Belum Menjadi Ahli?
 
Menu Utama

Login
Username:

Password:

Remember me



Lost Password?

Register now!

Carian

Siapa di Sini
35 user(s) are online (27 user(s) are browsing Forum)

Members: 0
Guests: 35

more...

Members Baru
MHenderso 2014/4/20
HAngela 2014/4/20
mlyuki 2014/4/18
TSteinmet 2014/4/17
HNoyes 2014/4/17
HCaple 2014/4/16
tikarasha 2014/4/16
Snowball99 2014/4/16
S9069 2014/4/15
JOgle 2014/4/14


 
   
 
Loading
 
 
 
 


Browsing this Thread:   1 Anonymous Users



Bottom   Previous Topic   Next Topic  Topic is Locked

(1) 2 3 4 ... 18 »


MAKANAN PELENGKAP - PEDIASURE COMPLETE?
#1
Rakan Arif
Info
salam mommies,.

ila nak tanya la ada x mommies kat sini tahu ttg makanan tambahan predisure?.. suppliment ni sama ke dengan susu formula?..

baru2 ni paed nasihatkan ila bagi izz suppliment ni utk bantu naikkan berat badan izz yang agak serius. izz dah setahun 3 minggu tp beratnya hanya 6.8kg.

since izz 6 bulan sampai la skrang dia x bernafsu nak makan. macam2 ila dah buat..tp dia cam x ada mood nak makan. kalau rasa nak makan..dia makanla..kalau x dia xnak langsung. siap bg multivitamin tp still selera tu x bapa nak ada.

izz hanya bergantung pada susu badan je sampai skrang. Paed tu ckp bagusnya izz fully bf sampai skrang tp badan dia perlukan zat lain sbb dia dah setahun. so, doc suggest gantikan makanan dgn predisure tu.

ada sesapa leh beri tunjuk ajar.. apakah perlu ila berikan supplement ni?

Posted on: 2008/8/29 14:30
_________________
Original ImageOriginal Image
Create PDF from Post Print Facebook Twitter Google Buzz Linkedin Stumbleupon FriendFeed Del.icio.us Digg Reddit Technorati


Re: MAKANAN TAMBAHAN PREDISURE?
#2
Rakan Arif
Info
hmmm... ape keistimewaan susu tu ek? mungkin kandungan khasiat die lebih tinggi dr susu fm yang lain? i suggest u check out kat supermarket and compare nutrients % die ngan susu2 fm yg lain. fyi, setiap tin susu fm ade list khasiat n berape % utk setiap satu.

kadang2 kat tin tu gak ade tulis kelebihan susu die. mungkin tulis mcm "membangkitkan selera anak anda" or "membantu pembesaran" etc.

just suggestion.. tapi kan... dah habis segala mcm cara ke nak bg die selera?

Posted on: 2008/8/29 14:43
Create PDF from Post Print Facebook Twitter Google Buzz Linkedin Stumbleupon FriendFeed Del.icio.us Digg Reddit Technorati


Re: MAKANAN TAMBAHAN PREDISURE?
#3
Rakan Istimewa
Info
Quote:

mummy_ila wrote:
Paed tu ckp bagusnya izz fully bf sampai skrang tp badan dia perlukan zat lain sbb dia dah setahun. so, doc suggest gantikan makanan dgn predisure tu.


cam tak best aje ayat tu.

zat susu ibu kan cukup. cam lg best kalau mummy_ila makan multivitamin& have good diet, supaya anak dpt gak vitamin tu. pastu cam zat2 lain tu bleh aje intro thru solid food yg maknye masak sendiri..sediakan bubur yg sedap2..lg fresh & best dr benda lain yg being manufacture kat kilang tu.

bukan nak ban product ape2 la, tapi kan lebih elok bg anak something fresh, dr benda2 yg agak artificial tu. Kite tak tau kandungan gula dia camne, also mana tau anak ade allergic to the ingredient dlmnye.

sedangkan kite yg tua ni pun doc pesan, kalau amik vitamin or supplement ke, maybe ade effect longrun coz agak berat utk bdn nak process... kan memacam case yg kata kidney & liver failure sebab kena process benda2 berat gitu..

jd apatah lg utk budak yg kecik gitu.

just my 2sen..maklum aa over protective mom sori terover skit..i mmg susah hati kalau budak tak nak makan..

