Belum Menjadi Ahli?
 
Menu Utama

Login
Username:

Password:

Remember me



Lost Password?

Register now!

Carian

Siapa di Sini
35 user(s) are online (25 user(s) are browsing Forum)

Members: 0
Guests: 35

more...

Members Baru
tikarasha 2014/4/16
Snowball99 2014/4/16
S9069 2014/4/15
JOgle 2014/4/14
CLipscomb 2014/4/14
ummiteeya 2014/4/14
DAckman 2014/4/13
CParamor 2014/4/13
AWalker 2014/4/12
T7731 2014/4/11


 
   
 
Loading
 
 
 
 


Browsing this Thread:   1 Anonymous Users




« 1 (2) 3 »


Re: Akar Siti Fatimah
#11
Kenalan Baru
Info
Salam..

Masa anak pertama dengan kedua dulu.. sy minum air akar ni awal (dalam 36w)..
Bila anak ketiga sy tak minum lebih awal.. sbb meragui keberkesanannya.. mungkinkah kalau tak buat begitu masih boleh bersalin dengan mudah.. adakah memang kena bergantung kepada akar tersebut?

Utk anak ketiga, sy ambil bila dah mula sakit dan dah admit wad, alhamdulillah mudah juga bersalin.. malah lebih mudah

Sy cadangkan, kalau nak minum, mulakan selepas dah rasa sakit dan dah dalam proses bersalin.

Sekadar berkongsi pengalaman..

Posted on: 2011/6/28 13:25
Create PDF from Post Print Facebook Twitter Google Buzz Linkedin Stumbleupon FriendFeed Del.icio.us Digg Reddit Technorati


Re: Akar Siti Fatimah
#12
Kenalan Baru
Info
oo.. mcm tuh ae.. sy pun x tahu mcm mana. Mak sy kata kalau dah 7 bln pun bole minum. Tp sy x minum pun.. Sbb pk terlalu awal lg kot... Takpe la.. nanti bila dah mula sakit, bwk je g spital.. then minum kat sana. hehehee...

Posted on: 2011/6/28 15:02
Create PDF from Post Print Facebook Twitter Google Buzz Linkedin Stumbleupon FriendFeed Del.icio.us Digg Reddit Technorati


Re: Akar Siti Fatimah
#13
Kenalan Baru
Info
salam...

mak mertua saye pnh bg akar fatimah tok mudah bersalin...sblm ni saye pnh dgr mmb pnh mnm mase tgh sakit..ade org bg pnjm akar fatimah 2...kbtln mak mertua saye bg..saye bwk ke hospital mase kene thn wad..mak mertua saye pnh ckp rendam mase sakit..

saya bersalin kat pusat rawatan islam...then mase kat labour room saye bwk akar fatimah 2..tp mase 2 xsakit lg...kbtln nurse kat c2 nmpk saye bwk akar 2 n air selusuh..nurse 2 bgtau petua mak die..die kate..pttnye rendam awal2..rendam mase dlm wad..lau leh rendam dlm besen besar..lau bunga 2 kembang menandakan bukaan kita..makin die kembang..makin besar bukaan kt..lau dah btl2 nk bersalin n aksr dh kmbg.....baru mnm..tp saya pny akar sempat kembang skit bab saye kene c-zer..so xsmpt mnm...tp 2la petua yg nurse 2 akan cdgkan lau ade org nk bersalin kat hospital 2..

tryla...mmb saye pon uat mcm 2 gak...

Posted on: 2011/6/29 1:26
Create PDF from Post Print Facebook Twitter Google Buzz Linkedin Stumbleupon FriendFeed Del.icio.us Digg Reddit Technorati


Re: Akar Siti Fatimah
#14
Kenalan Baru
Info
Julyana, thanks 4 sharing... sy dh mula minum 2 kali ms 36wks last week. plan nanti bila dah nak bersalin.. bawak je pegi spital n minum ckit lagi kat sana bila dah tiba masa bersalin.

Posted on: 2011/6/29 11:10
Create PDF from Post Print Facebook Twitter Google Buzz Linkedin Stumbleupon FriendFeed Del.icio.us Digg Reddit Technorati


Re: Akar Siti Fatimah
#15
Kenalan Baru
Info
salam semua.. kakak saya ada bagi time nak bsalin.. dalam minggu ke 37-38(tak igt bila) saya dah rendam dalam air masak siap2.. bila dah kembang bebetul, masukkan air tu dlm botol n bawak ke hospital. Pesannya kalau sakit baru minum.
Air akar tu kena rendam dalam besen @ tempat yang besar, sebab mcm sama dengan bukaan.
Tapi saya overdue, dengan risau bb tak kuar lg, nurse warning jgn minum air selusuh dan yg seangkatan dengannya sebab saya induced.. saya confused jadi saya hanya curik-curik minum seteguk bila nurse kata dah bole masuk labour room.
Last2 saya csar jugak, bb taknak turun, besar, jalan tak buka n overdue hehehe... alhamdulillah semua selamat.. kalau ada rezeki lagi, saya nak try minggu ke 36 pulak start minum

