Belum Menjadi Ahli?
 
Menu Utama

Login
Username:

Password:

Remember me



Lost Password?

Register now!

Carian

Siapa di Sini
42 user(s) are online (23 user(s) are browsing Forum)

Members: 0
Guests: 42

more...

Members Baru
konnor3839 2014/4/24
YWakehurs 2014/4/23
regina8539 2014/4/23
toojae3Loh 2014/4/23
IFurnell 2014/4/22
yazmin1725 2014/4/22
farayassir 2014/4/22
MHenderso 2014/4/20
HAngela 2014/4/20
mlyuki 2014/4/18


 
   
 
Loading
 
 
 
 


Browsing this Thread:   1 Anonymous Users






Minum air sejuk sewaktu hamil
#1
Kenalan Baru
Info
As salam,

saya sedang hamil 16weeks skrg, anak kedua.. saya cuma nak minta pendapat mommies sume pasal minum air sejuk semasa hamil, ada kesan buruk tak? sebab lately saya suka sgt minum air sejuk tak kira pagi, petang, malam..
Adakah ia akan mendatangkan kesan buruk pada baby saya? atau kesan sewaktu kelahiran nanti?

TQ..

Posted on: 2011/3/1 14:30
Create PDF from Post Print Facebook Twitter Google Buzz Linkedin Stumbleupon FriendFeed Del.icio.us Digg Reddit Technorati


Re: Minum air sejuk sewaktu hamil
#2
Rakan Arif
Info
Quote:

mrsnana wrote:
As salam,
saya sedang hamil 16weeks skrg, anak kedua.. saya cuma nak minta pendapat mommies sume pasal minum air sejuk semasa hamil, ada kesan buruk tak? sebab lately saya suka sgt minum air sejuk tak kira pagi, petang, malam..
Adakah ia akan mendatangkan kesan buruk pada baby saya? atau kesan sewaktu kelahiran nanti?
TQ..


tak tau la pulak tapi kalau kita g monthy check-up kat klinik kesihatan, kan nurse suruh kira pegerakan janin..klau pergerakan ari tu kurang, dia suruh kita minum minuman berais&kira semula..
mybe bb akan aktif la kot kalu kita minum minuman sejuk

Posted on: 2011/3/1 15:03
Create PDF from Post Print Facebook Twitter Google Buzz Linkedin Stumbleupon FriendFeed Del.icio.us Digg Reddit Technorati


Re: Minum air sejuk sewaktu hamil
#3
Kenalan Baru
Info
hmmm.. tak penah plak nurse bagitau mcmtu.. tapi mmg pas minum air sejuk tadi, terus baby kicking2 je..

mcm2 mitos la kan.. tapi ikutkan mmg air sejuk tak brp elok pun utk org pompuan.. pastu mushkil sgt2 ni, pasal ikan pari atau ikan berbisa yg lain pun tak boleh makan gak eh? ayooo.. baru tadi makan ikan pari bakarlaa..

ada mommies yg tau ke pasal ikan berbisa ni?

Posted on: 2011/3/1 16:19
Create PDF from Post Print Facebook Twitter Google Buzz Linkedin Stumbleupon FriendFeed Del.icio.us Digg Reddit Technorati


Re: Minum air sejuk sewaktu hamil
#4
Rakan Karib
Info
pasal ikan berbisa tu tak pernah dgr.kalau saya, masa pregnant ni la nk mkn suma bende sbb pas bersalin byk bende tak leh mkn.ade plak yg langsung dah takleh makan sampai pregnant semula.

pasal air sejuk pon tak tau tp kalo pasal ais mmg biasa dengar biasa minum ais masa pregnant nnt bby beso.kalo bersalin normal,susah le.tak tahu la betul ke tak tp based on observation among frens and family,mmg diorg yg suka minum ais ni baby lahir besar,pas seminggu kecut le baby tu:)

rasanya ikan bisa tuh takde effect pape pon.yg effect makanan berangin ke sejuk ke, bergas ke..