Posted on: 2008/8/29 14:44
_________________
Disclaimer: I am not a medical doctor. All of the posting on this website & my blog were written by me for educational purposes, but are not meant to diagnose or treat any medical disorders.
Create PDF from Post Print Facebook Twitter Google Buzz Linkedin Stumbleupon FriendFeed Del.icio.us Digg Reddit Technorati


Re: MAKANAN TAMBAHAN PREDISURE?
#4
Rakan Rujuk
Info
hmmm pe kate try bg tablet appeton...... utk tmbh selera makan anak....

Posted on: 2008/8/29 14:52
_________________
Original ImageOriginal Image
Create PDF from Post Print Facebook Twitter Google Buzz Linkedin Stumbleupon FriendFeed Del.icio.us Digg Reddit Technorati


Re: MAKANAN TAMBAHAN PREDISURE?
#5
Rakan Karib
Info
mummy_ila

predisure ke pediasure? bila i google, tk banyak info pasal predisure tp pasal pediasure adala. tu bukan formula kan, tp as supplement tuk budak2 yg tanak makan or fussy sbb ada extra calories (some info: pediasure nutritional drink). hmmm... mmg dah try macam2 menu izz tanak mkn gak ek?

Posted on: 2008/8/29 14:53
Create PDF from Post Print Facebook Twitter Google Buzz Linkedin Stumbleupon FriendFeed Del.icio.us Digg Reddit Technorati


Re: MAKANAN TAMBAHAN PREDISURE?
#6
Rakan Arif
Info
hmmm.. cube search cemane psikologi budak2 yg susah mkn. mesti ade caranye. buat mcm dinner time tu extra special ke. deco carrot mcm itik ke. tak reti, tapi... sayang la kalau die taknak mkn.

u suap die, die suap u? bagi die makan sendiri? sambil main sambil mkn?

Posted on: 2008/8/29 14:57
Create PDF from Post Print Facebook Twitter Google Buzz Linkedin Stumbleupon FriendFeed Del.icio.us Digg Reddit Technorati


Re: MAKANAN TAMBAHAN PREDISURE?
#7
Rakan Istimewa
Info
tetibe teringat zaman kecik2 dulu time kitorang adik beradik become picky eater..memacam mama buat nak suh makan..siap dia masak mee sup yg penuh dgn bahan2..tapi kena guna mee keringting cam mee maggi..coz we all suka makan maggi..

pastu bila i dah besar, time nak suh adik bongsu makan bubur dia..kena trick main kapal terang landing atau pun ketapi masuk terowong..

i got aunt pulak..anak dia time lahir until toddler, agak special skit..we tot dia autistic.. bila nak suap nasik..dia mengikut la anak tu..sebab anak makan sambil main..kekadang dekat sejam nak habiskan nasik..sambil dia menyuap anak tu, dia membaca tau..baca buku kat anak..tak tau camne kuasa tuhan..anak dia tetibe grow active..then now anak dia umur 13thn.. time peksa darjah 6, dapat award 2nd best student for whole singapore..maybe berkat sabar & doa ibu..

sorry merapu..just nak share...

Posted on: 2008/8/29 15:09
_________________
Disclaimer: I am not a medical doctor. All of the posting on this website & my blog were written by me for educational purposes, but are not meant to diagnose or treat any medical disorders.
Create PDF from Post Print Facebook Twitter Google Buzz Linkedin Stumbleupon FriendFeed Del.icio.us Digg Reddit Technorati


Re: MAKANAN TAMBAHAN PREDISURE?
#8
Rakan Rujuk
Info
mummy_ila..
mamalin tgk anak u tak la kurus sgt... dia tgh lam zaman main tu... bdk2 lau tgh syiok main2 mmg tak igt nak makan.. adik mamalin pun camni gak.. lau makan nasi tu leh lam 2-3 suap je... puas la pujuk n bg makanan variasi... yg penting dia mkn dr tak makan langsung...

