Belum Menjadi Ahli?
 
Menu Utama

Login
Username:

Password:

Remember me



Lost Password?

Register now!

Carian

Siapa di Sini
32 user(s) are online (21 user(s) are browsing Forum)

Members: 0
Guests: 32

more...

Members Baru
YWakehurs 2014/4/23
regina8539 2014/4/23
toojae3Loh 2014/4/23
IFurnell 2014/4/22
yazmin1725 2014/4/22
farayassir 2014/4/22
MHenderso 2014/4/20
HAngela 2014/4/20
mlyuki 2014/4/18
TSteinmet 2014/4/17


 
   
 
Loading
 
 
 
 


Browsing this Thread:   1 Anonymous Users






Sawan/nanah di kepala anak.
#1
Kenalan Baru
Info
Assalammualaikum..
Harap semua ibu2 disini dapat bantu masalah saya..
Anak pertama saya mengalami penyakit kepala ditumbuhi nanah atau setengah orang cakap tumbuh sawan... masalahnya sampai sekarang dah hampir sebulan, nanah di kepala masih tak sembuh2 lagi. Kalau satu dah baik nanti tumbuh kat tempat lain pulak..semuanya di sekitar kepala je..kesian dia..kepala dah botak2... ader tak ibu2 yang berpengalaman macam nih.. macam mana nak ubat dia.. saya dah cuba macam2 ubat doktor..tapi dia cuma baik kejap je..lepas tu tumbuh kat lain plak.. ader tak aper2 petua cara kampung.. tolong la...kesian anak saya... kepalanya bernanah...

Posted on: 2011/3/25 16:29
Create PDF from Post Print Facebook Twitter Google Buzz Linkedin Stumbleupon FriendFeed Del.icio.us Digg Reddit Technorati


Re: Sawan/nanah di kepala anak.
#2
Kenalan Baru
Info
Dekmeme,

Saya nak share pengalaman anak saya.. dia pun dulu ada masalah yang sama, bisul di kepala, hati ibu mana yang tak sedih tgk kepala anak ditumbuhi bisul kan.. mmg sakit..

Anak saya start kena bisul masa dia berusia 4 bulan tak silap, macam2 ubat, klinik pakar dan perubatan tradisional yang saya pergi, keadaan tetap sama... pernah tumbuh sekali 8 bijik bisul kat kepala dia.. masa tu tuhan saja yang tahu perasaan saya.. yang paling menyedihkan, bila bisul tu dah baik, bulan berikutnya nanti akan tumbuh lagi.. dan lagi.. sehinggalah umur dia 7 bulan.. kesian sangat anak saya masa tu.. pernah bawak dia pegi pakar, masa tu umur dia 6 bulan, doktor tu picit bisul tu sampai keluar ibu bisul tu.. Ya Allah, masa tu mmg saya menangis la tgk baby saya kena picit bisul dia.. uwaaa..

Lepas tu saya bawa berubat cara tradisional plak.. org tu bagi macam2 la, sireh la, apala.. dia cakap bisul ni akan keluar lagi banyak utk habiskan kesemua bisul2 tu.. then lepas tu insyaAllah bisul takkan keluar lagi..lagi satu makcik tu cakap, bisul akan berhenti tumbuh apabila anak ni dah pandai mandi sendiri.. memang betul.. semasa umur dia 7 bulan, bisul keluar sekali 8, kami tak bwk gi pakar.. hanya bersihkan dan sapu ubat lama sampaila ia hilang dan baik..

itulah last dia kena bisul.. bayangkan start dia umur 4 bulan sampai 7 bulan dia kena.. mmg sedih... 4 bulan bisul tumbuh saje...

Alhamdulillah.. start umur dia 8 bulan sampaila skrg dah 3 tahun, takde dah bisul.. mmg struggle la masa nak jaga time dia kena bisul dulu.. :(

pada dekmeme, bawak je baby gi pakar, kalau still tumbuh tak salah kita cuba cara tradisional pula.. janji dia gunakan ayat2 suci alquran..


Posted on: 2011/3/28 12:18
Create PDF from Post Print Facebook Twitter Google Buzz Linkedin Stumbleupon FriendFeed Del.icio.us Digg Reddit Technorati


Re: Sawan/nanah di kepala anak.
#3
Kenalan Baru
Info
salam dekmeme...
anak saya yg sulung dulu pun ada masalah ni...selain bwk g klinik saya juga bwk berubat secara tradisional...guna sirih, pinang n gambir gosok ngan tangan pastu sapu air sirih tu kat kepala..kalu x silap sirih kan ada antioksidan..pastu ibu kunyit lak tekan2 kat biji sawan dia...alhamdullillah pas dua tiga kali ulang g berubat kudis tu lama2 baik dan tak kena dah lepas tu...syukur..

Posted on: 2011/3/30 9:31
Create PDF from Post Print Facebook Twitter Google Buzz Linkedin Stumbleupon FriendFeed Del.icio.us Digg Reddit Technorati


Re: Sawan/nanah di kepala anak.
#4
Kenalan Baru
Info
assalamualaikum

anak saya sekarang ni pun kene camtu jugak.. dah botak kan pun timbul lagi jugak.. biji2 kecik pastu macam ada nanah.. betul ke akan ilang sendiri? lame tak nak kene tunggu? sian kat die.. baru 4 bulan..

Posted on: 2012/2/14 12:23
Create PDF from Post Print Facebook Twitter Google Buzz Linkedin Stumbleupon FriendFeed Del.icio.us Digg Reddit Technorati


Re: Sawan/nanah di kepala anak.
#5
Rakan Karib
Info
Salam.. anak sy lelaki 1thn 1bln.. dh dkt 2minggu kna cam kudis.. mula2 ingat luka tp nnti die bernanah la plak.. mmg sawan ye? doktor kte bakteria, kna letak krim je.. mmg la lepas letak krim ok kering tp tumbuh kt tempat laen plak, dh ade 4.. tp nmpk cam nk tumbuh lg kt tmpt laen huhu.. anak plak asek garu kt tmpt tu smpi berdarah2, kesian sgt.. doktor kte klo ubat krim xok, nnti nk kna mkn antibiotik plak.. dh lah die alergik antibiotik, mkn mesti berak2 smpi merah punggung huhu.. harap2 cpt la sembuh, klo xok moden harus gak crik cara traditional plak..

Posted on: 2012/2/14 13:04
Create PDF from Post Print Facebook Twitter Google Buzz Linkedin Stumbleupon FriendFeed Del.icio.us Digg Reddit Technorati







You can view topic.
You cannot start a new topic.
You cannot reply to posts.
You cannot edit your posts.
You cannot delete your posts.
You cannot add new polls.
You cannot vote in polls.
You cannot attach files to posts.
You cannot post without approval.
You cannot use topic type.
You cannot use HTML syntax.
You cannot use signature.

[Advanced Search]


 
 


Diselenggara oleh
Original Image
Pusat Sokongan Penyusuan Ibu

MBfPC
Original Image

Original Image

Online Shopping
Original Image
Online Shopping!!Visit us today!

Hebatnya Susu Ibu!
Original Image

ALIM Kids Playgroup
Original Image