Belum Menjadi Ahli?
 
Menu Utama

Login
Username:

Password:

Remember me



Lost Password?

Register now!

Carian

Siapa di Sini
37 user(s) are online (24 user(s) are browsing Forum)

Members: 0
Guests: 37

more...

Members Baru
mlyuki 2014/4/18
TSteinmet 2014/4/17
HNoyes 2014/4/17
HCaple 2014/4/16
tikarasha 2014/4/16
Snowball99 2014/4/16
S9069 2014/4/15
JOgle 2014/4/14
CLipscomb 2014/4/14
ummiteeya 2014/4/14


 
   
 
Loading
 
 
 
 


Browsing this Thread:   1 Anonymous Users




(1) 2 3 4 ... 28 »


Pengalaman menyusukan bayi di tempat awam
#1
Rakan Setia
Info
A'kum,

Saya ibu kpd bayi perempuan berusia 4 bulan. Setakat ni dah beberapa kali saya menyusukan bayi di tempat awam(omputih kata NIP(nursing in public). First time menyusukan bayi di tempat awam ialah dia Restoran Shakey's di Mines. Mula2 tu segan juga, kena pulak kat meja depan tu ada lelaki..alhamdulillah....it went rather well...baby dpt menyusu dan sy pon tak la terexpose sgt( I hope). Most of the time kalau saya keluar dgn bayi, sy akan mengenakan blaus krn mudah sikit nak bukak dan juga nursing bra. Saya juga akan cari tempat2 yg agak tersembunyi mcm di baby changing room utk menyusukan bayi.
Bagaimana pengalaman kwn2 yg lain semasa menyusukan bayi ti tempat awam?

Posted on: 2005/7/11 15:26
Create PDF from Post Print Facebook Twitter Google Buzz Linkedin Stumbleupon FriendFeed Del.icio.us Digg Reddit Technorati


Re: Pengalaman menyusukan bayi di tempat awam
#2
Webmaster
Info
Waalaikumussalam

Memang bagi kebanyakan ibu, menyusukan bayi ditempat awam akan berasa kekok pada mulanya. Walau bagaimanapun, jika ibu memakai pakaian yang sesuai seperti baju khusus untuk menyusu, pasti ibu akan berasa lebih yakin dan selesa untuk menyusukan bayi tidak kira di mana (juga memerah susu di pejabat).

Oleh itu, kepada bakal-bakal ibu, baju penyusuan juga adalah antara persediaan yang perlu diambil kira untuk memastikan proses penyusuan berjalan lancar dan berjaya.

Posted on: 2005/7/11 18:57
Create PDF from Post Print Facebook Twitter Google Buzz Linkedin Stumbleupon FriendFeed Del.icio.us Digg Reddit Technorati


Anonymous
Re: Pengalaman menyusukan bayi di tempat awam
#3
Anonymous-Anonymous
salam....
hemmm...menyusukan baby ditempat awam very chalennging. sbb bukan semua tempat awam ada tempat khas seperti baby changing room. di KL maybe ada tp di pantai timur ni setakat ni, tak ada. kadang2 malu juga, tapi demi kerana anak, saya tak peduli. apa yg penting dia dapat menyusu, cuma saya akan pastikan pakaian selesa dan pakai bra yg sesuai.

cuma satu la nak tanya mama, tak ada ke baju menyusu yang murah sikit? di pantai timur ni cthnya di t'ganu tak ada ke tempat2 yg menjual baju2 sprt ni? sbb mengikut pemerhatian saya setakat ni di sini saya tak pernah jumpa lagi yg menjual baju menyusu.

Posted on: 2005/7/13 12:00
Create PDF from Post Print Facebook Twitter Google Buzz Linkedin Stumbleupon FriendFeed Del.icio.us Digg Reddit Technorati


Re: Pengalaman menyusukan bayi di tempat awam
#4
Webmaster
Info
salam kembali..

Untuk makluman puan, barangan penyusuan seperti baju menyusu memang agak sukar untuk didapati dan harganya memang agak mahal sedikit kerana pengeluarannya adalah secara eksklusif. Setakat ini, belum ada pengeluar yang berani untuk mengeluarkan design baju menyusu dalam kuantiti yang banyak. Ini kerana pasaran untuk barangan seumpama ini adalah sangat terhad. Sebab itu juga barangan ini tidak mungkin boleh diperolehi di pasaraya biasa atau kedai baju biasa. Oleh itu, tidak dapat tidak, memang harganya juga adalah mahal berbanding baju biasa. Ditambah pula dengan potongannya serta aksesori yang berbeza dari baju biasa.

SusuIbu.com masih dalam usaha mencari pembekal yang dapat menawarkan baju seumpama ini pada harga yang berpatutan. InsyaAllah apabila telah berjumpa, pasti koleksi baju menyusu di SusuIbu.com akan dapat ditambah.

Posted on: 2005/7/13 12:47
Create PDF from Post Print Facebook Twitter Google Buzz Linkedin Stumbleupon FriendFeed Del.icio.us Digg Reddit Technorati


Re: Pengalaman menyusukan bayi di tempat awam
#5
Rakan Setia
Info
saya teringin jugak nak membeli baju nursing ni. tp yg menjadi concern adalah saiznya. saya ni berisi jugak orgnya....dan saya lihat kebykan nursing top tu mcm sesuai utk org yg berbadan kecil shj. nanti kalau dah beli n pakai, takut sendat plak. nak buat nursing top sendiri, tak baper pandai menjahit ...

