Belum Menjadi Ahli?
 
Menu Utama

Login
Username:

Password:

Remember me



Lost Password?

Register now!

Carian

Siapa di Sini
36 user(s) are online (22 user(s) are browsing Forum)

Members: 0
Guests: 36

more...

Members Baru
MHenderso 2014/4/20
HAngela 2014/4/20
mlyuki 2014/4/18
TSteinmet 2014/4/17
HNoyes 2014/4/17
HCaple 2014/4/16
tikarasha 2014/4/16
Snowball99 2014/4/16
S9069 2014/4/15
JOgle 2014/4/14


 
   
 
Loading
 
 
 
 


Browsing this Thread:   1 Anonymous Users






Ubat dalam pantang bg ibu yg anak G6PD
#1
Kenalan Baru
Info
salam...
nk tanya pengalaman ibu2 yang mempunyai anak G6PD...
bagaimana ketika berpantang...ada tak ibu2 yg makan apa2 jamu or ubat ketika berpantang?..saya nk makan ubat..tp takut effect baby..kalau ada yg tahu ubat apa yg selamat utk bayi G6PD harap boleh share...tq

Posted on: 2010/8/30 15:56
_________________
Original Image

Original Image
Create PDF from Post Print Facebook Twitter Google Buzz Linkedin Stumbleupon FriendFeed Del.icio.us Digg Reddit Technorati


Re: Ubat dalam pantang bg ibu yg anak G6PD
#2
Kenalan Baru
Info
salam....
hi im fea
like u too....my baby boy pun disahkan ada g6pd.
skrg da hampir 1 bln umurnya....
i still dlm opantang nie.lbh kurg hari yg ke 25.
i da x mkn apa2 ubat jamu or ubat cina.masa permulaan hari yg ke3,i ada start mkn ubat periuk n air kurma cina.but bb i kena kuning sampai kena tahan di wad.tu yg i stop mkn ubat.skrg walau da hampuir 1 months bb i still ada skit kuning di muka.tapi x bahaya kata doktor.maybe sbb kesan g6pd membuatkan kuningnya lmbt hilang.so,i decide mkn ubat jamu setelah abis pantang 44 hari je.biar bb i btul hilang kuningnya baru i start.
ni pengalaman pertama i,ada anak g6pd.mula2 terkejut n x sangka i akana alamai pada anaka sendiri....
apapun sabar to u n for me too.....
goodluck

Posted on: 2010/8/30 19:45
_________________
Original Image

Original Image

Original Image
Create PDF from Post Print Facebook Twitter Google Buzz Linkedin Stumbleupon FriendFeed Del.icio.us Digg Reddit Technorati


Re: Ubat dalam pantang bg ibu yg anak G6PD
#3
Kenalan Baru
Info
salam... saya rasa puan better tak makan apa2 ubat jamu selagi baby puan betul2 sembuh atau pun kuning nyer memang dah tinggal sikit sangat2... saya pun mengalami masalah yg sama dulu... dan bukan sahaja dinasihatkan oleh doktor, malah oleh bidan kampung sendiri... mmg saya tak makan apa2 ubat sampai baby dah umur sebulan, itu pun masih ada lagi sikit kuning di hujung mata.. when the doctor dah confirmkan ok, baru saya proceed makan jamu... harap dpt membantu...

Posted on: 2010/8/31 1:00
Create PDF from Post Print Facebook Twitter Google Buzz Linkedin Stumbleupon FriendFeed Del.icio.us Digg Reddit Technorati


Re: Ubat dalam pantang bg ibu yg anak G6PD
#4
Kenalan Baru
Info
tq pada yg beri pendapat...tu lah..dlm masa pantang ni rasanya tak nak lah mkn apa2 ubat lagi...tp lepas pantang camna ya..sbb g6pd..saya takut kalau kandungan ubat tu ada yg tak sesuai utk g6pd..kalau ada ibu2 yg dah ada pengalaman..pls share...tq

Posted on: 2010/9/1 10:08
_________________
Original Image

Original Image
Create PDF from Post Print Facebook Twitter Google Buzz Linkedin Stumbleupon FriendFeed Del.icio.us Digg Reddit Technorati


Re: Ubat dalam pantang bg ibu yg anak G6PD
#5
Kenalan Baru
Info
so far sy xde pengalaman sendiri anak ada g6pd tp personally klu saya adalah puan, saya xkan mkn apa2 ubat or jamu kalau x betul2 tau apa kandungannye selama mana anak menyusu bdn. ada x hospital tempat awk besalin tu bagi list of medications/food yg anak perlu elakkan?..bende2 tu perlu elak sampai dah besa, bkn setakat semasa berpantang shj. cuma time baru lahir ni effect dia lg cepat la.
ubat2 berpantang ni kdg2 kita mmg tahu namanye, tp the chemical content kita xtau, kot2 ada bende yg perlu dielakkan.

utk jaga kesihatan lps bersalin kita boleh korbankan makan jamu2 or ubat pantang..cukup je dgn makan yg seimbang dan berkhasiat or multivitamins..demi anak kan..

(saya ada kwn yg g6pd, dia kata dia termakan kacang parang sepeket masa umur 6 thn, still jadi kuning sampai masok ward huhu.)

Posted on: 2010/9/27 10:51
_________________
proud to be a mommy
Create PDF from Post Print Facebook Twitter Google Buzz Linkedin Stumbleupon FriendFeed Del.icio.us Digg Reddit Technorati


Re: Ubat dalam pantang bg ibu yg anak G6PD
#6
Kenalan Baru
Info
salam...
anak saya baru 2bln..sama la g6pd..masa kat wad saya ada tanya dr kanak-kanak bole atau tak makan jamu..dr kata better elakkan...so sepanjang berpantang saya mang tak makan jamu..cuma makan obimin yg hospital bekalkan lepas kuar wad..untuk kesihatan bby, kita korbankan dari makan ubat2 tradisional esp klu baby bf..saya pun smpi skg tak berani nak makan supplement apa2 pun..cuma bergantung dengan pemakanan aje...



Posted on: 2010/10/1 10:55
Create PDF from Post Print Facebook Twitter Google Buzz Linkedin Stumbleupon FriendFeed Del.icio.us Digg Reddit Technorati







You can view topic.
You cannot start a new topic.
You cannot reply to posts.
You cannot edit your posts.
You cannot delete your posts.
You cannot add new polls.
You cannot vote in polls.
You cannot attach files to posts.
You cannot post without approval.
You cannot use topic type.
You cannot use HTML syntax.
You cannot use signature.

[Advanced Search]


 
 


Diselenggara oleh
Original Image
Pusat Sokongan Penyusuan Ibu

MBfPC
Original Image

Original Image

Online Shopping
Original Image
Online Shopping!!Visit us today!

Hebatnya Susu Ibu!
Original Image

ALIM Kids Playgroup
Original Image