Belum Menjadi Ahli?
 
Menu Utama

Login
Username:

Password:

Remember me



Lost Password?

Register now!

Carian

Siapa di Sini
35 user(s) are online (22 user(s) are browsing Forum)

Members: 0
Guests: 35

more...

Members Baru
S9069 2014/4/15
JOgle 2014/4/14
CLipscomb 2014/4/14
ummiteeya 2014/4/14
DAckman 2014/4/13
CParamor 2014/4/13
AWalker 2014/4/12
T7731 2014/4/11
zierah 2014/4/11
SHawthorn 2014/4/11


 
   
 
Loading
 
 
 
 


Browsing this Thread:   1 Anonymous Users




(1) 2 3 4 »


Bagaimana nak naikkan berat badan baby ...?
#1
Kenalan Baru
Info
Salam semua,

Saya baru jer joint .... selalu dok baca forum jer .... kali nie terpanggil nak joint ...... bayi saya berusia 8 bulan tapi berat badan baru nak cecah 7kg. Nampak kecik jer .... dia memang kurang menyusu tapi berselera makan ..... kalu bancuh susu dalam 3 auns pun belum tentu habis ..... dok kebam kat mulut jer ..... tapi kalu makan laju .... sometimes saya masak bubur blender sometimes nestum etc .....macam mana yer?? Atau dia tak suka susu tu? la nie baru jer tukar lactogen .... sebelum nie anmum ..... dah mcm2 tukar susu dah sebab baby saya pun problem sembelit.... buang air besar dalam 2-3 hari baru membuang itu pun merah padam muka meneran .....saya dah tanya doktor .... dia kata kalu keturunan kecil .... so ikut keturunan la ....mak mertua ada kata mcm suami saya waktu kecik ...... badan halus jerk .... erm tapi saya dok risau la jugak apa pasal berat dia susah sgt nak naik even dia dah start makan....... atau sebab dia kurang menyusu ..... bukan ker kalu dah start makan then susu pun kurang ......ntah la saya dah pening ..... ada member di sini yang boleh bantu saya .......atau at least saya perlukan sedikit pandangan daripada yang berpengalaman ......tq

Posted on: 2010/1/16 17:56
Create PDF from Post Print Facebook Twitter Google Buzz Linkedin Stumbleupon FriendFeed Del.icio.us Digg Reddit Technorati


Re: Bagaimana nak naikkan berat badan baby ...?
#2
Kenalan Baru
Info
Salam,

BB mama_nurin mngkn tak berapa suka FM. BB tak BF ke?
Kalau bb suka makan, cuba buat air kanji untuk dia. Petua ni MIL saya ajar SIL saya sebab anak dia kurus. Masak bubur dan air nasi tu ambil dan bagi dia minum. Saya tak pernah cuba tapi memang nampak SIL selalu buat. Saya tengok dia campur dengan susu dan bagi anak dia minum.

Masalah anak SIL pula tak nak makan (kat MIL, macam ayah dia ) tapi nak minum susu w/pun tak berapa (kena jaga jadual menyusu) sbb dia selalu tak kisah pasal makan minum. Anak SIL minum air kanji dari umur 6 bulan sampai 4 thn kalau tak silap saya.

Satu lagi. saya pernah baca yang anak berumur 2 thn ke bawah, tak payah limit fat intake (untuk yang underweight). Nurse pun pernah advice saya perkara yang sama semasa check - up anak pertama. Masa tu dia baru baik deman dan berat dia mmg turun sdkt.

Kalau bb mama_nurin nak makan, mama_nurin boleh lebihkan minyak sikit atau tinggikan kalori tapi pastikan terkawal. Kalau buat bubur, masukkan sedikit minyak bagi mengelakkan sembelit.

Saya memang amalkan menambah sedikit minyak pada bubur bb dan mereka jrg ada sembelit.

Ini cuma pandangan dan berdasarkan pengalaman saya. Mungkin ia tidak sama untuk individu lain. Selamat mencuba.


