sekali sehari. lepas seminggu baru i nak masak bubur blend tawar utk dia. kalau tak ada masa sangat i bg nestum jerk... nak sedap sket tuang breastmilk.

Posted on: 2008/4/14 17:04
_________________
Original Image
Original Image
Original Image
Create PDF from Post Print Facebook Twitter Google Buzz Linkedin Stumbleupon FriendFeed Del.icio.us Digg Reddit Technorati


Re: RESEPI UNTUK BABY 6 BULAN-12 BULAN
#7
Kenalan Baru
Info
Tq bibimie, nnti i baca, dgr beratus pages tu rasa mcm nak pengsan lak.... anyway, u will start with solid food after NEF 5 mths la.. kalau mcm tu probably i start end of this months kot..

Posted on: 2008/4/14 17:26
Create PDF from Post Print Facebook Twitter Google Buzz Linkedin Stumbleupon FriendFeed Del.icio.us Digg Reddit Technorati


Re: RESEPI UNTUK BABY 6 BULAN-12 BULAN
#8
Rakan Istimewa
Info
ehh.. jangan pensan nanti tak abis baca plak topik solid food tu i pun tak pernah baca hehehe... tapi sebab bb dah nak start makan so kena bukak balik ler topik tu ek...

Posted on: 2008/4/15 8:57
_________________
Original Image
Original Image
Original Image
Create PDF from Post Print Facebook Twitter Google Buzz Linkedin Stumbleupon FriendFeed Del.icio.us Digg Reddit Technorati


Re: RESEPI UNTUK BABY 6 BULAN-12 BULAN
#9
Kenalan Baru
Info
Sofiyyah start mkn 6bln... tiap2 hr ummi masak bubur nasi (beras bario) samada campur carot, brokoli, kentang........
Bb sangat selera mkn..

Posted on: 2008/4/28 21:59
Create PDF from Post Print Facebook Twitter Google Buzz Linkedin Stumbleupon FriendFeed Del.icio.us Digg Reddit Technorati


Re: RESEPI UNTUK BABY 6 BULAN-12 BULAN
#10
Rakan Karib
Info
assalamualaikum,

Baby saya baru 4 1/2 mos, tapi tak sampai hati rasa bile dia tgk kita tgh makan.. bulat mata + nganga2 mulut + hisap2 jari.. macam nak makan sekali.. huhu..

kesian nengoknye...

Posted on: 2008/4/29 8:49
_________________
Original ImageOriginal Image
Original ImageOriginal Image
Create PDF from Post Print Facebook Twitter Google Buzz Linkedin Stumbleupon FriendFeed Del.icio.us Digg Reddit Technorati




(1) 2 »



You can view topic.
You cannot start a new topic.
You cannot reply to posts.
You cannot edit your posts.
You cannot delete your posts.
You cannot add new polls.
You cannot vote in polls.
You cannot attach files to posts.
You cannot post without approval.
You cannot use topic type.
You cannot use HTML syntax.
You cannot use signature.

[Advanced Search]


 
 


Diselenggara oleh
Original Image
Pusat Sokongan Penyusuan Ibu

MBfPC
Original Image

Original Image

Online Shopping
Original Image
Online Shopping!!Visit us today!

Hebatnya Susu Ibu!
Original Image

ALIM Kids Playgroup
Original Image