Posted on: 2011/3/1 16:33
_________________
me and my breastfeeding journey
http://ummitiqah.blogspot.com
Create PDF from Post Print Facebook Twitter Google Buzz Linkedin Stumbleupon FriendFeed Del.icio.us Digg Reddit Technorati


Re: Minum air sejuk sewaktu hamil
#5
Kenalan Baru
Info

itu la yg bermain dalam kepala saya ni ummi_tiqah.. masa pregnant ni la nak bedal apapun kan..
saya pun baru tau ni.. rasanya anak pertama saya pun saya makan je apapun.. cuma air bergas je saya tak sentuh.. yg lain masuk je mulut.. hehe.. alhamdulillah sihat dan bersalin normal..

mungkin masing2 ada pendapat yg berbeza.. lagipun kwn saya yg cakap tak boleh makan ikan berbisa ni mmg jenis kuat petua org dulu2.. lega sikit baca pendapat mommies ni.. :)

Posted on: 2011/3/1 16:43
Create PDF from Post Print Facebook Twitter Google Buzz Linkedin Stumbleupon FriendFeed Del.icio.us Digg Reddit Technorati


Re: Minum air sejuk sewaktu hamil
#6
Kenalan Baru
Info
air sejuk ni bole buat urat2 kite jd kecut..klu minum air pns urat jd kembang dan perjalanan darah dpt berjln dgn lancar..mcm sy ikut pengalaman mse pregnant mmg pg2 dah bekpes air sejuk n berais..pas bersalin da nmpk la kesannye..lutut2 sakit adoyai..da mcm org tua plak..

tp pas tu mmg stop la mnum air sejuk..lgpn ade perbezaan la klu sy mnum air sejuk hasil perahan susu x brp byk klu mnum air pns, mmg dpt lebih..skrg ni sy amalkan minum air pns..klu nk mnum sgt pn air sejuk tnp ais...tu pn sekali sekala je..

Posted on: 2011/3/2 13:49
_________________
Mom to Irfan Danial & Rayyan Danish

Original Image
Original Image
Create PDF from Post Print Facebook Twitter Google Buzz Linkedin Stumbleupon FriendFeed Del.icio.us Digg Reddit Technorati


Re: Minum air sejuk sewaktu hamil
#7
Kenalan Baru
Info
stuju dgn mum_rayyan, skrg sy pon dh lama xminum air sejuk... kecuali kalu mkn kt kedai teringin sgt minum jgk. tp salu mintak kurg ais. coz ada kesan kt production susu sy. but sume ni subjektif, depends individu slain byk lg faktor lain yg bleh mmpengaruhi.

kalu minum air sejuk masa ngandung ni, mmg penah dgr org tua2 cakap takut nnti baby besar --> bersalin payah. gitu jgk pndapt jgn mkn byk2 pon nnti bsalin baby besar gak.

ikan bisa x penah lak dgr. tp sy tringin nk tanya... penah x ibu2 dgr org ckap ngandung xleh minum air tebu?

alkisahnya, masa ngandung 1st dulu penah dgr org ckp boleh minum air tebu kecuali awal2 preg@rahim org tu xkuat coz bleh sbbkn keguguran. then, ok sy pon minumlah. masa tu dh 5bln kot.
djadikan citer, lps dh brsalin ada lak tukang urut ni bgtau, xleh minum air tebu masa ngandung takut nnti bsalin lekat uri (itulah yg jd kt sy: bsalin alhamdulillah mudah, tp lekat uri). dulu ingt, org yg kerap bsalin, ngandung lewat usia @ ada experience lekat uri je bleh jd camtu.

pendpt Dr lebih kpd penemuan saintifik. pendapat org tua2 plak bdsarkan pengalaman yg w/pon xterbukti, mgkin ada asasnya cuma blum ada kajian terhdpnya. dgn teknologi skrg bsalin insyaAllah lebih mudah & risiko lebih dpt diatasi.

so pdpt peribadi saya, makan pape pon berpada2. yg pnting jg kesihatan. kalu bimbang memudaratkan eloklah dielakkan



Posted on: 2011/3/2 14:43
Create PDF from Post Print Facebook Twitter Google Buzz Linkedin Stumbleupon FriendFeed Del.icio.us Digg Reddit Technorati


