Belum Menjadi Ahli?
 
Menu Utama

Login
Username:

Password:

Remember me



Lost Password?

Register now!

Carian

Siapa di Sini
36 user(s) are online (19 user(s) are browsing Forum)

Members: 0
Guests: 36

more...

Members Baru
konnor3839 2014/4/24
YWakehurs 2014/4/23
regina8539 2014/4/23
toojae3Loh 2014/4/23
IFurnell 2014/4/22
yazmin1725 2014/4/22
farayassir 2014/4/22
MHenderso 2014/4/20
HAngela 2014/4/20
mlyuki 2014/4/18


 
   
 
Loading
 
 
 
 


Browsing this Thread:   1 Anonymous Users






#1
Rakan Karib
Info

saya baca kat satu website...sape2 leh beri pandangan..?

http://emjayjb.multiply.com/journal/item/201

Sekali lagi saya ingin memberikan peringatan bahawa berhati-hatilah dengan pandangan para doktor. Bukanlah semua pandangan doktor adalah benar dan bukanlah semua pandangan doktor adalah salah. Ada pandangan doktor boleh diamalkan tetapi memang ada pandangan dari doktor ini kena buang secara total.



Apabila doktor mengatakan bahawa diabetes tidak boleh diubati atau dipulihkan, pandangan ini boleh didengar tetapi tidak boleh dipakai. Sedangkan Allah SWT telah menyatakan bahawa setiap penyakit ada ubatnya melainkan tua dan mati. Jikalau ada yang bersungguh-sungguh untuk pulih dari diabetes, datanglah ke JB, redhalah untuk menjadi orang Islam yang lebih baik, dengarlah dan amalkanlah nasihat dan insya-Allah diabetes boleh pulih.



Apabila doktor mengatakan anak sdr adalah allergy kepada susu lembu, pandangan doktor ini boleh didengar tetapi tidak boleh dipakai. Dalam bab allergy kepada susu lembu ini, Allah sebenarnya tidak pilih kasih kepada kanak-kanak. Allah menjadikan lembu yang bersaiz besar boleh menghasilkan susu yang banyak adalah untuk manfaat kepada manusia. Banyak khasiat Allah berikan melalui susu lembu ini untuk kesihatan manusia.



Dalam beberapa artikel yang lalu, seperti Susu penuh lemak tingkatkan peluang hamil , Penyakit moden - penyakit berkaitan sistem pernafasan (PBSP) saya ada bercerita tentang khasiat yang dijadikan Allah melalui susu lembu untuk merawat masalah berkaitan sistem pernafasan.



Berdasarkan pengalaman saya dengan kanak-kanak yang telah disahkan oleh doktor sebagai allergy kepada susu lembu yang akhirnya telah sihat walafiat, itulah sebabnya saya mengatakan bahawa apabila doktor berkata bahawa “anak tuan allergy kepada susu lembu”, dengarlah pesanan tersebut tetapi jangan dipakai.



Anak yang menghadapi Penyakit moden - penyakit berkaitan sistem pernafasan (PBSP) insya-Allah boleh dirawat hanya dengan mengamalkan pantang larang dan meminum susu lembu. Bagi kes anak mikran yang disahkan doktor sebagai allergy kepada susu lembu, sebenarnya anak sdr mikran ini juga telah menghidapi Penyakit moden - penyakit berkaitan sistem pernafasan (PBSP). Insya-Allah jika diperhatikan hujung jari tangan anak mikran ini warnanya agak kebiruan sedangkan hujung jari orang yang sihat warnanya adalah kemerahan. Warna kebiruan mengesahkan bahawa mereka ini menghidap Penyakit moden - penyakit berkaitan sistem pernafasan (PBSP). Warna kebiruan adalah disebabkan oksigen yang dibawa oleh darah kesetiap bahagian tubuh badan tidak mencukupi akibat dari paru-paru yang bermasalah.



