Belum Menjadi Ahli?
 
Menu Utama

Login
Username:

Password:

Remember me



Lost Password?

Register now!

Carian

Siapa di Sini
32 user(s) are online (21 user(s) are browsing Forum)

Members: 0
Guests: 32

more...

Members Baru
YWakehurs 2014/4/23
regina8539 2014/4/23
toojae3Loh 2014/4/23
IFurnell 2014/4/22
yazmin1725 2014/4/22
farayassir 2014/4/22
MHenderso 2014/4/20
HAngela 2014/4/20
mlyuki 2014/4/18
TSteinmet 2014/4/17


 
   
 
Loading
 
 
 
 


Browsing this Thread:   1 Anonymous Users




(1) 2 »


implanon...
#1
Kenalan Baru
Info
assalamualaikum...

mohon maaf...saya tahu topik perancang keluarga telah banyak dikeluarkan..walaubagaimanapun dilihat kebanyakkannya membincangkan tentang pil perancang terutama noriday...

saya agak tidak berdisiplin makan pil ni...berhasrat nak guna implanon...jadi boleh tak anyone yang sedang@telah pakai implanon cite skit pengalaman pakai implanon....kira bagi testimonial la...
saya dengar ada yang period memanjang dan badan naik...sejauh mana kebenarannya...atau.. berapa ramai yang mengalaminya..kerana saya tau semua ni bergantung kepada keserasian...tapi just nak tau...hope mommies dapat share ur experience or ur friends experience.....

tq very much....

Posted on: 2008/5/15 14:04
Create PDF from Post Print Facebook Twitter Google Buzz Linkedin Stumbleupon FriendFeed Del.icio.us Digg Reddit Technorati


Re: implanon...
#2
Kenalan Baru
Info
Wasalam Elly, I pakai implanon...tp baru 3 bln lbh..so far, wt mmg naik la sbb appetite naik mcm dinasour, tp manage tu turun balik.... pastu, i period skali jer, mase tu ckp 29 days cycle. kira on time la.. but since that tak penah2 dah period.. rindu plak nak peot ni..hihi..
i pun mcm u, xdisiplin mkn ubat..

my office mate plak, she said her wt naik almost 10kgs after 2 yrs pakai.. tp according to doc masa i mula nak buat family planning, lain org lain effect dia. Patient yg dtg jumpa dia ada yg ckp xperiod2, ada yg asik2 period, ada yg gain wt ade yg idak..so it depends on our biological system.

Tp kan, i noticed one thing, sejak pakai tu asik2 kena migrain jer.. tak tau nape.. nak ckp stress keje takde la truk sngt..ni asik skt pale all the time..

tanya org, ada org ckp sbb darah kotor tak kuar, sbb tu migrain..since implant tak sempat lg nak jumpe doc.

Mommies lain msti banyak lg xperience kan.. saye pun budak baru belajar... anak baru sorang...hihi..

Posted on: 2008/5/15 14:35
Create PDF from Post Print Facebook Twitter Google Buzz Linkedin Stumbleupon FriendFeed Del.icio.us Digg Reddit Technorati


Re: implanon...
#3
Kenalan Baru
Info
Salam.... baru2 ni masa buat monthly c/up ada gak tanya dr pasal implanon ni..... mmg dr kata klu yg melibatkan hormon ni, kesan dier mmmg sama.... cth...period x regular, berat badan naik/turun.... dan klu ada migrain, mungkin akan jd makin teruk.... sy pon plan nak pakai implanon ni, tp dr kata why not try injection 3 bln skali tu.... sbb klu implanon, klu x sesuai...kene buka balik, so mcm membazir la... kos pon tinggi.....
SO skrang sy pon x tau nak pakai apa lepas deliver nanti....