Posted on: 2010/1/16 19:14
Create PDF from Post Print Facebook Twitter Google Buzz Linkedin Stumbleupon FriendFeed Del.icio.us Digg Reddit Technorati


Re: Bagaimana nak naikkan berat badan baby ...?
#3
Rakan Setia
Info
mama nurin,

anak sulung saya pun kurang minum susu, byk mkn. tp saya suke! sbb kite bole pantau ape yg masuk kt perut budak tu. pastikan dia mendapat makanan seimbang setiap hari. byk resepi2 seimbang untuk anak2 ni. susu tu bg kat anak utk kalsium je. lain2 amik dr makanan seharian.

kalau sembelit, try la bg puree buah atau minum air buah-buahan.

Posted on: 2010/1/16 19:22
_________________
Original ImageOriginal Image

Original ImageOriginal Image
Create PDF from Post Print Facebook Twitter Google Buzz Linkedin Stumbleupon FriendFeed Del.icio.us Digg Reddit Technorati


Re: Bagaimana nak naikkan berat badan baby ...?
#4
Kenalan Baru
Info
tq, ibu nur and kikie atas pandangan yang berguna...insyaAllah saya akan cuba. saya tertarik masukkan sedikit minyak dalam kanji yang dimasak .... sy akan cuba .... air buah dah byk kali sy beri ... tp masih sama sembelitnya .... tuh yg naik pening .... sy full BF BB saya sampai 3 bulan shj, lepas dah naik kerja stock mkin kurang dan sy terpaksa campur FM and satu lagik BB sy reject BF. Kalu BF jer masa tu, dia refuse and nangis tanak. Kalu dari botol ok, susu badan lak makin lama makin kering ....betul-betul menduga sy..

Posted on: 2010/1/16 23:00
Create PDF from Post Print Facebook Twitter Google Buzz Linkedin Stumbleupon FriendFeed Del.icio.us Digg Reddit Technorati


Re: Bagaimana nak naikkan berat badan baby ...?
#5
Kenalan Baru
Info
same problem with me. my daughter pon petite last i timbang masa 1 year 5.7kilo jek. skang dah nak masuk 14th months i rasa maybe baru reach 6 kilo. susu paling byk pon 4 oz tu pon masa pagi2 tgh betol2 lapar.. then during days maybe 2 to 3 oz je skali minum. mkn semua nak so i lebih kan bg makan skit. since dia xde problem n sihat i'm not so worried. baby i pon slalu kena sembelit especially kalau xberak the day before.
well i guess evety child is different right.

Posted on: 2010/1/17 0:33
Create PDF from Post Print Facebook Twitter Google Buzz Linkedin Stumbleupon FriendFeed Del.icio.us Digg Reddit Technorati


Re: Bagaimana nak naikkan berat badan baby ...?
#6
Rakan Arif
Info
dear mommies,

ikut experience sy, berat baby akan mudah naik, n consistent if bowel movement diorg bagus. Kalau dah mula mkn, hari2 mesti membuang kurang2 sekali. Bila mknn lama yg terpendam dlm perut dibuang, mmg kita akan rs lebih selesa n sihat, selera mkn pun dtg. Anak2 sy biasa mesti buang 2x, pagi sekali n mlm 1x. Minum air mesti cukup.walau mbuang,x menjadikan diorg kurus sbb diorg mmg selera mkn,so if mkn byk, kena la buang byk hampas2 nya,hehe.dulu yg sulung,masa ada mslh sembelit,mmg dia susut,perut x sedap,mana nak ada selera mkn.now yg bby 10mth,alhamdulillah berat dah 9kg. Pagi,mkn biskut, tghari n ptg bubur nasi. Susu masih susu badan.yg nak masuk 3thn pun berat dah lebih 15kg.yg 4thn dah 17kg.

amalkan bg puri buah ms perut kosong b4 meal.buah cepat dihadam n beri tenaga. Bg buah after meal akan sbbkan bloated.buah b4 meal adalah amalan rasulullah.

Air buah bukan means jus perisa buah yg mcm kordial tu,tp elok yg blended atau supplemen yg dr buah2n asli.
Sume penyakit bermula dr perut,jd pastikan perut diorg sihat agar makanan yg dimakan, dpt diserap dgn sebaiknya,insyaAllah.





