Belum Menjadi Ahli?
 
Menu Utama

Login
Username:

Password:

Remember me



Lost Password?

Register now!

Carian

Siapa di Sini
42 user(s) are online (29 user(s) are browsing Forum)

Members: 0
Guests: 42

more...

Members Baru
tikarasha 2014/4/16
Snowball99 2014/4/16
S9069 2014/4/15
JOgle 2014/4/14
CLipscomb 2014/4/14
ummiteeya 2014/4/14
DAckman 2014/4/13
CParamor 2014/4/13
AWalker 2014/4/12
T7731 2014/4/11


 
   
 
Loading
 
 
 
 


Browsing this Thread:   1 Anonymous Users




(1) 2 3 4 ... 50 »


RESEPI UNTUK SI MANJA...
#1
Rakan Istimewa
Info

ieda baru nak perkenalkan makanan lain selain dari nestum kepada fiffy.. tapi ieda tak tahu nak beri apa.. selama ini ieda hanya bagi fiffy makan nestum dan juga bubur nasi yang dicampur carrot dan potato.. ieda nak perkenalkan makanan baru kepada fiffy.. ada mommies2 semua yang dapat bantu ieda??? thanks...

Posted on: 2005/12/19 15:23
_________________
[url=http://www.youngnutrition.net][img]http://www.youngnutrition.net/member/tickers/3757/ticker4.png[/img][/url]
Create PDF from Post Print Facebook Twitter Google Buzz Linkedin Stumbleupon FriendFeed Del.icio.us Digg Reddit Technorati


Re: RESEPI UNTUK SI MANJA...
#2
Rakan Istimewa
Info
mama fiffy,
cubalah varietykan perasa untuk masakan bubur... cthnya campurkan ikan bilis (good quality-yang very light brown) , ayam , couliflower, brocoli...
then, can give mashed apple (boiled the apple b4 mash), banana and other fruits..
lepas biskut rusks tu sedap(ideal for breakfast)...i pun suka makan masa feed anak saudara saya ..he he he

Posted on: 2005/12/19 15:45
Create PDF from Post Print Facebook Twitter Google Buzz Linkedin Stumbleupon FriendFeed Del.icio.us Digg Reddit Technorati


Anonymous
Re: RESEPI UNTUK SI MANJA...
#3
Anonymous-Anonymous
info pasal resepi boleh dapat dalam when and what to feed my baby. kat susuibu.com pun ada jual...

Posted on: 2005/12/19 15:46
Create PDF from Post Print Facebook Twitter Google Buzz Linkedin Stumbleupon FriendFeed Del.icio.us Digg Reddit Technorati


Anonymous
Re: RESEPI UNTUK SI MANJA...
#4
Anonymous-Anonymous
erm...ada ibu2 yg ada puding yg senang nak dibuat?anak saya suke pudding..tp maknyer tak pandai nak buat,ari tuh sukatan tak betul agaknyer..keras sgt..

Posted on: 2005/12/20 9:38
Create PDF from Post Print Facebook Twitter Google Buzz Linkedin Stumbleupon FriendFeed Del.icio.us Digg Reddit Technorati


Re: RESEPI UNTUK SI MANJA...
#5
Rakan Setia
Info
Salam sumer...

Masa pegi checkup last week, klinik tu ada buat ceramah pasal pemakanan untuk baby umo 7-9 bulan. rasanya baby yang 6 months pun boleh gunakan bahan yang sama cuma kena tapis supaya bahannya jadi lebih halus. kalau tak tapis pun, blender sampai bubur jadi betul2 halus. untuk baby 7-9 bulan, cukup sekadar blender atau lenyek2 je bubur tu.

Resepi yang diorang demo hari tu adalah bubur nasi. Bahan2nya 1/3 cawan beras+air untuk buat bubur, isi ikan merah@ayam@1/2 biji telur rebus, sayuran hijau (bayam@sawi@etc), dan 2 sudu teh minyak masak.

Cara penyediannya ada 2, pertama masakkankan bahan2 tadi secara berasingan. Maknanya buat bubur, rebuskan ikan@ayam@telur, celur sayur. Kemudian bahan2 tadi perlu dilenyekkan atau blender satu persatu dan campur semua sekali termasuk minyak masak. Kalau rasa tak sesuai masukkan minyak masak macam tu je, boleh juga buat minyak tu untuk menumis sayur.

Cara ke-2, campur semua bahan2 tu sebagai bubur dan bila dah masak, lenyek atau blender dan boleh la bagi baby makan dengan berseleranya. Nyumm..nyumm...

Selamat mencuba!

