Belum Menjadi Ahli?
 
Menu Utama

Login
Username:

Password:

Remember me



Lost Password?

Register now!

Carian

Siapa di Sini
22 user(s) are online (13 user(s) are browsing Forum)

Members: 0
Guests: 22

more...

Members Baru
toojae3Loh 2014/4/23
IFurnell 2014/4/22
yazmin1725 2014/4/22
farayassir 2014/4/22
MHenderso 2014/4/20
HAngela 2014/4/20
mlyuki 2014/4/18
TSteinmet 2014/4/17
HNoyes 2014/4/17
HCaple 2014/4/16


 
   
 
Loading
 
 
 
 


Browsing this Thread:   1 Anonymous Users






PENGALAMAN BERSALIN DI UKMSC & Kos
#1
Kenalan Baru
Info
Nak tanya ibu-ibu yg berpengalaman bersalin di ukm specialist centre...
Saya dah 6 mth preg. Baru booking nak jumpa Prof Dr. Zainur Rashid 19 Sept ni. Sebelum ni check-up kat Al-Islam Specialist Hospital Kg. Baru, tapi susah sikit since tak boleh pilih dr. saya ingat nak bersalin di UKM private wing la...

Posted on: 2011/9/5 14:36
Create PDF from Post Print Facebook Twitter Google Buzz Linkedin Stumbleupon FriendFeed Del.icio.us Digg Reddit Technorati


Re: PENGALAMAN BERSALIN DI UKMSC & Kos
#2
Kenalan Baru
Info
hi affjar...last year nov kite deliver kat ukmsc...with prof zainur...ok best...prof ni mmg ramah la...so kite tak rase takut nak besalin...tp masalahnye...last time mase kite nak reg paed kat situ da penuh...that time diorg da tak amek new case...so terpaksala reg baby ke ampang putri sc for monthly chekup tu...

Posted on: 2011/9/6 12:26
Create PDF from Post Print Facebook Twitter Google Buzz Linkedin Stumbleupon FriendFeed Del.icio.us Digg Reddit Technorati


Re: PENGALAMAN BERSALIN DI UKMSC & Kos
#3
Rakan Rujuk
Info
Quote:

affjar wrote:
Nak tanya ibu-ibu yg berpengalaman bersalin di ukm specialist centre...
Saya dah 6 mth preg. Baru booking nak jumpa Prof Dr. Zainur Rashid 19 Sept ni. Sebelum ni check-up kat Al-Islam Specialist Hospital Kg. Baru, tapi susah sikit since tak boleh pilih dr. saya ingat nak bersalin di UKM private wing la...


hi!

nak share juga pengalaman bersalin di UKMSC satu ketika dulu....

Jan 2008, dengan prof Tan Aey Eng (skrg dia kat Prince Court), bersalin dgn prof tan memang sgt2 professional..walaupun ada prob ketika push (kepala baby mengiring so kena vacuum 2x) , tapi atas bantuan beliau n nurse2 yg ada, saya dapat juga bersalin normal..masa prof jahit pun, tak terasa benang tu..(atau maybe juga sbb penggunaan epidural) duduk kat sana 3H2M, kos yg dikenakan rm 2999 (lebih kurang, amaun yg tepat dah lupa), kos2 tu termasuk duduk labour room dari jam 6 pagi sampai 5 petang, kos epidural (RM 400), 2x vacuum (1st vacuum = rm 700, 2nd vacuum = rm 300) ..tu je la kut yg saya ingat masa bersalin anak pertama..layanan nurse kat sana masa kat wad ? mmg tip top la..maybe sbb anak pertama ...

Oct 2009 plak, saya bersalin anak kedua kat tempat yg sama juga...booking dr ani amelia tapi masa saya bersalin, doc tu ada emergency, so tukar dgn dr lain, dr pang kut (dr perempuan gak)..doc ni sangat frendly compare dgn prof tan, tapi masa tgh jahit tu , agak macam slow sikit n terasa jahitannya..huhu....kos nya plak ? still 3H2M, pun ambik epidural gak so kos nya = rm 2400, kalau tak ambik epi, rasanya kos dalam rm 2k kut...cuma layanan nurse kali ni agak kureng sikit..maybe sbb anak kedua...T__T

oh ya..dua2 anak saya duduk bila sorang...

utk anak ketiga nanti...tak tau la bila..plan nak bersalin kat HUKM gak, tapi bukan private la..nak try yg gov plak...

