Belum Menjadi Ahli?
 
Menu Utama

Login
Username:

Password:

Remember me



Lost Password?

Register now!

Carian

Siapa di Sini
34 user(s) are online (25 user(s) are browsing Forum)

Members: 0
Guests: 34

more...

Members Baru
Snowball99 2014/4/16
S9069 2014/4/15
JOgle 2014/4/14
CLipscomb 2014/4/14
ummiteeya 2014/4/14
DAckman 2014/4/13
CParamor 2014/4/13
AWalker 2014/4/12
T7731 2014/4/11
zierah 2014/4/11


 
   
 
Loading
 
 
 
 


Browsing this Thread:   1 Anonymous Users




(1) 2 »


Anonymous
Tahukah anda apa itu DHA,SA,AA dll?
#1
Anonymous-Anonymous
Tahukah anda semua apa itu DHA,SA,AA dan macam2 lagi? Biasanya khasiat ini terdapat didalam susu formula. Kongsikan pengetahuan anda semua.

Posted on: 2006/4/15 15:53
Create PDF from Post Print Facebook Twitter Google Buzz Linkedin Stumbleupon FriendFeed Del.icio.us Digg Reddit Technorati


Re: Tahukah anda apa itu DHA,SA,AA dll?
#2
Rakan Arif
Info
Hai Anon,
Yg Ina tau pasal benda2 DHA SA AA ialah....

DHA..... adalah sejenis lemak dalam keluarga Omega-3 yang menyokong perkembangan otak dan mata. Ia membentuk 25% otak.
SA....adalah sejenis karbohidrat yang terdapat dalam otak. Ia juga terdapat dalam susu ibu dan susu lembu dan membantu penghantaran maklumat ke otak.
AA....adalah sejenis lemak daripada keluarga Omega-6 yang menggalakkan perkembangan otak dan mata (otak manusia mengandungi 60% lemak dan AA merupakan 15% daripadanya)

Kl tak salahlah, kl salah btlkan.... Ina taip ikut kat tin susu ni... sbb Alya minum susu formula juga... tp ni semua khasiat tambahan, khasiat yg terbaik adalah susu ibu....

Posted on: 2006/4/15 16:01
_________________
Original ImageOriginal Image

Original ImageOriginal Image
Create PDF from Post Print Facebook Twitter Google Buzz Linkedin Stumbleupon FriendFeed Del.icio.us Digg Reddit Technorati


Re: Tahukah anda apa itu DHA,SA,AA dll?
#3
Moderator
Info
DHA, SA & AA semuanya tergolong sebagai ‘essential fatty acids’ (EFA) atau asid lemak perlu. Kesemua bahan ini terdapat dlm susu ibu dalam kadar dan bentuk yg terbaik. DHA diperlukan untuk perkembangan otak, sistem saraf pusat dan retina janin dan bayi.

Kajian menunjukkan bayi yang minum susu formula mempunyai kandungan DHA yang lebih rendah (statistically significant), iaitu 7.6% berbanding dengan bayi yang minum susu ibu (9.7%) (Farquhason et al, 1992).

Bayi pramatang (premmies) dilahirkan dengan kekurangan AA dan DHA. Kekurangan DHA otak telah didapati memberi kesan terhadap perkembangan penglihatan dan kognitif bagi bayi – bayi ini.

Manakala kekurangan AA adalah dikaitkan dengan perkembangan prenatal dan postnatal yang lambat bagi bayi pramatang (Crawford et al., 1989; Leaf et al., 1992).

Sekali lagi diingatkan bahawa susu ibu adalah sumber terbaik bagi lemak dan asid lemak perlu (EFA) (Gartner dan Stone, 1994). Pengamalan diet yang seimbang bagi ibu yang menyusu amat mempengaruhi komposisi susunya, termasuklah kandungan AA dan DHA. Ikan mempunyai kandungan AA dan DHA yang banyak. Didapati bahawa DHA yg terdapat dari sumber marin (cthnya ikan) adalah 10 sehingga 100 kali lebih banyak dari yg terdapat di dalam tumbuhan.

* Sumber rujukan dari FAO’s Food, Nutrition and Agriculture; 27, 2000. (FAO: Food & Agriculture Organization of the United Nations)

Now Anon, do tell me, am I being skeptical or just a little bit paranoid, are you a milk company advocate? Please enlighten me... something smells fishy here

Posted on: 2006/4/17 10:30
_________________
Tangan yang mengayun buai...
..and the journey continues
For Your Eyes Only
Create PDF from Post Print Facebook Twitter Google Buzz Linkedin Stumbleupon FriendFeed Del.icio.us Digg Reddit Technorati


Re: Tahukah anda apa itu DHA,SA,AA dll?
#4
Rakan Istimewa
Info
ehem ehem............pn anon...elo........

