Belum Menjadi Ahli?
 
Menu Utama

Login
Username:

Password:

Remember me



Lost Password?

Register now!

Carian

Siapa di Sini
25 user(s) are online (13 user(s) are browsing Forum)

Members: 0
Guests: 25

more...

Members Baru
YWakehurs 2014/4/23
regina8539 2014/4/23
toojae3Loh 2014/4/23
IFurnell 2014/4/22
yazmin1725 2014/4/22
farayassir 2014/4/22
MHenderso 2014/4/20
HAngela 2014/4/20
mlyuki 2014/4/18
TSteinmet 2014/4/17


 
   
 
Loading
 
 
 
 


Browsing this Thread:   1 Anonymous Users




(1) 2 »


sne nk galakkan bby meniarap n merangkak?
#1
Kenalan Baru
Info
bby sy dh 7bln. meniarap tue bley,tp jap jek. pas2 nangis. npe ek? sbb berat bdn die ker??

Posted on: 2009/3/23 20:15
Create PDF from Post Print Facebook Twitter Google Buzz Linkedin Stumbleupon FriendFeed Del.icio.us Digg Reddit Technorati


Re: sne nk galakkan bby meniarap n merangkak?
#2
Rakan Arif
Info
i think sbb dia sakit kot meniarap.

Posted on: 2009/3/23 20:58
_________________
Original Image
Original Image
Original Image
Create PDF from Post Print Facebook Twitter Google Buzz Linkedin Stumbleupon FriendFeed Del.icio.us Digg Reddit Technorati


Re: sne nk galakkan bby meniarap n merangkak?
#3
Rakan Karib
Info
sama ngan kes anak sy.mungkin masa dia meniarap tu dia guna dada untuk tampung berat badan dia.cara yg betul mungkin guna siku/tangan untuk tampung badan.

anak sy dah 9 bulan tp mmg blm blh merangkak.keje dia golek2 jelah..tp duduk dah tegak,cuma x berapa stabil.


Posted on: 2009/3/24 4:17
_________________
Original ImageOriginal Image

Koleksi Baju Bayi & Kanak2->>
http://baby-zone-sb.blogspot.com
Create PDF from Post Print Facebook Twitter Google Buzz Linkedin Stumbleupon FriendFeed Del.icio.us Digg Reddit Technorati


Re: sne nk galakkan bby meniarap n merangkak?
#4
Kenalan Baru
Info
baby saya baru 3 bulan 5 hari dah meniarap..baby saya pun sama juga masa mula2 nak belajar meniarap dia nangis2 ..

Posted on: 2009/3/24 9:07
Create PDF from Post Print Facebook Twitter Google Buzz Linkedin Stumbleupon FriendFeed Del.icio.us Digg Reddit Technorati


Re: sne nk galakkan bby meniarap n merangkak?
#5
Kenalan Baru
Info
Dalam buku Wan Asma Wan Ismail: Bayi akan terus mengiring ke kiri dan ke kanan dan seterusnya akan meniarap. Kebanyakan bayi akan mula meniarap semasa berumur 3-5 bulan dan boleh mengawal kepala dalam keadaan meniarap atau tegap semasa didukung. Bayi juga dapat mengawal kepala dengan baik apabila dipangku dalam keadaan separuh duduk semasa melakukan stimulasi untuk kawalan kepala dari posisi telentang. Seterusnya bayi akan melakukan pergerakan dari posisi meniarap ke posisi telentang dan seterusnya boleh berguling-guling serta berpusing-pusing.

Tanda-tanda yang perlu diperhatikan:
a) Jika pergerakan kedua-dua belah anggota bayi tidak sama contohnya bayi hanya menggerakkan sebelah anggota sahaja dan ini mungkin menunjukkan yang bayi mengalami lemah di sebelah naggota yang kurang bergerak. Jika bayi didapati lemah pada sebelah anggotanya, ia memerlukan pemeriksaan doktor dengan segera.

b) bayi masih belu meniarap walaupun setelah berumur 5 bulan ke atas.

Aktiviti Rangsangan Pergerakan Kasar
i)Aktiviti untuk meniarap
ii)Lakukan aktiviti bayi untuk meniarap ke kiri dan ke kanan.
a)Untuk sebelah kiri, bunyikan loceng atau permainan menarik di sebelah kiri bayi agar bayi akan berpusing ke kiri. Jika tiada tindakbalas yang berkesan, teruskan aktiviti berikut. Dalam keadaan terbaring, pegang lengan kanan dan bengkokkan kaki kanan, dan bawa ke kiri. Beri rangsangan sama ada bunyi loceng atau permainan dari sbelah kiri. Lakukan aktiviti yang sama untuk meniarap ke kanan.

Posted on: 2009/3/24 9:44
Create PDF from Post Print Facebook Twitter Google Buzz Linkedin Stumbleupon FriendFeed Del.icio.us Digg Reddit Technorati


Re: sne nk galakkan bby meniarap n merangkak?
#6
Kenalan Baru
Info
Quote:

minsarah wrote:
a) Jika pergerakan kedua-dua belah anggota bayi tidak sama contohnya bayi hanya menggerakkan sebelah anggota sahaja dan ini mungkin menunjukkan yang bayi mengalami lemah di sebelah naggota yang kurang bergerak. Jika bayi didapati lemah pada sebelah anggotanya, ia memerlukan pemeriksaan doktor dengan segera.


alamak..zahin byk gerak belah kiri...jarang sgt (boleh kata mcm x penah tgk die meniarap belah kanan)..huhuhuu...takut la plak..serius nih..

