Belum Menjadi Ahli?
 
Menu Utama

Login
Username:

Password:

Remember me



Lost Password?

Register now!

Carian

Siapa di Sini
29 user(s) are online (19 user(s) are browsing Forum)

Members: 0
Guests: 29

more...

Members Baru
konnor3839 2014/4/24
YWakehurs 2014/4/23
regina8539 2014/4/23
toojae3Loh 2014/4/23
IFurnell 2014/4/22
yazmin1725 2014/4/22
farayassir 2014/4/22
MHenderso 2014/4/20
HAngela 2014/4/20
mlyuki 2014/4/18


 
   
 
Loading
 
 
 
 


Browsing this Thread:   1 Anonymous Users






Pemindahan susu dr pejabat ke rumah
#1
Kenalan Baru
Info
Salam,
Saya ada satu persoalan harap momies2 di sini leh membantu.

1) Ok tak kalau SI yg dah dibekukan di freezer bhg atas @ disejukkan di bhg bwh peti ais didedahkan di suhu bilik sementara waktu kemudian dimasukkan semula di freezer? (Tanpa dipanaskan)

Situasinya:
-Saya bekerja pam susu di office dan simpan di freeze bhg bwh.
-Waktu ptg saya akan ambil susu tersebut utk dibawa pulang tanpa ada ice bag, cuma dimasukkan di dalam beg biasa.
-SI berada dalam perjalanan bersama saya, tunggu suami/mengambil anak & kdg2 urusan kecil2 spt membeli brg2 rumah (Tidak terlalu mengambil masa yg lama)
-Sampai rumah (susu masik terasa sedikit sejuk) saya akan terus masukkan semula di freezer di rumah.

Adakah langkah ini betul/OK? Tidak menjejaskan susu?
Kalau OK berapa lama ia boleh berada di suhu bilik sebelom dimasukkan semula ke freezer?
FYI, saya juga menggunakan langkah yg sama ketika menghantar SI ke umah babysitter, sampai di sana babysitter akan masukkan di feezer umahnyer pula.

2) Saya ada merasa susu yg fresh saya perah & yg telah disejukkan, rasanya berbeza..yg fresh rasa ringan & sedikit manis..yg telah disejukkan rasa sedikitb berlainan ( susah nak describe).
Normal kah macam ni?

Terima kasih, harap ada yg sudi membantu utk saya yang baru nak belajar ni...
First time mommy :)

Posted on: 2009/12/2 13:23
Create PDF from Post Print Facebook Twitter Google Buzz Linkedin Stumbleupon FriendFeed Del.icio.us Digg Reddit Technorati


Re: Pemindahan susu dr pejabat ke rumah
#2
Rakan Istimewa
Info
feeqa cuba check jawapan saya dan mamahadiff di thread yg feeqa posting tadi.

Posted on: 2009/12/2 13:50
_________________
Kesihatan Kecantikan Komuniti
Create PDF from Post Print Facebook Twitter Google Buzz Linkedin Stumbleupon FriendFeed Del.icio.us Digg Reddit Technorati


Re: Pemindahan susu dr pejabat ke rumah
#3
Rakan Karib
Info
saya pun mempunyai persoalan yg samam dgn feeqa..
feeqa leh share tak any jawapan dari lain2..
tq.

Posted on: 2010/1/29 17:14
Create PDF from Post Print Facebook Twitter Google Buzz Linkedin Stumbleupon FriendFeed Del.icio.us Digg Reddit Technorati


Re: Pemindahan susu dr pejabat ke rumah
#4
Rakan Setia
Info
Quote:

dzulmin wrote:
saya pun mempunyai persoalan yg samam dgn feeqa..
feeqa leh share tak any jawapan dari lain2..
tq.


Yang sebenarnya, isu ni dah banyak kali disuarakan, ada dalam thread2 yang lain, cuba dzulmin taip masalah di kotak 'carian' dan tekan search. Insya Allah, semua persoalan akan terjawab. Saya x sempat nak tlg carikan.. harap membantu

Posted on: 2010/1/30 9:14
Create PDF from Post Print Facebook Twitter Google Buzz Linkedin Stumbleupon FriendFeed Del.icio.us Digg Reddit Technorati







You can view topic.
You cannot start a new topic.
You cannot reply to posts.
You cannot edit your posts.
You cannot delete your posts.
You cannot add new polls.
You cannot vote in polls.
You cannot attach files to posts.
You cannot post without approval.
You cannot use topic type.
You cannot use HTML syntax.
You cannot use signature.

[Advanced Search]


 
 


Diselenggara oleh
Original Image
Pusat Sokongan Penyusuan Ibu

MBfPC
Original Image

Original Image

Online Shopping
Original Image
Online Shopping!!Visit us today!

Hebatnya Susu Ibu!
Original Image

ALIM Kids Playgroup
Original Image