Belum Menjadi Ahli?
 
Menu Utama

Login
Username:

Password:

Remember me



Lost Password?

Register now!

Carian

Siapa di Sini
34 user(s) are online (18 user(s) are browsing Forum)

Members: 0
Guests: 34

more...

Members Baru
konnor3839 2014/4/24
YWakehurs 2014/4/23
regina8539 2014/4/23
toojae3Loh 2014/4/23
IFurnell 2014/4/22
yazmin1725 2014/4/22
farayassir 2014/4/22
MHenderso 2014/4/20
HAngela 2014/4/20
mlyuki 2014/4/18


 
   
 
Loading
 
 
 
 


Browsing this Thread:   1 Anonymous Users




(1) 2 »


kesan X ray ke atas kandungan kurang dari sebulan?
#1
Kenalan Baru
Info
salam...saya bingung dgn masalah yg menimpa skgni.
I would like to ask + seek information + ask for any opinion/ suggestion what should I do now.
my 1st day period is 2/6/10. saya kemalangan di tempat kerja; jatuh tangga n go for X ray on 17/6/10. X ray tu direct in between of pinggang to paha. saya dpt tau saya pregnant pada 6/7/10. saya still on bf as usual skg.hubby punyalaa seronok at 1st bila dpt tau i'm pregnant again, but bila bgtau psl X ray tu, nada dia terus berubah. saya sedih sgt2 + bingung xtau apa nak buat.
should I go for an abortion or is it safe to keep the baby?any gynae here?pls help me...thank you.

Posted on: 2010/7/10 19:36
_________________
Original ImageOriginal Image
Create PDF from Post Print Facebook Twitter Google Buzz Linkedin Stumbleupon FriendFeed Del.icio.us Digg Reddit Technorati


Re: kesan X ray ke atas kandungan kurang dari sebulan?
#2
Rakan Arif
Info
hi safur, before x-ray tu tak buat pregnancy test ke? they shud perform tat test before do any test involving sinar x.

if u risau sgt, better u get consultation from pakar perbidanan. to see them directly is better than merely asking in forum, sebab diorang nanti bulih tengok keadaan u cemana.

Posted on: 2010/7/11 7:39
_________________
sharing is caring @superkids
Create PDF from Post Print Facebook Twitter Google Buzz Linkedin Stumbleupon FriendFeed Del.icio.us Digg Reddit Technorati


Re: kesan X ray ke atas kandungan kurang dari sebulan?
#3
Kenalan Baru
Info
we did consult the gynae. n before that i did seek the information + ask for 1st,2nd,3rd opinions. the gynae asked me to go for an abortion. but i still refused. posting in this forum doesnt mean i juz simply posting a question. the main purpose is to seek infos + ask for some more opinions/ suggestions. BTW, thanx 4 concern.

Posted on: 2010/7/11 8:21
_________________
Original ImageOriginal Image
Create PDF from Post Print Facebook Twitter Google Buzz Linkedin Stumbleupon FriendFeed Del.icio.us Digg Reddit Technorati


Re: kesan X ray ke atas kandungan kurang dari sebulan?
#4
Kenalan Baru
Info
radiation to fetus esp in 1st trimester of pregnancy mmg very dangerous.tujuan sy bkn nak menakutkan,tp saya tau ada kes baby yg dilahirkan multiple kecacatan sbb ibu tak inform doctors or radiographers yg dia 6-weeks pregnant masa x-ray exam tsbt. dlm kes awak yg menerima direct primary beam pada gonad area, sy sgt2 cdgkan awak berfikir masak2.kuasa Allah baby awak sihat,tp kalo sebaliknya, kene bersedia lah.
sy nasihati ibu2 lain yg mempunyai potensi of childbearing spy berhati2 dengan pemeriksaan x-ray.even kalo our toddler need to be x-ray, ask your husband untuk hold toddler if needed.jgn lupa minta lead gown/gonad shield as protection.

bertanggungjawablah terhadap keselamatan dan kesihatan zuriat kita.

Posted on: 2010/7/11 16:11
Create PDF from Post Print Facebook Twitter Google Buzz Linkedin Stumbleupon FriendFeed Del.icio.us Digg Reddit Technorati


Re: kesan X ray ke atas kandungan kurang dari sebulan?
#5
Kenalan Baru
Info
baca masalah awk ni, saya rasa terpanggil utk berkongsi pengalaman saya menghadapi masalah yg sama dgn awk... saya kemalangan sms bersukan, patah tulang kaki.. sms xtray tu saya x tahu yg saya dah peknen.. tp masa tu doktor xtray bhg kaki ajer, saya siap duduk atas meja xtray tu.. masa tu lebey kurang sebulan dah saya peknen.. bila dah tahu peknen tu, saya punya la risau takut jd pepe kat kandungan ni.. tanya doktor n pakar xtray tu, dia kata awal pregnancy ni x bahaya sgt.. x tahu la btol ke tak.. saya tawakal jer, doa agar kandungan saya sihat... second time saya xtray masa tu 2 bln, tp doktor kasi saya pakai baju khas utk elak radiation... alhamdulillah baby saya sihat, saya dah pun bersalin 3 bln lepas.. sihat sgt!! keluar pun sH 3.75kg.. kusss semangat!!!

so saya rasa xyah la risau sgt.. tawakkal jer.. kalau abortion tu x tahu la tp kalau saya rasa bersalah jer.. pd saya kalau baby tu x sempurna, dia akan keluar ngan sendirinya xyah go for abortion pun.. byk2kan la doa.. semoha baby awk sihat n selamat sampai dilahirkan..Quote:

actblurfai wrote:
radiation to fetus esp in 1st trimester of pregnancy mmg very dangerous.tujuan sy bkn nak menakutkan,tp saya tau ada kes baby yg dilahirkan multiple kecacatan sbb ibu tak inform doctors or radiographers yg dia 6-weeks pregnant masa x-ray exam tsbt. dlm kes awak yg menerima direct primary beam pada gonad area, sy sgt2 cdgkan awak berfikir masak2.kuasa Allah baby awak sihat,tp kalo sebaliknya, kene bersedia lah.
sy nasihati ibu2 lain yg mempunyai potensi of childbearing spy berhati2 dengan pemeriksaan x-ray.even kalo our toddler need to be x-ray, ask your husband untuk hold toddler if needed.jgn lupa minta lead gown/gonad shield as protection.

bertanggungjawablah terhadap keselamatan dan kesihatan zuriat kita.

