Belum Menjadi Ahli?
 
Menu Utama

Login
Username:

Password:

Remember me



Lost Password?

Register now!

Carian

Siapa di Sini
32 user(s) are online (24 user(s) are browsing Forum)

Members: 0
Guests: 32

more...

Members Baru
MColleano 2014/4/25
konnor3839 2014/4/24
YWakehurs 2014/4/23
regina8539 2014/4/23
toojae3Loh 2014/4/23
IFurnell 2014/4/22
yazmin1725 2014/4/22
farayassir 2014/4/22
MHenderso 2014/4/20
HAngela 2014/4/20


 
   
 
Loading
 
 
 
 


Browsing this Thread:   1 Anonymous Users




(1) 2 »


makanan bayi 10 bulan
#1
Kenalan Baru
Info
Salam kepada mommies di SI ni..Selamat berpuasa
Saya mahu share dgn mommies2 di SI ni..
Apakah resepi makanan buat bayi 10 bulan?kalau ada resepi,blh tak share dgn saya..
Untuk makluman, anak saya belum tumbuh gigi lagi…

Posted on: 2010/8/25 15:12
Create PDF from Post Print Facebook Twitter Google Buzz Linkedin Stumbleupon FriendFeed Del.icio.us Digg Reddit Technorati


Re: makanan bayi 10 bulan
#2
Rakan Rujuk
Info
Quote:

misyaf71 wrote:
Salam kepada mommies di SI ni..Selamat berpuasa
Saya mahu share dgn mommies2 di SI ni..
Apakah resepi makanan buat bayi 10 bulan?kalau ada resepi,blh tak share dgn saya..
Untuk makluman, anak saya belum tumbuh gigi lagi…


salam misyaf71,

baby saya pun dah 10 bulan..

dah start kenalkan ayam & ikan di dalam bubur ..

so, antara bubur yg sering saya masak utk baby saya,

- bubur nasi + carrot + kentang + ayam (blh juga try sayur2 yg lain)
- bubur nasi + sayur2an lain + ikan

saya juga dah start menumis makanan utk baby saya ketika berusia 8 bulan lagi..boleh guna mentega & guna bawang putih ...

sbbkan baby saya dah ada gigi so saya blend kasar (dah pernah try lenyek2 je, tapi baby saya tak suka)

selain tu, time makan pagi saya masakkan oat utk baby..

- oat (quaker biru tu) + ikan bilis (dlm 4-5 keping) + sayur saderi (masak sekali n blendkan)

- oat + kurma + kismis

tu je yg pernah try..selain tu, baby saya suka sgt makan buah2an...

wpn baby dah 3 kali makan (pagi + tghari + ptg), kdg2 kat rumah time makan malam saya suka bg buah je..

tapi menyusu tetap juga kerap (6 botol x 4oz) kat rumah pengasuh

Posted on: 2010/8/25 15:25
Create PDF from Post Print Facebook Twitter Google Buzz Linkedin Stumbleupon FriendFeed Del.icio.us Digg Reddit Technorati


Re: makanan bayi 10 bulan
#3
Kenalan Baru
Info
puan ayukhairy..
baby saya baru 9 bulan..
kalao umonya tu boleh x kalu menumis mcm puan buat tu..ermmm maksud saya xper ke untuk baby..
xmenjejaskan kesihatan baby ker..
sori ye bertanya ni..xpaham..ingat mskn baby just rebus2 mcm bubur tu jer..

Posted on: 2010/8/25 15:59
_________________
ibu cuba menjadi ibu terbaik buat anak ibu,alisha wafiyyah..
Create PDF from Post Print Facebook Twitter Google Buzz Linkedin Stumbleupon FriendFeed Del.icio.us Digg Reddit Technorati


Re: makanan bayi 10 bulan
#4
Rakan Rujuk
Info
Quote:

wafiyyah wrote:
puan ayukhairy..
baby saya baru 9 bulan..
kalao umonya tu boleh x kalu menumis mcm puan buat tu..ermmm maksud saya xper ke untuk baby..
xmenjejaskan kesihatan baby ker..
sori ye bertanya ni..xpaham..ingat mskn baby just rebus2 mcm bubur tu jer..


panngil ayu je

sebenarnya dah memang boleh dah masak utk bayi secara menumis ni bila bayi dah 8 bulan ke atas..dengan syarat ambil kira 3 hari percubaan..try bg selama 3 hari berturut2, tengok ada tak alergi ke apa ke..klu tak de, maknanya makanan tu sesuai dgn bayi ... ni ayu share antara resipi yg boleh dimasak utk bayi ye..

credit to anisfuad,

RESIPI MAKANAN BAYI

& ni plak pemakanan makanan pelengkap, credit to UBMM


PEMAKANAN MAKANAN PELENGKAP

boleh juga google kat atas tu RESIPI SI MANJA, ada pelbagai resipi boleh dicuba

Posted on: 2010/8/25 16:18
Create PDF from Post Print Facebook Twitter Google Buzz Linkedin Stumbleupon FriendFeed Del.icio.us Digg Reddit Technorati


