Belum Menjadi Ahli?
 
Menu Utama

Login
Username:

Password:

Remember me



Lost Password?

Register now!

Carian

Siapa di Sini
42 user(s) are online (33 user(s) are browsing Forum)

Members: 0
Guests: 42

more...

Members Baru
MHenderso 2014/4/20
HAngela 2014/4/20
mlyuki 2014/4/18
TSteinmet 2014/4/17
HNoyes 2014/4/17
HCaple 2014/4/16
tikarasha 2014/4/16
Snowball99 2014/4/16
S9069 2014/4/15
JOgle 2014/4/14


 
   
 
Loading
 
 
 
 


Browsing this Thread:   1 Anonymous Users




(1) 2 3 4 5 »


Botol susu & puting yg sesuai
#1
Rakan Setia
Info

Saya plan nak beli botol susu baru untuk Yasmeen, sebab lately dia suka betul main dgn botol susu abangnya Adam yg jenis Annakku ( yg gemuk tu). Sekarang ni Yasmeen guna botol biasa aje & puting jenis rubber. Saya perasan lately kat Nursery dia tak minum ebm banyak sangat. Mungkin juga dia banyak makan (since dah 1 tahun setengah). Memandangkan banyak sangat botol susu yg gemuk tu macam NUK, Bfree & etc, saya nak tanya pendapat moms semua, pengalaman & pengetahuan tentang jenama botol-botol ni semua. Time kasih

Posted on: 2005/12/13 11:53
Create PDF from Post Print Facebook Twitter Google Buzz Linkedin Stumbleupon FriendFeed Del.icio.us Digg Reddit Technorati


Re: Botol susu & puting yg sesuai
#2
Rakan Setia
Info
Sy guna botol wide neck Anakku utk Izzah. Good value for money. The prob is botol tu tak fit dgn Spectra wide neck adaptor, hence tak leh perah terus kedalm botol wide neck tu..

Posted on: 2005/12/13 12:19
_________________
Original Image
Create PDF from Post Print Facebook Twitter Google Buzz Linkedin Stumbleupon FriendFeed Del.icio.us Digg Reddit Technorati


Re: Botol susu & puting yg sesuai
#3
Rakan Setia
Info
Assalamualaikum...

Just nak share pengalaman pasal botol ni, baby sulung saya pakai botol Avent sebab kebetulan saya pakai breastpump Avent dan dia dah terbiasa gunakan puting jenis besar cam Avent compare dengan puting saiz biasa. Cumanya, dia punya teat tu cam keras sikit banding ngan Dr Brown atau NUK. Setakat ni, dia ada 6 botol (2 280ml dan 4 lagi 120ml). Macam teat tu saya tukarkan every 6 months dan botol pulak, saya terbaca sebaik2nya kena tukar every 3 months tapi setakat ni saya baru tukar sekali je sebab cam kpak jugak la kalau nak tukar every 3 months. Untuk simpan susu, saya guna botol biasa je dan lepas ni ingat nak guna bekas puding seperti yang dicadangkan oleh mama2 kat susuibu.com sebab lebih economy.

Original Image

Untuk 2nd baby, saya nak try bagi dia guna botol NUK sebab puting dia lebih lembut dan puting design terbaru ni banyak jugak kelebihannya. Kat bawah ni saya quote dari website NUK:

Quote:
NUK FIRST CHOICE PC-Bottle 150 ml Latex

Orthodontic NUK shape with extra-wide lip support and the NUK Air System - for an even more natural way of feeding
Extra wide neck - for easier cleaning and filling
The ergonomic shape - for a comfortable and secure grip
Easy grip screw ring - easy to open and close
Snap-on-closure - the protective cap clicks audibly onto the screw ring to signal that the teat is hygienically protected
Sealing disc - for shaking and leakage-transportation
This bottle comes with a Latex-Teat Size 1, S for thin liquids
Available in the colours yellow, green, blue, red
decorated with colourful child-friendly motifs.