Posted on: 2009/3/24 16:27
_________________
Original Image

Original Image

Original Image
Create PDF from Post Print Facebook Twitter Google Buzz Linkedin Stumbleupon FriendFeed Del.icio.us Digg Reddit Technorati


Re: sne nk galakkan bby meniarap n merangkak?
#7
Rakan Setia
Info
anak sy tengah nak balik2kan badan dia,tp setakat nih blum berjaya lagi meniarap..byk mengiring sebelah kanan..ayahnya pulak kekadang tu tolong terbalikkan dia, hari ni genap 3 bulan...

Posted on: 2009/3/24 18:05
_________________
Ingin mengupah jurugambar perkahwinan tetapi tidak tahu di mana nak bermula? mulakan di sini
http://wadlensa.blogspot.com

Original ImageOriginal Image
Create PDF from Post Print Facebook Twitter Google Buzz Linkedin Stumbleupon FriendFeed Del.icio.us Digg Reddit Technorati


Re: sne nk galakkan bby meniarap n merangkak?
#8
Kenalan Baru
Info
salam to all momies..

mama -alifh...anak sulung ka?saya rasa semua ni ikit pkembangan bayi...tapi kalu tlalu lambat sgt jgn ambil mudah dlm semua perkara...jumpa paed..then tnya masalah bayi kita knapa lmbt dalam perkembangan...bukan apa takut tlambat kita btanya hanya kerana kita busy ngan kheja..takut nnti kita yg merana kalu ada sebarang masalah di kemudian hari

saya just nak share je..saya ada anak dua org,dua2 llaki..yg ptama 3 tahun lbh..yg kdua 8 bulan.kalu ikutkan pkembangan abgnya mcm bby normal punya pkembangan,.dah stahun lbh baru leh jalan dengan cekapnya..kalu yg kdua plak..apa yg saya perhatikan,dia lebih cepat skit bbanding abgnya..gigi usia nak 4 bulan dah tumbuh,abgnya dlu 6 bulan lbh baru tumbuh gigi.meniarap dlm usia 3 bulan lbh..then masa 4 bulan tuh dia deman seminggu...rupa2nya mcm2 dia nak buleh...antaranya merangkak..duduk...then sekarang dah start nak bjalan...

apapun...saya bangga ngan perkembangannya n tak jemu merakan saat bahagia tue

Posted on: 2009/3/24 19:34
Create PDF from Post Print Facebook Twitter Google Buzz Linkedin Stumbleupon FriendFeed Del.icio.us Digg Reddit Technorati


Re: sne nk galakkan bby meniarap n merangkak?
#9
Kenalan Baru
Info
ehhh

lupa plak nak bagi caranya untuk galakan bby merangkak n mniarap..kalu mniarap tuh saya rasa biar bby sdr yg nak..tapi kalu merangkak leh kita galakkn

antaranya:

letakkan toy sedikit demi sedikit jauhnya untuk kita galakkn bby ambil mainan tsebut(saya slalu praktikkn kat bby saya)cara yg sama boleh juga kita prantikkn dengan kita panggil nama nya..

jgn selalu letak dlm walker,takut bby terbatas buat something

Posted on: 2009/3/24 19:41
Create PDF from Post Print Facebook Twitter Google Buzz Linkedin Stumbleupon FriendFeed Del.icio.us Digg Reddit Technorati


Re: sne nk galakkan bby meniarap n merangkak?
#10
Kenalan Baru
Info
ini yg sy dpt dr jkm ms monthly check up utk my bb
KAWALAN KEPALA
1.baringkan bayi dlm keadaan telentang
2.pegang pergelangan tangan bayi
3.beritahu bayi yg anda akn menariknya ke atas
(kepala & blakang bayi seharusnya selari)

PUSING KE KIRI DAN KANAN SERTA MENIARAP
Jika bayi tdk b'pusing ke kiri dan kana pd umur 5 bulan, lakukan aktiviti berikut
1.bengkok tangan kanan dan bawa ke kir
2.bengkok kaki kanan dan bawa ke kiri
3.tolak punggung secara perlahan ke kiri sehingga bayi meniarap
*ulang aktiviti 1,2,3 untuk sebelah lg & ulangi sebyk 3-5 kali sehari

BAYI BERPUSING
letakkan mainan yg berbunyi / berwarna terang di sbelah kiri@kanan bayi

byk lg..nnt kalau sempat, sy attachkan utk merangkak pula

Posted on: 2009/3/24 21:14
Create PDF from Post Print Facebook Twitter Google Buzz Linkedin Stumbleupon FriendFeed Del.icio.us Digg Reddit Technorati




(1) 2 »



You can view topic.
You cannot start a new topic.
You cannot reply to posts.
You cannot edit your posts.
You cannot delete your posts.
You cannot add new polls.
You cannot vote in polls.
You cannot attach files to posts.
You cannot post without approval.
You cannot use topic type.
You cannot use HTML syntax.
You cannot use signature.

[Advanced Search]


 
 


Diselenggara oleh
Original Image
Pusat Sokongan Penyusuan Ibu

MBfPC
Original Image

Original Image

Online Shopping
Original Image
Online Shopping!!Visit us today!

Hebatnya Susu Ibu!
Original Image

ALIM Kids Playgroup
Original Image