Posted on: 2011/9/6 20:39
Create PDF from Post Print Facebook Twitter Google Buzz Linkedin Stumbleupon FriendFeed Del.icio.us Digg Reddit Technorati


Re: PENGALAMAN BERSALIN DI UKMSC & Kos
#4
Kenalan Baru
Info
Saya bsalin di UKMSC pd 29April 2011 lalu dgn Prof Hashim. Saya start buat follow-up dgn prof hashim since kandungan berusia 4 bulan. Kita boleh pilih pakar yg kita suka dgn syarat pakar tsebut available.

Saya admitted pd 28 April 2011 bila dah rasa contraction, saya terus di bawa ke Tingkat bawah bahagian (Kecemasan utk org bsalin) utk check bukaan, kemudian 2 jam kemudian dibawa ke Wad Baldu (tingkat 7, private wing).

Saya pilih bilik rm195/semalam, katil sorang & ada bilik air sendiri, very confortable. Nurse di wad ni juga layan sgt ok.

Bila dah time nak bsalin, saya dibawa ke Labour Room, nurse semua ok la, layan dgn sgt baik except ada sorang nurse yg mcm x berapa mesra alam, nurse yg lain semua sgt ok.
Pakar yg merawat juga sgt ok, very friendly, dan saya sgt puas hati.

Kesimpulannya: Pengalaman bsalin di UKMSC (Private wings, tingkat 7) ni sangat ok dan memuaskan. Harga pun reasonable sgt dan if ada rezeki, next child nanti pun saya nak ambik UKMSC juga. Quote:

affjar wrote:
Nak tanya ibu-ibu yg berpengalaman bersalin di ukm specialist centre...
Saya dah 6 mth preg. Baru booking nak jumpa Prof Dr. Zainur Rashid 19 Sept ni. Sebelum ni check-up kat Al-Islam Specialist Hospital Kg. Baru, tapi susah sikit since tak boleh pilih dr. saya ingat nak bersalin di UKM private wing la...

Posted on: 2011/9/10 14:54
Create PDF from Post Print Facebook Twitter Google Buzz Linkedin Stumbleupon FriendFeed Del.icio.us Digg Reddit Technorati


Re: PENGALAMAN BERSALIN DI UKMSC & Kos
#5
Kenalan Baru
Info
salam...saya pon akan bersalin di ukmsc..
InsyaAllah bulan 12 ni. Saya amek doktor nur azurah. azreena123, berapa yer kos awak bersalin april baru ni?
thanks...

Posted on: 2011/9/15 17:01
Create PDF from Post Print Facebook Twitter Google Buzz Linkedin Stumbleupon FriendFeed Del.icio.us Digg Reddit Technorati


Re: PENGALAMAN BERSALIN DI UKMSC & Kos
#6
Kenalan Baru
Info
Salam Nazatun27.

Dr Nur Azurah? Emm..tak biasa dengar nama tu...dia Prof ke atau Prof Madya?
Kos saya bsalin adalah rm6k lebih coz saya emergency czer, saya ambik bilik rm195 /semalam (food sedap, layanan nurse kat wad ni sangat bagus, sangat puas hati). Saya ambik 3 malam. Then saya ambik epidural...kalau tak silap (sbb resit dah hilang dah nak refer), kalau czer je mmg kena rm4k++ dah tentu punya

Overall, kos bsalin kat sini tak mahal sgt, kalau bsalin normal lagi murah, tak sampai rm4K, bilik yg lebih murah dari rm195 pun ada.
Jgn bimbang, saya syorkan ambik la UKMSC, puas hati, coz kita dapat rawatan dari pakar yg terbaik dan pandai, kita boleh pilih, dgn peralatan yg lengkap, dgn kemudahan yg memuaskan, bersih, makanan pun sedap, layanan nurse & doktor yg bagus dan kos yg amat bpatutan. UKMSC juga mgamalkan polisi pberian susu ibu sebaik shj baby lahir...Insya Allah, kalau ada rezeki, saya pasti akan ambik UKMSC lagi...tak pergi tpt lain dah :)

Posted on: 2011/9/19 17:50
Create PDF from Post Print Facebook Twitter Google Buzz Linkedin Stumbleupon FriendFeed Del.icio.us Digg Reddit Technorati


Re: PENGALAMAN BERSALIN DI UKMSC & Kos
#7
Kenalan Baru
Info
Affjar- Jadi ker awk checkup dgn Propf Zainur? Brape consultation fees dia? Barape coz monthly checkup?

