Belum Menjadi Ahli?
 
Menu Utama

Login
Username:

Password:

Remember me



Lost Password?

Register now!

Carian

Siapa di Sini
42 user(s) are online (31 user(s) are browsing Forum)

Members: 0
Guests: 42

more...

Members Baru
MHenderso 2014/4/20
HAngela 2014/4/20
mlyuki 2014/4/18
TSteinmet 2014/4/17
HNoyes 2014/4/17
HCaple 2014/4/16
tikarasha 2014/4/16
Snowball99 2014/4/16
S9069 2014/4/15
JOgle 2014/4/14


 
   
 
Loading
 
 
 
 


Browsing this Thread:   1 Anonymous Users




« 1 2 3 (4)


Re: kuantiti breastmilk sama dgn kuantiti fm???keliru..
#31
Kenalan Baru
Info
setuju dengan statement tu..anak sy baru 3 bulan.. suke ngempeng..bila sebotol 5oz habis,BS tarik keluar puting botol ,baby menangis. BS panas kan sebotol lg 5oz bagi baby..terus senyap..boleh minum sampai 10oz sekali..normal ke baby 3 bulan minum 10oz???

Posted on: 2012/2/14 13:25
Create PDF from Post Print Facebook Twitter Google Buzz Linkedin Stumbleupon FriendFeed Del.icio.us Digg Reddit Technorati


Re: kuantiti breastmilk sama dgn kuantiti fm???keliru..
#32
Rakan Setia
Info
ainimaz,

saya rasa bukan baby awak tak kenyang tapi nak nyonyot jek, so bila sumbat je puting botol dia akan isap la walaupun dah kenyang...takut overfed je coz bb baru 3 bulan...
maybe blh bgtau BS utk pujuk2 dulu, ajak main ke apa utk dia senyap

Posted on: 2012/2/15 17:30
Create PDF from Post Print Facebook Twitter Google Buzz Linkedin Stumbleupon FriendFeed Del.icio.us Digg Reddit Technorati


Re: kuantiti breastmilk sama dgn kuantiti fm???keliru..
#33
Kenalan Baru
Info
hohoho...baby saya masa awal2 nk keje saya bekalkan 2.5 oz, tak cukup. saya upkan 3 oz, pun masih melalak2 lepas menyusu. last2 saya bagi 4 oz. itupun kadang2 melalak gak. sampai la ni dah 4 bulan saya bekalkan 4oz x 4. saya pun masih tak faham knapa ada baby yang dah besar 2.5 oz pun dah cukup n tak melalak2 padahal ada new born 3-4 oz pn tak cukup.

Posted on: 2012/2/19 13:27
Create PDF from Post Print Facebook Twitter Google Buzz Linkedin Stumbleupon FriendFeed Del.icio.us Digg Reddit Technorati


Re: kuantiti breastmilk sama dgn kuantiti fm???keliru..
#34
Kenalan Baru
Info
It all depends on ur baby's size and needs.... kepeluan bby x sm...4 example sm cm kita org dewasa gak kn...kuantiti kita mkn mn sm ngan fwens kita kn.... mcm 2 jg bby.... my boy just mnm 2oz ja wlupn skrg dia dh msuk 10month... but he still activ n berat bdn dia pn x pnh down...

Posted on: 2012/2/21 14:38
Create PDF from Post Print Facebook Twitter Google Buzz Linkedin Stumbleupon FriendFeed Del.icio.us Digg Reddit Technorati


Re: kuantiti breastmilk sama dgn kuantiti fm???keliru..
#35
Kenalan Baru
Info
tapi, bukan ke kita sendiri juga boleh tentukan berapa kita nak tinggalkan dengan baby? sebab kalau guna botol susu, baby akan menghisap selagi ada, meaning kalau 8 oz, 8 oz jugak le akan habis. masalahnye, newly mom bukan boleh pam sebanyak tu. jadi, kita sendiri la tetapkan berapa baby nak consume sekadar yang kita termampu n berdasarkan kesesuaian umo n berat. kalau ikut kehendak baby, 1 botol 8 oz pun blom tentu cukup. betul ke pendapat saya ni?

