Belum Menjadi Ahli?
 
Menu Utama

Login
Username:

Password:

Remember me



Lost Password?

Register now!

Carian

Siapa di Sini
21 user(s) are online (12 user(s) are browsing Forum)

Members: 0
Guests: 21

more...

Members Baru
toojae3Loh 2014/4/23
IFurnell 2014/4/22
yazmin1725 2014/4/22
farayassir 2014/4/22
MHenderso 2014/4/20
HAngela 2014/4/20
mlyuki 2014/4/18
TSteinmet 2014/4/17
HNoyes 2014/4/17
HCaple 2014/4/16


 
   
 
Loading
 
 
 
 


Browsing this Thread:   1 Anonymous Users






kenape anak susah buang air besar?
#1
Kenalan Baru
Info
anak sy sekarang sudah berumah 50 hari tapi sejak 2,3 minuggu ni sy dapati anak sy susah buang air besar...kadang2 sampai kembung perut n muak susu byk kali....die akan buang air besar selepas 3,4 hari...sy makin risau la..kdg2 sy tpaksa ppancitkn ubat tuk kuarkn najisnye...najisnye ttp kuning mcm biasa tp agak pekat x mcm dulu...cair je.
sy bg bb susu sy sepenuhnye tp knpe jadi bgini ye
sy risau anak sy nanti tpksa bgantung pd ubat pancit aje...
adakah sebab pemakanan sy bb sy jadi mcm tu?
dulu mase pantang...die ok je..buang air 3-4 kali sehari...
sy penah makan cili padi.makan sayur byk, cuba makan yg pedas2 bb ttp susah berak....knape ekkk

Posted on: 2011/8/6 12:37
Create PDF from Post Print Facebook Twitter Google Buzz Linkedin Stumbleupon FriendFeed Del.icio.us Digg Reddit Technorati


Re: kenape anak susah buang air besar?
#2
Kenalan Baru
Info
Salam,

saya ingin memberi sedikit pendapat kpd ibu-ibu yg mempunyai masalah yg sama dgn ibu nurrul..

Nurrul,bagi bayi yg menyusu ibu sepenuhnya adalah normal untuk tidak membuang air besar sehingga seminggu pun ada. Topik ini telah banyak dibincangkan oleh ibu2 mengenai baby bf tidak buang air besar.
cuma saya nasihatkan agar tidak selalu menggunakan ubat pancit ke dalam dubur bayi kerana takut memberi kesan tidak baik pada tinjaan bayi ( kebolehupayaan untuk mengeluarkan najis dr usus ) kecuali atas nasihat doktor.

Berkenaan kembung perut & muak susu tu, cuba nurrul cari di mana silapnya. Selalu sapu minyak angin sekiranya bayi kembung. Dan adakah bayi masih pakai barut ? kerana adakalanya barut yg terlalu ketat akan menyebabkan bayi muak & mungkin menyukarkan bayi untuk kentut & meneran. Ini kerana saya pernah mengalami masalah ini,apabila bayi asyik meragam & kembung perut. Setelah barutnya dibuka ( ketika itu berumur 2month++ ) barulah bayi selesa,mudah kentut & tidak kembung perut lg.

Sekian.


Posted on: 2011/9/12 10:27
Create PDF from Post Print Facebook Twitter Google Buzz Linkedin Stumbleupon FriendFeed Del.icio.us Digg Reddit Technorati


Re: kenape anak susah buang air besar?
#3
Kenalan Baru
Info
salam nurul ,jgn risau. anak sy sejak menjangkau umur sebulan lebih dia mula kurang buang air besar. bleh dikatakn smgu sekali juga baru dia membuang.tp alhmdulillah dia tiada masalah kembung.pada mula nya sy juga risau, tp setelah mndaptkn nasihat dari doktor,selagi baby mndapat fully bfeed dan blum mkn apa2 insyaAllah tiada apa2 masalah.bg masalah kembung pula,cuba awk rajin2 tuam perut,badan dan tapak kakinya selepas mandi, kemudian sapu minyak telon.dr segi pemakaian barut mgkin juga diambil kira sptmana saranan dari ummilady. dari segi pemakanan ibu juga penting. jgn minum atau kurangkn mkanan sejuk dan ais. ais juga pnyumbang kpd baby kembung.

wallahualam

Posted on: 2011/10/25 16:28
Create PDF from Post Print Facebook Twitter Google Buzz Linkedin Stumbleupon FriendFeed Del.icio.us Digg Reddit Technorati


Re: kenape anak susah buang air besar?
#4
Kenalan Baru
Info
Salam..

Sy pn mengalami masalah yg sama mcm nurul..mulanya agak risau jg sbb dah mask 5 hari baby x buang air besar..ape pun tq untuk nasihat dari momies sume..

Posted on: 2011/11/26 9:35
Create PDF from Post Print Facebook Twitter Google Buzz Linkedin Stumbleupon FriendFeed Del.icio.us Digg Reddit Technorati


Re: kenape anak susah buang air besar?
#5
Kenalan Baru
Info
anak saya pun mengalami masalah yang sama macam nurul.. thanks untuk ibu2 yang bagi nasihat..minggu lepas dah dua kali saya bawa anak gi jumpa doktor..mana la tau anak ader masalah..tapi ok je kata doktor..

sy nak kongsi sikit info untuk ibu2.. menurut doktor..selagi baby boleh kentut..jgn risau itu tandanya ususnyer tak der masalah..bby tak buang air besar mungkin sebab tak der najis yang nak dikeluarkan,semua diserap oleh badan..so far kalau bby tak berask 7 hari pun still ok lagi..tu kata doktor la..

and sy pun tertunggu2 bila la bby sy nak berak..dan akhirnya bby berak gak (sehari selepas jumpa doktor)..dlm kuantiti yang agak banyak..dah tak risau dah..ni pun kembali semula..dah 4 ari tak berak..dah tak risau la..rasanyer esok lusa dia berak la tu..(huhuhu ayat nak sedapkan ati selepas membaca nasihat dan maklumat dari ibu2 di SI ni)

Posted on: 2011/12/5 22:18
Create PDF from Post Print Facebook Twitter Google Buzz Linkedin Stumbleupon FriendFeed Del.icio.us Digg Reddit Technorati







You can view topic.
You cannot start a new topic.
You cannot reply to posts.
You cannot edit your posts.
You cannot delete your posts.
You cannot add new polls.
You cannot vote in polls.
You cannot attach files to posts.
You cannot post without approval.
You cannot use topic type.
You cannot use HTML syntax.
You cannot use signature.

[Advanced Search]


 
 


Diselenggara oleh
Original Image
Pusat Sokongan Penyusuan Ibu

MBfPC
Original Image

Original Image

Online Shopping
Original Image
Online Shopping!!Visit us today!

Hebatnya Susu Ibu!
Original Image

ALIM Kids Playgroup
Original Image