Belum Menjadi Ahli?
 
Menu Utama

Login
Username:

Password:

Remember me



Lost Password?

Register now!

Carian

Siapa di Sini
33 user(s) are online (22 user(s) are browsing Forum)

Members: 0
Guests: 33

more...

Members Baru
YWakehurs 2014/4/23
regina8539 2014/4/23
toojae3Loh 2014/4/23
IFurnell 2014/4/22
yazmin1725 2014/4/22
farayassir 2014/4/22
MHenderso 2014/4/20
HAngela 2014/4/20
mlyuki 2014/4/18
TSteinmet 2014/4/17


 
   
 
Loading
 
 
 
 


Browsing this Thread:   1 Anonymous Users




(1) 2 3 4 ... 6 »


BOLEH SIMPAN BERAPA HARI SUSU YG DAH DITURUNKAN DARI FREEZER
#1
Kenalan Baru
Info
ASSALAMUALAIKUM WBT.
Saya nak tanya, susu perahan yang telah cair setelah disimpan di peti bahagian bawah, jika tak habis, berapa lama ye boleh disimpan lagi?
maksud sy gni, saya biasa akan beri 4 botol kepada pengasuh utk digunakan semasa saya bekerja, biasa anak saya akan minum dalam 3 botol je sampai tengahari tu.. jadi ada lg 1 atau 1/2 botol ebm yg lebih. biasanya saya akan bg pd ankk sy ptg tu juga la. ok ke?

Posted on: 2012/1/16 7:15
_________________
Original Image
Create PDF from Post Print Facebook Twitter Google Buzz Linkedin Stumbleupon FriendFeed Del.icio.us Digg Reddit Technorati


Re: BOLEH SIMPAN BERAPA HARI SUSU YG DAH DITURUNKAN DARI FREEZER
#2
Rakan Karib
Info
salam.. sy pnah kna masalah ni.. kesnya sbb anak bru tukar bilik dr bilik baby <1thn ke bilik 1-2thn.. babysitter bru nk sesuaikan keadaan.. tiap2 ari bwk blik 1botol lebih (slalu bg 4x4oz).. slalu sy akan abeskn ptg tu jugak sbb susu yg dicairkan hanya tahan 24jam saje.. so cara siputih tu btol la.. sbb susu tu xleh guna utk esoknya..

Posted on: 2012/1/16 9:16
Create PDF from Post Print Facebook Twitter Google Buzz Linkedin Stumbleupon FriendFeed Del.icio.us Digg Reddit Technorati


Re: BOLEH SIMPAN BERAPA HARI SUSU YG DAH DITURUNKAN DARI FREEZER
#3
Kenalan Baru
Info
salam...sy br je naik keje...ada sikit masalah...kalau susu yg dh di cairkan tapi masih dok kat dlm peti ais, kekadang esoknye baru habis....sy tgk susu tu ok lagi....takpe ke?

lagi satu..baby saya 3 bulan..dia minum mmg kurang..kekadang tak sampai 2oz pun..tapi berat dia ok, dah 5.3kg...risau gak nape dia minum kurang x mcm baby org lain?

Posted on: 2012/1/16 14:58
Create PDF from Post Print Facebook Twitter Google Buzz Linkedin Stumbleupon FriendFeed Del.icio.us Digg Reddit Technorati


Re: BOLEH SIMPAN BERAPA HARI SUSU YG DAH DITURUNKAN DARI FREEZER
#4
Kenalan Baru
Info
Tima kasih ye Haslindah..sebenarnya risau takut mudarat bby je. maklum la ni anak sulung kan.

Posted on: 2012/1/16 18:45
_________________
Original Image
Create PDF from Post Print Facebook Twitter Google Buzz Linkedin Stumbleupon FriendFeed Del.icio.us Digg Reddit Technorati


Re: BOLEH SIMPAN BERAPA HARI SUSU YG DAH DITURUNKAN DARI FREEZER
#5
Kenalan Baru
Info
Hi Mamaroz.. petang td saya bru jumpa doc n tanya terus la pasal masalah ni..betulla macam yg Haslindah bgtau tu, ebm yang da dicairkan boleh simpan 24 jam je. Esoknya xleh guna da.
Pasal bby minum kurang ni sy pun belum brape arif gak sbb me pn br 1st bby.. Skrang baru 2 bulan lebih. dia minum dlm jumlah 2.5 hingga 3 oz aje satu2 masa tu dalm 2 jam skali. tp sy rasa as long as berat dia naik n doc @ nurse yang cek monthly tu x kata apa, ok la tu.

