Belum Menjadi Ahli?
 
Menu Utama

Login
Username:

Password:

Remember me



Lost Password?

Register now!

Carian

Siapa di Sini
33 user(s) are online (18 user(s) are browsing Forum)

Members: 0
Guests: 33

more...

Members Baru
konnor3839 2014/4/24
YWakehurs 2014/4/23
regina8539 2014/4/23
toojae3Loh 2014/4/23
IFurnell 2014/4/22
yazmin1725 2014/4/22
farayassir 2014/4/22
MHenderso 2014/4/20
HAngela 2014/4/20
mlyuki 2014/4/18


 
   
 
Loading
 
 
 
 


Browsing this Thread:   1 Anonymous Users




(1) 2 3 4 »


kandungan pada susu ibu
#1
Kenalan Baru
Info
hai ,salam perkenalan kepada semua ahli susu ibu.Sa adalah salah seorg ahli yg baru join hari ini.Di sini sa ada kemusykilan tentang khasiat kandungan susu ibu dengan jenis darah sa.Adakah darah jenis O memang menyebabkan bayi sa kuning?Walaupun sa full breast mengapakah perkembangan berat badan bayi sa kurang memuaskan?Adakah kerana memang susu sa tidak bagus?sehinggakan mentua sa mendesak sa memberi susu formula saja sedangkan sa memang ingin memberikan bayi sa susu ibu sepenuhnya.Adakah dengan memberi bayi minum air akan mengakibatkan khasiat kandungan didlm susu ibu berkurangan dan tidak dapat menlindungi bayi dr dijangkitan penyakit?Perlukah lidah bayi dicuci selalu dan bagaimana caranya?Terima kasih semua

Posted on: 2008/5/23 2:10
Create PDF from Post Print Facebook Twitter Google Buzz Linkedin Stumbleupon FriendFeed Del.icio.us Digg Reddit Technorati


Re: kandungan pada susu ibu
#2
Kenalan Baru
Info
Salam...

Sa... saya memang darah O+ n mmg pernah diberi tahu oleh dr yg baby yg saya lahirkan akan dipantau for jaoundis due to mother blood type. alhamdullillah... dua2 baby tak kena kuning even kena tuggu kat spetal about 1 week for paed monitoring after delivered... and other things that i do to prevent babies from joundis are mummy drink air kelapa muda before deliver araound pregnancy wk from 28 until 1 day b4 birth n mummy minum susu kambing - fresh or tablet until suka ati bila nak berenti.. as for the weigth gain.. 1st baby pun so jer growth dia + dia ada refluks sampai admitted few times kat spetal n 2nd one till now bf and weigt dia plak.. alahai.. semangat giler.. apa2 pun... susu ibu is the best... kalau nak fully bf.. jgn ikut ckp org... dengar n wat dekkkkk jer... apa2 pun as mother our instinct is always right.. choose the best 4 your precious one..!!!

Posted on: 2008/5/23 8:24
Create PDF from Post Print Facebook Twitter Google Buzz Linkedin Stumbleupon FriendFeed Del.icio.us Digg Reddit Technorati


Re: kandungan pada susu ibu
#3
Kenalan Baru
Info
hai mum_lc

saya pun darah jenis O..anak saya dah 3 orang...alhamdulillah...semuanya bf...dan pd sy mmg tiada kaitan darah O tidak bagus untuk menyusu badan...
pasal jaundis tu..ank yg ketiga ni baru kena... lama jugak la...dalam 20 hari...sy teruskan je bf dan pastikan penyusuan lebih kerap...kena kjut bby if dia tido...pasal berat kurang memuaskan tu....bby mum_lc bape bulan? mcm baby saya yg kn jaundis baru ni...berat dia kurang skit dr waktu lahir ms kn jaundis..tapi lepas 1 bulan lebih...berat meningkat dan alhamdulillah sekarang dh 2 bulan...makin berisi....
teruskan usaha ye...jgn putus asa...jgn stress...nanti susu bkurangan...try tingkatkan khasiat pemakanan mum_lc untuk pastikan bby dpt susu yg byk dn berzat...InsyaAllah....

