Belum Menjadi Ahli?
 
Menu Utama

Login
Username:

Password:

Remember me



Lost Password?

Register now!

Carian

Siapa di Sini
43 user(s) are online (22 user(s) are browsing Forum)

Members: 0
Guests: 43

more...

Members Baru
konnor3839 2014/4/24
YWakehurs 2014/4/23
regina8539 2014/4/23
toojae3Loh 2014/4/23
IFurnell 2014/4/22
yazmin1725 2014/4/22
farayassir 2014/4/22
MHenderso 2014/4/20
HAngela 2014/4/20
mlyuki 2014/4/18


 
   
 
Loading
 
 
 
 


Browsing this Thread:   1 Anonymous Users






Need advice, support and tips: My Baby tak Pandai Latching
#1
Kenalan Baru
Info
Salam semua team susu ibu,

saya ni dah lepas pantang 40 hari..skang baru nak tengok2 intenet and nak mencari2apekah yg patut saya buat dgn keadaan saya n baby dalam meneruskan pejalanan BF ni.
-saya mmg excited nak direct bf. sume kelengkapan dah beli.ni anak ke2.anak pertama tak berjaya full BF
-masa lahir kat spital mmg bg baby BF, tp baby mcm refuse after around 20 seconds menyusu.
-dia akan menangis.bila paksa gak..nangis makin kuat..after trying for sometimes.whole day sampai malam..my mom soh bgje FM dulu.kesian kan baby katanya..sedeh..tp bg jugak..azam masih ada nak BF
-everyday paksa baby BF walaupon dia marah2..n nangis..bila dah nangis kuat baru bg FM. purpose nak stimulate susu..kotla by the time susu byk,baru baby ok..
-day 5 dh ade susu putih..tp bila susu dah menitis n meleleh kat baju pon baby tetap sama..bilapump letak dalam botol..dia minum aje..so starting that day bermulalah keje i dok ngepam every 3 hours or 2 hours n bg kat dia.
-tp pump dpt tak byk..sgt down..dalam 2 oz ke 3 oz aje..
-baby kuat nyusu plak tu..dalam umur 40 hari skang..skali minum 4 oz..every 1.5 hours lak tu.kalau tido, gap nyusu lama sket la.so..time tak cukup pump product, FM la jawapnye..sgt sedeh..
-gune medela swing single pump.

nak tanya semua...bolehke nak survive BF saya ni kalau baby tanak direct BF?
ade sape2 yg ade pengalaman yg sama?mintak support and advice.

Posted on: 2011/9/25 17:23
Create PDF from Post Print Facebook Twitter Google Buzz Linkedin Stumbleupon FriendFeed Del.icio.us Digg Reddit Technorati


Re: Need advice, support and tips: My Baby tak Pandai Latching
#2
Kenalan Baru
Info
Sabar dik..kena kuat smgt..skdr nak share citer..maybe blh motivate..

Jan 2009...Anak 1st..prem 27 weeks 1.05kg (boy)..pas 3 bln dia kuar inkubator ngan berat 1.68kg..sy kena dok NICU hosp. Serdang utk direct feeding...seminggu lebih dia lgsg x mau bf..ramai nurse ajar..x menjadi..bl pam pulak susu asyik x cukup..mmg sy nangis giler bl terpaksa mintak top up fm ngan nurse..pas dia pandai skit latch..tu pun x lama...bl bwk blk umah..pun gtu gak..puas paksa..smp dia nangis2...bl dh masuk keje..bdn pun dh mula penat..lelama..bg gak fm..sll demam ngan selsema sbb antibodi x kuat..

