Belum Menjadi Ahli?
 
Menu Utama

Login
Username:

Password:

Remember me



Lost Password?

Register now!

Carian

Siapa di Sini
31 user(s) are online (23 user(s) are browsing Forum)

Members: 0
Guests: 31

more...

Members Baru
YWakehurs 2014/4/23
regina8539 2014/4/23
toojae3Loh 2014/4/23
IFurnell 2014/4/22
yazmin1725 2014/4/22
farayassir 2014/4/22
MHenderso 2014/4/20
HAngela 2014/4/20
mlyuki 2014/4/18
TSteinmet 2014/4/17


 
   
 
Loading
 
 
 
 


Browsing this Thread:   1 Anonymous Users






Sakit Tulang Belakang Ketika Hamil
#1
Kenalan Baru
Info
Salam Semua,
Saya nk tanya pada sapa2 yg pernah alami sakit tulang belakang semasa hamil,fyi now i peknen 3 bulan...pg bangun tidur x terasa..on the way duduk dlm keta sejam..turun tu yg terasa sakitnya mcm krem x leh jalan..pastu jalan pun macam osin..menahan ketegangan sakit belakang...& sampai saat ini...huhuh..sakittt allah je yg tahu...pls share or advice to me if u all tahu apa yg perlu i buat la nier...

Posted on: 2009/12/17 9:26
_________________
Original ImageOriginal Image
Create PDF from Post Print Facebook Twitter Google Buzz Linkedin Stumbleupon FriendFeed Del.icio.us Digg Reddit Technorati


Re: Sakit Tulang Belakang Ketika Hamil
#2
Kenalan Baru
Info

saya tak pernah sakit tulang belakang. tp sakit kat bahagian pinggang. masa peknen anak 1st dulu ada gak tanya doktor, doktor kata sakit kat pinggang tu biasa untuk perempuan hamil..sbb otot meregang. tp masa anak 1st dulu masuk trimester ke-2, dah tak sakit dah. sekarang peknen anak ke-2 dah masuk 25 weeks pun masih tak hilang2 sakit kat pinggang tu...huhuhuu

Posted on: 2009/12/17 10:32
Create PDF from Post Print Facebook Twitter Google Buzz Linkedin Stumbleupon FriendFeed Del.icio.us Digg Reddit Technorati


Re: Sakit Tulang Belakang Ketika Hamil
#3
Rakan Arif
Info
Salam,
sama lah dengan ju, ju pun mengalami masalah yang sama, dah sekarang ju mengalami sakit di punggung, masyallah nak tidur waktu yang paling menyeksakan sebab tak tau cara dan posisi yang selesa untuk tidur, alahaiiii dugaaan

Posted on: 2009/12/17 10:48
_________________
Original ImageOriginal Image


[url=http://lilypie.com]Original Image[img]http://lb1m.lilypie.com/v5ho...
Create PDF from Post Print Facebook Twitter Google Buzz Linkedin Stumbleupon FriendFeed Del.icio.us Digg Reddit Technorati


Re: Sakit Tulang Belakang Ketika Hamil
#4
Kenalan Baru
Info
salam semua,

sy skrg peknen dah 33 minggu, sebelum nie asyik sakit tulang belakang jer, sy mmg amalkan minum susu dari awal peknen, rasa kurang skt sakit tulang blkg, sbb baby ambik kalsium drpd tubuh kita, tu yg kene minum susu tu. tapi skrg sakit tulang blkg dah makin kurang tapi sakit pinggang yg teruk la plk kadang2 sakit bhgn punggung. waktu siang tak la terasa sgt, tapi bila malam waktu kita dah nk rilek2, time tu ler mmg terasa sgt sakitnya. kdg tu kalau nk berdiri mintak asben tlg angkatkan. gerak pun slow2 jer.

time nk tido, alahai seksanya. kalau tido mengiring baby asyik bergerak jer pastu rasa geli2 kat perut sbb baby asyik dok tendang jer, maybe dia tak selesa kot. kalau tido telentang, sakit pinggang lak. time nk bgn pagi lagi la seksa. dugaan masa peknen, takper la demi anak tercinta ibu sanggup berkorban apa saja


Posted on: 2009/12/17 11:04
Create PDF from Post Print Facebook Twitter Google Buzz Linkedin Stumbleupon FriendFeed Del.icio.us Digg Reddit Technorati


Re: Sakit Tulang Belakang Ketika Hamil
#5
Kenalan Baru
Info
memang tgh pregnant,sakit pinggang n sakit kt bahagian tulang punggung tu tak dapat dielakkan.tambah2 lg bila dh masuk 2nd trim/3rd trim.saya pun tak terkecuali,sakit di bahagian papan tulang punggung.

apa yg saya buat,tidur mengiring,posisi utk bangun tidur pun secara mengiring dahulu.jika duduk,saya tidak akan duduk dilantai,sebaliknya duduk hanya dikerusi n alas dgn bantal di bahagian belakang utk bersandar.selain dr tu,kalau tak tahan sakit sgt,saya juga sapu (sapu je,bukan urut) minyak angin mestika(warna hijau)-maybe minyak mustajab NR pun bleh- di tmpat yg sakit(papan punggung),pelipat lutut n bahu sebelum tidur.pastikan bukan minyak panas yg org buat urut tau..minyak angin mestika tu bleh sapu kt baby juga..dia tak panas n cukup melegakan.elakkan sapu minyak pada perut/bahagian belakang badan(ikut pantang org tua..)

setakat ni,alhamdulillah..tahanlah sakitnya..

