Belum Menjadi Ahli?
 
Menu Utama

Login
Username:

Password:

Remember me



Lost Password?

Register now!

Carian

Siapa di Sini
39 user(s) are online (27 user(s) are browsing Forum)

Members: 1
Guests: 38

umminur11, more...

Members Baru
tikarasha 2014/4/16
Snowball99 2014/4/16
S9069 2014/4/15
JOgle 2014/4/14
CLipscomb 2014/4/14
ummiteeya 2014/4/14
DAckman 2014/4/13
CParamor 2014/4/13
AWalker 2014/4/12
T7731 2014/4/11


 
   
 
Loading
 
 
 
 


Browsing this Thread:   1 Anonymous Users




(1) 2 3 4 5 »


kaedah perancang keluarga
#1
Kenalan Baru
Info
tak tau la topik ni sesuai ke tak untuk ditanya..hum~ sebab saya confius..ada kata IUD bahaya?tp kenapa KKM luluskan..ada kata pil menggemukkan? mana yang sesuai?

Posted on: 2010/2/2 15:21
Create PDF from Post Print Facebook Twitter Google Buzz Linkedin Stumbleupon FriendFeed Del.icio.us Digg Reddit Technorati


Re: kaedah perancang keluarga
#2
Kenalan Baru
Info
salam to ffaizah

setahu saya,pil perancang keluarga ni kalu yg murah memang menggemukkan n mengurangkan susu badan selain norriday.lps delivery arituh,ader discuss ngan doc pasal ni.disbbkn sy nk jarak lama,dlm 5-6 tahun doc suggest sy pakai iud,jimat ketanyer berbanding kalu sy makan pil perancang yg xmenggemukkan,harganye,dlm rm40.kalu psg iud,dlm 220 utk 5 thn.tp dia ckp ok,iud ni.sy pun ingat nk pasang.wait anak umur setahun.skrg bru 10 bulan..lps lahirkan ank 1st,sy ada mkn pil nodette tp memang berat naik ckit la,tp kakak sy mkn nordette,bdn die xnaik pun..kesimpulannyer,kaedah perancang ni,ikut badan kiterla,sesuai or tak..sy pun bukan pandai sgt..hehe

Posted on: 2010/2/2 16:46
Create PDF from Post Print Facebook Twitter Google Buzz Linkedin Stumbleupon FriendFeed Del.icio.us Digg Reddit Technorati


Re: kaedah perancang keluarga
#3
Rakan Istimewa
Info
ffaizah, sebenarnya tak salah saya ada 3 thread diskus pasal benda ni sayang kalau bukak banyak2 thread terlepas pandang point2 penting. Ibualya, pil mahal atau murah bukan bermakna badan kita boleh gemok atau tidak tapi bergantung kpd keserasian badan dan kesesuaian hormon itu sendiri. Saya pernah makan dari yg murah sampailah yg mahal iaitu Yasmin RM55. Gemok atau tidak kita sendiri yg kene diet.

Posted on: 2010/2/2 17:06
_________________
Kesihatan Kecantikan Komuniti
Create PDF from Post Print Facebook Twitter Google Buzz Linkedin Stumbleupon FriendFeed Del.icio.us Digg Reddit Technorati


Re: kaedah perancang keluarga
#4
Kenalan Baru
Info
niway, saya macam serik je pakai iucd.... ehehe...

Pengalaman pertama yang mengerikan. Ni bukan nak menakutkan sesiapa, namun perlu tahu, ada risikonya juga. Boleh berbincang dengan doc anda. Anda semua lebih pakar dari saya yang masih baru menjadi ibu kepada 2 orang anak... =)

Niway, iucd ni agak selamat la untuk orang macam saya yang susah nak strict makan ubat ni...

Posted on: 2010/2/2 18:34
Create PDF from Post Print Facebook Twitter Google Buzz Linkedin Stumbleupon FriendFeed Del.icio.us Digg Reddit Technorati


Re: kaedah perancang keluarga
#5
Kenalan Baru
Info
saya pun xpernah ada pengalaman tentang perancang ni.. tapi beru2 ni, makcik saya nak bukak la iud ni.. tp xboleh sebab darah haid terlalu kering.. so kena tunggu sampai darah ok baru leh open.. ingat lepas bersalin ni nak amek pil yasmin jer.. coz da ramai bagi reason yang ok...

Posted on: 2010/2/2 22:46
Create PDF from Post Print Facebook Twitter Google Buzz Linkedin Stumbleupon FriendFeed Del.icio.us Digg Reddit Technorati


Re: kaedah perancang keluarga
#6
Rakan Istimewa
Info
boleh cuba MAB - maajun anggun bistari. lawat maipilih.com untuk keterangan lanjut.

saya sendiri menjarak anak menggunakan MAB.