So..bl pregnant lg.. kali ni sy mesti usaha utk bf wl apa pun dugaan..sll ckp ngan bby dlm perut.."sy mau fully bf dia..sy minta izin dia..utk share susu dia ngan abg dia...sbg ubat." Alhamdulillah, dia lahir tepat harinya (Jun 2010, girl, 3.5kg)..mmg agak pandai latch..ms tgh jahit tu nurse dh bg suruh dia nyonyot..bwk blk umah..asyik ngamuk je susu x brape kuar..asyik melekap smp melecet puting...tensen giler..2,3 ari pastu smp dekat nak abis pantang lak dia wat pangai...x mau tido mlm & mengangis je..berjaga smp subuh...siang asyik tdo nyusu 20-30 saat je..pastu tdo..uwaaa....bl paksa asyik je nangis...hr2 gtu...makin tensen bl mokcik tkg urut tu ckp susu sy skit.. xblh fully bf..mak pulak ckp anak tu lapar..srh bg mkn ngan fm..sy berkeras x nak beli fm..cuma terpaksa gak top up 1 @ 2 oz susu abg dia..start ari ke 6...br sy berjaya fully bf dia..tp gtu je la..siang asyik tdo...mlm berjaga...nyusu x smp seminit..nangis..mengamuk..nyusu lg..gtu gak...memain btl dia..sy asyik tertanya..brp lama sepatutnya bby kena melekap kat breast?? bl ada ms bc pa&ma..surt internet psl nak bykkan susu & masuk forum ni bc experience ibu2 lain sbg motivasi....bl pam..letak dlm botol mmg bby suka sgt la dia minum..tp x leh jd gni...asben byk membantu..dia byk beri sokongan..mendoakan agar susu byk & dimudahkan urusan nyusu anak...sy sokmo tgk jam brp saat & minit dia nyusu..lbh krg sbln gak dia gtu..sy pernah terbaca kat forum ni petua nak bg bby isap puting.."ms mandi sental puting breast ngan asam keping"..sy pun try la..pastu ada st ari tu, dia nyusu dlm seminit lbh...syukur sgt..agaknya berjaya kot petua tu...heheee..really thanks pd yg bg petua tu..bl sy dh masuk keje..br la dia ok skit..sy berjaya fully bf dia akhirnya...skrg ni dia dh 1 thn 4 bln.bebaru ni je dh x fully bf dah... bf kat umah je...sbb sy pregnant anak ke3, 3 bln la pulak..dh x daya nak pam...heheheee..harap2 berjaya tandem nursing lak nanti..

Moralnya...papepun...kena byk sbr...kan?..beri masa pd anak kita mengenal kita & dunia barunya....gd luck.. (^_^)

Posted on: 2011/9/26 0:56
Create PDF from Post Print Facebook Twitter Google Buzz Linkedin Stumbleupon FriendFeed Del.icio.us Digg Reddit Technorati


Re: Need advice, support and tips: My Baby tak Pandai Latching
#3
Kenalan Baru
Info
trima kaseh kak..saya akan cube n terus mencuba. dugaan sunggoh..

Posted on: 2011/9/26 14:44
Create PDF from Post Print Facebook Twitter Google Buzz Linkedin Stumbleupon FriendFeed Del.icio.us Digg Reddit Technorati


Re: Need advice, support and tips: My Baby tak Pandai Latching
#4
Kenalan Baru
Info
Boleh ke survive kalau gantung pada pump and nyonyot baby je malam2 ya..ade sape2 yg penah melalui process ni dgn jaya nye?

mmg tgh mencuba gak..tp tensenla bila org sekeliling dok kata..kalau gitu, kejapje la kering susu,dahla susu tak byk kuar bila pump...arghhh...down2...

baby dhla kuat nyusu..siang hari dr 8am ke 5 ptang..koman2 16oz..padahal tak masuk 2 bulan lagi..product ngepam nye..3 oz je each session..

aiyoooo...