Bagaimana atau mengapa paru-paru bermasalah? Persoalan ini telah saya kupas di dalam artikel saya yang lalu iaitu Penyakit moden - penyakit berkaitan sistem pernafasan (PBSP) . Saya rumuskan sekali lagi faktor-faktor yang merosakkan paru-paru atau sistem pernafasan iaitu:



1. Minum air batu
2. Mandi malam
3. Tidur di bawah kipas yang laju atau aircondition
4. Makan banyak makanan seperti belacan, udang, kerang, ketam, sotong, rojak petis, cencaluk, budu dan makanan yang sewaktu dengannya.
5. Bekerja di kawasan yang banyak melakukan kerja kimpalan juga merosakkan sistem pernafasan.
6. Bekerja di kilang yang menghasilkan printed circuit board (PCB) juga merosakkan paru-paru.
7. Kerja shift malam
8. Menghisap rokok.



Selain dari punca-punca sebagaimana di atas, menghidu barangan asbestos atau mendiami kawasan berhampiran kilang asbestos juga amat merbahaya kepada paru-paru.



Bagi kes anak mikran yang baru berusia 2 tahun ini, mengapakah paru-parunya sudah bermasalah? Jika di amati segala faktor-faktor merosak paru-paru sebagaimana 8 + 1 diatas, kemungkinannya segala faktor di atas tidak berlaku ke atas kanak-kanak ini. Bagi kanak-kanak, punca kerosakan paru-paru atau sistem pernafasan mereka selalunya adalah faktor nombor 3 di atas iaitu tidur di bawah kipas yang laju atau aircondition. Namun demikian, faktor ini hanya akan menyebabkan kerosakan pada paru-paru atau sistem pernafasan selepas satu tempuh waktu seperti usia kanak-kanak 3 – 4 tahun sahaja.



Bagi kes anak mikran ini, punca lain yang kerap menjadi penyebab kerosakan paru-paru atau sistem pernafasan bayi atau kanak-kanak pada usia awal ialah sebenarnya akibat air susu ibu atau susu formula yang memasuki paru-paru. Ibu-ibu selalu diajarkan untuk mengeluarkan angin (macam sendawa) bayi mereka selepas bayi ini disusukan dengan menggosok belakang dada sehingga bayi ini keluar angin dari mulut beberapa kali. Amalan ini adalah sangat penting kerana sekiranya angin ini tidak dikeluarkan, angin ini akan menyebabkan bayi ini muntah. Dalam posisi bayi yang terlentang, muntah adalah amat merbahaya kerana sebahagian muntah ini boleh memasuki paru-paru melalui hidung. Muntah yang memasuki paru-paru memanglah amat merbahaya dan boleh menyebabkan berbagai masalah kronik seperti pneumonia selain kerap batuk dan selsema.



Itulah sebabnya sebahagian ibu bapa meletakkan bayi mereka pada posisi meniarap dengan mengiringkan mukanya sama ada ke kiri atau ke kanan. Pada posisi ini, sekiranya bayi muntah, ia akan dikeluarkan terus dari mulut tanpa takut muntah ini akan memasuki hidung.



Air yang tertumpah ke dada bayi mudah dikeringkan dengan mengelapnya tetapi muntah yang memasuki paru-paru bagaimana untuk mengeringkannya? Allah SWT yang menjadikan manusia amat mengetahui masalah-masalah yang bakal dihadapi oleh manusia. Allah telah menjadikan susu lembu untuk membantu manusia menangani masalah paru-paru termasuk masalah muntah bayi yang memasuki paru-paru. Apabila terdapat sebarang bendasing di dalam paru-paru seperti muntah dan sebagainya, dengan meminum susu lembu, Allah SWT melalui sunnatullahNya (kelazimanNya) menyebabkan silia yang terdapat di permukaan sistem pernafasan / paru-paru menolak bendasing ini untuk dikeluarkan sebagai kahak berlendir yang boleh ditelan semula untuk masuk ke perut atau dibatukkan untuk keluar melalui mulut.



Bagi orang dewasa, mengeluarkan kahak melalui batuk atau menelannya masuk ke perut adalah perkara mudah dan tidak menimbulkan sebarang masalah. Namun bagi bayi dan kanak-kanak kecil, kahak ini memang menimbulkan masalah dan dalam kebanyakan kes kanak-kanak akan muntah untuk mengeluarkan kahak ini. Muntah sekali-sekala untuk mengeluarkan kahak adalah baik namun muntah yang kerap boleh menimbulkan masalah lain termasuk masalah kehilangan air dan makanan dari badan selain menyebabkan keadaan tidak selesa.



