Belum Menjadi Ahli?
 
Menu Utama

Login
Username:

Password:

Remember me



Lost Password?

Register now!

Carian

Siapa di Sini
34 user(s) are online (22 user(s) are browsing Forum)

Members: 0
Guests: 34

more...

Members Baru
mlyuki 2014/4/18
TSteinmet 2014/4/17
HNoyes 2014/4/17
HCaple 2014/4/16
tikarasha 2014/4/16
Snowball99 2014/4/16
S9069 2014/4/15
JOgle 2014/4/14
CLipscomb 2014/4/14
ummiteeya 2014/4/14


 
   
 
Loading
 
 
 
 


Browsing this Thread:   1 Anonymous Users




(1) 2 »


Pendarahan + Lendir Coklat Semasa awal Khamilan
#1
Kenalan Baru
Info
Salam semua,

Saya nk bertanya kepada sesiapa yg ada pengalaman or yg arif mengenai pendarahan + Lendir Coklat semasa kehamilan 6-8 minggu...sebab saya mengalami nya sdri...so nk tahu la sapa2 yg ada masalah yg sama..ianya terjadi masa minggu ke 6..sampai minggu ke 8...menda tu melekat kat seluar or pad..color nya mcm akhir2 bila kita piriod n kadang kala disertai ngan sedikit darah,qty x la byk mana..tp risau la gak coz berterusan.. dekat 2 mggu..doc ckp kemungkinan Pendarahan dalam jumlah yang sangat sedikit / bintik-bintik pada awal kehamilan bisa merupakan hal yang normal yang disebut sebagai pendarahan karena implantasi embrio pada dinding rahim yang menyebabkan dinding rahim melepaskan sejumlah kecil darah biasanya terjadi sekitar kehamilan minggu ke 7-9 dan hanya terjadi satu atau dua hari saja..kedua..leh meyebabkan keguguran jika ianya berterusan. leh share x sapa penah alami mcm nie..

Posted on: 2009/11/17 15:03
_________________
Original ImageOriginal Image
Create PDF from Post Print Facebook Twitter Google Buzz Linkedin Stumbleupon FriendFeed Del.icio.us Digg Reddit Technorati


Re: Pendarahan + Lendir Coklat Semasa awal Khamilan
#2
Rakan Karib
Info
Nona07, better awk aware psl apa2 'spotish' yg kuar during peknency...kalo awk dh check & doc say normal..awk kene bnyk bed rest...
last time during peknency saya pon ada poblem ni, tp sngt2 skit & x jangka.so wat x tau aje..bile bgtau doc & dia scan, baby dh tade...i miscariage around 2month ++..doc said..saya kene silent miscariage..

Posted on: 2009/11/17 15:21
_________________
Original Image

Original Image
Create PDF from Post Print Facebook Twitter Google Buzz Linkedin Stumbleupon FriendFeed Del.icio.us Digg Reddit Technorati


Re: Pendarahan + Lendir Coklat Semasa awal Khamilan
#3
Kenalan Baru
Info
Betul tu!. Sy pun setuju dgn Zila8201.

Sy pun dulu kene masa pregnent around 2 mths++. Gynae bagi MC for bed rest for 1 week n suruh mkn Duphoston (spelling nor so sure). Cannot move to much. The more u move around nanti takut miscarriage. The Duposton is to strenghten the womb so it wont try to keep rejecting your baby.

Especially kalau u ade miscarriage history, all this have to take extra precaution. Better u pie check cepat-cepat.

Posted on: 2009/11/17 15:28
_________________
Original ImageOriginal Image
Create PDF from Post Print Facebook Twitter Google Buzz Linkedin Stumbleupon FriendFeed Del.icio.us Digg Reddit Technorati


Re: Pendarahan + Lendir Coklat Semasa awal Khamilan
#4
Kenalan Baru
Info
Saya masa dalam 2-3 bulan pun ada jadi macam tu. Ada juga tanya doktor dan tanya kakak saya(doktor) tapi dua2 kata takde apa. Cuma kakak saya kata mungkin sebab angkat benda berat dan sebab penat. sebab saya ni jenis banyak juga berjalan+berlari. Kadang2 weekend pun pegi jalan jauh(travel).

Saya cuba kurangkan angkat benda berat dan kurangkan keluar, banyakkan rehat. alhamdulillah takde apa. bila dah 3 bulan++ alhamdulillah dah takde kuar dah. Doc ada juga cakap kalau berterusan dan kalau makin banyak beritahu.

Saya ni pun first baby, jadi banyak juga benda yang dirisaukan. Banyakkan berdoa ye.

edit sket
tersilap la.. masa darah tu less than 3 months. kurang dari 2 bulan kot. rasa cam dah lama je mengandung, baru 4 bulan rupanya.

Posted on: 2009/11/17 16:07
Create PDF from Post Print Facebook Twitter Google Buzz Linkedin Stumbleupon FriendFeed Del.icio.us Digg Reddit Technorati


Re: Pendarahan + Lendir Coklat Semasa awal Khamilan
#5
Kenalan Baru
Info
honeys,
darah yg keluar pada u tu mcm mana? dia disertai ngan color coklat or darah ke..qty dia lak cm ner erk..?

