Belum Menjadi Ahli?
 
Menu Utama

Login
Username:

Password:

Remember me



Lost Password?

Register now!

Carian

Siapa di Sini
40 user(s) are online (24 user(s) are browsing Forum)

Members: 0
Guests: 40

more...

Members Baru
YWakehurs 2014/4/23
regina8539 2014/4/23
toojae3Loh 2014/4/23
IFurnell 2014/4/22
yazmin1725 2014/4/22
farayassir 2014/4/22
MHenderso 2014/4/20
HAngela 2014/4/20
mlyuki 2014/4/18
TSteinmet 2014/4/17


 
   
 
Loading
 
 
 
 


Browsing this Thread:   1 Anonymous Users




(1) 2 3 4 5 »


Runsing kalau susu tak keluar selepas bersalin...
#1
Kenalan Baru
Info
salam semua,
saya skang ni tengah tunggu hari nak bersalin 1st baby, dan nak bf kan baby terus selepas bersalin dan semana lama yang boleh, tapi yang menjadi kerunsingan saya skang ni, susu confirm ke keluar sebaik saje kite bersalin? ada member citer , kadang2 due tige hari lepas bersalin baru keluar susu. kalau macam tu, kat hospital nak prepare gak ke susu formula untuk sebarang kemungkinan? atau ada tak cara lain yang patut saya buat skang sebelum bersalin nanti bagi memastikan adanye susu? atau makan ape2 ke yang boleh menggalakkan susu ke?

wsalam....

Posted on: 2009/1/31 21:52
Create PDF from Post Print Facebook Twitter Google Buzz Linkedin Stumbleupon FriendFeed Del.icio.us Digg Reddit Technorati


Re: Runsing kalau susu tak keluar selepas bersalin...
#2
Rakan Arif
Info
salam mamalis,

tahniah sebab dah pilih jalan nak BF! saya doakan semuanya berjalan lancar.

bab susu tak keluar tu memang normal. jangan risau, kalau mamalis ada baca pasal hari2 awal penyusuan, 2-3 hari pertama B belum bengkak, yg ada cuma kolostrum. beri baby hisap ni, di samping stimulate susu matang nanti, baby juga dapat antibodi yg kaya dalam kolostrum ni.

kalau boleh, jangan beri FM walaupun rasa susu tak keluar (sbnrnya mmg ada cuma kita je tak rasa sebab belum bengkak lagi), melainkan mmg betul2 ada masalah.

sebenarnya, susu ibu ni perangasnagnya ialah hisapan baby tu, bukan makanan2 semua tu.... so lepas bersalin nanti kerapkan BF baby ya...

kalau baby ada kuning dalam 1-2 hari pertama tu, mungkin dia xcukup susu ibu, kalau lepas 4 hari kuning, dia mungkin kena breastmilk jaundis (bukan sebab tak cukup susu).

mamalis bersalin kat mana? pilihlah hospital rakan bayi, nanti deme boleh tolong ajar cara2 BF. kalau ada masalah jgn segan2 mintak tolong deme ya.

have a nice rest! jgn risau insyaAllah, mamalis boleh!

Posted on: 2009/1/31 22:10
_________________
sharing is caring @superkids
Create PDF from Post Print Facebook Twitter Google Buzz Linkedin Stumbleupon FriendFeed Del.icio.us Digg Reddit Technorati


Re: Runsing kalau susu tak keluar selepas bersalin...
#3
Kenalan Baru
Info
betul kata sitilina tu...jangan risau. jgn susah2 nk prepare FM ke hosp. cause pihak hosp da sediakan. erm, saya sendiri lepas bersalin, nurse da sumbat FM kat baby. mcm tkejut jugak psal nk bg BM kan.ni nak elak baby dr hypo, lg2 ibu tgh penat and tak larat nk BF bby terus..pas 2 hr balik uma, baby tak tido malam psal tak ckup susu. tp bile picit B, ade susu awal yang kuar. then lepas makan sayo kobis beli kat mamak, B terus je bengkak and baby kenyang and tido puas smpi kene kuning pasal tak bangun minum susu..hee. so, dun worry, be ready to exclusively BF ur coming baby!