Bagi bayi yang terdapat banyak bendasing di dalam paru-paru / sistem pernafasan, apabila mereka minum banyak susu ibu atau susu lembu, kuantiti kahak yang dikeluarkan juga akan menjadi banyak. Di sinilah akan timbul masalah yang lebih kritikal dimana kahak yang banyak ini akan menyebabkan bayi ini sesak nafas. Keadaan kritikal ini akan menyebabkan bayi semakin kuat menangis. Kahak yang banyak di dalam paru-paru / sistem pernafasan mengakibatkan bunyi tertentu dan bunyi ini boleh mudah didengar menggunakan stetoskop doktor.



Bagi mengatasi masalah kahak yang banyak sehingga menyukarkan bayi bernafas, ramai doktor mengambil jalan mudah dengan mengisytiharkan bayi adalah alah / allergy kepada susu lembu lalu menasihatkan ibu bapa menggantikan susu formula berasaskan susu lembu kepada susu formula berasaskan kacang soya. Memanglah dengan menukar susu formula susu lembu kepada susu formula kacang soya dapat menyelesaikan sesak nafas bayi ini disebabkan kahak / lendir yang banyak namun adakah ini suatu perkara yang bijak?? Berhenti dari mengambil susu formula susu lembu akan menyebabkan silia di dalam paru-paru / sistem pernafasan berhenti menolak keluar bendasing dari paru-paru / sistem pernafasan. Lebih lama bendasing berada di dalam paru-paru menyebabkan lebih merbahaya kerana ini boleh menyebabkan pelbagai kesan negatif termasuk jangkitan.



Kini timbul konflik, minum susu formula susu lembu menyebabkan kahak banyak sehingga sesak nafas, jikalau ambil susu formula kacang soya, banyak khasiat di dalam susu lembu tidak dapat dibekalkan kepada bayi dan kahak tidak dapat dikeluarkan dari tubuh. Jika di amati dengan lebih teliti, bayi yang mengambil susu formula kacang soya dalam tempuh yang lama memang jauh kurang sihat berbanding bayi yang mengambil susu formula susu lembu.



Jalan penyelesaian dalam konflik ini ialah teruskan memberi susu formula susu lembu kepada bayi namun kuantiti yang diberikan dikawal agar tidak terlalu banyak sekali gus. Memberikan susu formula susu lembu dalam kuantiti yang sedikit secara berterusan adalah lebih baik agar kahak dapat terus dikeluarkan dari paru-paru / sistem pernafasan. Dengan memberikan susu formula susu lembu yang sedikit menimbulkan masalah lain di mana bayi menangis kerana lapar. Susu formula kacang soya bolehlah diberikan antara pemberian susu formula susu lembu.



Kawallah kuantiti susu formula susu lembu sekadar kahak yang dikeluarkan mampu ditangani oleh bayi dan tidak menyesakkan pernafasannya. Bila kuantiti kahak sudah kelihatan berkurang, tambahlah kuantiti susu formula susu lembu dan kurangkanlah susu formula kacang soya. Apabila bayi boleh bertahan dengan pengambilan susu formula susu lembu semata-mata, maka situasi paru-paru / sistem pernafasan bayi ini alhamdulillah semakin pulih.



Terdapat satu kes dua beradik seorang berusia 2 tahun dan seorang lagi 6 tahun disahkan kedua-duanya oleh doktor sebagai alergy kepada susu lembu semenjak sekian lama dan setelah mengamalkan amalan terus minum susu lembu, alhamdulillah kedua-dua beradek ini jauh lebih sihat berbanding dahulu.



Diharapkan dengan penjelasan ini dapat mengungkap persoalan mengapa di awal artikel ini saya menyangkal apabila doktor mengatakan anak sdr adalah allergy kepada susu lembu. Pandangan doktor ini boleh didengar tetapi tidak boleh dipakai. Kahak berlendir yang dimuntahkan oleh bayi atau kanak-kanak kecil adalah antara pelbagai rahmat dari Allah SWT semoga bendasing di dalam paru-paru / sistem pernafasan dapat dikeluarkan dari tubuh. Proses pengeluaran kahak dari paru-paru / sistem pernafasan banyak dirangsang apabila kita meminum susu lembu.