Posted on: 2010/7/11 21:28
Create PDF from Post Print Facebook Twitter Google Buzz Linkedin Stumbleupon FriendFeed Del.icio.us Digg Reddit Technorati


Re: kesan X ray ke atas kandungan kurang dari sebulan?
#6
Kenalan Baru
Info
mimas, i beg to differ.
during 1st trimester of pregnancy adalah plg bahaya kalau terdedah pada x-ray kerana masa tu lah fetus baru nak develop organ.in your case,since primary beam not directed pada gonad area or stomach (pada kaki),and you juga memakai protective gown, then should be ok.yg menjadikan risiko tinggi ialah pemeriksaan x-ray (direct) pd pelvic, kub dan area antara chest ke gonad.please discuss situation with pakar radiology kerana mereka yg lebih expert ttg x-ray nih.
doktor yg patut tau pasal hazard of x-ray nih,buleh pulak ckp awal2 pregnant x bahaya kene x-ray.stress pulak saya membaca ni.

Posted on: 2010/7/11 22:05
Create PDF from Post Print Facebook Twitter Google Buzz Linkedin Stumbleupon FriendFeed Del.icio.us Digg Reddit Technorati


Re: kesan X ray ke atas kandungan kurang dari sebulan?
#7
Moderator
Info
ni pengalam kawan saya ya
dia pregnant dan tak tahu pregnant dia buat x-ray sebab tak tau dan lupa serta pihak hosp tak tanya pun sebab dia nih nampak muda macam baru lepas spm je orgnya
mmm...

sekali beberapa hari selepas x-ray dia tahu dia pregnant
dia pun pergi check up
doktor kata OK...tawakal saja...Alhamdulillah anak dia ok dah 4 tahun dah

cadangan saya..buatlah detail check up pregnancy selepas x-ray tu
maybe jumpa dua tiga pakar ke

Posted on: 2010/7/11 23:28
_________________
MySweetstory-BF&Me
Malaysian BreastFeeding Peer Counselor, MBfPC
Kalau sudi berkawan say hi to me:crafidah at gmail dot com.
tak sombong punya!
Create PDF from Post Print Facebook Twitter Google Buzz Linkedin Stumbleupon FriendFeed Del.icio.us Digg Reddit Technorati


Re: kesan X ray ke atas kandungan kurang dari sebulan?
#8
Moderator
Info

Posted on: 2010/7/11 23:33
_________________
MySweetstory-BF&Me
Malaysian BreastFeeding Peer Counselor, MBfPC
Kalau sudi berkawan say hi to me:crafidah at gmail dot com.
tak sombong punya!
Create PDF from Post Print Facebook Twitter Google Buzz Linkedin Stumbleupon FriendFeed Del.icio.us Digg Reddit Technorati


Re: kesan X ray ke atas kandungan kurang dari sebulan?
#9
Kenalan Baru
Info
thanx to all mommies.
thanx for all of ur feedback.
we(hubby n I) went to another gynae,a muslim, (the gynae before who advised us to abort is a non-muslim) n he asked us not to abort the baby. we went back n perform solat istikharah.
we keep on searchin some more infos about this issue n asked 1 ustaz-hukum aborting the baby deliberately. ustaz kata: HUKUMNYA HARUS. BKN WAJIB yaa... TETAPI HARUS. HARUS is due to the probability of the cell disorders/ gen mutation might happen. n this will affect the baby mentally/ physically as well.
and FYI, i have miscarriage yesterday. it is a natural miscarriage. Allah the Almighty knows the best.
watever it is, i am grateful with what is destined to us. alhamdulillah..

Posted on: 2010/7/13 22:52
_________________
Original ImageOriginal Image
Create PDF from Post Print Facebook Twitter Google Buzz Linkedin Stumbleupon FriendFeed Del.icio.us Digg Reddit Technorati


Re: kesan X ray ke atas kandungan kurang dari sebulan?
#10
Rakan Arif
Info

safur, sorry for your demised but allah maha mengetahui dan maha mengasihani...

Posted on: 2010/7/14 10:14
_________________
Regards,
tini..mom to adam , ali and twin aida & aishah.
Create PDF from Post Print Facebook Twitter Google Buzz Linkedin Stumbleupon FriendFeed Del.icio.us Digg Reddit Technorati




(1) 2 »



You can view topic.
You cannot start a new topic.
You cannot reply to posts.
You cannot edit your posts.
You cannot delete your posts.
You cannot add new polls.
You cannot vote in polls.
You cannot attach files to posts.
You cannot post without approval.
You cannot use topic type.
You cannot use HTML syntax.
You cannot use signature.

[Advanced Search]


 
 


Diselenggara oleh
Original Image
Pusat Sokongan Penyusuan Ibu

MBfPC
Original Image

Original Image

Online Shopping
Original Image
Online Shopping!!Visit us today!

Hebatnya Susu Ibu!
Original Image

ALIM Kids Playgroup
Original Image