Posted on: 2009/1/31 22:55
Create PDF from Post Print Facebook Twitter Google Buzz Linkedin Stumbleupon FriendFeed Del.icio.us Digg Reddit Technorati


Re: Runsing kalau susu tak keluar selepas bersalin...
#4
Kenalan Baru
Info
Assalamualaikum,

Tahniah mamalis kerana memilih bf. Untungnya awak dah dapat info seawal-awalnya ttg bf.

Jgn risau pasal susu tak kuar. Ada org sblm bersalin lagi dah kuar susu. Ikut badan masing-masing. Mmg betul hisapan baby akan merangsang pengeluaran susu.

Dari pembacaan saya baby yg baru lahir pun bukannya terus lapar nak minum susu. Mereka boleh survive hingga 24 jam klu tak minum susu ( betulkan saya jika silap).
Itu sbb baby yg kena buang ada yg blh survive.

Jadi apa yg perlu dibuat ialah bg baby hisap puting sebaik sahaja selepas bersalin. Naluri baby mmg dia akan menghisap sebaik sahaja dilahirkan. Baby akan terus menghisap walaupun tak de susu. Bawa bertenang dan yakin pada diri sendiri.
Insya Allah susu akan mula keluar perlahan-lahan.

Masa mengandung sebaiknya mandi di bawah pancuran air panas, urut2 bahagian payudara supaya ada rangsangan. Kalau boleh masa tunggu hari ni bagus kalau pergi jumpa bidan urut minta dia urut payudara untuk rangsang dan buka liang-liang susu yg tersumbat. Selalunya di puting ibu2 mengandung ada macm daki putih2. Daki putih kena buang, bersihkan selalu puting tu. Proses membuka liang-liang susu tu mmg sedikit sakit dan tak selesa (yg tak selesanya sbb rasa malu) .

Apa-apa pun rasa risau dan bimbang itulah yg patut dicampak jauh-jauh.

Posted on: 2009/2/1 0:55
_________________
Original ImageOriginal Image
Create PDF from Post Print Facebook Twitter Google Buzz Linkedin Stumbleupon FriendFeed Del.icio.us Digg Reddit Technorati


Re: Runsing kalau susu tak keluar selepas bersalin...
#5
Rakan Arif
Info
pengeluaran susu masa mengandung & masa bersalin, catalystnya lain.

masa mengandung, susu keluar sebab tindakan hormon2 mengandung yang menggalakkan hormon pengeluar susu.

bila bersalin, hormon mengandung akan stop & kembali ke paras asal, so yang merangsang hormon pengeluar susu ialah hisapan bayi.

kesimpulannya, kerapkan menyusu selepas bersalin.

Posted on: 2009/2/1 2:01
_________________
sharing is caring @superkids
Create PDF from Post Print Facebook Twitter Google Buzz Linkedin Stumbleupon FriendFeed Del.icio.us Digg Reddit Technorati


Re: Runsing kalau susu tak keluar selepas bersalin...
#6
Kenalan Baru
Info
thanks semua sebab bagi semangat. makin berkobar2 mamalis nak menyusu bby nanti. tapi ape2 pun, doakan mamalis selamt melahirkan. kalau ikut due 8hb feb ni.. tapi lum ada tanda2 lagi..

untuk pengetahuan semua, mamalis nanti bersalin kat hospital umum kuching. mamalis lis orang banting selangor tapi bertugas di kuching. so, pantang ni memang sendiri lah.. nasib baik ada mak mertua dapat tolong teman dalam 2 minggu pastu die dah balik semenanjung semula.

harap2 nanti kalau ada ape2 masalah pasal berpantang ke, pasal penyusuan ke, mamalis leh tanye geng2 susuibu kat sini kan..

lagi satu nak minta pendapatlah, mamalis dah beli set bersalin sendayu tinggi.. kalau bf leh ke makan set bersalin tu atau nak kurangkan pengambilannye.?