Posted on: 2011/11/8 13:23
Create PDF from Post Print Facebook Twitter Google Buzz Linkedin Stumbleupon FriendFeed Del.icio.us Digg Reddit Technorati


Re: PENGALAMAN BERSALIN DI UKMSC & Kos
#8
Rakan Istimewa
Info

Saya pun nak berkongsi,

saya juga bersalin di UKMSC, dengan prof hata. Kerana saya ada kes Cervical Incompetence kerana procedure LEEP (Minor sugeri akibat Cervical dysplsia tahun 2009). Kehamilan kali kali ini saya terpaksa diikat pada rahim (emergency cerclage) pada minggu ke 24 kehamilan kerana ada tanda2 funneling (kebukaan pada rahim) dan cervical shortenings.

Kos bersalin bulan April hari tu lebih kurang RM2400++ termasuk kos epidural sekali. Tinggal di wad single room & bathroom satu hari sahaja .

Posted on: 2011/11/8 14:13
_________________
Lactation Counselor&MBfPC Prog.Admin(PCPA) BLOG :)
Original ImageOriginal ImageOriginal Image
Create PDF from Post Print Facebook Twitter Google Buzz Linkedin Stumbleupon FriendFeed Del.icio.us Digg Reddit Technorati


Re: PENGALAMAN BERSALIN DI UKMSC & Kos
#9
Kenalan Baru
Info
Salam noraini,
Insyaallah will deliver thru csect 11/12 ni. Memang pilih prof zainul pun, cost consultation dlm rm102 je monthly tapi tak de vitamin tau. First time jumpa hr tu mahal sikit dlm rm245. Prof sangat ok, explain detail tapi disadvantage nye, kalau dtg pukul 9 pg, dlm pukul 1 lebih baru dpt jumpa dr. Itu kira open appointment dr pukul 11-6. Alhamdulillah dah tak payah jumpa dr lepas ni since dah nak deliver. Nanti saya share experience bersalin nanti.

Posted on: 2011/11/25 21:50
Create PDF from Post Print Facebook Twitter Google Buzz Linkedin Stumbleupon FriendFeed Del.icio.us Digg Reddit Technorati


Re: PENGALAMAN BERSALIN DI UKMSC & Kos
#10
Kenalan Baru
Info
Salam..sy pn nak bkongsi pngalaman bersalin di ukmsc.doctor sy prof zainul.sy kna induce sbb bp da naik n kncong kotor.prof takot bhayakan baby.yes..he made a right decision..my baby kuar n dia tnjk dkt suami tali pusat anak size dia dah half dr biasa.slmt dia kuarkan baby tu awal dr kndngan.awl tu xlah.edd 24nov11 tp bslin 11nov11.tp dia mmg cool n sgt tenang.ms kat lbour room bp sy shoot 243 n dia takot sawan n trus tolak ke operation thtre.by the time nak tnggu turn (kan 11/11/11 ramai org bsalin operatw time tuhhhh).sy ngadu dah nk vuang air bsar.prof chck dah bukak pnuh.yela..mn nk xpect dlm ms sejam dr 2cm trus buka penuh.klam kabot g labour room blik.alhmdulillah..slmat baby kuar pukul 1108mlm.fyi ms operate husband bolw teman tau.sbbnya prof suruh husband sy g salin bj n pki cap smua bagai.hah..tp xjd last2 bslin gak normal...cost induce+vacuum+2mlm bilik 195 smua 3400.


Posted on: 2013/1/17 7:35
Create PDF from Post Print Facebook Twitter Google Buzz Linkedin Stumbleupon FriendFeed Del.icio.us Digg Reddit Technorati







You can view topic.
You cannot start a new topic.
You cannot reply to posts.
You cannot edit your posts.
You cannot delete your posts.
You cannot add new polls.
You cannot vote in polls.
You cannot attach files to posts.
You cannot post without approval.
You cannot use topic type.
You cannot use HTML syntax.
You cannot use signature.

[Advanced Search]


 
 


Diselenggara oleh
Original Image
Pusat Sokongan Penyusuan Ibu

MBfPC
Original Image

Original Image

Online Shopping
Original Image
Online Shopping!!Visit us today!

Hebatnya Susu Ibu!
Original Image

ALIM Kids Playgroup
Original Image