Belum Menjadi Ahli?
 
Menu Utama

Login
Username:

Password:

Remember me



Lost Password?

Register now!

Carian

Siapa di Sini
29 user(s) are online (16 user(s) are browsing Forum)

Members: 0
Guests: 29

more...

Members Baru
Snowball99 2014/4/16
S9069 2014/4/15
JOgle 2014/4/14
CLipscomb 2014/4/14
ummiteeya 2014/4/14
DAckman 2014/4/13
CParamor 2014/4/13
AWalker 2014/4/12
T7731 2014/4/11
zierah 2014/4/11


 
   
 
Loading
 
 
 
 


Browsing this Thread:   1 Anonymous Users






Anak susah nak tidur
#1
Kenalan Baru
Info
Assalamuakaikum.
Mungkin tajuk ni dah pernah wujud. Tapi saya tgk situasi dan keadaan berlainan dengan masalah saya.

Saya nk tnya pendapat ibu-ibu semua. Anak saya isyraq baru-baru ni susah nak tido mlm. Dia akan berjaga dari pukul 3 hingga ke pagi. Event dah pagi pun dia still tak lena tido. Tido sekejap pastu terbangun. Nk tido balik punyalah susah. Kalau sya letak dia nangis, ble dukung dia senyap.

Kekadang keadaan ni buat saya fobia setiap mlm menjelma. Saya betul2 rasa tertekan. Tak tau nak buat mcm mana. Utk pengetahuan semua isyraq baru masuk sebulan. Dia susu botol sbb susu saya tak keluar lagi. Kalau siang lepas mandi pagi dia akan tido lena selena nya smpai ke mlm. Tolonglah ibu-ibu tolong saya.


Posted on: 2011/3/17 10:49
Create PDF from Post Print Facebook Twitter Google Buzz Linkedin Stumbleupon FriendFeed Del.icio.us Digg Reddit Technorati


Re: Anak susah nak tidur
#2
Kenalan Baru
Info
W'salam... hye umi_isyraq.. sy kawan baru kat sini... salam perkenalan yer...

saya pun pernah mengalami keadaan yg sama... siang sepanjang hari dia tdr tp malam berjaga sampai ke pagi... tdr pun kejap2 jer.. selama berpantang ... huhuhuuh.. memang rasa tertekan sesangat.. tp alhamdulillah lepas jer hbs pantang dia tdr macam biasa cuma terjaga bila nk susu jer... tp saya bf so senang la x yah bangkit buat susu...

bnyk-bnyk bersabar k,mana tahu lepas nie anak umi_isyraq mcm anak saya... :)


Posted on: 2011/3/17 11:26
Create PDF from Post Print Facebook Twitter Google Buzz Linkedin Stumbleupon FriendFeed Del.icio.us Digg Reddit Technorati


Re: Anak susah nak tidur
#3
Rakan Istimewa
Info
Janji Allah kepada isteri-isteri yang menyusukan anak-anaknya… Menurut riwayat Al Hassan bin Sofwan, At Tabrani, Ibnu Asakir dan Salamah yang menyusu Saidina Ibrahim anak Rasullah s.a.w setiap teguk (satu sedutan) Allah akan berikan satu kebajikan dan ganjaran. Bila si ibu tadi tidak tidur kerana menjaga anaknya yang sekejap-sekejap menangis kesakitan dan sebagainya, Allah akan berinya lagi pahala seperti memerdekakan 70 orang hamba dalam jihad fisabilillah dengan ikhlas.

saya pun sedang berpantang (anak ke2) & anak slowly settling thru the night. ada masa boleh lena mlm. ada masa mmg dia ajak bersembang. but sy cuba train dia bg kenal yg mlm tu utk tido (hanya pasang lampu malap & kita bercakap/dodoi dia dgn suara halus) & siang tu utk berjaga (tidurkan dia di tempat lain dr bilik tidur & cerah. bila didodoi or bersembang, guna nada ceria).

ni cara berkesan yg saya guna utk anak pertama waktu dia dlm pantang. insyaAllah bila masuk 2-3 bulan dia ok lah kot, kalau kita teruskan routine begini.

tapi tu kisah train tido dlm pantang. anak sulung saya ni ada gak pernah meragam & ajak berjaga mlm time 5-6bulan. yg ni i find out dia mmg over tired, over stimulated & berkeras nak berjaga mlm sebab sibuk nak main & explore dunia. yg ni agak susah nak handle & it takes a lot of kesabaran & disiplin utk diri kita & anak.

