Belum Menjadi Ahli?
 
Menu Utama

Login
Username:

Password:

Remember me



Lost Password?

Register now!

Carian

Siapa di Sini
22 user(s) are online (15 user(s) are browsing Forum)

Members: 0
Guests: 22

more...

Members Baru
toojae3Loh 2014/4/23
IFurnell 2014/4/22
yazmin1725 2014/4/22
farayassir 2014/4/22
MHenderso 2014/4/20
HAngela 2014/4/20
mlyuki 2014/4/18
TSteinmet 2014/4/17
HNoyes 2014/4/17
HCaple 2014/4/16


 
   
 
Loading
 
 
 
 


Browsing this Thread:   1 Anonymous Users




(1) 2 »


guna pam tp susu xklua..
#1
Kenalan Baru
Info
salam smua...

mohon bantuan...
saya bru beli pam... tp dh 2kali sy try pam,susu xklua jugak...
mcm mne ni???

slah teknik ke?? tp bile perah pkai tgn byk pulak klua...sy ingatkn klu guna pam cpt sikit la collection...

kecewa la sy..

baby sy dh umur sbulan...bulan dpn naik kje trus kna outstation 5hari..smpt ke sy buat stok utk baby.. dh la baby sy kuat menyusu...

tlg bg buah pndapt ye....

bantu la sy....


1st timer mommy

Posted on: 2011/8/9 17:09
Create PDF from Post Print Facebook Twitter Google Buzz Linkedin Stumbleupon FriendFeed Del.icio.us Digg Reddit Technorati


Re: guna pam tp susu xklua..
#2
Kenalan Baru
Info
Salam,
Boleh saya tahu mommy jue guna pum apa? Saya pun ibu baru jugak..anak saya nak masuk 4 bulan n alhamdulillah masih diberikan susu ibu.. Masa anak saya lahir dulu,berat dia x cukup jadi kami berdua kena tahan wad selama 1 minggu.masa dlm ward,nurse kat sana ada ajar saya ttg mcm mane nak pum susu nie.. Sblm puan nak start pum.. Pastikan puan urut2 dulu B tue..kalau B tgh bengkak,mmg kalau guna pum apa pun takkan kuar susu 2,jadi apa yg nurse 2 ajar..tuam dulu B kita..biar jadi lembut skit n baru start mengepam..
Apa yang saya wat skrang sblm saya pum,saya akan urut2 dulu B saya n petua dr kakak saya,picit skit bagi kuar susu pastue sapu kat puting 2 sambil baca selawat 3 kali n pastu baru saya start mengepam. Alhamdulillah..tiada masalah bg saya. Lagi satu yg saya baca. Mane2 pum pun ia akan amik masa jugak tuk serasi ngan B kita.jd puan jgn cepat mengalah ye.

P|s; satu lagi tips: time baby tgh nyusu sblh,apa kata puan try pum sblh lagi..insyaAllah,meriah susu nanti..

Posted on: 2011/8/9 18:26
Create PDF from Post Print Facebook Twitter Google Buzz Linkedin Stumbleupon FriendFeed Del.icio.us Digg Reddit Technorati


Re: guna pam tp susu xklua..
#3
Kenalan Baru
Info
Salam,

Alhamdulillah saya dapat cari cara nk pum tuk 1st time..anak saya br 44 hari n sy nk bf full..lepas cuti raye 5/9 msk keje...dh 2 kali sy cuba guna pum manual, kali kedua try x smpai 1oz dlm ms 1jam...sedih gak...ade lg petua NanaQ?