Original Image

Posted on: 2005/12/13 12:54
_________________
Super Mom to Ariff Najmuddin::Akeef Nu'man::Adreana Najla::
Create PDF from Post Print Facebook Twitter Google Buzz Linkedin Stumbleupon FriendFeed Del.icio.us Digg Reddit Technorati


Re: Botol susu & puting yg sesuai
#4
Rakan Setia
Info
B4 beranak, disebabkan plan nak nak breastfeed, tak beli bottle banyak. Cuma beli set dr.brown 4oz&8oz yg sale kat mom's care. Itupun sebab anti-colic bottle. Then, dpt present botol bfree 8oz yg gemuk tu and anakku gemuk 4oz. Then bila beli pump avent isis, dpt 2 4oz bottle. Masalahnya Sofea reject puting avent or anakku, dia hanya akan minum guna puting dr.brown or bfree.

I think pasal bottle tak byk masalah, yg problem is puting. My fren pas pantang, puasla cari macam2 brand puting utk anaknya hisap bottle for ebm. Last2, anaknya hanya akan hisap puting brand Doctor Baby. Brand old skool betul, i think, i kecik2 pun pakai puting Doctor baby ni...

Posted on: 2005/12/13 13:51
_________________
Original ImageOriginal Image
Original Image
Create PDF from Post Print Facebook Twitter Google Buzz Linkedin Stumbleupon FriendFeed Del.icio.us Digg Reddit Technorati


Re: Botol susu & puting yg sesuai
#5
Kenalan Baru
Info

sblum baby yatee umur 4 bulan, guna puting susu anakku..
masuk bulan kelima..dia tak nak minum sgt susu botol...
minum pun kalu lapar sgt...masa tu badan baby susut..
seminggu jugak..
last2 yatee beli puting color coklat brand Dr baby.
punya la kuat nyer dia mimum susu..
macam ketagih pulak susu tu..
bagi jer terus minum sampai licin...
ada org kata guna puting Dr baby mulut baby bau busuk..
bukan apa, benda tu kan di buat dari getah..

Posted on: 2005/12/13 15:00
Create PDF from Post Print Facebook Twitter Google Buzz Linkedin Stumbleupon FriendFeed Del.icio.us Digg Reddit Technorati


Re: Botol susu & puting yg sesuai
#6
Rakan Setia
Info
Yatee, my mother cakap puting doctor baby tu kena tukar every month, sebab getah natural, cepat lembik bila di sterilkan secara rebus/steam.

Posted on: 2005/12/13 16:58
_________________
Original ImageOriginal Image
Original Image
Create PDF from Post Print Facebook Twitter Google Buzz Linkedin Stumbleupon FriendFeed Del.icio.us Digg Reddit Technorati


Re: Botol susu & puting yg sesuai
#7
Rakan Istimewa
Info
i pun rasa bau puting warna brown tu lain sikit lah! i rasa tak senang dengan bau dari mulut lepas minum susu dengan puting jenis ni..

Posted on: 2005/12/14 17:02
Create PDF from Post Print Facebook Twitter Google Buzz Linkedin Stumbleupon FriendFeed Del.icio.us Digg Reddit Technorati


Re: Botol susu & puting yg sesuai
#8
Rakan Arif
Info
saya ni tak bersalin lagi...skg almost 8 month..first anak..

emmm tak sume botol susu tu anti colic bottle ke?

blur lagi ni..please advise yea..thankss

1. teat kena tukar every 3 or 6 months?

2. botol pun mcm tu jugak kan..kena tukar?

3. x kira botol / teat mahal atau murah mmg kena tukar after 3/6 months ke?

4. saya pun plan nak fully breastfeed. sehari berapa kali kita kena perah susu...kt opis , kt umah?

5. nak hantar baby ke baby sitter.berapa botol kita kena bekalkan susu for the whole day?

6. breast pump tu kalu kt opis nak cuci cemana? boleh cuci dgn air biasa je atau ke bawak pil strelize tu rendam jap kat opis then bilas cam biasa?

