Belum Menjadi Ahli?
 
Menu Utama

Login
Username:

Password:

Remember me



Lost Password?

Register now!

Carian

Siapa di Sini
37 user(s) are online (23 user(s) are browsing Forum)

Members: 0
Guests: 37

more...

Members Baru
mlyuki 2014/4/18
TSteinmet 2014/4/17
HNoyes 2014/4/17
HCaple 2014/4/16
tikarasha 2014/4/16
Snowball99 2014/4/16
S9069 2014/4/15
JOgle 2014/4/14
CLipscomb 2014/4/14
ummiteeya 2014/4/14


 
   
 
Loading
 
 
 
 


Browsing this Thread:   1 Anonymous Users




« 1 2 (3) 4 »


Re: nak elak ruam susu...
#21
Rakan Arif
Info
mamaNufail,

rashes dia cuma kat muka & leher aje... atau ada jugak kat badan dia? Adakah kulit dia kering? Dah berapa lama rashes tu?

Rashes ni ada banyak jenis. Basic rule is...
kalau ruam panas/peluh... biasa akan hilang sendiri within a week as long as jgn bagi dia selalu berpeluh.
Kalau ruam susu, everytime lepas bf, lap muka dia dgn tisu or kain lembab. Biasanya cepat je within a week akan clear.
Kalau rashes yg disebabkan alergi, macam eczema, food allergy (that u eat sebab u bf), etc, then memang takkan hilang... until the cause is found & treated. So, in this case, kena jumpa doctor...

Posted on: 2008/12/2 18:35
Create PDF from Post Print Facebook Twitter Google Buzz Linkedin Stumbleupon FriendFeed Del.icio.us Digg Reddit Technorati


Re: nak elak ruam susu...
#22
Kenalan Baru
Info
thanx 4 d info UmmuAhmads...

nufail kena ruam kat tengkuk dia...i try letak bedak tapi xhilang...i think 2 ruam panas coz dia baring kan...then tengkuk dia akan berpeluh...yg ruam susu 2 dulu i sapu losyen n bedak...hilang gak...tapi esok nye kuar ruam lain lak...tapi since mommies kat SI cakap jangan letak bedak, i da x letak la...just biar dia hilang sendiri je...insyaAllah...

Posted on: 2008/12/2 21:14
Create PDF from Post Print Facebook Twitter Google Buzz Linkedin Stumbleupon FriendFeed Del.icio.us Digg Reddit Technorati


Re: nak elak ruam susu...
#23
Kenalan Baru
Info
rayyan pn ade ruam kat tengkuk die since i dlm pntng dulu.ingt kn kt tengkuk je tgk2 bile cukur kpl die ade ruam gak kt ats pala die!mula2 dulu risau gak tp tgk tak de pape, ruam tu ilang sndiri.takla completely ilang, ade gak lg. i kdg2 on kan air con kalo cuaca pns sgt.
rayyan my baby boy Original Image

Posted on: 2008/12/4 16:37
Create PDF from Post Print Facebook Twitter Google Buzz Linkedin Stumbleupon FriendFeed Del.icio.us Digg Reddit Technorati


Re: nak elak ruam susu...
#24
Rakan Istimewa
Info
nak tanya la
ok kot letak my question kat sini kot
my dania memang ade ruam susu kat pipi n ari tu dah hilang lepas letak ubt yg ambil kat klinik tp yg pelik la ne kat tempat ruam tu mcm putih2 nampak mcm panau
nape yeee
dah tak comel muka dia cos memang nampak ketara la putih2 kat muka dia
help........ me

Posted on: 2009/1/2 14:53
_________________
Original Image
Original Image
Original Image
Original Image
Create PDF from Post Print Facebook Twitter Google Buzz Linkedin Stumbleupon FriendFeed Del.icio.us Digg Reddit Technorati


Re: nak elak ruam susu...
#25
Kenalan Baru
Info
nak kongsi..

baby saya pun kerap ruam susu.. yerlah, sometimes susu meleleh and terpancut laju kat pipi dia..

saya pergi farmasi, tunjuk muka baby..

dia kasi krim METASONE ..
kecil je krim nye..bentuk tiub, rm 21

alhamdulillah, baik.. licin sehalus kulit bayi...hehheheh

Posted on: 2009/1/2 15:46
Create PDF from Post Print Facebook Twitter Google Buzz Linkedin Stumbleupon FriendFeed Del.icio.us Digg Reddit Technorati


Re: nak elak ruam susu...
#26
Kenalan Baru
Info
hi mommies, dulu my baby pun ader ruam kat muka n leher dier sebab tekena susu sy sapu bedak ah moi, dier dalam kotak hijau ader gambar 2 org pompuan cina...sekotak dalam RM1.50 memang bekesan...