Posted on: 2011/9/27 15:35
Create PDF from Post Print Facebook Twitter Google Buzz Linkedin Stumbleupon FriendFeed Del.icio.us Digg Reddit Technorati


Re: Need advice, support and tips: My Baby tak Pandai Latching
#5
Kenalan Baru
Info
salam.sya pernh melalui mcm tuu...anak sya siang x mau direct..memg kene botol...puas bg kt direct n lekap kat breast ngn posisi yg betol..dia x mau jugk..sebb mybe anak saya rasa susu tu kuar sikit2...mengamuk la dia...so..time siang aje.memg bg botol...kalo dia da lelap nk tido je..br dia nk direct...memg kene kerap pam...tp malam memg direct la..so saya da wat cara ni da hampir 5 bulan...anak saya full bf..yg penting kene disiplin..kerp pam kt opis...susu xdela cpt kering kan..

Posted on: 2011/9/28 9:34
Create PDF from Post Print Facebook Twitter Google Buzz Linkedin Stumbleupon FriendFeed Del.icio.us Digg Reddit Technorati


Re: Need advice, support and tips: My Baby tak Pandai Latching
#6
Kenalan Baru
Info
maybe baby tu tgh growth spurts kot....kdg2 waktu mlm dia akan menyusu sepuas2nya..bl siang x mau direct..mcm anak saya ms dlm 2/3 bln bl anto kat pengasuh sampai kena bekalkan atleast 20oz..mmg tensen giler..bl amik keje je..trus susukan dia..sesi pam pun terpaksa dikerapkan..tp x lama pastu dia ok la..lagi satu maybe ms direct bf siang byk gangguan kot..mcm bising @ pape yg ada disekitar yg menarik perhatian dia..sy praktikkan dia bw kat dlm bilik..bg cahaya suram..sentuh, cium, main2 ngan dia, bg dia selesa ngan kita.selalunya waktu tgh mamai ms tu bby x tolak bl di offer bf....

Posted on: 2011/10/9 17:02
Create PDF from Post Print Facebook Twitter Google Buzz Linkedin Stumbleupon FriendFeed Del.icio.us Digg Reddit Technorati


Re: Need advice, support and tips: My Baby tak Pandai Latching
#7
Kenalan Baru
Info
saje up kan,to motivate diri sendiri agar lebih rajin dan berusaha utk fully bfeed at least 2 years...pengalaman yg diceritakan menginsafkan diri bahawa masih ada lagi ibu2 diluar sana yg menghadapi kesukaran yg lebih hebat..

Ya Allah, permudahkanlah niat murni kami utk Penyusuan spenuhnya utk anak2 kami.. Murahkanlah rezeki buat anak2 kami..Aminnn..

Posted on: 2012/3/14 8:53
Create PDF from Post Print Facebook Twitter Google Buzz Linkedin Stumbleupon FriendFeed Del.icio.us Digg Reddit Technorati


Re: Need advice, support and tips: My Baby tak Pandai Latching
#8
Kenalan Baru
Info
pengalaman dengan anak 1st...susu takde sampai puting berdarah..1st day dah bg fm kat die..tp effectnya anak cirit birit selang 1/2 jam dekat seminggu la tak tido duk bersihkan buntut die sampai naik merah..hari ke3 die kene jaundis..gagah jugak bagi bf mase 1st day lg..saya perah pakai tgn, just kuar kolustrom yg kuning tuh jer..die pun tak pandai nak lacth agaknya sbb tuh susu payah nak kuar..bidan hospital yg dtg rumah suruh perah pakai tgn then bagi pakai sudu..jgn bg pakai botol takut nipple konpius..so saya die fm+bf pakai sudu ikut nasihat bidan tuh..tp hari2 la kene bwk die g hospital check darah sbb takut jaundis..doktor mmg suruh gak bf, sampai ade sorang doktor tuh siap tolong picitkan my nipple utk tgk susu kuar ke tak..alhamdulillah lepas urut, susu byk giler kuar..saya bgtau kat makcik yg urut saya tuh supaya lebihkan urut bahagian B sbb nak bykkan susu..lepas tuh saya amalkan minum air susu ngan minum air suam byk2..lepas bf jer saya minum air..sampai memancut2 susu kuar..mase tuh baby dah pandai lacth..