Re: Minum air sejuk sewaktu hamil
#8
Kenalan Baru
Info
salam dr qaryna..

da lama xjoin forum SI ni, rindu plak dulu rajin jugak psl ank pun da nk masuk 3thn, now qaryna da pregy balik nk masuk 6bln..

psl ais ni mmg org tua2 ckp anak besar nti pyh bersalin tp qaryna pn sama gak kuat mnum ais time2 pregy ni pdahal kalau iktkan qaryna yg normal mmg tk mnum ais :)

1 lg psl ikan n mknan bisa (tajam) qaryna baca buku, yg mmg xley mkn di awal2 pregy adalah IKAN PARI, IKAN SEMBILANG, TAPAI & NENAS..

harap dpt membantu kekawan sume

Posted on: 2011/3/3 10:00
Create PDF from Post Print Facebook Twitter Google Buzz Linkedin Stumbleupon FriendFeed Del.icio.us Digg Reddit Technorati


Re: Minum air sejuk sewaktu hamil
#9
Kenalan Baru
Info
yg saya dengar plak...kalau byk minum air sejuk nanti air ketuban banyak...maknanya nanti air ketuban dah kuar awal tapi jalan belum bukak...istilah medical dia kata PPROM...

heheh...tak tau la yg mana boleh diterima pakai...

Posted on: 2011/3/7 14:23
Create PDF from Post Print Facebook Twitter Google Buzz Linkedin Stumbleupon FriendFeed Del.icio.us Digg Reddit Technorati


Re: Minum air sejuk sewaktu hamil
#10
Rakan Arif
Info
kesan minum air sejuk utk diri sendiri.... tanyalah body sendiri.. setengah org 'alah' dengan minuman sejuk contohnya batuk, lenguh atau sakit badan, pening kepala, sakit perut. setengah org pula, biasa je.

kesan minum air sejuk pada baby yg dikandungkan pula... tak pernah pulak jumpa mana2, boleh baca bawah. also not to forget, what to eat during pregnancy.


WHAT TO AVOID DURING PREGNANT
Milk, juices and soft cheeses not having undergone pasteurization.
Avoid raw or undercooked meats and eggs.
Alcohol, tobacco and illegal substances should definitely be avoided during pregnancy as they have been associated to early birth, lack of normal development of intellectual capacities, birth imperfection in a bodily system and low birth weight.
Processed meats.
Unclean vegetables.
Avoid caffeine. The caffeine capacity in beverages reckons on the beans (coffee) or leaves (tea) utilized and how it was developed. Chocolate carries caffeine which is approximately equal to a cup of coffee.
Fish with high mercury.
The use of sweeteners should be strongly avoided during pregnancy because it can cross the reproductive structure and may stay in part of a fetus consisting of an aggregate of cells. DFA approved sweeteners is fine during pregnancy. They are believed to be safe.
Avoid cholesterol consumption.


WHAT TO EAT DURING PREGNANCY
High fiber foods to prevent irregular and infrequent or difficult evacuation of the bowels.
Fresh foods as much as possible.
Eat great deal of complex carbohydrates.
High protein food.
Drink lots of water to help your kidneys free from toxins.
Eat foods from all the five primary food groups for vitamins and minerals.


Posted on: 2011/3/7 14:46
Create PDF from Post Print Facebook Twitter Google Buzz Linkedin Stumbleupon FriendFeed Del.icio.us Digg Reddit Technorati







You can view topic.
You cannot start a new topic.
You cannot reply to posts.
You cannot edit your posts.
You cannot delete your posts.
You cannot add new polls.
You cannot vote in polls.
You cannot attach files to posts.
You cannot post without approval.
You cannot use topic type.
You cannot use HTML syntax.
You cannot use signature.

[Advanced Search]


 
 


Diselenggara oleh
Original Image
Pusat Sokongan Penyusuan Ibu

MBfPC
Original Image

Original Image

Online Shopping
Original Image
Online Shopping!!Visit us today!

Hebatnya Susu Ibu!
Original Image

ALIM Kids Playgroup
Original Image