Belum Menjadi Ahli?
 
Menu Utama

Login
Username:

Password:

Remember me



Lost Password?

Register now!

Carian

Siapa di Sini
43 user(s) are online (28 user(s) are browsing Forum)

Members: 1
Guests: 42

umminur11, more...

Members Baru
tikarasha 2014/4/16
Snowball99 2014/4/16
S9069 2014/4/15
JOgle 2014/4/14
CLipscomb 2014/4/14
ummiteeya 2014/4/14
DAckman 2014/4/13
CParamor 2014/4/13
AWalker 2014/4/12
T7731 2014/4/11


 
   
 
Loading
 
 
 
 


Browsing this Thread:   1 Anonymous Users




(1) 2 »


cara simpan ebm kat opis dan rumah pengasuh
#1
Kenalan Baru
Info
salam semua...boleh ke tolong saya beri pandangan...

tetiap hari perjalanan saya dari rumah ke opis mengambil masa selama 1 jam 30 minit.sebelum sampai opis saya akan hantar anak ke rumah pengasuh..( 20 minit sebelum sampai opis).masalahnya sekarang...
1) kat opis tiada freezer.saya tak boleh keluar opis masa waktu bekerja unt hantar susu perahan ke umah pengasuh kecuali masa rehat jam 1-2.tapi kalau g...sy tak sempat makan tengah ari.boleh ke simpan ebm dalam cooler bag seharian di opis untuk bawa balik ke rumah?

2)rumah pengasuh ada freezer...tapi..penuh dengan macam2..tak sesuai langsung nak letak ebm.leh ke letak ebm dalam cooler bag untuk bekalan baby di rumah pengasuh yang saya bawa dari rumah sepanjang hari?erm...leh paham ke ape sy tulis ni..

sy dah cuti 3 bulan dah ni sebab keliru nak manage ebm masa kerja.harap ada yang sudi membantu...

Posted on: 2010/4/14 11:36
Create PDF from Post Print Facebook Twitter Google Buzz Linkedin Stumbleupon FriendFeed Del.icio.us Digg Reddit Technorati


Re: cara simpan ebm kat opis dan rumah pengasuh
#2
Rakan Arif
Info
di ofis,

u boleh simpan susu dlm cooler bag, tp baik kalau ada fridge, tidak perlu dibekukan. simpan sejuk aje.

kalau cooler bag tebal mcm coleman with the chiller, u blh simpan dlm 8 jam gitu , pam pun u boleh simpan dlm cooler bag tanpa perlu dibasuh.

di rumah pengasuh,

kalau u bawa ebm cair, simpan aje dlm fridge.
kalau ebm tu beku , baik cairkan dulu semalaman di dlm fridge di rumah utk mudahkan pengasuh panaskan cepat drpd nak tunggu dia cair .
kalau rasa tak confident juga, boleh saje letak dlm cooler bag mcm u buat kat ofis. kasilah siap dgn temos air panas dan mangkuk/mug besar utk mudahkan kerja pengasuh rendam susu.

Posted on: 2010/4/14 13:08
_________________
Regards,
tini..mom to adam , ali and twin aida & aishah.
Create PDF from Post Print Facebook Twitter Google Buzz Linkedin Stumbleupon FriendFeed Del.icio.us Digg Reddit Technorati


Re: cara simpan ebm kat opis dan rumah pengasuh
#3
Kenalan Baru
Info
Cadangan saya

1) di opis: takpe, simpan je susu dalam cooler bag. still ok. provided full dgn icepack le before ke kerja.

2) di rumah pengasuh: ok je letak dlm coller bag for ebm. or letak susu dalam tuppuware utk simpan dlm fridge pengasuh, so that tak bercampur2 dgn makanan dia.

ALL DA BEST!

Posted on: 2010/4/14 13:13
_________________
www.myhafsah.com
Create PDF from Post Print Facebook Twitter Google Buzz Linkedin Stumbleupon FriendFeed Del.icio.us Digg Reddit Technorati


Re: cara simpan ebm kat opis dan rumah pengasuh
#4
Kenalan Baru
Info
salam..

1)ofis sy ada fridge n buat ms skrg sy simpan ebm yg dipam kt ofis dlm fridge ni.tp i'm thinking of buying a new cooler bag so that x payah simpan kat fridge opis lg dah..mmg boleh buat camtu..letak la pape chiller dalam cooler bag tu utk make sure dia kekal sejuk.

2)everyday saya letak ebm utk bekalan baby kt umah pengasuh dlm cooler bag je. sy letak dgn 3 ice pack MLO. alhamdulillah, susu kekal sejuk sampai petang..

Posted on: 2010/4/14 16:02
_________________
new mommy, new blogger
http://cinta-mummy.blogspot.com
Create PDF from Post Print Facebook Twitter Google Buzz Linkedin Stumbleupon FriendFeed Del.icio.us Digg Reddit Technorati


Re: cara simpan ebm kat opis dan rumah pengasuh
#5
Rakan Istimewa
Info
Original Image

Original Image

Ini cara saya, saya akan letak 5-6 techni ice sepanjang saya bekerja dari jam 7.30am-5.30pm. Saya amat mementingkan kualiti cooler bag di mana insulatednya mesti color grey tu meaning tahan lama untuk sejuk dan saya akan pastikan icepack tu banyak, cara susun KIRI, KANAN, BELAKANG, DEPAN dan ATAS. Ini saya apply bila hantar EBM di nurseri dan juga simpan susu di pejabat. Tapi sbb pejabat ada fridge, saya simpan dlm fridge so untuk pejabat saya bawak 3-4 ketul icepack. Sebab nurseri ada aircond so saya tak risau jika saya bawa icepack kurang dari 6. Kalau antar umah BS saya agak risau gak sbb takde aircond, cuaca kita skrg agak panas kadang2 icepack cepat mencair. Sorry ler saya ni jenis cerewet sikit ttg suhu EBM ni sbb ia amat sensitif dgn suhu.