Posted on: 2008/5/23 8:35
Create PDF from Post Print Facebook Twitter Google Buzz Linkedin Stumbleupon FriendFeed Del.icio.us Digg Reddit Technorati


Re: kandungan pada susu ibu
#4
Rakan Setia
Info
I'm blood type O too and my baby is A+. Mmg dia jaundice teruk jugak. The underlying reason is ABO incompatibility between me and my son.

Red blood cells is recycled and produces billirubin. This then gets processed in the liver utk dibuang. High levels of billirubin cause jaundice or demam kuning. ABO incompatibility ni menyebabkan baby ada 'extra' darah merah. So lebih senang kena. Kalau kita darah negative pun, this can happen...but darah negative is rare in asians.

But I doubt there's any relationship between breastfeeding and mommy's blood type. Breastmilk tu bukannya dtg dari darah pun.

Posted on: 2008/5/23 8:44
_________________
ummi sa'eed
Create PDF from Post Print Facebook Twitter Google Buzz Linkedin Stumbleupon FriendFeed Del.icio.us Digg Reddit Technorati


Re: kandungan pada susu ibu
#5
Moderator
Info
Quote:

mum_lc wrote:
.Adakah dengan memberi bayi minum air akan mengakibatkan khasiat kandungan didlm susu ibu berkurangan dan tidak dapat menlindungi bayi dr dijangkitan penyakit?Perlukah lidah bayi dicuci selalu dan bagaimana caranya?


Kita galakkan ibu memberi SUSU IBU SAHAJA (eksklusif breastfeeding) selama 6 bulan. Dalam masa 6 bulan tu, awak cuma direct feeding dan bagi susu perahan (EBM) saja pada baby. Tiada air masak, tiada top up formula, tiada bubur / solids yg lain.

Bila bagi baby minum air masak:

1. Baby kenyang air kosong, dan berkemungkinan tak nak menyusu badan. Sedangkan air kosong tu langsung tidak mempunyai sebarang nutrisi (namapun air kosong). Jadinya, baby dah rugi 1 'portion' breastmilk. Waktu yg sepatutnya dia mendapat kelebihan susu ibu, telah diganti dengan air kosong tadi tu.

2. Nak dibandingkan dengan air masak, khasiat kandungan didlm susu ibu tidak pernah berkurangan.

3. Bayi lebih berisiko utk mendapat penyakit berjangkit. Kerana, air masak tu mungkin contaminated (botol kurang bersih, lalat singgah sebentar dll) berbanding dengan pemberian direct feeding susu ibu.

Lidah baby boleh dicuci dengan menggunakan kain lampin yang bersih dan dibasahkan dengan air suam. Balut sepenjuru kain lampin yg basah tadi ke jari telunjuk ibu, dan gosok perlahan - lahan lidah baby tu. Itu sudah memadai.

Harap dapat membantu

Posted on: 2008/5/23 10:53
_________________
Tangan yang mengayun buai...
..and the journey continues
For Your Eyes Only
Create PDF from Post Print Facebook Twitter Google Buzz Linkedin Stumbleupon FriendFeed Del.icio.us Digg Reddit Technorati


Re: kandungan pada susu ibu
#6
Rakan Karib
Info
Quote:
Nak dibandingkan dengan air masak, khasiat kandungan didlm susu ibu tidak pernah berkurangan.


shiha,
sy pnh tbaca satu artikel yg myatakan bhw kandungan susu ibu sentiasa mgikut kperluan bayi wpun ibu tidak mgambil pemakanan yg seimbang. mana yg kurang tu akan diambil dr ibu sdiri. jd, apabila pemakanan tidak diutamakan, yg terjejas adalah ibu dan bukannya bayi. betulke shiha?

Posted on: 2008/5/23 11:23
Create PDF from Post Print Facebook Twitter Google Buzz Linkedin Stumbleupon FriendFeed Del.icio.us Digg Reddit Technorati


Re: kandungan pada susu ibu
#7
Rakan Setia
Info
kalo ibu mkn mknan bkhasiat.. anak po kenyang.. dgn khasiat dr ibu..