Posted on: 2008/5/15 15:38
_________________
Original ImageOriginal Image




Original Image
Create PDF from Post Print Facebook Twitter Google Buzz Linkedin Stumbleupon FriendFeed Del.icio.us Digg Reddit Technorati


Re: implanon...
#4
Rakan Setia
Info
huhuhuuu...

saya pernah pakai implanon. baru je bukak bulan 3 hari tu sbb plan nak pregnant balik. dah pakai lebih kurang 2 thn 8 bulan. plan pakai dulu sbb Dr. suruh jarak pasal ada masalah komplikasi lepas delivery. reason sama ngan korang jgk.. takde disiplin kalau bab makan2 ubat nih. taknak amik risk. fobia sgt time tu..

kesannya kepada saya.. berat badan naik.. huh.. bab period tu yg tak tahan. period boleh datang seminggu sekali. seminggu on.. seminggu off.. silap saya sbb tak g rujuk Dr. utk bertanya hal nih. sbnrnya perkara nih boleh diatasi. Dr. akan bg ubat utk bg period tu regular balik. kalau tak boleh sgt, barulah Dr. akan bukak implanon tu.

saya bukak awal sbb ada org kata, kalau pakai implanon amik masa utk pregnant. sbnrnya, semua ni bergantung kpd bdn kita. mcm kes period tu.. masalah berat badan.. semua tu mmg dah ada dlm diri saya. bdn saya mmg cepat naik. jadi bila pakai implanon, lagi hebatlah. pasal pregnant tu pun satu hal. Dr. kata tgk pd kesuburan kita. kalau kita jenis yg subur, lepas 3 minggu dah boleh go on dah.

kesannya lepas pakai.. saya kerap kena migrain. sdgkan sblm nih mmg takde migrain pun. hmmm... baru2 nih ingat dah mengandung. sbb tanda2 pregnant ada. period plak dtg sekali je lepas bukak pastu terus dah tak dtg. lama gaklah. hati dah berbunga2.. tup.. tup.. last week period plak. huh.. musnah harapan. takde rezeki lagi nampaknya.

kesimpulannya.. semuanya bergantung kepada yg empunya badan. makan pil pun boleh naik badan.. injection pun sama jgk sbb itu pun jenis hormon gak. pilih mana yg terbaik n senang utk kita. jgn pk sgt apa org lain kata sbb yg menanggungnya badan kita, bkn bdn org.

just my 2 cent..

Posted on: 2008/5/15 19:34
_________________
Original ImageOriginal Image

Malaysian Breastfeeding Peer Counselor (MBfPC)
Create PDF from Post Print Facebook Twitter Google Buzz Linkedin Stumbleupon FriendFeed Del.icio.us Digg Reddit Technorati


Re: implanon...
#5
Kenalan Baru
Info
tq 4 d feedback...

tu la, sume kaedah perancang hamil ni depends pd badan masing2 kan... kira berani ambik risk la kan...
dulu, penah try makan pil...tapi makan tak tentu...asyik period memanjang...bila x period 1 bulan..ok la...tup2 rupanya dah dekat 2 bulan pregnant...
sekarang saya baru habis pantang anak ke 3...so, nak buat langkah pencegahan awal la nih...hati ni kuat nak guna implanon...tengok la nanti...

emm...thanks ye mommies...

Posted on: 2008/5/15 23:35
Create PDF from Post Print Facebook Twitter Google Buzz Linkedin Stumbleupon FriendFeed Del.icio.us Digg Reddit Technorati


Re: implanon...
#6
Kenalan Baru
Info
Azie, Mamidamia,

Patutla saya asik duk kene migrain ajer.. risau sngt.. i pakai implanon tu 2 days before masuk keje. ingatkan stress sbb keje n jem... i boleh dikatekan everyday kene. kadang2 rase mcm teruk, kdg2 light jer..skang ni tengah taip ni pun duk weng2 ni...kadang2 tak boley nak focus tgk drawing or bende kecik2..

i tot dah kene sakit otak ke ape ke..tak pnah2 mcm ni.. tp bile pker2 balik ntah2 sbb implanon .. so bile korg pun xperience the same thing, rase lege la, mmg sah la migrain sbb effect frm implanon.. i pun same pas pakai xjumpe2 doc..

tp i lg senang kot dr mamadamia sbb tak period2 hihihi.. msti lagi tension kan kalau period on and off...

advantagenye implanon ni 1 je la, tak yah pikir n risau ape dah...

anytime..anywhere....huanghuanghuang...


