Belum Menjadi Ahli?
 
Menu Utama

Login
Username:

Password:

Remember me



Lost Password?

Register now!

Carian

Siapa di Sini
32 user(s) are online (22 user(s) are browsing Forum)

Members: 0
Guests: 32

more...

Members Baru
mlyuki 2014/4/18
TSteinmet 2014/4/17
HNoyes 2014/4/17
HCaple 2014/4/16
tikarasha 2014/4/16
Snowball99 2014/4/16
S9069 2014/4/15
JOgle 2014/4/14
CLipscomb 2014/4/14
ummiteeya 2014/4/14


 
   
 
Loading
 
 
 
 


Browsing this Thread:   1 Anonymous Users




(1) 2 3 »


Mengandung baru 5 bulan, perut dah besar macam 7 bulan
#1
Rakan Karib
Info
ada sesiapa tak yang ada pengalaman mcm ni. i baru pregnant 5 bulan. masa 3 bulan pun perut dah nampak. tambah skrg dah 5 bulan. besar macam 7 bulan. i dah tak larat nk bawa perut. apatah lagi nak tunggu due bulan nov ni. sedih betul mengenangkan due date yang lambat lagi....

Posted on: 2009/4/28 12:09
Create PDF from Post Print Facebook Twitter Google Buzz Linkedin Stumbleupon FriendFeed Del.icio.us Digg Reddit Technorati


Re: Mengandung baru 5 bulan, perut dah besar macam 7 bulan
#2
Rakan Rujuk
Info
Ibu_lala...
Due on Nov? Tp dah 5 bulan kan, mean u deliver bulan 9 kan (mean sept). sebab I baru 3 bulan lebih ,but my due date Oct..

Okay back to topic...
I have no experience about this but I have 2 friends yang macam ni..

My 1st friend : time 3 months memang dah nampak, by 5 months memang ramai yang tegur macam dah sarat sangat..
She had GDM (diabetis ketika mengandung), so biasanya baby besar.. So far GDM mother memang kandungan dia besar compare ngan normal..

My 2nd friend, by 7 months memang perut macam nak due dah.. Gynae said yang rahim dia mengembang terlebih dahulu berbanding kandungan.. Saya tak sure terminologi dia orang panggil apa... Baby normal size, liquor normal weight, but uterus dia mengembang awal.. kalau kes ni memang risky sikit sebab possible excessive bleeding during delivery.. And my friend was suggested for c-sect to reduce to risk..

Ada jugak mother yang liquor (air ketuban) dia banyaaak sangat, itupun menyumbang kepada perut yang besar..

But better confirm ngan gynae what's the problem..

Posted on: 2009/4/28 12:19
_________________
Seorang IBU kepada dua hero dan MBf PC
Visit my SUPERMOM BLOG
hubungi saya hanaseman@yahoo.com
Create PDF from Post Print Facebook Twitter Google Buzz Linkedin Stumbleupon FriendFeed Del.icio.us Digg Reddit Technorati


Re: Mengandung baru 5 bulan, perut dah besar macam 7 bulan
#3
Rakan Arif
Info
saya dulu br 4bln prgnt,wajib pakai baju mgandung..baju kurung xde lgsg yg muat,kebaya lg la jgn harap..pningkatn berat bdn ms mgandung hmpr 18kg..7bln prgnt, kalau drive perut dh sentuh streng..hehehe..lps bsalin timbang berat turun sm dgn berat bb je..tp skrg kalau tgk msti ramai jeles..hahahaha berkat pyusuan ibu..so,jgn risaula..

Posted on: 2009/4/28 12:25
Create PDF from Post Print Facebook Twitter Google Buzz Linkedin Stumbleupon FriendFeed Del.icio.us Digg Reddit Technorati


Re: Mengandung baru 5 bulan, perut dah besar macam 7 bulan
#4
Rakan Rujuk
Info
Saya plak jenis mengandung perut kecik, dulu 6 bulan baru pakai bj ngandung. Sebenarnya takyah lagi pun takpa, tapi sebab hubby excited beli baju ngandung banyak, pakai jerlah.