Posted on: 2011/3/17 12:19
_________________
Disclaimer: I am not a medical doctor. All of the posting on this website & my blog were written by me for educational purposes, but are not meant to diagnose or treat any medical disorders.
Create PDF from Post Print Facebook Twitter Google Buzz Linkedin Stumbleupon FriendFeed Del.icio.us Digg Reddit Technorati


Re: Anak susah nak tidur
#4
Kenalan Baru
Info
SALAM moms,

saya pun da pernah mengalami juga bb ssh nk titon mlm....alhmdulilah sekarang bb saya da 8 bulan dan tiba waktu mlm dia tau masa utk titon so bb akan titon sblh ibu n papa nya....lena dibuai mimpi....cuma menagis nk susu,so saya trs sumbat puting dan bb titon balik...


pglmn saya masa bb 6 bln pertama,mcm2 da pernah lalui...menangis,penat,sume nya ada....sampi dlm hati mcm berdetik letihnya ada anak ni.....masa pantang dgn susu xkua byk,bb pulak xnk direct bf,so kena perah dan ltk dlm bottle baru dia nk minum...bila susu abs, perah lg smpe susu da byk saya bg direct bb pun trs suka direct bf....bila da direct saya ingt senang la bb nk titon so saya ni xpyh la nk perah susu...rupa2 nya mlm xmo titon...asyik menangis nk kita belai dukung dia je smpe lena....bila ltk kat katil mata trs buka dan nangis kuat3.....smpe jiran2 dgr bb nangis tiap2 mlm....penat nyaaaaaaaaa

kadang rasa nk baling je bb ni kat lantai,nasib baik la hubby ada bg support sume aspek...alhdmdulilah amin...so tiap mlm la kita nk berjaga.....smpe bb 3 bln....so bila da 3 bulan titon nya xmcm dulu...dia titon tp akan jaga tiap 2 jam..kira ok la kita pun dpt tido tp lena...at least dpt rest la...rasa mcm nk berhenti kerja pun ada nk jaga bb tp fikir ekonomi xstabil lg so kuat kan hati utk trs bekerja dan bekerja smpe sekarang...

so bila bb da 4 ke 5 bln bb titon mcm biasa tp sekali 2 je dia akan nangis nk susu...so bg pendapat saya bb mmg ikut perubahan tiap2 bln..makin lama dia besar bb saya titon xda mslh....cuma kadang2 bila bb rasa haus dia akan menagis dan bg susu bb akan titon semula.....

so jgn give up menbesar kan bayi si manja...

Posted on: 2011/3/17 14:02
Create PDF from Post Print Facebook Twitter Google Buzz Linkedin Stumbleupon FriendFeed Del.icio.us Digg Reddit Technorati


Re: Anak susah nak tidur
#5
Kenalan Baru
Info
salam umi_isyraq

boleh dikatakn ramai ibu2 yg mengalami masalah ini...memandangkan umurnya baru sebulan, ini perkara biasa dan normal sementara baby nak biasakan diri dgn cycle siang malam dunia...Sebelum ni dunianya dalam rahim ibu.... insyaAllah selepas 2 atau 3 bulan, okla balik sleep pattern dia..