Posted on: 2008/5/16 14:56
Create PDF from Post Print Facebook Twitter Google Buzz Linkedin Stumbleupon FriendFeed Del.icio.us Digg Reddit Technorati


Re: implanon...
#7
Kenalan Baru
Info
Implanol mengandungi hormon progestogen, sama cam injection atau IUCD Mirena coil serta pil perancang Noriday. Hormon ni sesuai utk diambil oleh org yg masih nk breastfeeding. Pil perancang lain ada estrogen dan boleh mengurangkan susu badan. Akan tetapi pil perancang yg ada dua2 hormon estrogen dan progestogen ni (dipanggil combine OCP) akan menyebabkan period lebih teratur dan flownya tak byk. Berbanding dgn yg mengandungi satu jenis hormon je iaitu progestogen, boleh mendapat masalah period yg tak regular atau pjg atau tak period langsung.

Tak advice sgt utk pakai injection 3 mthly tu sbb satu side effects dia lagi teruk drp implanol n still u kena inject 3 monthly. Implanol is good sbb sekali masuk jer, n than for 3 yrs, n mcm shiza cakap tak perlu risau, anytime and anywhere...

Kalau dikira harga plak, skrg LPPKN pun dah ada implanol harganya rm240; jauh lg murah drp private dlm rm500. Kalau dibandingkan dgn pil perancang yg perlu dibeli every month for the same period of 3 years, harganya sama je, infacts lagi murah kot. Side effects eg pening kepala, muntah etc tu sama je for every cara merancang yg gunakan hormon. It will takes time to resolved. Let your body biasa dgn hormon tu dulu. Increase body weight tu di sbbkan water retention, tapi kalau nak kira water retention ni takla byk sgt. Actually apa yg kita makan itu yg menentukan body weight kita.
Kalau takut side effect hormon boleh gunakan IUCD tp ada sstgh dpt heavy period and cramping pain lak.

Itu je drp saya. Hope it is useful

Posted on: 2008/5/17 22:55
Create PDF from Post Print Facebook Twitter Google Buzz Linkedin Stumbleupon FriendFeed Del.icio.us Digg Reddit Technorati


Re: implanon...
#8
Rakan Arif
Info
kalau rajin bersenam pun masalah water retention tu ada jugak ke?

Posted on: 2008/5/18 22:41
_________________
Original ImageOriginal Image
[url=http://lilypie.com]Original ImageOriginal Image...
Create PDF from Post Print Facebook Twitter Google Buzz Linkedin Stumbleupon FriendFeed Del.icio.us Digg Reddit Technorati


Re: implanon...
#9
Kenalan Baru
Info
Hormonal contraception ni salah satu side effects nya adalah water retention.Exercise is good for stamina n weight reduction. Kalau rajin bersenam insyAllah takde masalah dgn weight increament. Tapi kena tengok pulak byk mana kita makan lak...

Posted on: 2008/5/24 15:29
Create PDF from Post Print Facebook Twitter Google Buzz Linkedin Stumbleupon FriendFeed Del.icio.us Digg Reddit Technorati


Re: implanon...
#10
Moderator
Info
up

Posted on: 2010/2/11 22:13
_________________
MySweetstory-BF&Me
Malaysian BreastFeeding Peer Counselor, MBfPC
Kalau sudi berkawan say hi to me:crafidah at gmail dot com.
tak sombong punya!
Create PDF from Post Print Facebook Twitter Google Buzz Linkedin Stumbleupon FriendFeed Del.icio.us Digg Reddit Technorati




(1) 2 »



You can view topic.
You cannot start a new topic.
You cannot reply to posts.
You cannot edit your posts.
You cannot delete your posts.
You cannot add new polls.
You cannot vote in polls.
You cannot attach files to posts.
You cannot post without approval.
You cannot use topic type.
You cannot use HTML syntax.
You cannot use signature.

[Advanced Search]


 
 


Diselenggara oleh
Original Image
Pusat Sokongan Penyusuan Ibu

MBfPC
Original Image

Original Image

Online Shopping
Original Image
Online Shopping!!Visit us today!

Hebatnya Susu Ibu!
Original Image

ALIM Kids Playgroup
Original Image