Posted on: 2008/5/23 11:41
_________________
Original Image
Original Image
Original Image
Create PDF from Post Print Facebook Twitter Google Buzz Linkedin Stumbleupon FriendFeed Del.icio.us Digg Reddit Technorati


Re: kandungan pada susu ibu
#8
Moderator
Info
dear first mom,

Firstly, saya just nak inform that badan kita ni Allah buat dgn sebaik - baik kejadian. Sebelum sesuatu kemudaratan (cthnya sakit, luka, malnutrisi dsbnya) tu berlaku, terdapat pelbagai mekanisma yang akan dilakukan oleh badan kita untuk 'melawan' kemudaratan itu.
Ini juga dipanggil sebagai 'homeostasis' badan - tindakan badan kita sendiri untuk counter perkara - perkara yang menjejas kesihatan kita.

Sebagai contoh, sebelum seseorang itu mendapat kegagalan buah pinggang peringkat akhir, End Stage Renal Failure, buah pinggang kita telah berusaha bersungguh - sungguh untuk meneruskan fungsinya, sehinggalah tinggal kira - kira 10% saja lagi yang masih elok, barulah perlahan - lahan buah pinggang itu gagal sehingga memerlukan dialisis. Betapa kejadian Allah itu sebaik - baik kejadian...

Hehe ni baru mukadimahnye Nak kena pi amik anak kat skolah sat. Nanti petang saya sambung kay!

Posted on: 2008/5/23 12:54
_________________
Tangan yang mengayun buai...
..and the journey continues
For Your Eyes Only
Create PDF from Post Print Facebook Twitter Google Buzz Linkedin Stumbleupon FriendFeed Del.icio.us Digg Reddit Technorati


Re: kandungan pada susu ibu
#9
Rakan Istimewa
Info
Quote:

shiha wrote:
Lidah baby boleh dicuci dengan menggunakan kain lampin yang bersih dan dibasahkan dengan air suam. Balut sepenjuru kain lampin yg basah tadi ke jari telunjuk ibu, dan gosok perlahan - lahan lidah baby tu. Itu sudah memadai.

Harap dapat membantu


Ever notice how mulut fully breastfed baby bau sgt wangi? I suka hidu mulut anak I. Betapa indahnya ciptaan Allah nih. Actually I jarang cuci lidah my daughter. Biler putih2 tu dulu ader la buat. Sekarang baru tau yg benda tu actually minor thrush.

Baru mukadimah yek Sis Shiha? Fuh. Cannot wait for the intipati kisah. Always wonder how you can write so panjang lebar and with proper grammer. Tabik spring skit

Posted on: 2008/5/23 13:16
Create PDF from Post Print Facebook Twitter Google Buzz Linkedin Stumbleupon FriendFeed Del.icio.us Digg Reddit Technorati


Re: kandungan pada susu ibu
#10
Rakan Istimewa
Info
kalau la bley set Google Alert.. apa je posting dari sis shiha, masuk mailbox.. keh keh keh..

sama2 la kita tunggu ye sis novias..


Posted on: 2008/5/23 13:46
_________________
Original Image
Blog *Blog with YAN&SusuIbu101
Create PDF from Post Print Facebook Twitter Google Buzz Linkedin Stumbleupon FriendFeed Del.icio.us Digg Reddit Technorati




(1) 2 3 4 »



You can view topic.
You cannot start a new topic.
You cannot reply to posts.
You cannot edit your posts.
You cannot delete your posts.
You cannot add new polls.
You cannot vote in polls.
You cannot attach files to posts.
You cannot post without approval.
You cannot use topic type.
You cannot use HTML syntax.
You cannot use signature.

[Advanced Search]


 
 


Diselenggara oleh
Original Image
Pusat Sokongan Penyusuan Ibu

MBfPC
Original Image

Original Image

Online Shopping
Original Image
Online Shopping!!Visit us today!

Hebatnya Susu Ibu!
Original Image

ALIM Kids Playgroup
Original Image