Belum Menjadi Ahli?
 
Menu Utama

Login
Username:

Password:

Remember me



Lost Password?

Register now!

Carian

Siapa di Sini
32 user(s) are online (4 user(s) are browsing Berita)

Members: 0
Guests: 32

more...

Members Baru
YWakehurs 2014/4/23
regina8539 2014/4/23
toojae3Loh 2014/4/23
IFurnell 2014/4/22
yazmin1725 2014/4/22
farayassir 2014/4/22
MHenderso 2014/4/20
HAngela 2014/4/20
mlyuki 2014/4/18
TSteinmet 2014/4/17


 
   
 
Loading
 
 
 
 

Pakar Laktasi Malaysia tersenarai di www.lowmilksupply.org

Posted by inn243 on 2010/2/18 17:00:14 (4945 reads)
Alhamdulillah, Pakar Laktasi terkenal dan juga penulis buku “Making More Milk” telah menyenaraikan Pakar Laktasi dari Malaysia iaitu Puan Nor Kamariah Mohd Alwi, IBCLC dan Puan Rita Rahayu Omar, IBCLC di laman webnya www.bfar.org dan http://www.lowmilksupply.org/lc.shtml. Sekali lagi, Susuibu.com telah mencipta sejarah dengan meletakkan Malaysia terkenal di dunia dalam bidang penyusuan susu ibu. Kami sangat berbesar hati di atas penghargaan dan pengiktirafan yang diberikan kepada kedua-dua Pakar Laktasi di Malaysia. Tahniah diucapkan kepada Puan Nor Kamariah dan Puan Rita Rahayu!!!




Diana West


Buku yang ditulis oleh Diana West

Diana West merupakan seorang penulis dan penceramah yang pakar dalam isu Low Milk Supply. Puan Rita dan Puan Kamariah telah bertemu dengan Diana West di International Lactation Conference di Vienna pada tahun 2008. Sejak itu, dia sering berhubung dengan Puan Rita Rahayu dan bertukar maklumat serta pendapat mengenai beberapa cara dalam mengatasi masalah kekurangan penghasilan susu ibu.


Diana West dan Puan Rita Rahayu

Walau bagaimanapun, ramai ibu-ibu yang mengadu dan mengalami masalah kekurangan susu ibu. Sebanyak 95% daripada mereka mengalami masalah ini.

- Kebiasaannya (50% adalah ibu menyusu)
- Kes-kes biasa
- Hanya 5% wanita tidak dapat menghasilkan susu untuk bayi mereka

Perkara-perkara yang menyebabkan seseorang ibu gagal menghasilkan susunya adalah:

- Kekurangan ilmu tentang penyusuan
- Soft Breasts
- Growth spurts that instigate need for frequent nursing
- Tidak dapat menghasilkan susu dalam kuantiti yang banyak
- Kurang pengalaman tentang MER atau let-down
- Frequently fussy infant (tetapi pertambahan berat badan adalah normal)

Perkara biasa yang menyebabkan Kurangnya Penghasilan Susu (5% daripada wanita):

- Maternal hypothyroidism
- Polycystic Ovarian Syndrome (PCOS)
- Previous breast surgery
- Breast hypoplasia
- Sheehan's Syndrome
- Retained placenta

Seseorang wanita berjaya menyusukan anaknya sekiranya dia mempunyai pengurusan latihan penyusuan yang baik. Dapatkan bantuan segera jika terdapat masalah dari Pakar Laktasi yang berdekatan dengan anda. Untuk senarai Pakar-Pakar Laktasi bertauliah (International Board Certified Lactation Consultant) sila layari www.ilca.org

Rujukan: “Management of Common Breastfeeding Situations”, American Academy of Pediatrics

Printer Friendly Page Send this Story to a Friend Create a PDF from the article
The comments are owned by the author. We aren't responsible for their content.

Author Thread
tini007
Published: 2010/2/19 9:05  Updated: 2010/2/19 9:05
Rakan Arif
Joined: 2005/7/14
From: Shah Alam
Comments: 551
 Re: Pakar Laktasi Malaysia tersenarai di www.lowmilksuppl...
congrats to both rita and kamariah...

btw, i went to the bfar.org site, very informative esp for me yg pernah buat aspirate, i&d and biopsi...fuhh byk giler...

my medication now went well...lump tu tinggal besar guli je..kena continue another 3 mth...

tp ali masih tak nyusu kat belah kiri, my areola sakit bila dia nyusu and berdenyut kat tempat operation tu..

other than that, pumping still go on and milk supply/flow is getting better...thanks for your support!!

rgds,
tini

Author Thread
mama
Published: 2010/2/19 9:54  Updated: 2010/2/19 9:54
Webmaster
Joined: 2004/3/26
From: Bandar Baru Bangi
Comments: 814
 Re: Pakar Laktasi Malaysia tersenarai di www.lowmilksuppl...
Thanks tini for updating. We are glad to hear that your breastfeeding journey went on very well despite all the challenges you are facing!. Ali will be doing fine even with one breast!