Posted on: 2011/8/5 8:24
Create PDF from Post Print Facebook Twitter Google Buzz Linkedin Stumbleupon FriendFeed Del.icio.us Digg Reddit Technorati


Re: Akar Siti Fatimah
#16
Kenalan Baru
Info
Salam..saya pun dpt drpd mak mentua akar siti fatimah ni..skrg kandungan anak ptama,baru 33 minggu lbh,mak mntua dah suh minum..risau jgk kot bsalin awal.camne yer,ape cara yg sbtolnye...kwn2,tolong jwb yer,risau sbb ni anak sulung n xde penglmn.Thanks

Posted on: 2011/8/5 10:28
Create PDF from Post Print Facebook Twitter Google Buzz Linkedin Stumbleupon FriendFeed Del.icio.us Digg Reddit Technorati


Re: Akar Siti Fatimah
#17
Kenalan Baru
Info
salam...kat mane ye saya nk daptkan akar fatimah ni?
saya dah masuk 36wks.igtkan nk beli akar ni..tp xtau kat mane nk dapatkan...

Posted on: 2011/8/5 13:33
Create PDF from Post Print Facebook Twitter Google Buzz Linkedin Stumbleupon FriendFeed Del.icio.us Digg Reddit Technorati


Re: Akar Siti Fatimah
#18
Rakan Karib
Info
Salam..

ms sy bersalin anak pertama taktau lg psl akar siti fatimah ni..sy bersalin sbb lmbt sgt bukaan(12 jam sakit br 2cm) n anak pun dh berak dlm perut..terus emergency czer

anak kedua,ada mak sedra suami bg akar ni..tp sbb tak penah dgr.jd takut nk minum..sy cuma minum air selusuh biler dh start sakit2 tu..tp mcm dulu gak,kontraction dh kerap pun, 2cm je yg terbukak..oleh sbb baby kt dlm ok,doktor induce..ms doktor tgh psg wayar2 induce tu,suami terus rendam n suh sy minum..rendam2 je terus dia kembang..tp sy taktaula sbb akar tu or sbb induce (semuanya kerja Allah), dlm masa 45 minit dh terbukak 10 cm..doktor terkejut gak sbb bukak cepat sgt

wallahualam

Posted on: 2011/8/7 10:15
_________________
Original ImageOriginal Image




Original ImageOriginal Image
Create PDF from Post Print Facebook Twitter Google Buzz Linkedin Stumbleupon FriendFeed Del.icio.us Digg Reddit Technorati


Re: Akar Siti Fatimah
#19
Kenalan Baru
Info
salam...ms anak pertama pun saya tak tau pasal akar siti fatimah ni...masuk anak ke2..mak bagi....rupa2nya ms mak g mekah dulu ngan abah mmg ada beli tp lupa nak bg kat saya...bila bersalin anak ke2 arwah mak suruh rendam dalam mangkuk besar...ms tu dah lg 1 minggu nak due...alhamdulillah dgn izin Allah dan minum air tu dipermudahkan bersalin...ni no 3 tahun depan kena prepare pulak... heheheee

Posted on: 2011/8/8 14:54
Create PDF from Post Print Facebook Twitter Google Buzz Linkedin Stumbleupon FriendFeed Del.icio.us Digg Reddit Technorati


Re: Akar Siti Fatimah
#20
Kenalan Baru
Info
sape2 nk dptkn bunga / akar / sanggul / gengam fatimah, boleh PM sy utk keterangan lanjut..


Terima Kasih

Posted on: 2011/9/7 9:29
Create PDF from Post Print Facebook Twitter Google Buzz Linkedin Stumbleupon FriendFeed Del.icio.us Digg Reddit Technorati




« 1 (2) 3 »



You can view topic.
You cannot start a new topic.
You cannot reply to posts.
You cannot edit your posts.
You cannot delete your posts.
You cannot add new polls.
You cannot vote in polls.
You cannot attach files to posts.
You cannot post without approval.
You cannot use topic type.
You cannot use HTML syntax.
You cannot use signature.

[Advanced Search]


 
 


Diselenggara oleh
Original Image
Pusat Sokongan Penyusuan Ibu

MBfPC
Original Image

Original Image

Online Shopping
Original Image
Online Shopping!!Visit us today!

Hebatnya Susu Ibu!
Original Image

ALIM Kids Playgroup
Original Image