Posted on: 2010/2/3 9:55
_________________
Original Image
Original Image
Original Image
Create PDF from Post Print Facebook Twitter Google Buzz Linkedin Stumbleupon FriendFeed Del.icio.us Digg Reddit Technorati


Re: kaedah perancang keluarga
#7
Rakan Rujuk
Info
Quote:

bibimie wrote:
saya sendiri menjarak anak menggunakan MAB.


bibimie,

MAB ni ada efek apa2 tak..
cth mcm selera makan naik ke atau sakit kepala ke...
n ok ke..so far selamat ke...

Posted on: 2010/2/3 10:05
Create PDF from Post Print Facebook Twitter Google Buzz Linkedin Stumbleupon FriendFeed Del.icio.us Digg Reddit Technorati


Re: kaedah perancang keluarga
#8
Rakan Istimewa
Info
Khasiat MAB mengikut keutamaan:

1. Family Planning / menjarak kehamilan
2. Merawat keputihan yang teruk.
3. Menjaga peranakan - menyempitkan faraj wanita.
4. Membuang darah kotor/toksin melalui period.
5. Menstabilkan hormon kewanitaan dlm badan.
6. Mencantikkan kulit.
7. Menormal & teraturkan period setiap bulan.
8. Melancarkan perjalanan darah.
9. Mencantikkan & menegangkan payudara.
10. Melawaskan pembuangan air besar - menjaga usus.
11. Menambah tenaga sepanjang hari.
12. Mengawal kolestrol dalam darah.
13. Menurun & mengawal berat badan.
14. Awet muda sokmo.

Posted on: 2010/2/3 10:10
_________________
Original Image
Original Image
Original Image
Create PDF from Post Print Facebook Twitter Google Buzz Linkedin Stumbleupon FriendFeed Del.icio.us Digg Reddit Technorati


Re: kaedah perancang keluarga
#9
Rakan Istimewa
Info
Ayu, ini citer benar hehehe..
Actually topik MAB ni pernah di diskus dahulu...macam2 respons dpt dan Along mmg kenal owner sebenarnya cuma tak jumpa muka juz dpt bercakap by phone. Adik iparnya adalah bestfriend Along di mana satu tempat belajar dan satu pejabat. Mana2 yg claim dirinya kenal owner MAB atau dialah owner MAB itu semua tak betul...itu adalah orang yg menjual produk MAB bukan pembuat MAB itu sendiri. So, akak dah bercakap dengan kak Mimi ni sendiri, dia ni adalah anak kepada pembuat jamu MAB ini sendiri. Emak kak Mimi ni bekas nurse dan kak Mimi ni sendiri adalah nurse kat Hospital di Kedah so mmg mereka buat sendiri jamu ni tanpa menggunakan mesin..tak salah tumbuk pakai tgn jer sbb nak kekalkan keasliannya dan pastikan produk dorang ni bersih cuma dorang takde kilang, buat kat rumah je. Ia macam jamu ler..mmg ada effect sakit kepala kalau tak serasi. Penggunaannya cam pil perancang, ada aturan makannya. Jangan risau sbb ahli keluarga kak Mimi ni terdiri daripada mereka yg kerja doktor so mmg dorang rujuk pada org yang betul laa. Ayu boleh cuba ler tapi kalau malas dan tak displin makan termengandung gak ler sbb aturannya cam mkn pil perancang gak ler dan ia tak ganggu pengeluaran susu.

Posted on: 2010/2/3 10:17
_________________
Kesihatan Kecantikan Komuniti
Create PDF from Post Print Facebook Twitter Google Buzz Linkedin Stumbleupon FriendFeed Del.icio.us Digg Reddit Technorati


Re: kaedah perancang keluarga
#10
Rakan Istimewa
Info
MAB nih boleh menjarak kalau disiplin makan. kalau tak disiplin harus jadi subur. aturan makan mmg sama mcm pil perancang. masa i nak dapatkan bb ketiga, bulan nih stop makan MAB bulan depan dah berisi... cepat tul.

Posted on: 2010/2/3 10:27
_________________
Original Image
Original Image
Original Image
Create PDF from Post Print Facebook Twitter Google Buzz Linkedin Stumbleupon FriendFeed Del.icio.us Digg Reddit Technorati




(1) 2 3 4 5 »



You can view topic.
You cannot start a new topic.
You cannot reply to posts.
You cannot edit your posts.
You cannot delete your posts.
You cannot add new polls.
You cannot vote in polls.
You cannot attach files to posts.
You cannot post without approval.
You cannot use topic type.
You cannot use HTML syntax.
You cannot use signature.

[Advanced Search]


 
 


Diselenggara oleh
Original Image
Pusat Sokongan Penyusuan Ibu

MBfPC
Original Image

Original Image

Online Shopping
Original Image
Online Shopping!!Visit us today!

Hebatnya Susu Ibu!
Original Image

ALIM Kids Playgroup
Original Image