7. botol susu yg kita bekal kan kt umah baby sitter..kalu dia tak basuh...tunggu kita dtg ambik baby.then mlm laa baru basuh / strelize .takpe ke..tak busuk ke botol tu?? ada effect?

ok thanks...byk sgt soalan saya
harap2 mama mama sume dpt advise and guide me
thanks

Posted on: 2005/12/15 10:41
Create PDF from Post Print Facebook Twitter Google Buzz Linkedin Stumbleupon FriendFeed Del.icio.us Digg Reddit Technorati


Re: Botol susu & puting yg sesuai
#9
Rakan Setia
Info
Adeqma, u are lucky jumpa website ni b4 beranak, saya bila dah habis pantang n masuk ofis baru jumpa. Byk info yg bagus2 yg dpt share with other mommies kat susuibu.com ni.

1) Tak semua bottle anti-colic. Advisable beli 2 bottle anti-colic 4oz & 8oz. Botol murah boleh guna buat stock.

2) Puting, advisable tukar every 3 months. Tapi kalau tak guna bottle selalu, e.g sebab selalu breastfeed, puting tu tak worn out lagi. My baby start botol 2 bulan. Now Sofea dah nak masuk 4 bulan, semalam cuba guna puting 3-6 months, tapi dia still tak reti nak control flow puting tu, laju sgt, habis tumpah meleleh2!! So masih guna puting 0-3 bln.

3) Botol, tak payah tukar every 3 months. My colleague, botol2 avent dia dah digunakan utk 3 org anak in 5 yrs!! Masih lagi elok, yg penting sterilization!!

4) Saya tinggalkan ebm kat mak sebanyak 4 botol 3oz, kadang2 kalau tak sihat, kurang skit ebm, kena campur formula .

5) Start buat stock ebm sejak pantang lagi, takut nanti dah start keje, sibuk n stress tak sempat nak pump. Ideally kena pump 8x in 24 hrs. Saya hanya sempat pump 3x di office and 3x di rumah.

7) Kat ofis, lepas pump saya rendam dgn hot water for 5 mins.

8) Susu ibu tahan, by the time balik dari ofis, tak basi susu tu lagi. Balik rumah steriliza cam biasa jer.

Ni saya punya experience la, maybe other mommies different experience dia......

Good luck adeqma!

Posted on: 2005/12/15 11:09
_________________
Original ImageOriginal Image
Original Image
Create PDF from Post Print Facebook Twitter Google Buzz Linkedin Stumbleupon FriendFeed Del.icio.us Digg Reddit Technorati


Re: Botol susu & puting yg sesuai
#10
Rakan Arif
Info
adeqma,


ehmm nak tambah sikit...

untuk bekalkan ebm pd baby....mungkin pam 2 atau 3 kali di ofis dan sekali di rumah memadai kerana selepas waktu kerja kita patut bf terus pada anak..

time yg sesuai

1. breaktime pagi ie. 9am
2. lunch time ie. 1 pm
3. after work - 5pm....by the time u sampai rumah dr ofis , susu dah develop kembali utk anak dan susukan secara direct bila di rumah.

di rumah , waktu prolaktin paling tinggi ialah around 2 - 5am ..so kalau anak bangun tgh mlm/awal pagi utk menyusu..susukan anak dahulu...bila dah sudah...pam selebihnya utk buat stok..kena korban time tidur sikitlah tapi berbaloi...kalau terror boleh pam sebelah dan susukan anak sebelah lagi - mcm double pumpinglah..heheh

nak tahu lebih lanjut boleh print risalah pd link 'muat turun ' - panduan utk ibu bekerja -

Posted on: 2005/12/15 11:39
_________________
Regards,
tini..mom to adam , ali and twin aida & aishah.
Create PDF from Post Print Facebook Twitter Google Buzz Linkedin Stumbleupon FriendFeed Del.icio.us Digg Reddit Technorati




(1) 2 3 4 5 »



You can view topic.
You cannot start a new topic.
You cannot reply to posts.
You cannot edit your posts.
You cannot delete your posts.
You cannot add new polls.
You cannot vote in polls.
You cannot attach files to posts.
You cannot post without approval.
You cannot use topic type.
You cannot use HTML syntax.
You cannot use signature.

[Advanced Search]


 
 


Diselenggara oleh
Original Image
Pusat Sokongan Penyusuan Ibu

MBfPC
Original Image

Original Image

Online Shopping
Original Image
Online Shopping!!Visit us today!

Hebatnya Susu Ibu!
Original Image

ALIM Kids Playgroup
Original Image