Namun apa yang sangat perlu diambil perhatian ialah susu lembu yang dapat merangsang pengeluaran kahak adalah susu lembu dari jenis full cream, susu lembu segar dan yang sewaktu dengannya dan bukan susu rendah lemak (low fat milk, high low, no fat milk) dan bukan susu anlene kerana anlene dibuat dari susu rendah lemak.



Kepada sdr mikran, jika anak sekadar muntah selepas menyusu, biarkanlah kerana ia adalah mekanisme sihat untuk mengeluarkan lendir dari tubuh. Waktu malam dan pagi adalah waktu di mana banyak kahak dikeluarkan. Namun pastikan juga anak sdr tidak tidur di bawah kipas yang laju, aircondition, minum air batu atau air yang sejuk, aiskrim dan mandi malam kerana ini hanya bakal mengundang masalah berkaitan sistem pernafasan termasuk astma.



Sekian wassalam wallahuaqlam


Posted on: 2009/8/17 9:18
_________________
-----------******------------
*****Jom Singgah***** ada breastpump,Busana Muslimah,AGEL , MonaVie dan pelbagai info serta barangan yg lain..
[url=http://pmbforum.forumotion.com/]@ FORUM-LAIN DARI YANG LAIN @[...
Create PDF from Post Print Facebook Twitter Google Buzz Linkedin Stumbleupon FriendFeed Del.icio.us Digg Reddit Technorati


#2
Rakan Karib
Info
Salam..

Sy pernah dengar ttg sekiranya bayi tertelan muntah sndiri, ianya blh menyebabkan jangkitan kuman kpd paru-paru dan juga asma.. masa tu sy kt HUSM.

Ank sy dulu selalu muntah ketika terlentang dn sy pasti dia ada tertelan muntah sendiri. Skrg sy faham knp muntah ank sy itu mengandungi lendir yg pekat sperti kahak dan tp yg pasti ank sy tak isap susu lembu...

Posted on: 2009/8/17 10:35
Create PDF from Post Print Facebook Twitter Google Buzz Linkedin Stumbleupon FriendFeed Del.icio.us Digg Reddit Technorati


#3
Rakan Istimewa
Info
Sebenarnya saya tak faham apakah mesej yang ingin disampaikan oleh penulis...apa pun saya AFUNDI susu ibu..susu ibu tetap yang terbaik... ataupun saya ni memang bengap orangnya

Posted on: 2009/8/17 10:41
_________________
Kesihatan Kecantikan Komuniti
Create PDF from Post Print Facebook Twitter Google Buzz Linkedin Stumbleupon FriendFeed Del.icio.us Digg Reddit Technorati


#4
Kenalan Baru
Info
emmmm,sy pon tak faham.setau sy portal ini hanya mengenai susuibu...so manfaatkan laman ini untuk ilmu berkaitan susuibu sahaja..

Posted on: 2009/8/17 12:37
Create PDF from Post Print Facebook Twitter Google Buzz Linkedin Stumbleupon FriendFeed Del.icio.us Digg Reddit Technorati


#5
Rakan Istimewa
Info
Saya tak maksudkan penulis thread ni harap jgn salah faham cuma saya tak paham apakah mesej yang ingin disampaikan oleh penulis entri ini.