Sekarang dah 14 minggu (3bulan lebih), masih okay lagi bj kurung, tapi cangkuk kain tu dah kena tukar posisi ke hujung.. sampai sekarang pun ramai yg tak prasan saya pregnant lagi.

Posted on: 2009/4/28 13:02
_________________
Seorang IBU kepada dua hero dan MBf PC
Visit my SUPERMOM BLOG
hubungi saya hanaseman@yahoo.com
Create PDF from Post Print Facebook Twitter Google Buzz Linkedin Stumbleupon FriendFeed Del.icio.us Digg Reddit Technorati


Re: Mengandung baru 5 bulan, perut dah besar macam 7 bulan
#5
Rakan Arif
Info
xsume org sama, kalu takut cuba minta nasihat dr DR, kdg2 ade org badan kecik, perut besar & sebaliknya, cm saya nk msk 5 bulan br nmpk perut, sume ngat saya br 2-3 bulan hehehe,

bkn ape, kdg2 bb kecik air lebih dlm perut sbb tu dia besar @ may b lemak byk, kdg2 mmg sbb bb besar, InsyaAllah!! sume ade sbb tu....

pada saya, perut besar @ kecik, jnji kesihatan bb & ibu ok, xmengapa.....cuma yer la xlarat kdg2 nk jalan, saya yg cmni pon rs malas nk bergerak bebas....lg2 kalu bb lasak sgt hehehe...

yg penting keselesaan diri, pakai baju yg sesuai, kasut tu beli yg selesa, mahal skit xper la, takut xtertampung berat, kalu kaki dh mula nk bengkak cpt2 boh minyak tp jnji urut jgn kuat sgt, just layang jer,

ubat2 jgn miss mkn...

Posted on: 2009/4/28 13:12
_________________
Original ImageOriginal Image
Original ImageOriginal Image
Create PDF from Post Print Facebook Twitter Google Buzz Linkedin Stumbleupon FriendFeed Del.icio.us Digg Reddit Technorati


Re: Mengandung baru 5 bulan, perut dah besar macam 7 bulan
#6
Kenalan Baru
Info
sy pun dulu, masa 2 bln lg dah nmpk perut tp cover ekekeke..masa 3 bln dah cam 5 bln...perut mmg besar sdgkn sy saiz kecik jek..sy berat 46kg je...bygkn perut 3 bln cam 5 bln. 3 bln sy dah pakai "UNIFORM"...
masa 5 bln, cam dah 7 bln lak, masa ni sy pun dah x larat sgt cam dah nk due,smpi my boss tegur...'dah due ke?..
jgn aktif sgt buat keje, nnt TERbesalin kat ofis, susah..ada nnt yg jd Bidan terjun...'
jgn risau la, klu kandungan x de apa2 masalah..it's ok je.

Posted on: 2009/4/28 13:26
_________________
Original ImageOriginal Image
Original ImageOriginal Image
Create PDF from Post Print Facebook Twitter Google Buzz Linkedin Stumbleupon FriendFeed Del.icio.us Digg Reddit Technorati


Re: Mengandung baru 5 bulan, perut dah besar macam 7 bulan
#7
Kenalan Baru
Info
ibu_lala jgn risau ye...sy pun hadapi bende yg same mase peknen hr tu...time tu peknen 3 bulan tp perut dh mcm 5-6 bln...so mase 7 bulan sume dok tanye dah nak due ke...tp yg pelik sy ni perut je besar...tp muke maintain mcm biasa...klu org just tgk muke mesti diorang ingat sy ni tak peknen...mase 9 bulan plak mmg dah tak larat nak bwk perut...rase berat sgt..smpi hubby naik risau...then mase b.salin hr tu berat baby 4.4kg...pastu br sy terfikir balik...patutla sy lak larat nak bwk...

