Belum Menjadi Ahli?
 
Menu Utama

Login
Username:

Password:

Remember me



Lost Password?

Register now!

Carian

Siapa di Sini
31 user(s) are online (19 user(s) are browsing Forum)

Members: 0
Guests: 31

more...

Members Baru
MHenderso 2014/4/20
HAngela 2014/4/20
mlyuki 2014/4/18
TSteinmet 2014/4/17
HNoyes 2014/4/17
HCaple 2014/4/16
tikarasha 2014/4/16
Snowball99 2014/4/16
S9069 2014/4/15
JOgle 2014/4/14


 
   
 
Loading
 
 
 
 


Browsing this Thread:   1 Anonymous Users




(1) 2 3 4 »


peranakan/rahim turun selepas bersalin??
#1
Kenalan Baru
Info
Dear All,

Mcmane kita nk tahu samada peranakan/rahim kita dh menurun after bersalin.
Saya baru lepas bersalin anak 1st and nk tahu simptom2 turun peranakan ni?
and mcmane nk mengatasi mslh ni?
Sbb nurse kt hosp mase dia jahit premenium after sy bersalin tu, dia ckp saya punya 'rahim dh turun sikit'. Boleh sy tahu mcmane nurse tu tahu my rahim dh turun sikit?
Bahaya ke utk mengandung lg lepas ni?

- -

Posted on: 2008/12/3 14:15
Create PDF from Post Print Facebook Twitter Google Buzz Linkedin Stumbleupon FriendFeed Del.icio.us Digg Reddit Technorati


Re: peranakan/rahim turun selepas bersalin??
#2
Rakan Istimewa
Info
sebelum ni dah pernah diskas..for a women yg pernah mengandung..mmg uterus senang turun or tilted. reasonnye the ligamen yg pegang or hold it in place dah loose skit..(cam la getah kain baju kurung kita tu). reason being..ligamen tu mmg stretch time nak hold kandungang kita tu.

so byk benda can cause dia utk jatuh:
1) angkat benda berat
2) having sex
3) mmg turun sendiri for no reason

so ade yg amalkan makan jamu, just nak kuatkan blk that part..ade moms pegi gym utk ketatkan balik lower abs..berurut & bertungku cara betul also helps.

ade org kata kalau rahim jatuh, mmg susah nak pregnant again, ade yg kata lepas bersalin nnt rajin kena period pain.

as for me, i tau rahim i jatuh kalau rasa berat aje kat anu tu..ade cam ngilu skit..usually i get it during period or time tgh letih (sebab byk berjalan/angkat benda berat). apa yg i amalkan..bertungku ikut teknik yg bidan ajar time dlm pantang tu.

Posted on: 2008/12/3 14:23
_________________
Disclaimer: I am not a medical doctor. All of the posting on this website & my blog were written by me for educational purposes, but are not meant to diagnose or treat any medical disorders.
Create PDF from Post Print Facebook Twitter Google Buzz Linkedin Stumbleupon FriendFeed Del.icio.us Digg Reddit Technorati


Re: peranakan/rahim turun selepas bersalin??
#3
Kenalan Baru
Info
nk tahula,mcmane teknik yg bertungku dgn btl tu?if mengurut je xboleh btl kan blk ke peranakan turun tu?

Posted on: 2008/12/3 14:26
Create PDF from Post Print Facebook Twitter Google Buzz Linkedin Stumbleupon FriendFeed Del.icio.us Digg Reddit Technorati


Re: peranakan/rahim turun selepas bersalin??
#4
Rakan Istimewa
Info
Quote:

amiera wrote:
nk tahula,mcmane teknik yg bertungku dgn btl tu?if mengurut je xboleh btl kan blk ke peranakan turun tu?


u dlm patang lg kan? rajin2 la pergi berurut dgn bidan expert..sgt la digalakkan berurut time dlm pantang, 3hari nak habis pantang, hari ke 60 & hari ke 100.

i ni dah lama gak tak berurut..yg sempat bertungku aje..i pakai anak lesung tu aje..heat it up..then gunakan batu tu urut plahan2. upper abdomen- dr sides ke tengah (tp hati2 jgn push ke bawah, nnt tu akan push rahim lg ke bawah). then dr hujung tundun/tumtum up tu upper abs..buat tu sampai la hangat batu tu hilang.

Posted on: 2008/12/3 14:33
_________________
Disclaimer: I am not a medical doctor. All of the posting on this website & my blog were written by me for educational purposes, but are not meant to diagnose or treat any medical disorders.
Create PDF from Post Print Facebook Twitter Google Buzz Linkedin Stumbleupon FriendFeed Del.icio.us Digg Reddit Technorati


Re: peranakan/rahim turun selepas bersalin??
#5
Rakan Istimewa
Info
bagus juga topic ne
sekurang2 nya tahu jg cos saya memang tak tahu mcm mana rasanya rahim jth ne..... selalu dengar tp tak tahu mcm mana
tp betul kata mama miya kena rajin berurut utk naikkan blik peranakan.....
mama miya dah turun ilmu bertungku ......
leh follow la kalau mcm tu......