Posted on: 2012/2/21 15:42
Create PDF from Post Print Facebook Twitter Google Buzz Linkedin Stumbleupon FriendFeed Del.icio.us Digg Reddit Technorati


Re: kuantiti breastmilk sama dgn kuantiti fm???keliru..
#36
Kenalan Baru
Info
Saya pun mengalami masalah yang sama. Anak saya 10 bulan. Tapi kuantiti susu tak menentukan. Kadang2 2 oz pun tak abis. Biasa saya tinggalkan dlm 6oz( 3botol x 2 oz). Tapi sejak umur dia 9 bulan, mlm kerap susu. Sebelum ini, sesekali sahaja dia menangis nak susu. Selalunya dia tido saja dan saya yang susukan kalau saya sedar. Tapi sejak 9 bulan setiap 2 jam, dia dah berbunyi..kadang2 pujuk..dia tido, kadang kena bagi susu jugak. Tapi siang memang kuantiti susu tak menentu. Semalam 2 oz pun tak abis. Baby saya pun tak menangis nak susu, saya dan BS selalu agak2 masa utk bagi susu, agak dah lama bagilah. Sebelum hantar BS saya atau suami akan bagi setiap 2 jam. Itu pun2 oz pagi dan 2 oz petang. Tapi ksrg BS kata dia bagi ikut suka BS lah. Saya baru hantar anak ke BS sejak umur 8 bulan. Memamg pelik baby saya. Tapi tengok badan mcm semangat, terkini berat dia 8.3kg.

Posted on: 2012/2/22 14:32
Create PDF from Post Print Facebook Twitter Google Buzz Linkedin Stumbleupon FriendFeed Del.icio.us Digg Reddit Technorati


Re: kuantiti breastmilk sama dgn kuantiti fm???keliru..
#37
Rakan Arif
Info
Salam aryati,
klu berat ok maknenye growth spurt la tu. normal la tu. bb kerap minum mlm mmg blh bertambah2 sihat. nk mbesar. siang minum skit, mlm cover blk.

Posted on: 2012/2/23 14:50
Create PDF from Post Print Facebook Twitter Google Buzz Linkedin Stumbleupon FriendFeed Del.icio.us Digg Reddit Technorati


Re: kuantiti breastmilk sama dgn kuantiti fm???keliru..
#38
Kenalan Baru
Info
TErima Kasih Kiena

Posted on: 2012/2/24 4:48
Create PDF from Post Print Facebook Twitter Google Buzz Linkedin Stumbleupon FriendFeed Del.icio.us Digg Reddit Technorati


Re: kuantiti breastmilk sama dgn kuantiti fm???keliru..
#39
Kenalan Baru
Info
Adha,

BS dah pujuk2, die still menangis..tuh yg BS bg lg..lepas habis 10oz baru diam..tp sekarang baby dah ok (4bulan)..sekali mnum 5oz x 4botol. kadang2 5oz x 5botol. bila dah habis susu, BS tarik die tak nangis dah..perangai baby ni bermusim kan..tuka2..hehee...

thanks eh Adha for your advise.

Posted on: 2012/3/2 8:32
Create PDF from Post Print Facebook Twitter Google Buzz Linkedin Stumbleupon FriendFeed Del.icio.us Digg Reddit Technorati




« 1 2 3 (4)



You can view topic.
You cannot start a new topic.
You cannot reply to posts.
You cannot edit your posts.
You cannot delete your posts.
You cannot add new polls.
You cannot vote in polls.
You cannot attach files to posts.
You cannot post without approval.
You cannot use topic type.
You cannot use HTML syntax.
You cannot use signature.

[Advanced Search]


 
 


Diselenggara oleh
Original Image
Pusat Sokongan Penyusuan Ibu

MBfPC
Original Image

Original Image

Online Shopping
Original Image
Online Shopping!!Visit us today!

Hebatnya Susu Ibu!
Original Image

ALIM Kids Playgroup
Original Image