Belum Menjadi Ahli?
 
Menu Utama

Login
Username:

Password:

Remember me



Lost Password?

Register now!

Carian

Siapa di Sini
40 user(s) are online (27 user(s) are browsing Forum)

Members: 0
Guests: 40

more...

Members Baru
mlyuki 2014/4/18
TSteinmet 2014/4/17
HNoyes 2014/4/17
HCaple 2014/4/16
tikarasha 2014/4/16
Snowball99 2014/4/16
S9069 2014/4/15
JOgle 2014/4/14
CLipscomb 2014/4/14
ummiteeya 2014/4/14


 
   
 
Loading
 
 
 
 


Browsing this Thread:   1 Anonymous Users




(1) 2 »


Sembelit & mengandung
#1
Kenalan Baru
Info
Assalamualaikum mommies semua

saya tak tau la topik yg saya nak post ni dah ada ke belum sbb saya try check mcm tak de , ok trs pada topik saya pregnant 2nd bb 8 bln, tapi masalahnya kali ni saya kene sembelit trk sgt almost setiap kali buang mesti susah,
saya mkn semua jenis buah esspecially betik sbb saya tak bleh mkn pisang lagi sembelit , minum air buah, mkn sayur sbb mmg fav saya mkn sayur tapi still sembelit walaupun ari2 buang

dan semlm paling trk kene sbb masa buang tu kuar darah dan mcm ada benda yg kuar (sorry yer kalau saya cita ni buat suma geli ) tapi mmg nak mintak tlg sgt nak buat mcmana, itu namanya buasir ke sbb sakit sampai ari ni, kalau jmpa doktor, doktor buat apa erk

lagi 1 ada kesan tak buasir ni pada pregnant lady, takut la kut2 ada effect nanti

Posted on: 2008/7/2 9:34
Create PDF from Post Print Facebook Twitter Google Buzz Linkedin Stumbleupon FriendFeed Del.icio.us Digg Reddit Technorati


Re: Sembelit & mengandung
#2
Kenalan Baru
Info
salam suehana,
memang selalunya kalau pregnant sure ada masalah sembelit coz muscle kita lemah, so susah la skit nak buang air besar. so, for 2nd pregnancy ni, saya amalkan mkn melilea organic tu, penah dgr tak? 1 scoop everyday, lagi bagus kalau 2 scoop everyday. goncang dgn air sejuk, minum. disamping senang nak buang air besar, detoxification our body also. cuba try surf the web www.melilea.com.

Posted on: 2008/7/2 9:41
Create PDF from Post Print Facebook Twitter Google Buzz Linkedin Stumbleupon FriendFeed Del.icio.us Digg Reddit Technorati


Re: Sembelit & mengandung
#3
Rakan Setia
Info
askm...saya ni ada masalah buasir sejak anak dara lagi...but masa pregnant alhamdulillah...awak tak ambil supplement yg doc bagi atau OBIMIN tu..rasanya yg warna coklat kecik dia memudahkan awak berak...
lagi satu kalau ada daging terkeluar letak minyak nona roguy yg warna merah dan tolakkan masuk balik daging tu,dia akan berasa angin kurang lah berdenyut2, selain tu letak juga minyak gamat supaya cepat baik luka awak tu..kalau tak bila nak buang air balik dia akan luka balik dan makin sakit..bila sakit jangan duduk di pwermukaan yg lembut tapi duduk kat permukaan keras...
selamat mencuba

Posted on: 2008/7/2 9:42
_________________
Original ImageOriginal Image
Original Image
AGEL...jom jengok
http://sbayyna83.blogspot.com
Create PDF from Post Print Facebook Twitter Google Buzz Linkedin Stumbleupon FriendFeed Del.icio.us Digg Reddit Technorati


Re: Sembelit & mengandung
#4
Rakan Karib
Info
suehana,
just nk share..skrg sy dh 37week..mase kandungan 5-6bln ade masalah hb rendah..jd doktor bg pil iberet folic-500..yg sy perasan bile makan pil tu memula cam sebelit sket..tp lama2 jd lawas plak bile makan pil tu..jd sy xmkn suplement lain dh pasal doktor bg yg tu je sampai skrg ni

Posted on: 2008/7/2 9:50
Create PDF from Post Print Facebook Twitter Google Buzz Linkedin Stumbleupon FriendFeed Del.icio.us Digg Reddit Technorati


Re: Sembelit & mengandung
#5
Rakan Setia
Info
assalamualaikum suehana....
just want to share...

sy pun alami masalah sembelit nih ms mengandung dulu.... ms tu kandungan sy dah 8bln lebih.... doc bg ubat mkn nak lembutkan poo poo tu... tp x jalan coz saluran poo poo tu jd sempit sbb bb dlm perut menekan kawasan tu.... jln akhirnya, doc suh pam klu nak poo poo...

after delivered kesan sembelit tu ada smp skrg... klu x jg mkn each time buang air mesti luka kat situ (arggh! pedih nye!)

nasihat saya selain makan buah-buahan dan sayur-sayuran jgn lupa minum banyak air...... sbb mkn byk makanan berserat kena byk minum air....