Quote:
salam ustaz, sudah lama saya mengikuti website ustaz ni...banyak ilmu yang saya perolehi..Alhamdulillah n terima kasih ustaz..Di sini saya ingin meminta pandangan ustaz berkaitan anak saya yang mengidap penyakit asma...anak saya berumur 2 tahun merupakan anak pra matang dan mempunyai byk masalah semasa kecil. Dia selalu mendapat ruam dan gatal2 di badan. Doktor mengatakan anak saya mendapat alahan susu lembu dan doktor telah menasihatkan saya untuk memberi susu soya.. Pada umur 1 tahun 3 bulan, anak saya telah mendapat asma yg boleh dkatakan teruk. Setiap kali selepas menyusu, dia akan muntah bersama dengan kahak2. Sampaikan tidur mlm pun terjaga disbebabkan oleh muntah selepas menyusu.Saya telah berjumpa dgn pakar kanak2 dan dinasihatkan untuk memberi inhaler. 2 inhaler digunakan iaitu satu yg bewarna biru dan satu lagi yang bewarna jingga. Doktor menasihatkan saya untuk menggunakan inhaler ni selama 3 bulan berturut2 dan jka didapati masih lagi ada tanda2 asma tadi selepas 3 bulan dgunakan...terus sambung menggunakan selama 3 bulan lagi. Sekarang sudah hampir 5 bulan saya menggunakan inhaler tersebut dan masih lagi ada tanda2 penyakit asma tersebut. Apakah ada cara atau petua daripada ustaz untuk membantu anak saya ini. Salam. mikran


Ini pertanyaan dari pembaca.

Quote:
Bagi kes anak mikran ini, punca lain yang kerap menjadi penyebab kerosakan paru-paru atau sistem pernafasan bayi atau kanak-kanak pada usia awal ialah sebenarnya akibat air susu ibu atau susu formula yang memasuki paru-paru. Ibu-ibu selalu diajarkan untuk mengeluarkan angin (macam sendawa) bayi mereka selepas bayi ini disusukan dengan menggosok belakang dada sehingga bayi ini keluar angin dari mulut beberapa kali. Amalan ini adalah sangat penting kerana sekiranya angin ini tidak dikeluarkan, angin ini akan menyebabkan bayi ini muntah. Dalam posisi bayi yang terlentang, muntah adalah amat merbahaya kerana sebahagian muntah ini boleh memasuki paru-paru melalui hidung. Muntah yang memasuki paru-paru memanglah amat merbahaya dan boleh menyebabkan berbagai masalah kronik seperti pneumonia selain kerap batuk dan selsema.


Setahu saya bayi yang menum susu ibu tak perlu sendawa pon takper tapi saya pon tak pastilah....

Quote:
Jalan penyelesaian dalam konflik ini ialah teruskan memberi susu formula susu lembu kepada bayi namun kuantiti yang diberikan dikawal agar tidak terlalu banyak sekali gus. Memberikan susu formula susu lembu dalam kuantiti yang sedikit secara berterusan adalah lebih baik agar kahak dapat terus dikeluarkan dari paru-paru / sistem pernafasan. Dengan memberikan susu formula susu lembu yang sedikit menimbulkan masalah lain di mana bayi menangis kerana lapar. Susu formula kacang soya bolehlah diberikan antara pemberian susu formula susu lembu. Kawallah kuantiti susu formula susu lembu sekadar kahak yang dikeluarkan mampu ditangani oleh bayi dan tidak menyesakkan pernafasannya. Bila kuantiti kahak sudah kelihatan berkurang, tambahlah kuantiti susu formula susu lembu dan kurangkanlah susu formula kacang soya. Apabila bayi boleh bertahan dengan pengambilan susu formula susu lembu semata-mata, maka situasi paru-paru / sistem pernafasan bayi ini alhamdulillah semakin pulih.


Yang ni saya kurang setuju...

Setahu saya bayi baru lahir mmg banyak kahak kan...entahlah..menyongsang betul...penulis ni ustaz kan dia tak kaji ke pasal susu ibu yang Allah amat galakkan..kalau salah perbetulkan takut pemahaman saya salah..

Posted on: 2009/8/17 14:19
_________________
Kesihatan Kecantikan Komuniti
Create PDF from Post Print Facebook Twitter Google Buzz Linkedin Stumbleupon FriendFeed Del.icio.us Digg Reddit Technorati


#6
Rakan Arif
Info
mamaAna,

Yang saya tahu, walau kita bf, tetap kena sendawakan baby, esp if susu ibu tu mengalir laju.

Lagi satu, tak sume baby baru lahir byk kahak. Anak pertama & no 2 saya takde kahak pun. Hanya yg no 3 ni je. Saya suspek sbb sy byk minum soya masa pregnant.Pembawakan budak kot, asik rasa nak minum je soya esp yg disejukkan.mmg yg 2 anak sebelum, susu lembu or soya mmg saya tak suka minum masa pregnant.