Posted on: 2009/1/2 16:18
Create PDF from Post Print Facebook Twitter Google Buzz Linkedin Stumbleupon FriendFeed Del.icio.us Digg Reddit Technorati


Re: nak elak ruam susu...
#27
Kenalan Baru
Info
Salam..

my bb dah 3 bulan -
1) Ruam susu - nak try olemet ointment, but doc kate cream very strong,org dewasa boleh pakai tp utk bb x sesuai. it is true? baru checked dgn Doc.
2) bb suka garu hampir seluruh muka, kepala, telinga.. normal ke? kesian my bb terpaksa bedung spanjg masa..

any idea?

Posted on: 2011/2/7 16:38
Create PDF from Post Print Facebook Twitter Google Buzz Linkedin Stumbleupon FriendFeed Del.icio.us Digg Reddit Technorati


Re: nak elak ruam susu...
#28
Rakan Arif
Info
doctor pesan lap ngan kain basah slps minum.

ubat mmg die tak bagi walaupun teruk masa tu. tp saya sapu gak bepanthen.

saya kerap juga basuh ngan air (drpd paip) dan paling penting air tu tak panas/suam. sejuk lebih cepat melegakan sbb tidak mengeringkan kulit atau 'membakar' kulit.

elakkan perubahan suhu sekeliling yg mendadak. contoh bilik sejuk (aircond) lps tu bawak kuar terkena cahaya matahari terik.

Posted on: 2011/2/7 16:58
Create PDF from Post Print Facebook Twitter Google Buzz Linkedin Stumbleupon FriendFeed Del.icio.us Digg Reddit Technorati


Re: nak elak ruam susu...
#29
Kenalan Baru
Info
kat rumah, sy tak pakai aircond..cuma kipas syiling.. bs plak..langsung x pakai kipas utk bb..sbb cuaca rumah dia sejuk..mungkin jugak aircond dr bedmaster dia..bb cepat berpeluh..mungkin jugak slh 1 punca ruam di muka.. doc ada bg sebamed dan krim muka.. sy makin risau tgk ruam tu..

Posted on: 2011/2/7 17:08
Create PDF from Post Print Facebook Twitter Google Buzz Linkedin Stumbleupon FriendFeed Del.icio.us Digg Reddit Technorati


Re: nak elak ruam susu...
#30
Rakan Arif
Info
Salam,
sy dh ade dua org ank. Pengalaman ank suka naik ruam kt muka y dikenali sbg ruam susu pun dh jumpe camne nk atasi n dpt kurgkn.

Normal mlm2 kita nyusukn ank lps tu bb tido n kita pun skali tido. Esok pepagi normal hantar bb kt bs x mandikn lg. Klu kite dh mandikn make sure bsh muka ank kita tu smpi x de rs licin2 dh kt muka dia. Tu sume bekas susu y dia minum memlm. Klu BS basuh muka ank hanye sekali aje ms mandikn tu alamatnye mmg byk la lg naik ruam sbb bekas susu tu akan mengering & bsh skit2 tp x hilang dr muka. Ruam la alamatnye. Dlm ms y same leh teruskn pakai ubat ruam cam sebamed.

Posted on: 2011/2/7 17:52
Create PDF from Post Print Facebook Twitter Google Buzz Linkedin Stumbleupon FriendFeed Del.icio.us Digg Reddit Technorati




« 1 2 (3) 4 »



You can view topic.
You cannot start a new topic.
You cannot reply to posts.
You cannot edit your posts.
You cannot delete your posts.
You cannot add new polls.
You cannot vote in polls.
You cannot attach files to posts.
You cannot post without approval.
You cannot use topic type.
You cannot use HTML syntax.
You cannot use signature.

[Advanced Search]


 
 


Diselenggara oleh
Original Image
Pusat Sokongan Penyusuan Ibu

MBfPC
Original Image

Original Image

Online Shopping
Original Image
Online Shopping!!Visit us today!

Hebatnya Susu Ibu!
Original Image

ALIM Kids Playgroup
Original Image