Posted on: 2010/1/17 11:35
_________________
Blogku
Create PDF from Post Print Facebook Twitter Google Buzz Linkedin Stumbleupon FriendFeed Del.icio.us Digg Reddit Technorati


Re: Bagaimana nak naikkan berat badan baby ...?
#7
Kenalan Baru
Info
sama jugak ngan saya. sy pun experinece first baby gak. skrg umur baby 1 thn 5 hari. berat dia pu skrg br 8kg. minum susu pun dlm 5 oz jer spnjg masa saya g keje. bila balik sy terus direct bg dia. sy pun risau gak tp bila tgk selera mkn dia, sy makin gembira becoz dia nk mkn jer bila nmpk org mkn walaupun dia br lepas mkn bubur. kadang2 ader gak kena smbelit tp time klu dia x berak 2 hari...

Posted on: 2010/1/17 12:48
Create PDF from Post Print Facebook Twitter Google Buzz Linkedin Stumbleupon FriendFeed Del.icio.us Digg Reddit Technorati


Re: Bagaimana nak naikkan berat badan baby ...?
#8
Rakan Setia
Info
ummi pun ada masalah sama ngn baby yg kedua..sampai kan nurse marah...ckp tk bg makan..huhuhu...skkrg ni dh masuk 2 tahun..nk kata tk makan...si ira ni mmg kuat makan...abang nya pulak contra..skang ni dh 3thn setengah..berat dh sampai 25kg...mkn nye hanyalah biskut n roti...nasi mmg tk mkn..dia ckp busuk...

Posted on: 2010/1/17 15:44
_________________
Jemput la ke Syamila Mohd Dot Com
Create PDF from Post Print Facebook Twitter Google Buzz Linkedin Stumbleupon FriendFeed Del.icio.us Digg Reddit Technorati


Re: Bagaimana nak naikkan berat badan baby ...?
#9
Kenalan Baru
Info
ada juga yg senasib dengan saya ...... pening dibuatnya ..... sy siap beli appeton for infant kasik naikkan selera menyusu masa umur BB 4 bulan .....still d same .... bila cecah 6 bulan kasik makan .....erm tu la makan ok, berat badan susah sgt nak naik........BB aktif, tapi tu la siang tak berapa mau nak tido, kalu tido pun kejap jer.....anak sulung sy lak lahir tak cukup bln, 7 bulan, even prematured tapi dia leh catch up on weight sama cam BB yang normal....yg 2nd nie cukup bulan tapi berat badan lak susah sgt nak naik ..... kalu x mau makan kita tau la sebabnya, nie mau makan cuma susu jer tak baper nak mau ......so ummi ira buat cam mana yer? any solution to the problem?

Posted on: 2010/1/17 19:21
Create PDF from Post Print Facebook Twitter Google Buzz Linkedin Stumbleupon FriendFeed Del.icio.us Digg Reddit Technorati


Re: Bagaimana nak naikkan berat badan baby ...?
#10
Kenalan Baru
Info
Salam...baby saya pun sama.dah 9 bulan ++ tp brt baru 4kg lbh.huhuhu..(actually time lahir 1.27kg-premature.ada masalah jantung- dah operate 2bln lps).6 bulan ddk di NICU sjk dilahirkan.masa keluar umur 6 bln brt dalam 3.3kg.brt dia mmg lmbt btl naik.macam2 cara dah buat utk naikkan brt tp brt naik mmg terlalu slow.stkt ni perkembangan dia pun lmbt - masih blm meniarap, baru mengiring tp dia aktif n nmpk bijak.kolo ada sesiapa yg blh membantu...tolonglah... [quote]

Posted on: 2010/1/19 9:53
Create PDF from Post Print Facebook Twitter Google Buzz Linkedin Stumbleupon FriendFeed Del.icio.us Digg Reddit Technorati




(1) 2 3 4 »



You can view topic.
You cannot start a new topic.
You cannot reply to posts.
You cannot edit your posts.
You cannot delete your posts.
You cannot add new polls.
You cannot vote in polls.
You cannot attach files to posts.
You cannot post without approval.
You cannot use topic type.
You cannot use HTML syntax.
You cannot use signature.

[Advanced Search]


 
 


Diselenggara oleh
Original Image
Pusat Sokongan Penyusuan Ibu

MBfPC
Original Image

Original Image

Online Shopping
Original Image
Online Shopping!!Visit us today!

Hebatnya Susu Ibu!
Original Image

ALIM Kids Playgroup
Original Image