Posted on: 2011/8/11 22:40
Create PDF from Post Print Facebook Twitter Google Buzz Linkedin Stumbleupon FriendFeed Del.icio.us Digg Reddit Technorati


Re: guna pam tp susu xklua..
#4
Kenalan Baru
Info
nanaQ!!!!,
Alhamdulillah susu dh mencurah2 klua!!
happy,excited,smua2 la!!
mmg gumbira tak terkata saat2 melihat air susu klua mencurah2.
thanks a lot atas smua petua tu. mmg berkesan dn ckup membntu.

sy pkai spectra 3.
lpas bace post nanaQ, sy trus cube. dn hasilnye utk pam kali ptama sy dpt 2oz. sblah mlm, pkul 1230 sy pam dpt 5oz. disebabkn teruja,sy bg bb sya mnum susu perahan petama tu guna botol sbgai lgkah nk ajar dia mnum pkai botol.
tp masalh lain yg timbul..
bb sy xnk hsap puting tu..sy pakai pureen wide neck punye nipple.

nanaQ tau x nipple ape yg compatible dgn botol susu autumz tu? sbb sy beli kat one baby world tu..pakej dpt botol 10 biji.

owh,lg stu,skrg sy dh ade 35oz susu dlm simpnn..hehehee..sy akan berusaha utk kumpulkan sbyak mgkin supaya ckup utk bb sy spnjg sy outstation nnti. .

Posted on: 2011/8/24 4:42
Create PDF from Post Print Facebook Twitter Google Buzz Linkedin Stumbleupon FriendFeed Del.icio.us Digg Reddit Technorati


Re: guna pam tp susu xklua..
#5
Kenalan Baru
Info
Alhamdulillah.. Saya cuba berkongsi pengalaman yg ada.happy saya dengar MommyJue berjaya akhirnya..
Ttg puting 2,anak saya pakai botol MaM.setakat nie xde masalah. Saya pun sama dgn mommyJue, beli package spectra 3 kat one. Baby world.mmg berbaloi sangat package 2 kn? Kalau ttg puting yg fix dengan botol autumz,ce cuba puting jenama Nuk.sepupu saya guna puting 2 tuk anak dia n dia kt ok jugak n boleh fix kt botol autumz, setakat nie saya tetap dengan botol MaM lh,mmg x sama saiz tp itu je yg anak saya nk.babysitter pun x complain susah.dia panaskn susu dlm bottol autumz n tuang dlm botol MaM..
MommyJue dah cuba tak kalau baby tgh mamam sebelah,sebelah B lagi kita pum?? Saya plg suka cara 2.mmg meriah sangat susu..

Posted on: 2011/8/24 13:51
Create PDF from Post Print Facebook Twitter Google Buzz Linkedin Stumbleupon FriendFeed Del.icio.us Digg Reddit Technorati


Re: guna pam tp susu xklua..
#6
Kenalan Baru
Info
time ksaih byk2 lg skali dn xterhingga..
heheheee...
sy mnjadi ibu yg teramat bgga ble timbang baby mse umur sbulan tu 4.2kg. berat mase lahir 3.13..
mggu lpas sy pg klinik lg sbb nk cek breast..sbb breast sy keras yg amat dn sakit..tp xmnjejaskn production susu la..
alhamdulillah ni dh surut bgkak..
dn sy gatal2 la timbg bb..
tekejut sy tgok timbang tu.. bb sy dh 5.4kg!!
kembang kempis lobang idung dpn hubby...heheheee..

ni sy nk beli warmer n steriliser pulak..brand ape yg ok ye??

nanaQ,sy dh try buat mcm tu....tp mslh sy,susu tumpah meleleh kelua dari corong..xbrape nk pndai sgt buat..huhuhuhu..mgkin perlukan latihan lg tu kot..
sy kekok nk pgang baby smbil pgang botol. mcm2 posing dh sy try..tetap meleleh kua dri corong tu..
mcm mne ek? ade specific method ke?
susu mmg byk kua. tp tu la..membazir btul ble meleleh..Quote:

NanaQ wrote:
Alhamdulillah.. Saya cuba berkongsi pengalaman yg ada.happy saya dengar MommyJue berjaya akhirnya..
Ttg puting 2,anak saya pakai botol MaM.setakat nie xde masalah. Saya pun sama dgn mommyJue, beli package spectra 3 kat one. Baby world.mmg berbaloi sangat package 2 kn? Kalau ttg puting yg fix dengan botol autumz,ce cuba puting jenama Nuk.sepupu saya guna puting 2 tuk anak dia n dia kt ok jugak n boleh fix kt botol autumz, setakat nie saya tetap dengan botol MaM lh,mmg x sama saiz tp itu je yg anak saya nk.babysitter pun x complain susah.dia panaskn susu dlm bottol autumz n tuang dlm botol MaM..
MommyJue dah cuba tak kalau baby tgh mamam sebelah,sebelah B lagi kita pum?? Saya plg suka cara 2.mmg meriah sangat susu..

Posted on: 2011/8/24 14:07
Create PDF from Post Print Facebook Twitter Google Buzz Linkedin Stumbleupon FriendFeed Del.icio.us Digg Reddit Technorati


Re: guna pam tp susu xklua..
#7
Kenalan Baru
Info
Saya baru je pas beli sterilize n warmer.beli kat jusco.jenama little bean.setakat nie pakai mmg ok..ada discount 20% lagi.. Saya dulu mula2 guna cara 2 sama gak,meleleh susu kuar tapi bila lama2.dah pandai,lgpun seronok tgk susu 2 kuar memancut2.2 yg usaha jugak nak jayakan cara nie..saya selalu lapik tgn yg pangku kepala baby 2 ngan bantal kecik supaya x leguh.. Ce cuba..hehe.. Anak saya pu lahir dulu 1.6kg,sekarang dah masuk 4 bulan nie,berat 4.47kg..seronok sangat.mmg dia kecik dr normal baby tapi sbb dia aktif n ceria,happy rasa.

Posted on: 2011/8/24 17:44
Create PDF from Post Print Facebook Twitter Google Buzz Linkedin Stumbleupon FriendFeed Del.icio.us Digg Reddit Technorati


Re: guna pam tp susu xklua..
#8
Kenalan Baru
Info
brape ye nanaQ beli kat jusco lpas less?
sbb sy tgok kat onebabyworld harga dia 169. warmer n steriliser.. brand little bean.

sy akan cube lg buat mcm tu. pam smbil feeding.

btul tu nanaQ..baby sy pun aktif dn sihat. bgga n happy sbb stakat ni dia mmbesar dgn susu kite kn..hehehheee

Posted on: 2011/8/25 2:49
Create PDF from Post Print Facebook Twitter Google Buzz Linkedin Stumbleupon FriendFeed Del.icio.us Digg Reddit Technorati


Re: guna pam tp susu xklua..
#9
Kenalan Baru
Info
Saya beli rm159.. Yes,warmer+sterilizer...
Dah try survey puting jenama Nuk?

Posted on: 2011/8/25 8:24
Create PDF from Post Print Facebook Twitter Google Buzz Linkedin Stumbleupon FriendFeed Del.icio.us Digg Reddit Technorati


Re: guna pam tp susu xklua..
#10
Kenalan Baru
Info
ok2..beli kat jusco la klu mcm tu nnti..
hehehhee..
puting blom survey la nanaQ..
kat jusco ade?
ke kne cari kat kdai brgan baby?

Posted on: 2011/8/25 19:57
Create PDF from Post Print Facebook Twitter Google Buzz Linkedin Stumbleupon FriendFeed Del.icio.us Digg Reddit Technorati




(1) 2 »



You can view topic.
You cannot start a new topic.
You cannot reply to posts.
You cannot edit your posts.
You cannot delete your posts.
You cannot add new polls.
You cannot vote in polls.
You cannot attach files to posts.
You cannot post without approval.
You cannot use topic type.
You cannot use HTML syntax.
You cannot use signature.

[Advanced Search]


 
 


Diselenggara oleh
Original Image
Pusat Sokongan Penyusuan Ibu

MBfPC
Original Image

Original Image

Online Shopping
Original Image
Online Shopping!!Visit us today!

Hebatnya Susu Ibu!
Original Image

ALIM Kids Playgroup
Original Image