Posted on: 2005/12/20 10:09
_________________
Super Mom to Ariff Najmuddin::Akeef Nu'man::Adreana Najla::
Create PDF from Post Print Facebook Twitter Google Buzz Linkedin Stumbleupon FriendFeed Del.icio.us Digg Reddit Technorati


Re: RESEPI UNTUK SI MANJA...
#6
Rakan Arif
Info
salam...saya pun ada cuba resepi tu, nak senang mmg saya pilih yg no. dua la. tumis dulu bahan2nya pastu masuk sume sekali kecuali sayur, saya msuk last sekali sbb tak mou kehijauannya hilang. pastu bila dah betul2 lembik, senang je lenyek. Damia dah masuk 9++ tapi ta dak gigi lagi. so mmg kena lenyek betul2 la. Satu lagi saya nak tanya, kalu dibaca dlm MISs Gill punya buku tu (What and When to Feed Your baby) kenapa kita bule bagi kuning telur aja pada baby? Supaya mudah hadamka? Kenapa tak bule ka bagi sume sekali..ie putih telur...tu? Ada sesapa yg tahu jawapannya...?

Posted on: 2005/12/20 10:14
_________________
Original ImageOriginal Image
[url=http://lilypie.com]Original ImageOriginal Image...
Create PDF from Post Print Facebook Twitter Google Buzz Linkedin Stumbleupon FriendFeed Del.icio.us Digg Reddit Technorati


Re: RESEPI UNTUK SI MANJA...
#7
Rakan Istimewa
Info

terimakasih ummi_ariff untuk resepi tu.. nanti boleh ieda cuba... pagi tadi ida bangun pukul 4 pagi nak masak bubur nasi utk fiffy.. ieda cuba resepi sendiri.. tak tau sedap atau tak.. nasi+carrot+potato+daging ayam cincang.. bila dah masak, ieda blander sampai hancur.. pastu, ieda bagi pada pengasuh fiffy masa hantar fiffy tadi..

tadi ida call pengasuh fiffy.. katanya fiffy banyak makan bubur yang ida buat tu.. sedap agaknyer.. tapi cair skit.. sori adik, mama baru nak belajar masak bubur utk adik..


Posted on: 2005/12/20 10:24
_________________
[url=http://www.youngnutrition.net][img]http://www.youngnutrition.net/member/tickers/3757/ticker4.png[/img][/url]
Create PDF from Post Print Facebook Twitter Google Buzz Linkedin Stumbleupon FriendFeed Del.icio.us Digg Reddit Technorati


Re: RESEPI UNTUK SI MANJA...
#8
Webmaster
Info
Ummidamia,
Memang putih telur tidak sesuai diberikan kepada bayi yang berumur kurang dari 1 tahun kerana dikhuatiri akan menimbulkan reaksi alahan. Sebab tu dalam kebanyakan resepi bayi selepas 6 bulan, hanya telur merah sahaja yang boleh diperkenalkan.
Sila rujuk carta di Introducing Solids to Babies untuk mengetahui makanan yang berisiko memberi kesan alahan kepada bayi.

Posted on: 2005/12/20 10:28
Create PDF from Post Print Facebook Twitter Google Buzz Linkedin Stumbleupon FriendFeed Del.icio.us Digg Reddit Technorati


Anonymous
Re: RESEPI UNTUK SI MANJA...
#9
Anonymous-Anonymous
ummidamia,kalo tak silap saya maybe telur putih tuh more allergic banding ngan kuning kot..ntah le i pun igt2 luper ler...

Posted on: 2005/12/20 10:29
Create PDF from Post Print Facebook Twitter Google Buzz Linkedin Stumbleupon FriendFeed Del.icio.us Digg Reddit Technorati


Re: RESEPI UNTUK SI MANJA...
#10
Kenalan Baru
Info
dalam resepi utk si manja bawah 6 bulan boleh letak sedikit minyak masak ke?.. nurse pun ade bgtau pada saya letak sedikit minyak masak supaya baby senang buang air besar..betul ke ek?..saya macam was-was je nak bagi...

Posted on: 2005/12/20 10:30
Create PDF from Post Print Facebook Twitter Google Buzz Linkedin Stumbleupon FriendFeed Del.icio.us Digg Reddit Technorati




(1) 2 3 4 ... 50 »



You can view topic.
You cannot start a new topic.
You cannot reply to posts.
You cannot edit your posts.
You cannot delete your posts.
You cannot add new polls.
You cannot vote in polls.
You cannot attach files to posts.
You cannot post without approval.
You cannot use topic type.
You cannot use HTML syntax.
You cannot use signature.

[Advanced Search]


 
 


Diselenggara oleh
Original Image
Pusat Sokongan Penyusuan Ibu

MBfPC
Original Image

Original Image

Online Shopping
Original Image
Online Shopping!!Visit us today!

Hebatnya Susu Ibu!
Original Image

ALIM Kids Playgroup
Original Image