Belum Menjadi Ahli?
 
Menu Utama

Login
Username:

Password:

Remember me



Lost Password?

Register now!

Carian

Siapa di Sini
34 user(s) are online (22 user(s) are browsing Forum)

Members: 0
Guests: 34

more...

Members Baru
MHenderso 2014/4/20
HAngela 2014/4/20
mlyuki 2014/4/18
TSteinmet 2014/4/17
HNoyes 2014/4/17
HCaple 2014/4/16
tikarasha 2014/4/16
Snowball99 2014/4/16
S9069 2014/4/15
JOgle 2014/4/14


 
   
 
Loading
 
 
 
 


Browsing this Thread:   1 Anonymous Users






proses d&c
#1
Kenalan Baru
Info
saya nak mintak pandangan pada ibu-ibu yang pernah mengalami d&c.

saya baru bersalin 6 bulan yang lepas dengan kaedah caesar. baru-baru ni saya mengandung lagi dan usia kandungan saya mencecah 6 minggu. selepas berjumpa doktor, saya dinasihatkan untuk 'cuci' kandungan kerana saya akan mengalami risiko jika menyimpan kandungan kerana jahitan saya belum kukuh dan kemungkinan selepas bersalin rahim saya akan dibuang.

selepas berbincang dengan suami, kami bersetuju untuk menjalani proses d&c pada minggu hadapan.

boleh x ibu-ibu bagi nasihat atau pandangan tentang d&c ni sebab saya memang x pernah buat dan ada rasa takut untuk menjalani proses ni minggu depan

Posted on: 2011/9/21 11:19
Create PDF from Post Print Facebook Twitter Google Buzz Linkedin Stumbleupon FriendFeed Del.icio.us Digg Reddit Technorati


Re: proses d&c
#2
Kenalan Baru
Info
Perkara ini agak kontroversial.

1. Are you comfortable about going through this process? D&C is no laughing matter, lagi2 sekarang kerana melibatkan janin BERNYAWA.

2. Doktor yang puan jumpa tu, adakah dia sendiri yang melakukan proses C-section yang sebelum ini? Apa bukti yang dia ada untuk menyatakan jahitan puan belum kukuh? I have seen people yang baru lepas bersalin C-section, sebulan lepas tu mengandung lagi. And they don't seem to have a problem.

My point is, kalau puan benar2 tak boleh meneruskan pregnancy ini lagi - based on strong medical evidence, then barulah go ahead dengan D&C ini. Tapi kalau there is no strong evidence, I suggest you keep the baby.

Posted on: 2011/9/22 14:41
Create PDF from Post Print Facebook Twitter Google Buzz Linkedin Stumbleupon FriendFeed Del.icio.us Digg Reddit Technorati


Re: proses d&c
#3
Kenalan Baru
Info
Dr Aini
untuk pengetahuan doctor, saya ada 2 orang anak dan kedua-duanya lahir melalui caesar. Yang pertama berumur 4 tahun dan yang kedua berumur 6 bulan
Doctor yang saya jumpa bukan doctor yang sama yang melakukan caesar. saya berjumpa dengan doctor klinik swasta.
Saya pun sebenarnya dalam dilema sekarang ni sebab saya x tau sama ada adakah benar-benar saya akan mengalami risiko jika terus mengandungkan kandungan ini kerana saya hanya berjumpa seorang doctor sahaja. lagipun selepas bersalin anak kedua juga, doctor menasihatkan saya agar jangan mengandung dalam tempoh 3 tahun.
Kalau boleh saya nak tau juga samada saya patut meminta nasihat dari beberapa orang doctor lagi sebelum membuat keputusan.
saya tau kandungan ni bernyawa, tapi saya perlu tau tahap risiko yang perlu saya hadapi jika terus mengandung
boleh bagi cadangan?

Posted on: 2011/9/23 9:25
Create PDF from Post Print Facebook Twitter Google Buzz Linkedin Stumbleupon FriendFeed Del.icio.us Digg Reddit Technorati


Re: proses d&c
#4
Kenalan Baru
Info
Risiko yang dikhuatiri memang ada - especially rahim pecah, sebab puan dah go through 2 c-sections. Tapi it is unfair untuk doctor yang puan jumpa tu untuk berkata puan perlu jalani D&C. Sebab bukan dia yang buat c-section sebelum ini, dia tak tengok sendiri keadaan rahim puan masa pembedahan dilakukan. Bukan dia yang menjahit dan bukan dia yang menjaga puan selepas kelahiran.

In this case, better ask the previous doctor, the one yang buat pembedahan ke atas puan sebelum ini. He/She should know better keadaan rahim puan sekarang and whether puan memang betul2 kena go through D&C. Kalau tidak, puan just keep the baby and lahirkan seorang lagi anak melalui pembedahan. Tapi mungkin selepas ini kena ikat - itu prosedur biasa di Malaysia selepas melahirkan 3 anak secara c-section.

Memang kebiasaan doktor akan nasihat it's best untuk tunggu 2,3 tahun baru mengandung lagi. Tapi kuasa Allah tidak boleh dihalang. I don't believe in termination of pregnancy, lagi2 janin yang langsung tidak bermasalah - unless there is strong evidence yang kandungan ini langsung tidak boleh diteruskan.

Posted on: 2011/9/23 12:41
Create PDF from Post Print Facebook Twitter Google Buzz Linkedin Stumbleupon FriendFeed Del.icio.us Digg Reddit Technorati







You can view topic.
You cannot start a new topic.
You cannot reply to posts.
You cannot edit your posts.
You cannot delete your posts.
You cannot add new polls.
You cannot vote in polls.
You cannot attach files to posts.
You cannot post without approval.
You cannot use topic type.
You cannot use HTML syntax.
You cannot use signature.

[Advanced Search]


 
 


Diselenggara oleh
Original Image
Pusat Sokongan Penyusuan Ibu

MBfPC
Original Image

Original Image

Online Shopping
Original Image
Online Shopping!!Visit us today!

Hebatnya Susu Ibu!
Original Image

ALIM Kids Playgroup
Original Image