Posted on: 2009/4/28 14:23
Create PDF from Post Print Facebook Twitter Google Buzz Linkedin Stumbleupon FriendFeed Del.icio.us Digg Reddit Technorati


Re: Mengandung baru 5 bulan, perut dah besar macam 7 bulan
#8
Rakan Arif
Info
Salam ibu lala...

first congrats yer sbb dh peknen n tak lama lg nk dpt bb...2nd,why u nk sedih2 time peknen ni...hnya disebabkan keadaan perut yg tak sepadan ngan usia kandungan? awak jgn terlalu risau sbb ada sesetengah preggy mom mmg akan cepat pembesaran perut mereka...Apatah lg kalu ini kandungan yg kedua atau lebih tepat bkn 1st time kita peknen..
pembesaran perut pun bergantung pd ketebalan kulit perut,kandungan air ketuban yg mybe byk n berbagai2 faktor lain...

mmg la peknen ni adakalanya buat kita letih, cepat penat n nak jer cepat2 bb kuar..tp inikan salah satu moment yg paling indah dlm kehidupan seorg ibu...esok time dh bersalin rindu plak kenangan membawa perut...hehe cm sy lah tu

Actually awak dh p check ngan doc? manatahu peknen twin ke

Posted on: 2009/4/28 14:48
_________________
Original ImageOriginal Image


Original ImageOriginal Image
Create PDF from Post Print Facebook Twitter Google Buzz Linkedin Stumbleupon FriendFeed Del.icio.us Digg Reddit Technorati


Re: Mengandung baru 5 bulan, perut dah besar macam 7 bulan
#9
Kenalan Baru
Info
Hi ibu lala.

Jangan risau dgn keadaan tu. umi_nam pun camtu gak dulu,
besar betul perut. time 3 bln dah mcm 5 bln, time 5 bln dah mcm 8 bln. tapi, alhamdulillah, takde mslh apa-apa. mmg air ketuban umi_nam byk sgt. masa nk dliver tu, air dah pecah lbh awal dlm 24 jam, dan dah mencurah curah, tiapi dlm labour room, dr pecahkan ag, and habis kuyup bed tu.
mmg penuh air. so, don't worry ye, tapi klu utk kepastian better consult dr.

Posted on: 2009/4/28 14:57
Create PDF from Post Print Facebook Twitter Google Buzz Linkedin Stumbleupon FriendFeed Del.icio.us Digg Reddit Technorati


Re: Mengandung baru 5 bulan, perut dah besar macam 7 bulan
#10
Rakan Rujuk
Info
Quote:

ibufarish wrote:
Saya plak jenis mengandung perut kecik, dulu 6 bulan baru pakai bj ngandung. Sebenarnya takyah lagi pun takpa, tapi sebab hubby excited beli baju ngandung banyak, pakai jerlah.

Sekarang dah 14 minggu (3bulan lebih), masih okay lagi bj kurung, tapi cangkuk kain tu dah kena tukar posisi ke hujung.. sampai sekarang pun ramai yg tak prasan saya pregnant lagi.


Nak mencelah sket.......saya dulu, perut terlebih kecik.

Dah masuk 8 bulan baru beli baju pregnant, tu pun.....sama la cam Hana.....Hubby yg teringin nak belikan hehe

Time 8 bulan gak la ada jiran kat kg hubby tanya......perut dah ada isi ke? rupanya....nak kuar dah pun!

Betapanya perutku kecik.....

Tapi yg 2nd ni....mcm cepat lak perut membesar. Tapi kira ok gak la.....senang nak buktikan kat hanees yg dlm perut mama ada adik

Posted on: 2009/4/29 14:28
_________________
Original Image

Original Image

MY DEAR SUNSHINE
Create PDF from Post Print Facebook Twitter Google Buzz Linkedin Stumbleupon FriendFeed Del.icio.us Digg Reddit Technorati




(1) 2 3 »



You can view topic.
You cannot start a new topic.
You cannot reply to posts.
You cannot edit your posts.
You cannot delete your posts.
You cannot add new polls.
You cannot vote in polls.
You cannot attach files to posts.
You cannot post without approval.
You cannot use topic type.
You cannot use HTML syntax.
You cannot use signature.

[Advanced Search]


 
 


Diselenggara oleh
Original Image
Pusat Sokongan Penyusuan Ibu

MBfPC
Original Image

Original Image

Online Shopping
Original Image
Online Shopping!!Visit us today!

Hebatnya Susu Ibu!
Original Image

ALIM Kids Playgroup
Original Image