Posted on: 2008/8/29 15:45
_________________
Original ImageOriginal Image
Create PDF from Post Print Facebook Twitter Google Buzz Linkedin Stumbleupon FriendFeed Del.icio.us Digg Reddit Technorati


Re: MAKANAN TAMBAHAN PREDISURE?
#9
Rakan Arif
Info
PREDISURE bukan PREDIASURE.

Ila mmg dah belek produk ni kat market. PREDISURE tu makanan tambahan utk anak berusia 1-6 tahun. PREDIASURE tu plak susu formula.

skrang ni ila nak tahu ada mommies yg berpengalaman amik PREDISURE ni utk anak2 yang ada masalah selera makan x?..

Selama ni ila dah macam2 buat utk izz.. bg makan gebber, heinz, nestum, bubur nasi, solid food homemade, biskut semua dah bagi. Tapi dia xnak makan..kalau dipaksa dia akan keluarkan sendiri atau dia akan sembur balik makanan tu.

nasi biasa pun dah cuba, sup pun dah cuba. tp semua tu x membantu berat badan dia. Izz selama ni bergantung pada susu ila sahaja sepenuhnya. setiap hari di nursery, dia akan minum 5 botol /4oz. bagi lebih pun dia akan minum sebanyak itu saja. Apabila di rumah, dia akan direct feed 5-6kali sepanjang malam.

sejak umur dia 7 bulan, ila dah beri multivitamin appeton atas nasihat paed pusrawi. sampai skrang dia continue makan multivitamin.
ila dah cuba umpan bg makan coklat ke aiskrim tp dia xnak.

sbb tu la paed HKL suggest bg predisure sbb dia makanan tambahan dlm bentuk tepung.

ila masih tertanya sama ada predisure ni bagus membantu utk gantikan solid food ke tidak?..

ila sebenarnya masih terkejut dgn paed HKL ni sbb dia btol2 bersungguh-sungguh nak ila amik supplement ni & dia siap paksa kami dtg balik utk berjumpa pakar pemakanan (dietrition doc).

selama ni ila bawak izz jumpa paed pusrawi, Dr. Kamaruddin tp dia x penah suggest macam tu sekali.

skrang ni kalau bg dia makan..dia tolak mangkuk kita. lepas tu kekadang dia suap balik makanan yg kita suap tu ke dalam mulut kita. kat nursery pun camtu.

Posted on: 2008/8/29 15:53
_________________
Original ImageOriginal Image
Create PDF from Post Print Facebook Twitter Google Buzz Linkedin Stumbleupon FriendFeed Del.icio.us Digg Reddit Technorati


Re: MAKANAN TAMBAHAN PREDISURE?
#10
Rakan Karib
Info
mummy ila...
Pedasure tu as what i know, makanan tambahan.
ada sorang kawan saya anak dia skrg dah 7 thn, tp mmg dia bg Pediasure kat anak dia ni, sbb anak dia x suka sgt mkn nasi. kalo mkn pun, tau laaa budak2...main2 je lebih. so dia bagi pediasure, sbb kata dia, kalo dah minum susu pediasure ni, dia x mkn byk pun dah ok dah. especially morning time b4 school,mmg dia bagi coz anak dia x suke breakfast. Dr pun mmg kebanyakannya suggestkan anak utk amik pediasure ni, if anak x nak mkn sangat. cuma tahan x tahan jek laa coz harga dia mmg agak mahal...

Posted on: 2008/8/29 15:56
Create PDF from Post Print Facebook Twitter Google Buzz Linkedin Stumbleupon FriendFeed Del.icio.us Digg Reddit Technorati




(1) 2 3 4 ... 18 »

  Topic is Locked


You can view topic.
You cannot start a new topic.
You cannot reply to posts.
You cannot edit your posts.
You cannot delete your posts.
You cannot add new polls.
You cannot vote in polls.
You cannot attach files to posts.
You cannot post without approval.
You cannot use topic type.
You cannot use HTML syntax.
You cannot use signature.

[Advanced Search]


 
 


Diselenggara oleh
Original Image
Pusat Sokongan Penyusuan Ibu

MBfPC
Original Image

Original Image

Online Shopping
Original Image
Online Shopping!!Visit us today!

Hebatnya Susu Ibu!
Original Image

ALIM Kids Playgroup
Original Image