Posted on: 2009/11/17 16:41
_________________
Original ImageOriginal Image
Create PDF from Post Print Facebook Twitter Google Buzz Linkedin Stumbleupon FriendFeed Del.icio.us Digg Reddit Technorati


Re: Pendarahan + Lendir Coklat Semasa awal Khamilan
#6
Kenalan Baru
Info
saya pun pernah mengalami benda ni. mmg keluar lendir and darah coklat...first buat tak tau je...sbb tgh dlm keta balik kampung..long distance drive..bila malam dah start cramp perut..macam rasa period pain...trus hubby bawak gi spital gomen...bila doc chk and scan tak nampak janin...boleh lak tanya are you sure u're pregnant?? ishhhh ada lak gitu. Bila masuk wad...ade la 2, 3 doktor pelatih tak dapat detact gek apa masalahnya...the next day baru doktor pakar dtg...chk scan pic..and detact rupa-rupanya dah miscariage. sedih sbb benda ni happened during first day of raya :(

Posted on: 2009/11/17 17:37
Create PDF from Post Print Facebook Twitter Google Buzz Linkedin Stumbleupon FriendFeed Del.icio.us Digg Reddit Technorati


Re: Pendarahan + Lendir Coklat Semasa awal Khamilan
#7
Rakan Arif
Info
salam nona..mizah pun penah jd mcm tu gak...silap..x bed rest pun..kebtlan ms tu anak sedare tgh sakit tenat msk icu kt penang..then kami rush balik kampung nk tgk..doc mmg advice soh rest tp x smpi hati lak mil dok phone jer..mizah kene dlm a week..then mmg scan dh xde..mmg kene early 7 week..mase tu sedihnyer alah jer tahu...dh sethn lebih tunggu tgk2 miscarriage..tp alhamdulillah lepas tu terus lekat lg..tp...ade gak kes yg ok coz sesetgh mother mmg jd mcm tu n yg plg byk2 rehat.sedare belah hubby tiap kali preggy mesti x keje coz mmg xble lgsg wat keje or gerak byk sgt..sbb die ade experience miscarriage byk kali..doc kt rahim die x kuat tp alhamdulillah bile rest ok..n ade kwn satu tmpt keje pun jd mcm tu gk..elok jer smpidh delivered..die mslh lainlak jd kuar drh tu coz uri bwh...insyaallah xde ape..cume kene rest byk2 jgn wat keje byk n berat2..

Posted on: 2009/11/18 6:24
_________________

Original Image
Create PDF from Post Print Facebook Twitter Google Buzz Linkedin Stumbleupon FriendFeed Del.icio.us Digg Reddit Technorati


Re: Pendarahan + Lendir Coklat Semasa awal Khamilan
#8
Rakan Arif
Info
masa saya ngandungkan ammar, terjadik jugak macam ni..dokter bagi ubat utk kuatkan rahim..so bila makan ubat tu, dah ok dah..dokter nona takde bagi ubat kuatkan rahim ke?

Posted on: 2009/11/18 7:08
_________________
Original ImageOriginal Image

Original Image
Create PDF from Post Print Facebook Twitter Google Buzz Linkedin Stumbleupon FriendFeed Del.icio.us Digg Reddit Technorati


Re: Pendarahan + Lendir Coklat Semasa awal Khamilan
#9
Rakan Arif
Info
pernah gak kena mcm ni tp masa tu dah 24 wks. Prosedur hospital kalau dah 22 wks onwards, warded la jawabnya. seingat saya masa adu kena ada tanda2 mcm tu, terus dia org suruh pi labor room coz nak cek. dan MC paling kurang pun 4-5 ari dpt dari hospital gomen.

Posted on: 2009/11/18 10:14
Create PDF from Post Print Facebook Twitter Google Buzz Linkedin Stumbleupon FriendFeed Del.icio.us Digg Reddit Technorati


Re: Pendarahan + Lendir Coklat Semasa awal Khamilan
#10
Rakan Setia
Info
nk kongsi kisah saya jugak...

masa pegnant 2 bulan lbh kurang gitulah, ada pendarahan jugak, tp sikit mcm darah luka..bila lap kat 'tut' baru nampak darah tu... so, bila p cek kat klinik pakar, dia kate uri bawah.. dr. bg mc 2 hari suh rehat n ubat kuatkan rahim sbb saya agak lasak di awal pregnant (sbb xtau pegnant hehe)... dr. suh rehat, jgn agkat berat n paling ptg, jgn 'bersama'... after 2 weeks n ubat dah hbs, p cek lg dia kate dah ok tp xboleh buat kerja2 berat sampailah uri naik atas...pegnant nk masuk 8 bulan baru uri kat atas...

Posted on: 2009/11/19 9:59
_________________
nak tahu camner nak tambah susu bdn?? sila PM ku...

nak BELI/JUAL rumah, nk buat AGREEMENT, WASIAT, SAMAN, ACCIDENT...sila PM daku......
Create PDF from Post Print Facebook Twitter Google Buzz Linkedin Stumbleupon FriendFeed Del.icio.us Digg Reddit Technorati




(1) 2 »



You can view topic.
You cannot start a new topic.
You cannot reply to posts.
You cannot edit your posts.
You cannot delete your posts.
You cannot add new polls.
You cannot vote in polls.
You cannot attach files to posts.
You cannot post without approval.
You cannot use topic type.
You cannot use HTML syntax.
You cannot use signature.

[Advanced Search]


 
 


Diselenggara oleh
Original Image
Pusat Sokongan Penyusuan Ibu

MBfPC
Original Image

Original Image

Online Shopping
Original Image
Online Shopping!!Visit us today!

Hebatnya Susu Ibu!
Original Image

ALIM Kids Playgroup
Original Image