Posted on: 2006/4/17 10:41
_________________
Original ImageOriginal Image
Create PDF from Post Print Facebook Twitter Google Buzz Linkedin Stumbleupon FriendFeed Del.icio.us Digg Reddit Technorati


Anonymous
Re: Tahukah anda apa itu DHA,SA,AA dll?
#5
Anonymous-Anonymous
what are the foods rich in EFA?
cold water fish such as salmon is believed to be rich in omega 3.i think local fish like haruan n keli pun mcm tuh.anyway i think chinese regards that fish is a symbol of prosperity.
canola n flax seed is also rich in omega 3.i've read somewhere saying that african women's bm contians higher DHA compared to american women basicallly comes from their diet which is rich in nuts//which nut i dunno la..thruout pregnancy n breastfeeding make sure mothers take a well balanced diet so that your child could benefit from it...

Posted on: 2006/4/17 11:30
Create PDF from Post Print Facebook Twitter Google Buzz Linkedin Stumbleupon FriendFeed Del.icio.us Digg Reddit Technorati


Re: Tahukah anda apa itu DHA,SA,AA dll?
#6
Rakan Istimewa
Info
emmm.. kalau minum susu soya maknenye semua ni xde ke??

Posted on: 2006/4/17 11:34
_________________
Original Image

Original Image
Create PDF from Post Print Facebook Twitter Google Buzz Linkedin Stumbleupon FriendFeed Del.icio.us Digg Reddit Technorati


Anonymous
Re: Tahukah anda apa itu DHA,SA,AA dll?
#7
Anonymous-Anonymous
soya tuh rsnyer mmg dah ada omega3 n omega 6 nih...i pun dah luper nih..cuba check kat drsears...

Posted on: 2006/4/17 11:41
Create PDF from Post Print Facebook Twitter Google Buzz Linkedin Stumbleupon FriendFeed Del.icio.us Digg Reddit Technorati


Re: Tahukah anda apa itu DHA,SA,AA dll?
#8
Moderator
Info
Dear nadia... sad to say but its true, susu soya takde DHA, AA dll. The only benefit susu soya berbanding dgn susu lembu/formula is that dia tak menyebabkan cow's milk allergy (yg disebabkan oleh susu lembu). Furthermore, susu soya tepung dihasilkan melalui kaedah pemprosesan yg pelbagai, ini mengurangkan nutritional benefitnya berbanding dgn susu soya asli. Satu lagi, susu soya tidak mendapat GRAS status (Generally Regarded as Safe status, yg dinilai oleh FDA), tetapi pengeluarannya dibenarkan oleh FDA setelah dilobi oleh syarikat yg mengeluarkan susu soya nih. (Teruk la diorang nih). Sbb tu doctors, kalau boleh dia nasihatkan amik susu formula biasa, kalau baby tuh takde allergy to cow's milk. Only if baby tu ada the above problem, baru dia suggestkan susu soya. Tapi ramai org taktau bende nih...

Posted on: 2006/4/17 11:56
_________________
Tangan yang mengayun buai...
..and the journey continues
For Your Eyes Only
Create PDF from Post Print Facebook Twitter Google Buzz Linkedin Stumbleupon FriendFeed Del.icio.us Digg Reddit Technorati


Re: Tahukah anda apa itu DHA,SA,AA dll?
#9
Moderator
Info
Pembetulan... generally soy milk powder takde DHA or ARA, kecuali kalau ditambah (mcm formula milk yg lain) ke dalamnya. So far, the only soy milk brand with DHA is Isomil Advanced. But still, benefitnya pd baby masih belum diketahui sepenuhnya, tak seperti susu ibu

Posted on: 2006/4/17 12:05
_________________
Tangan yang mengayun buai...
..and the journey continues
For Your Eyes Only
Create PDF from Post Print Facebook Twitter Google Buzz Linkedin Stumbleupon FriendFeed Del.icio.us Digg Reddit Technorati


Re: Tahukah anda apa itu DHA,SA,AA dll?
#10
Rakan Setia
Info
Alaaa..cedihnya..my baby memang ada lactose intolerance. And confirmedlah ye susu soya macam Isomil tu takde DHA and AA, etc? Sebab my paed memang dah pesan do not ever, ever give cow’s milk to Faris. Kalau dah short sangat supply pun, terpaksa complement dengan soy-based milk aje…

Takper, takper…makin bersemangat nak perah banyak2 susu ni..Hidup susu ibu, susu terbaik di dunia!..

Posted on: 2006/4/17 12:10
_________________
Original Image

Original Image
Create PDF from Post Print Facebook Twitter Google Buzz Linkedin Stumbleupon FriendFeed Del.icio.us Digg Reddit Technorati




(1) 2 »



You can view topic.
You cannot start a new topic.
You cannot reply to posts.
You cannot edit your posts.
You cannot delete your posts.
You cannot add new polls.
You cannot vote in polls.
You cannot attach files to posts.
You cannot post without approval.
You cannot use topic type.
You cannot use HTML syntax.
You cannot use signature.

[Advanced Search]


 
 


Diselenggara oleh
Original Image
Pusat Sokongan Penyusuan Ibu

MBfPC
Original Image

Original Image

Online Shopping
Original Image
Online Shopping!!Visit us today!

Hebatnya Susu Ibu!
Original Image

ALIM Kids Playgroup
Original Image