Posted on: 2008/7/2 11:41
_________________
Original ImageOriginal Image

Original Image
Create PDF from Post Print Facebook Twitter Google Buzz Linkedin Stumbleupon FriendFeed Del.icio.us Digg Reddit Technorati


Re: Sembelit & mengandung
#6
Rakan Karib
Info
saya minum prune juice ....lagi senang.tak mahal just 9.00 kat kedai.trylah

Posted on: 2008/7/10 10:53
Create PDF from Post Print Facebook Twitter Google Buzz Linkedin Stumbleupon FriendFeed Del.icio.us Digg Reddit Technorati


Re: Sembelit & mengandung
#7
Rakan Arif
Info
saya pun pernah ada mslh mcm suehana masa 3 minggu terakhir sblm deliver baru2 ni. mcm2 saya mkn tp stil problem. kesannya, 1 wk sblm deliver lg teruk. saya kena buasir so, masa deliver tuh paham2 la apa jadi. Smpi saya kena bengkak rahim & hampir 2 minggu susukan baby sambil baring sbb langsung x blh duduk.

Tp dlm tempoh pantang tuh saya ambil Fruit & Vegatable Fibre amway dan Lecithin E. Mmg bagus dan saya smpi skrang x pernah tinggal benda tuh (fobia sbb luka buasir + deliver mmg sensitif). Kwn yg pregnant skarang nih pun guna produk ni dan dia pun puas ati sgt2. Tp kalau rajin ratah pegaga pun, ok gak. Dan buat jus.
ok

Posted on: 2008/7/10 13:06
Create PDF from Post Print Facebook Twitter Google Buzz Linkedin Stumbleupon FriendFeed Del.icio.us Digg Reddit Technorati


Re: Sembelit & mengandung
#8
Rakan Arif
Info
just nak tanye gak wpun forum ni dah lama x berbalas..
i ada msalh sembelit after 1 week delivery.
smpai skang ada lg.
ms pntang tu siap berdarah2 lg tp bile dah mkn NR,ok.
skang tkr shaklee pun ok.tp dr ckp x elok sbb i bergantung pd ubat klu nak buang.nanti usus jd manja.
so smpai bile ek i nak kena mkn ubat..?
1 lg,i rs ubat tu pun melawaskan my bb sbb die minum si..
die pun poopoo bnyk kali cam mama die.
tkut nnti effect plak kat usus die..
ada somebody bleh tlg tak pe lg nak wat...

Posted on: 2008/10/8 11:56
_________________
Original ImageOriginal Image

looking for medela harmony rm190,swing rm630?skim kutu lunatots & coolababy cd.klik,
http://littleposhykidzshoppe.blog...
Create PDF from Post Print Facebook Twitter Google Buzz Linkedin Stumbleupon FriendFeed Del.icio.us Digg Reddit Technorati


Re: Sembelit & mengandung
#9
Rakan Karib
Info
Salam

Tahniah dgn kehadiran ahli baru..i dulu mmg dpt masalah sembelit sejak mengandung lg. So, awal2 prepare phyto natal nona roguy. Actually, produk ni bukan semata2 utk masalah sembelit. Ia elok gak utk ubatkan luka2 dalaman, buang angin etc..so, rasanya tak der masalah utk con't makan.

Saya still makan phytonatal lps abis pantang. Elok gak utk bb, sbb bb tak der masalah kembung. Tp, kalau bb cirit birit elok kurangkan dos yg kita ambil. sewaktu pantang ni elok lebihkan makan sayur2an dan buah2an.

Posted on: 2008/10/8 12:09
_________________
Original Image
Original Image
Create PDF from Post Print Facebook Twitter Google Buzz Linkedin Stumbleupon FriendFeed Del.icio.us Digg Reddit Technorati


Re: Sembelit & mengandung
#10
Rakan Karib
Info
saya pun dulu makan nona roguy masa lps bersalin, tp sbb syifa kuning saya stop makan nona roguy, jd utk elak sembelit saya makan prune...

Posted on: 2008/10/8 12:43
Create PDF from Post Print Facebook Twitter Google Buzz Linkedin Stumbleupon FriendFeed Del.icio.us Digg Reddit Technorati




(1) 2 »



You can view topic.
You cannot start a new topic.
You cannot reply to posts.
You cannot edit your posts.
You cannot delete your posts.
You cannot add new polls.
You cannot vote in polls.
You cannot attach files to posts.
You cannot post without approval.
You cannot use topic type.
You cannot use HTML syntax.
You cannot use signature.

[Advanced Search]


 
 


Diselenggara oleh
Original Image
Pusat Sokongan Penyusuan Ibu

MBfPC
Original Image

Original Image

Online Shopping
Original Image
Online Shopping!!Visit us today!

Hebatnya Susu Ibu!
Original Image

ALIM Kids Playgroup
Original Image