Posted on: 2011/3/17 15:48
Create PDF from Post Print Facebook Twitter Google Buzz Linkedin Stumbleupon FriendFeed Del.icio.us Digg Reddit Technorati


Re: Anak susah nak tidur
#6
Kenalan Baru
Info
Terima kasih ats info....
Moral of the story saya rasa saya perlu kuat semangat, fizikal n mental. Dlm hati ni selalu berkata mampukah aku bertahan tuk 2-3 buln akn dtg sbb bru sebulan pun rsa penat sgt. Ni blom masuk kerja lg....

Anyway thank u very much...

Posted on: 2011/3/17 16:07
Create PDF from Post Print Facebook Twitter Google Buzz Linkedin Stumbleupon FriendFeed Del.icio.us Digg Reddit Technorati


Re: Anak susah nak tidur
#7
Kenalan Baru
Info
Anak saya, aqilah pun macam tu, ni sebulan umur dia. cuma sy direct bf, lagi letih sbb dia menyusu lama, sampai tersengguk-sengguh kepala mengantuk punye pasal..

Sy pikir mgkn aqilah belum cukup susu, tu dia menangis tak dpt tido kot. kdg2 sy pun mcm awk, tension bila malam

Posted on: 2011/3/17 21:41
Create PDF from Post Print Facebook Twitter Google Buzz Linkedin Stumbleupon FriendFeed Del.icio.us Digg Reddit Technorati


Re: Anak susah nak tidur
#8
Kenalan Baru
Info
Mirakakal..tulisan you bagi semnagat kat saya juga..
saya pun rasa tension camtu..lg plak, masa pantang seminggu , suami saya dah kena naik kapal bekerja.

Tp thanks again. ada kekuatan minda skit untuk berdepan kemungkinan pagi2 buta ni aqilah berjaga..hehe

Posted on: 2011/3/17 21:51
Create PDF from Post Print Facebook Twitter Google Buzz Linkedin Stumbleupon FriendFeed Del.icio.us Digg Reddit Technorati


Re: Anak susah nak tidur
#9
Kenalan Baru
Info
As salam..

Rasanya anak umi isyraq dah 5 bulan sekarang? Mcmana sleeping pattern baby sekarang?

Bukan apa saya sekarang tgh mengalaminya. Baby saya baru sebulan..mmg sepjg hari dia asyik nk tido. Masalahnya tido sekejap2. And bila bangun nangis & minta dukung smpilh tido lagi sekali.

Malam pun sama. Tension. Abg2 dia x mcm tu. So kira ni pengalaman baru bg saya. Salute ada ibu yg ckp nk baling je anak tu..sbb saya pun rasa mcm tu jgak...& bukan senang utk seorg ibu nk mengaku rasa mcm ni. Tp x baling pun..masih waras lg..bila dia nangis few saat, hati lembut & dukung balik..

So tulah nk tanya perkembangan ibu2 yg buat posting utk topic ni..nk tgk brapa lama masalah ni akan brlarutan so i know what to expect..

Thx!

Posted on: 2011/7/14 20:13
Create PDF from Post Print Facebook Twitter Google Buzz Linkedin Stumbleupon FriendFeed Del.icio.us Digg Reddit Technorati


Re: Anak susah nak tidur
#10
Kenalan Baru
Info
salam..

poozeeyah, dh try bedong anak ngn kain batik sebelum bw masuk tidur mlm?..

Posted on: 2011/7/15 0:45
Create PDF from Post Print Facebook Twitter Google Buzz Linkedin Stumbleupon FriendFeed Del.icio.us Digg Reddit Technorati







You can view topic.
You cannot start a new topic.
You cannot reply to posts.
You cannot edit your posts.
You cannot delete your posts.
You cannot add new polls.
You cannot vote in polls.
You cannot attach files to posts.
You cannot post without approval.
You cannot use topic type.
You cannot use HTML syntax.
You cannot use signature.

[Advanced Search]


 
 


Diselenggara oleh
Original Image
Pusat Sokongan Penyusuan Ibu

MBfPC
Original Image

Original Image

Online Shopping
Original Image
Online Shopping!!Visit us today!

Hebatnya Susu Ibu!
Original Image

ALIM Kids Playgroup
Original Image