Posted on: 2005/7/13 14:06
Create PDF from Post Print Facebook Twitter Google Buzz Linkedin Stumbleupon FriendFeed Del.icio.us Digg Reddit Technorati


Re: Pengalaman menyusukan bayi di tempat awam
#6
Webmaster
Info
Memang betul seperti kata alia tu. Kebanyakan design yang ada sekarang memang setakat XL sahaja dan cuttingnya pun agak kecil. Tetapi InsyaAllah untuk keluaran yang akan datang, saya telah meminta pihak pengeluar untuk memperbanyakkan saiz potong yang agak longgar dan besar sesuai untuk kebanyakan Muslimah.

Posted on: 2005/7/14 10:06
Create PDF from Post Print Facebook Twitter Google Buzz Linkedin Stumbleupon FriendFeed Del.icio.us Digg Reddit Technorati


Re: Pengalaman menyusukan bayi di tempat awam
#7
Rakan Setia
Info
Assalamualaikum...

Saya bersetuju dengan pandangan mama. Hopefully lepas ni akan ada nursing cloth yang lebih sesuai dengan Muslimah sebab kebanyakannya agak kecil dan sedikit 'fit'.

Saya juga pernah menyusukan bayi tapi belum pernah lagi di tempat terbuka. Saya biasanya akan pastikan shoping complex yang saya pergi tu ada sediakan nursing room macam di klcc atau mid valley dan kalau tak ada, saya akan ke surau untuk menyusukan bayi. Kebiasaannya saya akan menyusukan anak saya sepuas-puasnya ketika dalam perjalanan supaya dia kenyang dan dapat bertahan lama.

Posted on: 2005/7/14 11:57
_________________
Super Mom to Ariff Najmuddin::Akeef Nu'man::Adreana Najla::
Create PDF from Post Print Facebook Twitter Google Buzz Linkedin Stumbleupon FriendFeed Del.icio.us Digg Reddit Technorati


Re: Pengalaman menyusukan bayi di tempat awam
#8
Kenalan Baru
Info
A'kum,

Sy juga adalah ibu kpd seorg baby perempuan yg skrg dh nk masuk 6 bulan & still menyusu bdn.. Sy nk tanya pandangan kwn2 yg pernah menyusu baby di tempat awam. Sy slalunya akan menyusu baby di nursing room, tp ada skali tu masa sy ikut husband outstation kt trg, 1 shopping complex tu xde nursing room & sy tpaksa menyusukan baby sy kt public! Sy rasa sy tak larr t'expose sgt sbb sy mmg dh tutup apa2 yg patut, tp sy perasan, byk mata2 yg memerhatikan sy tgh menyusu tu!! Mmg betul2 x selesa larr dibuatnya... Camane pendpt kwn2 yg lain? Time kasih.

Posted on: 2005/7/18 13:42
Create PDF from Post Print Facebook Twitter Google Buzz Linkedin Stumbleupon FriendFeed Del.icio.us Digg Reddit Technorati


Re: Pengalaman menyusukan bayi di tempat awam
#9
Rakan Setia
Info
Kalo tempat tu takde nursing room, next choice mungkin surau. Kalo terpaksa jugak nurse kat tempat awam, boleh cari tempat yg tersembunyi sket. ...Dan mintak hubby tlg cover sambil jegil2 mata kat org2 yg menyibuk tu. Maybe boleh jugak bwk kain tudung yg lebar utk cover baby yg sdg menyusu. Actually the act of nursing a child is natural, cuma now ni susah sket nak jumpa ibu2 yg menyusukan anak di public...we shouldn't be ashamed of it , malah patut berbangga coz we are giving our best to our child [quote]

Posted on: 2005/7/18 14:24
Create PDF from Post Print Facebook Twitter Google Buzz Linkedin Stumbleupon FriendFeed Del.icio.us Digg Reddit Technorati


Anonymous
Re: Pengalaman menyusukan bayi di tempat awam
#10
Anonymous-Anonymous

Hmmm... Setakat nie saya takde menyusu di public places. I selalu guna EBM(Expressed Breast Milk) bila kat public. Like someone mentioned.. the alternative is surau if takde baby room. I think it's a healthy development to breastfeed in public gives good example.
Mungkin akan tiba satu masa saya terpaksa breastfeed kat public I will!

Posted on: 2005/7/20 17:33
Create PDF from Post Print Facebook Twitter Google Buzz Linkedin Stumbleupon FriendFeed Del.icio.us Digg Reddit Technorati




(1) 2 3 4 ... 28 »



You can view topic.
You cannot start a new topic.
You cannot reply to posts.
You cannot edit your posts.
You cannot delete your posts.
You cannot add new polls.
You cannot vote in polls.
You cannot attach files to posts.
You cannot post without approval.
You cannot use topic type.
You cannot use HTML syntax.
You cannot use signature.

[Advanced Search]


 
 


Diselenggara oleh
Original Image
Pusat Sokongan Penyusuan Ibu

MBfPC
Original Image

Original Image

Online Shopping
Original Image
Online Shopping!!Visit us today!

Hebatnya Susu Ibu!
Original Image

ALIM Kids Playgroup
Original Image