Re: makanan bayi 10 bulan
#5
Kenalan Baru
Info
wahh..
TQ ayu..baru byk idea skit nak msk for baby
baby saya alisha kuat makan..hehhehe
tapi kesian pulak bila asyik sama jer makanan dia..
pas ni boley la varietykan makanan dia..
tq for sharing..:)

Posted on: 2010/8/26 10:23
_________________
ibu cuba menjadi ibu terbaik buat anak ibu,alisha wafiyyah..
Create PDF from Post Print Facebook Twitter Google Buzz Linkedin Stumbleupon FriendFeed Del.icio.us Digg Reddit Technorati


Re: makanan bayi 10 bulan
#6
Rakan Rujuk
Info
Quote:

wafiyyah wrote:
wahh..
TQ ayu..baru byk idea skit nak msk for baby
baby saya alisha kuat makan..hehhehe
tapi kesian pulak bila asyik sama jer makanan dia..
pas ni boley la varietykan makanan dia..
tq for sharing..:)


ur welcome..

jadi ibu ni kena kreatif sikit...baru baby pun timbul minat nak makan.. cuma tu la...setiap kali nak kenalkan jenis2 makanan baru kena amalkan 3 hari percubaan tu dulu ye..

Posted on: 2010/8/26 10:53
Create PDF from Post Print Facebook Twitter Google Buzz Linkedin Stumbleupon FriendFeed Del.icio.us Digg Reddit Technorati


Re: makanan bayi 10 bulan
#7
Kenalan Baru
Info
hai.....

baby saya dah msk 6bln n sy pun dah kasi solid foods...
kalu rajin p la mane2 bookstore cari buku wardina, tajuknya mama saya lapar....
kat dlm tu byk info2 berguna, termasukla resipi2 baby...

nak kasi anak mkn ni kena berhati2, kena pilih mknan yg btul2 berkhasiat utk baby...kalu blh, wat sendiri kat umah..
baru la terjamin kebersihan n bahan2 pun beli yg fresh...

skrg la waktu terbaik utk kenalkan anak ngan syur2 n buah...
kalu wat bubur, sure tambah sayur..brokoli, carrot, kobis bunge..sy mmg suke ltk carrot byk2 supaya kaler nampak menarik n baby pun tertarik nk mamam...

buah lak sy lecek2 sampai halus cm betik n pisang...nak lagi sedap, tambah susu sket..

cm anggur, sy perah air, kasi baby minum..suke sgt die...
epal pun camtu gak...

so far, baby sy tak byk ragam n die terima aje ape yg saya kasi die mamam...n sesuai lak ngan perut die...

sekian, time kasih..




Posted on: 2010/9/3 16:24
Create PDF from Post Print Facebook Twitter Google Buzz Linkedin Stumbleupon FriendFeed Del.icio.us Digg Reddit Technorati


Re: makanan bayi 10 bulan
#8
Kenalan Baru
Info
Akum....

dsbbkan da bncang topik nie...sha nk tnya...bpe bnyak plak kter nk supply susu utk bb ble kter da mula bg bb mkn bubur yer...
tak lm lagi ank sha akn mncecah 6 bln..so just wndring. bpe oz prlu sha bkalkn utk anta g umah BS.

Posted on: 2011/5/12 16:46
_________________
UmmiSyahmi
Create PDF from Post Print Facebook Twitter Google Buzz Linkedin Stumbleupon FriendFeed Del.icio.us Digg Reddit Technorati


Re: makanan bayi 10 bulan
#9
Kenalan Baru
Info
Anak saye juge berusia 10 bln,br sje tumbuh gigi, blh dikata kan menu anak saye same sje tiap2 hari iaitu nasi,sayur bayam,sup ikan merah..Alhamdulillah, die makan..kdg2 saye berikan carrot yg dipotong memanjang dan direbus sbgi makanan jejari buat simanje sye..cube lah!!

Posted on: 2012/7/21 10:43
Create PDF from Post Print Facebook Twitter Google Buzz Linkedin Stumbleupon FriendFeed Del.icio.us Digg Reddit Technorati


Anonymous
Re: makanan bayi 10 bulan
#10
Anonymous-Anonymous
hi salam,
saya bersetuju dgn menu makanan tersebut tetapi adalh lebih baik jejari carrot tu dipendekkan atau dihancurkan untuk mengelakkan sebarang masalah kelak

Posted on: 2012/7/23 15:16
Create PDF from Post Print Facebook Twitter Google Buzz Linkedin Stumbleupon FriendFeed Del.icio.us Digg Reddit Technorati




(1) 2 »



You can view topic.
You cannot start a new topic.
You cannot reply to posts.
You cannot edit your posts.
You cannot delete your posts.
You cannot add new polls.
You cannot vote in polls.
You cannot attach files to posts.
You cannot post without approval.
You cannot use topic type.
You cannot use HTML syntax.
You cannot use signature.

[Advanced Search]


 
 


Diselenggara oleh
Original Image
Pusat Sokongan Penyusuan Ibu

MBfPC
Original Image

Original Image

Online Shopping
Original Image
Online Shopping!!Visit us today!

Hebatnya Susu Ibu!
Original Image

ALIM Kids Playgroup
Original Image