2nd baby, kene admit NICU coz ade breathing prob..so saya terpaksa dtg everyday utk bf die..tp kat NICU tuh die fm pakai tiub..so baby takkan nipple confuse la sbb tak pakai botol..so bila saya bg bf laju je die latch..alhamdulillah 1st day lg susu dah byk..saya amalkan minum air suam byk2 mcm dulu..mmg ikut pantang tak elok minum air byk mase pantang takut perut boroi..tp sbb saya lebih pentingkan bf utk anak, boroi tuh kemudian bleh settle..

maybe mase mula2 anak takmo direct bf tuh jgn terus bg fm pakai botol..try perah sikit2 susu tuh pastuh masuk cawan ke, bg pakai sudu..mmg la leceh..tp kene byk sabar..saya dulu mcm2 pk sbb die asik bgn nangis setiap kali berak..pastuh nak bg bf lg..sampai saya yg nangis2 sbb tak tahan..mase 1st baby la..tp sbb kuatkan semangat takmo baby kene jaundis saya gagah gak perah pakai tgn..tak belajar mana2 pun sendiri pandai plak..

Posted on: 2012/3/15 13:07
Create PDF from Post Print Facebook Twitter Google Buzz Linkedin Stumbleupon FriendFeed Del.icio.us Digg Reddit Technorati


Re: Need advice, support and tips: My Baby tak Pandai Latching
#9
Rakan Karib
Info
Shazwina, blh survive BF dgn hanya mengepam. Tp tgk kes awak ni better jupe LC yg bertauliah. Duduk kt mana yer?

Baby 40 hari minum 4 oz sgt byk. Blh bgtau kt akak berat baby sekrg dh brape kilo? Anak akak yg 6.4kg, 2 bln 1/2 br minum 4 oz. baby minum ikut botol mmg blh overfeeding. Mcm org kata "bg lagi susu abes je". Mmg lah abes, mcm kite mkn buffet, perut dh kenyang tp blh lg sumbat mknn lg.

Bila Pam dpt 2-3 oz abes pantang itu Kira ok. Ada org lg sket.

Supply susu blh maintain dgn Pam tp byk keja. Make sure tak skip Pam. Pam at least 30 min. Sbb pakai swing, Pam knn 10 min, Pam kiri 10 min, Pam knn 10 min, Pam kiri 10 min. Nk maintain supply, better double pump. Mlm, kena bgn Pam. Bila mlm anak nk susu mlm, bg susu yg baru pam. Cthnye, Pam susu kul 2. Anak bgn nyusu kul 4. Susu pukul 2 x yah msk peti ais. Biar je at room temp sbb susu room temp thn 4 jam. Jd nk Panaskn susu pn cpt.

Cuba baca blog ni Exclusivelypumping

anyway good luck! Byk kan baca Asma Ul Husna Ya Maatin (Yg Teguh). Sbb susu ibu pn rezeki dr Allah.

Posted on: 2012/4/20 6:28
Create PDF from Post Print Facebook Twitter Google Buzz Linkedin Stumbleupon FriendFeed Del.icio.us Digg Reddit Technorati







You can view topic.
You cannot start a new topic.
You cannot reply to posts.
You cannot edit your posts.
You cannot delete your posts.
You cannot add new polls.
You cannot vote in polls.
You cannot attach files to posts.
You cannot post without approval.
You cannot use topic type.
You cannot use HTML syntax.
You cannot use signature.

[Advanced Search]


 
 


Diselenggara oleh
Original Image
Pusat Sokongan Penyusuan Ibu

MBfPC
Original Image

Original Image

Online Shopping
Original Image
Online Shopping!!Visit us today!

Hebatnya Susu Ibu!
Original Image

ALIM Kids Playgroup
Original Image