Belum Menjadi Ahli?
 
Menu Utama

Login
Username:

Password:

Remember me



Lost Password?

Register now!

Carian

Siapa di Sini
30 user(s) are online (18 user(s) are browsing Forum)

Members: 0
Guests: 30

more...

Members Baru
MHenderso 2014/4/20
HAngela 2014/4/20
mlyuki 2014/4/18
TSteinmet 2014/4/17
HNoyes 2014/4/17
HCaple 2014/4/16
tikarasha 2014/4/16
Snowball99 2014/4/16
S9069 2014/4/15
JOgle 2014/4/14


 
   
 
Loading
 
 
 
 


Browsing this Thread:   1 Anonymous Users




(1) 2 3 »


Minyak Selusuh Untuk Mudah Bersalin
#1
Kenalan Baru
Info
Saya baru terjumpa laman web pasal Minyak Selusuh. Saya dah baca maklumat berkaitan produk ini dari laman web tersebut. Saya rasa produk ni bagus dan sangat membantu kepada ibu2 yang akan bersalin. Untuk detail, sila ke laman web www.bidankampung.com atau Blognya www.bidankampung.blogspot.com

Posted on: 2009/12/30 17:18
Create PDF from Post Print Facebook Twitter Google Buzz Linkedin Stumbleupon FriendFeed Del.icio.us Digg Reddit Technorati


Re: Minyak Selusuh Untuk Mudah Bersalin
#2
Rakan Istimewa
Info
Sebaiknya selusuh ni kita yang buat sendiri...org kata lagi bagus. Untuk buat selusuh ni ada diterangkan di dalam majalah Pa&Ma dan bagaimana kegunaannya. Kalau ada nanti saya postkan cara nak buat

Posted on: 2009/12/30 17:19
_________________
Kesihatan Kecantikan Komuniti
Create PDF from Post Print Facebook Twitter Google Buzz Linkedin Stumbleupon FriendFeed Del.icio.us Digg Reddit Technorati


Re: Minyak Selusuh Untuk Mudah Bersalin
#3
Rakan Setia
Info
Betul tu....ummi masa anak pertama mak yg buat....yg second buat sendiri sbb mak tak de...blk kg...ummi bacakan doa bismillah 6 (enam)..sebaiknya buat mlm jumaat...amalkan bismillah enam ni setiap hari..insya allah...

ummi dua2 org...alhamdulillah..alllah permudahkan...

Posted on: 2009/12/30 21:55
_________________
Jemput la ke Syamila Mohd Dot Com
Create PDF from Post Print Facebook Twitter Google Buzz Linkedin Stumbleupon FriendFeed Del.icio.us Digg Reddit Technorati


Re: Minyak Selusuh Untuk Mudah Bersalin
#4
Kenalan Baru
Info
salam..

mase nak bersalin ari tu, ade gak minum air selusuh. sy minum mase ade sakit nak bersalin la. tapi tak jalan. seminggu lepas tu baru la bersalin.

air dgn minyak selusuh tu lebih kurang same ke lain? musykil ni...

Posted on: 2009/12/30 23:15
Create PDF from Post Print Facebook Twitter Google Buzz Linkedin Stumbleupon FriendFeed Del.icio.us Digg Reddit Technorati


Re: Minyak Selusuh Untuk Mudah Bersalin
#5
Rakan Karib
Info
Tak tau pun minyak selusuh ni ape..masa pi spital dah sakit nak bersalin tu, minta hubby bawakan air masak dari umah, nurse siap tegur, tanya bawa 'air jampi' ke? padahal air masak je, jampi pn takde..
Tapi so far alhamdulillah, bersalin pun mudah. So tak pasti la minyak selusuh ke air selusuh ke membantu atau tak..yang penting, banyakkan berdoa and bertawakkal pada Allah swt,minta dimudahkan proses bersalin..

Posted on: 2009/12/31 2:15
Create PDF from Post Print Facebook Twitter Google Buzz Linkedin Stumbleupon FriendFeed Del.icio.us Digg Reddit Technorati


Re: Minyak Selusuh Untuk Mudah Bersalin
#6
Rakan Istimewa
Info
Minyak/air selusuh ni pernah keluar di majalah Pa&Ma dan diajar cara-cara bagaimana nak buat (semalam saya duk cari tak jumpa pulak ). Sebenarnya ada banyak pendapat pasal selusuh ni dan pengalaman saya dahulu, memang doktor atau nurse tak kasi kita minum/sapu selusuh ni selagi tak sampai due kita. Dipercayai selusuh ni kalau kita minum terlalu awal akan mempercepatkan pembukaan pelvik sedangkan baby tak sedia lagi nak keluar dan sebab itulah doktor tak rekemenkan kita minum. Saya cakap begitu sebab anak pertama saya dahulu pra-matang lahir 35++ minggu so abeh kene investigate naper baby boleh keluar awal sedangkan saya tak pernah amik atau cuba apa2 petua orang lama(dan sesetengah petua org lama mujarab). Dalam Pa&Ma juga diberitahu bila kita boleh minum/guna selusuh ni bukan lagi 2 minggu bersalin kita togok. Samalah juga dengan akar Fatimah...apa pon kalau kita nak buat kena banyak mencari maklumat jgn main telan je

Posted on: 2009/12/31 8:36
_________________
Kesihatan Kecantikan Komuniti
Create PDF from Post Print Facebook Twitter Google Buzz Linkedin Stumbleupon FriendFeed Del.icio.us Digg Reddit Technorati