Apapun, sy tak boleh komen psl teori Ustaz ni. Sy memang tak pro susu lembu or susu soya. Saya pro susuibu je..hehe


Posted on: 2009/8/17 14:27
_________________
Blogku
Create PDF from Post Print Facebook Twitter Google Buzz Linkedin Stumbleupon FriendFeed Del.icio.us Digg Reddit Technorati


#7
Rakan Istimewa
Info
Alin, setahu saya skrg ni kalau saya check up kat klinik kerajaan nurse2 beritahu tak perlu sendawakan kalau bayi yg breastfeeding. So far bayi saya OK. Cuma, saya boleh buat perbezaan sbb anak pertama minum FM dan pra-matang dan kedua SI, so mmg nampak beza kesihatan, berat badan dan muak/kahak. Tu sebab saya boleh ckp camni. Tapi terpulanglah setiap orang punya pendpt masing2. Saya takde nak argue ngan ustaz pun cuma tak semua ustaz tahu pon pasal kebaikan SUSU IBU ni sbb semua ni dari diri kita sendiri, tak semua sempurna. Saya bukan anti FM bagi saya jalan terbaik bagilah SUSU IBU kalau anak2 bermasalah tapi saya faham tak semua ibu mampu nak bagi SI...saya ni duk tengah2...bukan PRO SI pon sampai nak ban orang hehehe.

Posted on: 2009/8/17 14:40
_________________
Kesihatan Kecantikan Komuniti
Create PDF from Post Print Facebook Twitter Google Buzz Linkedin Stumbleupon FriendFeed Del.icio.us Digg Reddit Technorati


#8
Rakan Istimewa
Info
betul mamaAnA..bayi yang breastfeeding tak perlu disendawakan kebanyakannya.. tetapi bayi yang bottle feeding perlu disendawakan walaupun dia minum susuibu. Kerana bayi yang feeding di breast don't take in as much air during a feeding berbanding yang minum dibotol...

sendawa ni selalu agak perlu masa baby awal2 1-2 bulan, once die dah bergerak, kebanyakannya boleh releasekan gastric gas sendiri.

Posted on: 2009/8/17 15:13
_________________
Lactation Counselor&MBfPC Prog.Admin(PCPA) BLOG :)
Original ImageOriginal ImageOriginal Image
Create PDF from Post Print Facebook Twitter Google Buzz Linkedin Stumbleupon FriendFeed Del.icio.us Digg Reddit Technorati


#9
Rakan Rujuk
Info
related link sendawakan baby

Posted on: 2009/8/17 15:21
_________________
Original ImageOriginal Image

R.U.M.A.H.K.A.M.I
Create PDF from Post Print Facebook Twitter Google Buzz Linkedin Stumbleupon FriendFeed Del.icio.us Digg Reddit Technorati


#10
Rakan Karib
Info
Betul 3x (gaya upih ipin) tadi tak cut paste info pasal sendawakn bb.. sedap2 baca..tup.. battery habislah dah kering sgt kot... tima kacih pader mommies yg tolong infokan .. :hammer

Posted on: 2009/8/17 18:27
_________________
url=http://lilypie.com]Original ImageOriginal Image[/url]

www.mamathieya.blogspot.com
Create PDF from Post Print Facebook Twitter Google Buzz Linkedin Stumbleupon FriendFeed Del.icio.us Digg Reddit Technorati







You can view topic.
You cannot start a new topic.
You cannot reply to posts.
You cannot edit your posts.
You cannot delete your posts.
You cannot add new polls.
You cannot vote in polls.
You cannot attach files to posts.
You cannot post without approval.
You cannot use topic type.
You cannot use HTML syntax.
You cannot use signature.

[Advanced Search]


 
 


Diselenggara oleh
Original Image
Pusat Sokongan Penyusuan Ibu

MBfPC
Original Image

Original Image

Online Shopping
Original Image
Online Shopping!!Visit us today!

Hebatnya Susu Ibu!
Original Image

ALIM Kids Playgroup
Original Image