Posted on: 2008/12/3 14:42
_________________
Original Image
Original Image
Original Image
Original Image
Create PDF from Post Print Facebook Twitter Google Buzz Linkedin Stumbleupon FriendFeed Del.icio.us Digg Reddit Technorati


Re: peranakan/rahim turun selepas bersalin??
#6
Rakan Karib
Info
Biasanya rahim turun utk org yg bersalin normal ke?
Mcmana pulak dgn org yg bersalin czer?

Sy baru lps bersalin 4 bln cara czer.
Mak bidan kata klu nak sengkak kan peranakan, dtg balik jumpa dia lps 6 bulan.
Klu taknak pun tak pe sbb org bersalin czer tak meneran.
Lagi la sy tak rasa sakit bersalin normal langsung sbb langsung takde tanda nak bersalin lagi.
Bersalin czer sbb baby breech masa 38 minggu.

Posted on: 2008/12/3 15:00
Create PDF from Post Print Facebook Twitter Google Buzz Linkedin Stumbleupon FriendFeed Del.icio.us Digg Reddit Technorati


Re: peranakan/rahim turun selepas bersalin??
#7
Rakan Arif
Info
btul la rina nak tau jugak kalo org czer mcm mane?
tp saya sakit kontraksen dekat 12 jam..nurse siap ckp jgn teran jgn teran tp dh x tahan terteran jugak la..last2 czer je..kalo mcm ni turun ke rahim?

Posted on: 2008/12/3 15:04
_________________
Original ImageOriginal Image
Original ImageOriginal Image
Create PDF from Post Print Facebook Twitter Google Buzz Linkedin Stumbleupon FriendFeed Del.icio.us Digg Reddit Technorati


Re: peranakan/rahim turun selepas bersalin??
#8
Rakan Istimewa
Info
Quote:

Rina17 wrote:
Biasanya rahim turun utk org yg bersalin normal ke?
Mcmana pulak dgn org yg bersalin czer?.


org ceaser, ade doctor akan tuck dia punye ligamen..but again i remind..since ligamen dah longgar sebab kan nak menampung baby time perut kita boyot tu, mmg lah rahim akan senang jatuh.

so tak kisah la vaginal birth or ceaser, once kita dah pernah ngandung, mmg ade risiko rahim jatuh tak pasal2. i sendiri dulu blur2 bab ni, until my gyne explain. ade kebaikan jugak ligamen longgar, nnt bila pregnant anak ke 2..the mom takde rasa sakit sgt & jarang la sgt nak kena round ligament. i dulu time kena round ligament, siap demam2.

Posted on: 2008/12/3 15:19
_________________
Disclaimer: I am not a medical doctor. All of the posting on this website & my blog were written by me for educational purposes, but are not meant to diagnose or treat any medical disorders.
Create PDF from Post Print Facebook Twitter Google Buzz Linkedin Stumbleupon FriendFeed Del.icio.us Digg Reddit Technorati


Re: peranakan/rahim turun selepas bersalin??
#9
Rakan Karib
Info
go n search fot topik rahim jatuh....bleh bace isu yg same gak laa...

for me..i berurut 2 bln sekalik or sebln...arituh bru g urut...akak tuh kate ok...so tkde laa nk riso2 dh....

Posted on: 2008/12/3 17:35
_________________
i'm mama to adlina maisarah bt mohd zaki
Create PDF from Post Print Facebook Twitter Google Buzz Linkedin Stumbleupon FriendFeed Del.icio.us Digg Reddit Technorati


Re: peranakan/rahim turun selepas bersalin??
#10
Rakan Rujuk
Info
heheh mamalin rasa rahim ni ke bawah masa lps bersalin, pastu g urut n tkg urut tu naik kan blik rahim tu mmg rasa kelainan. rasa ringan perut n masa dia tolak tu mmg rasa cam ada menda yg naik balik, cam rasa angin naik atas pun ada.... tak la sakit sgt.....

Posted on: 2008/12/3 17:44
_________________
Original ImageOriginal Image
Create PDF from Post Print Facebook Twitter Google Buzz Linkedin Stumbleupon FriendFeed Del.icio.us Digg Reddit Technorati




(1) 2 3 4 »



You can view topic.
You cannot start a new topic.
You cannot reply to posts.
You cannot edit your posts.
You cannot delete your posts.
You cannot add new polls.
You cannot vote in polls.
You cannot attach files to posts.
You cannot post without approval.
You cannot use topic type.
You cannot use HTML syntax.
You cannot use signature.

[Advanced Search]


 
 


Diselenggara oleh
Original Image
Pusat Sokongan Penyusuan Ibu

MBfPC
Original Image

Original Image

Online Shopping
Original Image
Online Shopping!!Visit us today!

Hebatnya Susu Ibu!
Original Image

ALIM Kids Playgroup
Original Image