Re: Minyak Selusuh Untuk Mudah Bersalin
#7
Kenalan Baru
Info
salam,
saya pun nk share kat sini, pasal air selusuh..masa ank 1st tu bidan pinjam dia nya bunga tuk rendam dlm air..kira air selusuh la..dia x la jampi..tp dia soh wat sdri..sebaiknya suami yg wat..baca la ayat2 apa yg ptut..masa nk due saya rendam menda tu..tp x teringat pun nk gunakan sampai la lepas bersalin...cuma berdoa je la pd allah n mintak suami/ibu bapa mertua semua doakan moga berjalan dgn selamat sgalanya...sebenarnya sy kureng mempercayai menda2 nie..coz kalo kita percaya sgt air tu kang jd lain la plak..apa pun bykkan berdoa,berzikir n senantiasa ingt kepadanya..amin

Posted on: 2009/12/31 8:46
_________________
Original ImageOriginal Image
Create PDF from Post Print Facebook Twitter Google Buzz Linkedin Stumbleupon FriendFeed Del.icio.us Digg Reddit Technorati


Re: Minyak Selusuh Untuk Mudah Bersalin
#8
Rakan Rujuk
Info
Saya bersalin kedua2 anak saya langsung tak guna air/minyak selusuh. Tapi banyakkan doa, zikir dan baca AlQuran.
Alhamdulillah. mudah saja saya bersalin.

Posted on: 2009/12/31 9:08
_________________
Seorang IBU kepada dua hero dan MBf PC
Visit my SUPERMOM BLOG
hubungi saya hanaseman@yahoo.com
Create PDF from Post Print Facebook Twitter Google Buzz Linkedin Stumbleupon FriendFeed Del.icio.us Digg Reddit Technorati


Re: Minyak Selusuh Untuk Mudah Bersalin
#9
Kenalan Baru
Info
Saya setuju kita buat sendiri air / minyak selusuh. Minta suami bacakan. Saya ada tulis di blog - cara membuat selusuh : http://mardziah.blogspot.com/2009/07/ ... sa-wanita-mengandung.html

Air selusuh - bacakan ayat-ayat untuk buat selusuh pada air, minum , sapu di perut, dada dan muka sambil baca selawat 7 kali bila dah mula rasa contraction. Pengalaman saya terminum awal air selusuh masa 1st pregnancy, false contraction sampai kena buat CTG 3 kali.

Minyak selusuh - bacakan ayat-ayat untuk buat selusuh pada minyak kelapa. Sapu kat tempat keluar baby tu dan sapu di pinggang sambil baca selawat 7 kali.

Boleh juga dibacakan ayat-ayat untuk buat selusuh pada kurma / air zam-zam / air musoffa / air za'faran

Semoga dimudahkan bersalin

Posted on: 2009/12/31 11:18
Create PDF from Post Print Facebook Twitter Google Buzz Linkedin Stumbleupon FriendFeed Del.icio.us Digg Reddit Technorati


Re: Minyak Selusuh Untuk Mudah Bersalin
#10
Kenalan Baru
Info
Pada pandangan saya yang dah ada pengalaman menggunakan Minyak Selusuh, kita kena faham semua benda perlu berikhtiar. Saya mengandung anak ke 4 uri dibawah melekat sehingga bulan ke-8 dan anak pulak songsang. Lepas tu dr. buat keputusan saya akan melahirkan anak secara pembedahan. Namun saya tidak putus asa terus berusaha mengelakkan pembedahan. Saya mengurut. Tidak lama selepas itu saya di berikan minyak selusuh oleh suami saya, diselangi dengan sembahyang hajat oleh suami dan emak saya sendiri, saya tinggal di wad selama 1 bulan. Selepas itu, pada esoknya saya dijadualkan pembedahan, alhamdulillah dengan izin Allah hasil ikhitiar saya melahirkan secara normal pada pukul 2.00 pagi. Doktor dan pasukan semua terkejut kerana dijadualkan pembedahan esok. Semasa kita belum terkena perkara seperti itu, memang mungkin kita sukar untuk percaya. Saya tak kata Minyak Selusuh penyebab kepada kejayaan, semua dengan izin Allah tetapi Allah pun suruh kita berusaha dan berikhtiar.
Di dalam Al-Quran sendiri ada menyatakan : " Kami turunkan sebahagian ayat-ayat Al-Quran adalah untuk digunakan sebagai penawar dan pembawa rahmat kepada orang2 yang beriman."

Bukankan itu menunjukkan Allah menyuruh kita berikhtiar menggunakan kaedah kekuatan ayat-ayat Al-Quran sebagai usaha mempermudah dan menjadi penawar.

Maaf sekadar pandangan..

Posted on: 2009/12/31 14:19
Create PDF from Post Print Facebook Twitter Google Buzz Linkedin Stumbleupon FriendFeed Del.icio.us Digg Reddit Technorati




(1) 2 3 »



You can view topic.
You cannot start a new topic.
You cannot reply to posts.
You cannot edit your posts.
You cannot delete your posts.
You cannot add new polls.
You cannot vote in polls.
You cannot attach files to posts.
You cannot post without approval.
You cannot use topic type.
You cannot use HTML syntax.
You cannot use signature.

[Advanced Search]


 
 


Diselenggara oleh
Original Image
Pusat Sokongan Penyusuan Ibu

MBfPC
Original Image

Original Image

Online Shopping
Original Image
Online Shopping!!Visit us today!

Hebatnya Susu Ibu!
Original Image

ALIM Kids Playgroup
Original Image