Posted on: 2009/2/1 18:03
Create PDF from Post Print Facebook Twitter Google Buzz Linkedin Stumbleupon FriendFeed Del.icio.us Digg Reddit Technorati


Re: Runsing kalau susu tak keluar selepas bersalin...
#7
Rakan Arif
Info
no problem mamalis, ramai mak2 kat sini yg pantang sendiri, including me. saya pun kat Sarawak juak.

maybe ada kot kat thread lama2, kalo nak korek2, cari je pakai Carian & search sebelah tu.

saya xmakan pape set bersalin... just amik vitamin Shaklee je.

Posted on: 2009/2/1 18:06
_________________
sharing is caring @superkids
Create PDF from Post Print Facebook Twitter Google Buzz Linkedin Stumbleupon FriendFeed Del.icio.us Digg Reddit Technorati


Re: Runsing kalau susu tak keluar selepas bersalin...
#8
Kenalan Baru
Info
sitilina kat sarawak gak. kat mane tu ek?

Posted on: 2009/2/1 18:12
Create PDF from Post Print Facebook Twitter Google Buzz Linkedin Stumbleupon FriendFeed Del.icio.us Digg Reddit Technorati


Re: Runsing kalau susu tak keluar selepas bersalin...
#9
Kenalan Baru
Info
emm... nak cuci puting ibu tu gune sabun jugak ke atau air biasa je? :)

Posted on: 2009/2/1 23:08
Create PDF from Post Print Facebook Twitter Google Buzz Linkedin Stumbleupon FriendFeed Del.icio.us Digg Reddit Technorati


Re: Runsing kalau susu tak keluar selepas bersalin...
#10
Rakan Istimewa
Info
dik, cuci pakai air biasa jer..kalau pakai sabun, nanti kering kulit puting tu..

mamalis, jangan risau pasal keluar ke tidak..for the first 2, 3 days memang susu macam tak ada sebab body masih nak adjust kepada hormon baru tapi walaupun tak nampak ada tapi sebenarnya susu tu dah keluar dah..

hormon utk pengeluaran susu dah ada semasa kita mengandung lagi. itu sebagai persediaan. bila dah bersalin, hormon tu lagi tinggi sebab dah ready utk bf dan hanya perlukan stimulation dpd baby utk proses pengeluaran susu.
yang penting rooming in 24 hours dengan baby dan make sure u dah susukan baby u within 1 hour selepas u bersalin.

good luck

Posted on: 2009/2/1 23:44
_________________
blog Zatul (MAMI & BABY Magazine columnist) - all about breastfeeding & parenting

Lactation Counselor & Peer Counselor Program Administrator (PCPA) for Malaysian Breastfeeding Peer Counselor (Malaysianbfpc)
Create PDF from Post Print Facebook Twitter Google Buzz Linkedin Stumbleupon FriendFeed Del.icio.us Digg Reddit Technorati




(1) 2 3 4 5 »



You can view topic.
You cannot start a new topic.
You cannot reply to posts.
You cannot edit your posts.
You cannot delete your posts.
You cannot add new polls.
You cannot vote in polls.
You cannot attach files to posts.
You cannot post without approval.
You cannot use topic type.
You cannot use HTML syntax.
You cannot use signature.

[Advanced Search]


 
 


Diselenggara oleh
Original Image
Pusat Sokongan Penyusuan Ibu

MBfPC
Original Image

Original Image

Online Shopping
Original Image
Online Shopping!!Visit us today!

Hebatnya Susu Ibu!
Original Image

ALIM Kids Playgroup
Original Image