Posted on: 2009/12/17 11:44
Create PDF from Post Print Facebook Twitter Google Buzz Linkedin Stumbleupon FriendFeed Del.icio.us Digg Reddit Technorati


Re: Sakit Tulang Belakang Ketika Hamil
#6
Rakan Setia
Info
masa preg kedua ni sy paling malas nk minum susu. akibatnya sakit giler kt tulang punggung. terutama kalau baring atas lantai atau duduk lama, nak bangun balik rasa nk nangis je.. saakit sgt. smpai dh bersalin sakit tu x abis lg.

apa yg saya perasan, sejak sy mkn kalsium, baru beransur pulih.

Posted on: 2009/12/17 12:14
_________________
Original ImageOriginal Image

Original ImageOriginal Image
Create PDF from Post Print Facebook Twitter Google Buzz Linkedin Stumbleupon FriendFeed Del.icio.us Digg Reddit Technorati


Re: Sakit Tulang Belakang Ketika Hamil
#7
Rakan Arif
Info
masa preg kedua ni sy paling malas nk minum susu


saya masa mgdg ke tak mgdg mmg suka minum susu..but bab sakit tulang belakang mmg tak pernah miss...kena jugak!!smp lepas bersalin pun gt gak...

pelik gak!!

Posted on: 2009/12/17 12:21
_________________
Original ImageOriginal Image
[url=http://lilypie.com]Original ImageOriginal Image...
Create PDF from Post Print Facebook Twitter Google Buzz Linkedin Stumbleupon FriendFeed Del.icio.us Digg Reddit Technorati


Re: Sakit Tulang Belakang Ketika Hamil
#8
Rakan Rujuk
Info
Saya memang ada spine problem . Detect zaman anak dara lagi.
Time pregnant anak 1st, okay, takde sakit belakang. Baby dah masuk 6 bulan baru terasa. Tapi takleh amik ubat sebab saya BF.
Pregnant yang ke2, saya dapat sakit belakang yg teruk, sampai senget bahu. Reason, sebab saya selalu dukung anak dan tgh pregnant. So tak boleh amik ubat gak sebab BF. Cuma increase calsium intake dsn juga pergi sesi fisio. Alhamdulillah, bila masuk 3rd trimester, dah takde sakit belakang.

Posted on: 2009/12/17 13:30
_________________
Seorang IBU kepada dua hero dan MBf PC
Visit my SUPERMOM BLOG
hubungi saya hanaseman@yahoo.com
Create PDF from Post Print Facebook Twitter Google Buzz Linkedin Stumbleupon FriendFeed Del.icio.us Digg Reddit Technorati


Re: Sakit Tulang Belakang Ketika Hamil
#9
Kenalan Baru
Info
salam,

mmg sakit nie teramat sgt...pg td juga sy minta permision ngan boss nk ke kinik...dpt mc..juz rest..nie da relex baring ok sikit la...tp still sakit lg..lg kalo nk bergerak...susu tu mmg saya amik minum...tp still ada problem lg..doc pun x ckp apa2 ..normal dia ckp...ada setengah org leh handle ada kala tu sampai x leh bgun langung....huhuh...dugaan..oh dugaan...

perlu ker erk pergi berurut...td doc juz bg ubt sapu jer...mmg x leh handle nie...tolonggggggggggggg,nk type nie pun dlm kadaan baring..huhu...sedeh r..

Posted on: 2009/12/17 17:42
_________________
Original ImageOriginal Image
Create PDF from Post Print Facebook Twitter Google Buzz Linkedin Stumbleupon FriendFeed Del.icio.us Digg Reddit Technorati


Re: Sakit Tulang Belakang Ketika Hamil
#10
Rakan Istimewa
Info
i time preggy dulu mmg slalu sgt sakit belakang..leh kata tiap2 bulan akan ada MC coz sakit belakang. usually happen on monday coz rajin buat kerja rumah on weekend.

nak lak i mmg spesis badan kecil, so doc kata mmg spine suffer skit nak carry the new extra load. also since sharing calcium dgn baby dlm womb, doc suruh makan double dose of pramilet & double dose calcium tablet. fuish..time tu rasa cam kena makan pil kuda aje.

time ngandung tu mmg slalu kecik hati dgn mgmt opis, dia ingat kita saje2 MC. skali bg MC hospital, br dia caya yg kita ni mmg betul2 sakit.

lepas branak ni pun sometime i ada sakit pinggang. kekadang rasa kebas lak. kekadang sakit sampai demam. tp mmg taking multivitamin helps.

but kalau betul2 serius, baik jumpa pakar spine coz sometimes kita tak sedar ada slipdisc...or maybe ada calcium dah terbentuk ke?

Posted on: 2009/12/18 7:54
_________________
Disclaimer: I am not a medical doctor. All of the posting on this website & my blog were written by me for educational purposes, but are not meant to diagnose or treat any medical disorders.
Create PDF from Post Print Facebook Twitter Google Buzz Linkedin Stumbleupon FriendFeed Del.icio.us Digg Reddit Technorati







You can view topic.
You cannot start a new topic.
You cannot reply to posts.
You cannot edit your posts.
You cannot delete your posts.
You cannot add new polls.
You cannot vote in polls.
You cannot attach files to posts.
You cannot post without approval.
You cannot use topic type.
You cannot use HTML syntax.
You cannot use signature.

[Advanced Search]


 
 


Diselenggara oleh
Original Image
Pusat Sokongan Penyusuan Ibu

MBfPC
Original Image

Original Image

Online Shopping
Original Image
Online Shopping!!Visit us today!

Hebatnya Susu Ibu!
Original Image

ALIM Kids Playgroup
Original Image