Posted on: 2010/4/14 16:09
_________________
Kesihatan Kecantikan Komuniti
Create PDF from Post Print Facebook Twitter Google Buzz Linkedin Stumbleupon FriendFeed Del.icio.us Digg Reddit Technorati


Re: cara simpan ebm kat opis dan rumah pengasuh
#6
Kenalan Baru
Info

salam...terima kasih semua yang membantu...terlambat nak reply sbb virus flu melanda semua kat umah termasuk baby..kesian

nak tanya lagi..lepas sampai umah...susu sejuk yang dalam cooler bag kat opis tu leh terus masukkan dalam freezer kan?sebab stok sekarang yang dah siap dibekukan kat umah ada dalam 60 botol..macam nak guna tarikh yang paling lama dulu..yang baru simpan..leh ke macam tu..

mamaAnA...nak tanya..pakai cooler bag jenama ape ye?macam besar dan leh simpan banyak botol je tu..nampak best la plak.

Posted on: 2010/4/15 8:32
Create PDF from Post Print Facebook Twitter Google Buzz Linkedin Stumbleupon FriendFeed Del.icio.us Digg Reddit Technorati


Re: cara simpan ebm kat opis dan rumah pengasuh
#7
Rakan Istimewa
Info
.susu sejuk yang dalam cooler bag kat opis tu leh terus masukkan dalam freezer kan?sebab stok sekarang yang dah siap dibekukan kat umah ada dalam 60 botol..macam nak guna tarikh yang paling lama dulu..yang baru simpan..leh ke macam tu..


Iye, hasil perahan hari ini terus simpan dalam fridge, bukan terus bekukan. Montel bagi baby susu beku ker? Susu beku kita guna jika bekalan fresh tak cukup, ini cara saya. Jika kita jenis mewah susu badan apa salahnya bagi semua fresh pada bayi kita dan jika ada lebih boleh bekukan. Betulkan saya kalau pemahaman saya salah. Kena guna tarikh lama dulu.

mamaAnA...nak tanya..pakai cooler bag jenama ape ye?macam besar dan leh simpan banyak botol je tu..nampak best la plak.


Cooler bag saya jenama Simple Baby dan juga Mom Precious dari SusuIbu.com di Bangi atau juga di MLO di Seri Kembangan.

Posted on: 2010/4/15 8:43
_________________
Kesihatan Kecantikan Komuniti
Create PDF from Post Print Facebook Twitter Google Buzz Linkedin Stumbleupon FriendFeed Del.icio.us Digg Reddit Technorati


Re: cara simpan ebm kat opis dan rumah pengasuh
#8
Rakan Arif
Info
montel,

utk pastikan baby dapat susu fresh...saya sarankan seperti di bawah utk bw ke rumah pengasuh

perahan smlm simpan dlm fridge - 4 botol
stok beku - 2 botol,

kalau ada extra perahan smlm itu masuk freezer utk stok. ie. 2 botol beku keluar, 2 botol baru masuk.

blh faham ke ni?,,mcm belit2 pulak.

Posted on: 2010/4/15 8:51
_________________
Regards,
tini..mom to adam , ali and twin aida & aishah.
Create PDF from Post Print Facebook Twitter Google Buzz Linkedin Stumbleupon FriendFeed Del.icio.us Digg Reddit Technorati


Re: cara simpan ebm kat opis dan rumah pengasuh
#9
Kenalan Baru
Info

trima kasih tini..saya faham ape yang tini maksudkan tu..
sebenarnya stok yang sedia ada tu ada yang bertarikh dari akhir bulan 2 lagi..dulu sebelum jumpa susuibu.com ni ada kawan cakap ebm leh guna 6 bulan bile dibekukan..tu yang simpan sebanyak mungkin tu (untuk kecemasan slalu kena g outstation anak tak dibenarkan bawa)..rupa2nya leh simpan 3 bulan jer

Posted on: 2010/4/15 9:11
Create PDF from Post Print Facebook Twitter Google Buzz Linkedin Stumbleupon FriendFeed Del.icio.us Digg Reddit Technorati


Re: cara simpan ebm kat opis dan rumah pengasuh
#10
Rakan Istimewa
Info
montel, simpan 3 bulan, 6 bulan sebenarnya tengok jenis peti ais.

Posted on: 2010/4/15 9:18
_________________
Kesihatan Kecantikan Komuniti
Create PDF from Post Print Facebook Twitter Google Buzz Linkedin Stumbleupon FriendFeed Del.icio.us Digg Reddit Technorati




(1) 2 »



You can view topic.
You cannot start a new topic.
You cannot reply to posts.
You cannot edit your posts.
You cannot delete your posts.
You cannot add new polls.
You cannot vote in polls.
You cannot attach files to posts.
You cannot post without approval.
You cannot use topic type.
You cannot use HTML syntax.
You cannot use signature.

[Advanced Search]


 
 


Diselenggara oleh
Original Image
Pusat Sokongan Penyusuan Ibu

MBfPC
Original Image

Original Image

Online Shopping
Original Image
Online Shopping!!Visit us today!

Hebatnya Susu Ibu!
Original Image

ALIM Kids Playgroup
Original Image