Author Thread
wannorashi
Published: 2010/2/19 17:24  Updated: 2010/2/19 17:24
Rakan Arif
Joined: 2006/11/23
From: Apartmen Indahria, Sek 22 Shah Alam
Comments: 505
 Re: Pakar Laktasi Malaysia tersenarai di www.lowmilksuppl...
Pn. Kamariah,

Tahniah yea. Mudah2 makin berjaya

Author Thread
liyana08
Published: 2010/2/20 7:09  Updated: 2010/2/20 7:09
Rakan Karib
Joined: 2008/9/11
From: Somewhere under the hot sun
Comments: 197
 Re: Pakar Laktasi Malaysia tersenarai di www.lowmilksuppl...
Salam...

Wow!tahniah K Kamariah and K Rita... U r malaysia's BREASTFEEDG STAR!

Tini007, u r one very strong lady..

Author Thread
akmaalias
Published: 2010/2/21 11:11  Updated: 2010/2/21 11:11
Rakan Istimewa
Joined: 2008/10/15
From: Batu Caves, Selangor
Comments: 1842
 Re: Pakar Laktasi Malaysia tersenarai di www.lowmilksuppl...
tahniah wat puan rita n mama
tak sia2 usaha murni yg d jlnkn selama ini

Author Thread
lovebaby
Published: 2010/2/19 22:04  Updated: 2010/2/19 22:04
Moderator
Joined: 2005/12/27
From: Shah Alam
Comments: 4730
 Re: Pakar Laktasi Malaysia tersenarai di www.lowmilksuppl...
Tahniah kepada kak kamariah dan Pn Rita!!

Author Thread
mama_kai
Published: 2010/2/20 9:33  Updated: 2010/2/20 9:33
Rakan Karib
Joined: 2009/4/2
From: Shah Alam
Comments: 167
 Re: Pakar Laktasi Malaysia tersenarai di www.lowmilksuppl...
Wah. Tahniah wat Pn Rita and Mama Kamariah, proud to be MAlaysian:)
Hmmm, jauh lg perjalananku...

Author Thread
rusmina
Published: 2010/2/22 12:53  Updated: 2010/2/22 12:53
Kenalan Baru
Joined: 2008/8/25
From: cyberjaya
Comments: 16
 Re: Pakar Laktasi Malaysia tersenarai di www.lowmilksuppl...
Tahniah...semoga..terus memberi sokongan kepada breastfeeding..


www.breastpump4mom.blogspot.com

Author Thread
habibah
Published: 2010/2/23 15:06  Updated: 2010/2/23 15:06
Rakan Setia
Joined: 2006/10/3
From: Kuala Lumpur
Comments: 347
 Re: Pakar Laktasi Malaysia tersenarai di www.lowmilksuppl...
tahniah kpd pn kamariah aka mama and puan rita kerana tersenarai...

nak tanya, nak cari buku tu kat mana ek? kat malaysia tak de ek?

Author Thread
mama
Published: 2010/2/24 11:02  Updated: 2010/2/24 11:02
Webmaster
Joined: 2004/3/26
From: Bandar Baru Bangi
Comments: 814
 Re: Pakar Laktasi Malaysia tersenarai di www.lowmilksuppl...
boleh datang baca di SusuIbu.com Resource Centre samada di Bandar Baru Bangi atau di Seri Kembangan.

Author Thread
habibah
Published: 2010/2/25 15:20  Updated: 2010/2/25 15:20
Rakan Setia
Joined: 2006/10/3
From: Kuala Lumpur
Comments: 347
 Re: Pakar Laktasi Malaysia tersenarai di www.lowmilksuppl...
terima kasih mama...

Author Thread
amnila
Published: 2010/2/28 23:10  Updated: 2010/2/28 23:10
Kenalan Baru
Joined: 2006/11/2
From: BANGI
Comments: 94
 Re: Pakar Laktasi Malaysia tersenarai di www.lowmilksuppl...
Congrats again to Pn rita and Pn kamariah..
Excellent....

Author Thread
dwqd1w21
Published: 2011/2/26 22:58  Updated: 2011/2/26 22:58
Kenalan Baru
Joined: 2011/2/26
From:
Comments: 21
 Re: Pakar Laktasi Malaysia tersenarai di www.lowmilksuppl...
 
 


Diselenggara oleh
Original Image
Pusat Sokongan Penyusuan Ibu

MBfPC
Original Image

Original Image

Online Shopping
Original Image
Online Shopping!!Visit us today!

Hebatnya Susu Ibu!
Original Image

ALIM Kids Playgroup
Original Image