Posted on: 2012/1/16 18:49
_________________
Original Image
Create PDF from Post Print Facebook Twitter Google Buzz Linkedin Stumbleupon FriendFeed Del.icio.us Digg Reddit Technorati


Re: BOLEH SIMPAN BERAPA HARI SUSU YG DAH DITURUNKAN DARI FREEZER
#6
Kenalan Baru
Info
thanx siputih....tapi syg plak nak buang susu-susu tu kan...

Posted on: 2012/1/16 19:32
Create PDF from Post Print Facebook Twitter Google Buzz Linkedin Stumbleupon FriendFeed Del.icio.us Digg Reddit Technorati


Re: BOLEH SIMPAN BERAPA HARI SUSU YG DAH DITURUNKAN DARI FREEZER
#7
Kenalan Baru
Info
Ha'ah..tp utk kebaikan ank kita gak kan..so sy ikut je la nasihat doc tu.

Posted on: 2012/1/16 22:38
_________________
Original Image
Create PDF from Post Print Facebook Twitter Google Buzz Linkedin Stumbleupon FriendFeed Del.icio.us Digg Reddit Technorati


Re: BOLEH SIMPAN BERAPA HARI SUSU YG DAH DITURUNKAN DARI FREEZER
#8
Rakan Karib
Info
salam...

untuk mengelakkan pembaziran, botol yang last tu bg yang fresh instead of frozen ebm yg dicairkan..if tak habes, fresh ebm tu boleh disimpan lg untuk kegunaan esok hari ataupun di letakkan ketempat freezer..

si putih boleh bekal kan 2fresh ebm dan 2frozen ebm..labelkan dari no 1-4. no 1 (fresh), no 2&3(frozen) dan no 4(fresh)..why yg 1st fresh?sebab nk bagi baby rasa susu segar di pagi hari..lgpun khasiat yg fresh lg tinggi if compared to yg frozen...

just my 2 cents

Posted on: 2012/1/17 9:02
_________________
Personal Blog
::K*A*M*I::
Create PDF from Post Print Facebook Twitter Google Buzz Linkedin Stumbleupon FriendFeed Del.icio.us Digg Reddit Technorati


Re: BOLEH SIMPAN BERAPA HARI SUSU YG DAH DITURUNKAN DARI FREEZER
#9
Kenalan Baru
Info
Puan siputih.
terdorong nak membantu sebenarnye. Boleh saya tanya, yang 4 botol bekalan anak ke baby sitter tu sumer frozen EBM yang dicairkan ke?

kalau ya, mungkin perlu dibetulkan disini. Sepatutnyer, frozen EBM hanya 1 botol jer, baki lagi 3 adalah yang fresh EBM - yang kita pump a day before.

cth situasi saya, everyday pump kat opis 4 kali, dapatler 4 botol. Anak memang perlu 4 botol sehari, jadi saya cuma amik 3 botol yang dipump diofis ( yang tak dibekukan- hanya disejukkan dlm peti sejuk), + 1 botol EBM frozen yang telah cair. So yg frozen ni will be first bottle dia consume, then baru diikuti dgn bottle yang fresh EBM... so baki EBM fresh ada saru botol tu saya simpan utk stok.. frozen kan... faham tak?

Posted on: 2012/1/17 9:05
Create PDF from Post Print Facebook Twitter Google Buzz Linkedin Stumbleupon FriendFeed Del.icio.us Digg Reddit Technorati


Re: BOLEH SIMPAN BERAPA HARI SUSU YG DAH DITURUNKAN DARI FREEZER
#10
Rakan Karib
Info
sy pn pnah wt cam mamalya tu.. label 'spare' untuk susu fresh supaya klo xperlu xyah guna.. so, sy akan gunakan utk esoknya sbb susu fresh tu tahan 3 ari hehe..

Posted on: 2012/1/17 12:58
Create PDF from Post Print Facebook Twitter Google Buzz Linkedin Stumbleupon FriendFeed Del.icio.us Digg Reddit Technorati




(1) 2 3 4 ... 6 »



You can view topic.
You cannot start a new topic.
You cannot reply to posts.
You cannot edit your posts.
You cannot delete your posts.
You cannot add new polls.
You cannot vote in polls.
You cannot attach files to posts.
You cannot post without approval.
You cannot use topic type.
You cannot use HTML syntax.
You cannot use signature.

[Advanced Search]


 
 


Diselenggara oleh
Original Image
Pusat Sokongan Penyusuan Ibu

MBfPC
Original Image

Original Image

Online Shopping
Original Image
Online Shopping!!Visit us today!

Hebatnya Susu Ibu!
Original Image

ALIM Kids Playgroup
Original Image